Bár a babapiskótát sokan egyszerű desszertalapanyagnak gondolják, egy igazi klasszikus finomság, amelynek minősége rengeteget számít, főleg, ha például tiramisut vagy egyéb édességeket készítünk belőle. Vajon tényleg különböznek egymástól a bolti változatok? Egy vakteszt során alaposan megvizsgáltuk a hazai kínálat néhány népszerű babapiskótáját, hogy kiderüljön, melyik az, amelyik igazán omlós, édes és krémekhez is tökéletesen passzol. Íme a 16-féle babapiskóta tesztjének eredménye!
BABAPISKÓTA A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZERINT
A Magyar Élelmiszerkönyv 2-84 számú irányelvének meghatározása szerint a babapiskóta búzalisztet, cukrot, tojást tartalmazó, lazított tésztából készített, tartós édesipari lisztes készítmény. Az említett összetevőkön kívül tartalmazhat glükózt, glükózszörpöt, keményítőport, vaníliát, valamint az adalékanyagok közül nátrium-hidrogén-karbonátot, szalalkálit, illetve kristályvanillint. A tojás tyúktojás vagy