Nagy magyaros vajkrém teszt

2024.jún.25.

A szendvicsekben a fő alapanyagoknak a húsfélék, sajtok, zöldségek számítanak, de nem feledkezhetünk meg a „kennivalóról” sem, mely hozzátehet, harmóniába hozhatja az ízeket. A vajak, margarinok mellett egyre népszerűbbek a vajkrémek is, ezek közül is a magyaros ízek igen közkedveltek. Ezeket a termékeket vakteszteltük, mutatjuk a végeredményt!

 ossz2_14.JPG

VAJKÉSZÍTMÉNYEK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

Vajkészítmények

A vajkészítmény 20 °C-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú termék, amelynek sómentes szárazanyag-tartalmában legalább kétharmad rész a tejzsír, és amely az emulzió stabilitásának biztosítása érdekében szükség szerint engedélyezett állományjavító adalékanyagokat, étkezési sót, színezéket, esetenként tej eredetű tejsavkoncentrátumot és tejsavbaktérium-színtenyészetet is tartalmaz

Ízesített vajkészítmények

Az ízesített vajkészítmény 20 °C-on szilárd halmazállapotú és kenhető állományú összetett termék, amelyet vajból és vajkészítményekből ízesítőanyagok és/vagy aromák, esetleg további adalékanyagok szükség szerinti hozzáadásával állítottak elő. A hozzáadott anyagok szárazanyag-tartalmának együttes mennyisége az étkezési sómentes szárazanyag-tartalomnak legfeljebb az egyharmada lehet.

Felhasználható anyagok

  • Tehéntej vagy más tejelő állat (pl.: juh, kecske, bivaly) teje, esetleg ezek keveréke
  • Tejszín
  • Sovány tej
  • Tejpor
  • Tejfehérje-koncentrátum
  • Savó, savószín, savóvaj 
  • Tejzsír, tejzsírfrakció
  • Tejsavbaktérium-színtenyészetek
  • Víz Tejeredetű tejsavkoncentrátum

Adalékanyagok

  • Étkezési só
  • Cukor
  • Méz 
  • Gyümölcs, zöldség és készítményeik, ill. kivonataik 
  • Egyéb élelmiszer-készítmények
  • Fűszerek, ill. kivonatok
  • Aromák

A gyártási folyamat főbb irányelvei

A „víz a zsírban” emulzió típusú termékeket tejből fölözés útján nyert tejszín megfelelő hőkezelésével és hűtésével, fizikai vagy biológiai érlelésével, köpülésével, a vajszemcsék esetleges mosásával, gyúrásával, víz esetleg vajkultúra és/vagy tejsavkoncentrátum begyúrásával állítják elő. A hőkezelési paramétereket úgy kell megválasztani, hogy biztosítsák a kívánt csíraölési hatásfokot, az antioxidáns hatású anyagok kialakulását és a tejszín kellemes pasztőrözött-főtt ízét. A tejszín gyors hűtésével és az érlelési hőfokok célszerű megválasztásával biztosítani kell a kívánt vajállományt eredményező zsírkristályosodást. A vaj minősége és eltarthatósága szempontjából fontos a „szárazra” gyúrás.

A jellemzően „zsír a vízben” emulzió típusú termékeket zsírmentes szárazanyagában dúsított, megfelelően hőkezelt tejszínből vagy egyszeri homogénezéssel (pl. kenhető tejszínkrém), vagy az állomány és a speciális táplálkozási tulajdonságok kialakítása érdekében célszerűen megválasztott paraméterű kétszeri homogénezéssel más esetben ultraszűréssel, tejsavbaktériumos savas alvasztással és utóhőkezeléssel állítják elő. A nagy víztartalmú termékek eltarthatóságát utóhőkezeléssel célszerű biztosítani.

A „vegyes” emulzió típusú termékeket (pl. krémvaj) az összekevert anyagokból megfelelő hőkezeléssel és a termék kifényesedéséig végzett mechanikai kezelésével (pl. kutterezés) állítják elő.

Minőségi követelmények

Külső: Az ízesítésnek megfelelő színű, esetleg az ízesítőanyag szemcséi, darabjai láthatók.

Állomány: Egynemű, szilárd és kenhető(20 °C-on), esetleg az ízesítőanyag szemcséi, darabjai érzékelhetők.

Szag: Kellemes, az ízesítőanyag(ok)ra jellemző, tiszta.

Íz: Kellemes, az ízesítőanyag(ok)ra vagy az aromára jellemzően zamatos, tiszta.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

A beszerzéskor figyeltünk arra, hogy ne melegedhessenek fel a vajkrémek, ezért hűtőládában vittük haza a termékeket. Ugyanígy kóstoláskor is ügyeltünk arra, hogy hűtőből kivéve, egyenként szervírozzuk a mintákat a kóstolók elé.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: Elvárás volt a magyaros fűszerezés és a tejszínes illat együttes megjelenése. Az idegen, vagy nagyon enyhe fűszeres illatra kevesebb pontot adtunk.

Állag: A termékre jellemző egynemű, szilárd, de kenhető állagot értékeltük magasabb pontszámmal. 

Íz: A magyaros ízvilágra jellemző fűszerezést kerestük /hagyma, pirospaprika, bors, kömény/. Kóstoláskor a sózás mértékét is pontoztuk: a nagyon vagy kevésbé sózott vajkrémek kevesebb pontot kaptak. 

 

A MAGYAROS VAJKRÉM VAKTESZT EREDMÉNYE

 

11. Szatmári magyaros vajkrém, egységár: 2 995 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Nagyon enyhén fűszeres, inkább natúr vajkrémillat. Könnyed, jól kenhető állag. Enyhe, köményes, paprikás vajkrémíz.

szatmari_1.JPG

 

11. PENNY Sissy magyaros vajkrém, egységár: 2 796 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Natúr, inkább a vajkrém illata érezhető. Jó állagú, vajasabb textúrájú. A vajkrém saját íze kellemes, de a fűszerezés kevésbé harmonikus.

sissy_2.JPG

 

11. AUCHAN Vajkrém magyaros, egységár: 2 196 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Natúr, leginkább a vajkrém illata érezhető. Megfelelő állagú, vajasabb textúrájú. A vajkrém saját íze kellemes, de a fűszerezés enyhébb intenzitású.

auchan_16.JPG

 

9. ALDI Milsani Vajkrém magyaros, egységár: 1 876 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhébb, paprikás, fűszeres illat. Könnyedebb, szinte habos állag. Az ízjegyek közül a vajkrém natúr íze emelkedik ki, amit a pirospaprika- és enyhe hagymaíz követ.

milsani_1.JPG

 

9. TESCO Magyaros vajkrém, egységár: 1 876 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Kevésbé intenzív, paprikás, fűszeres illat. Könnyed, majdnem habos állag. A vajkrém natúr íze érezhető inkább, amit a pirospaprika- és enyhe hagymaíz követ.

tesco_18.JPG

 

7. Coop Vajkrém magyaros, egységár: 3 153 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Közepes intenzitású, magyaros fűszerkeverék illatú. Sűrűbb, de jól kenhető állag. Kóstoláskor legerősebben a kömény- és a fűszerpaprikaíz érezhető, és utóízben a vajkrém natúr íze.

coop_5.JPG

 

7. SPAR Vajkrém magyaros, egységár: 3500 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Közepesen intenzív, pirospaprikás, tejszínes illat. Könnyed állagú, de nem híg. A kóstoláskor éreztük a fűszerpaprika, vöröshagyma ízét, megfelelő sózás mellett.

spar_15.JPG

 

6. Mizo Vajkrém magyaros, egységár: 4 245 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhébben fűszeres illat. Vajasabb, jól kenhető állag. Enyhébb intenzitású, de kellemesen fűszeres, hagymás íz, harmonikus sózással.

mizo_1.JPG

 

3. Nádudvari vajkrém magyaros, egységár: 4 439 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes, magyaros fűszerkeverék illatú. Sűrű, de jól kenhető állag. Kóstoláskor legerősebben a fűszerpaprikát és a hagymát éreztük, míg utóízben jön ki a vajkrém natúr és a kömény jellegzetes íze.

nadudvari_3.JPG

 

3. Hajdú Vajkrém magyaros, egységár: 2 745 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Intenzív, paprikás, fűszeres illat. Krémes, jól kenhető állag. A kömény íze a legerősebb, amit a fűszerpaprika és a vajkrém saját íze követ, enyhébb sózással.

hajdu_1.JPG

 

3. LIDL Hazánk Kincsei Vajkrém magyaros fűszerezéssel, egységár: 2 020 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Az illatában a vöröshagyma erősebb, de érezhető a fűszerpaprika is. Az állaga vajasabb, jól kenhető. Az ízében is a hagyma és a fűszerpaprika dominál megfelelő ízintenzitással.

hazank.JPG

 

2. Mizo Laktózmentes vajkrém magyaros, egységár: 4 695 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Enyhe, de kellemes fűszerpaprikás vajkrémillat. Jól kenhető, vajasabb állag. A főízt a vajkrém natúr íze adja, amely mellett érezhető a fűszerpaprikás-magyaros zamat.

mizo_lm.JPG

 

1. S-BUDGET Magyaros vajkrém, egységár: 2020 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont

Intenzív, fűszerpaprikás, hagymás illat. Az állaga vajasabb, jól kenhető. Az elvárt magyaros fűszerek: vöröshagyma, fűszerpaprika, kömény nagyon harmonikus arányban és kellő intenzitással érezhetőek. Utóízben a vajkrém natúr, finom íze jelenik meg.

s_budget_3.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes S-BUDGET Magyaros vajkrém a SPAR és az INTERSPAR üzleteiben kapható.

(A cikkben szereplő árak a teszteléskor zajlott árak szerint lettek feltüntetve.)

magyaros_vajkrem_teszt_20240619-1.png

süti beállítások módosítása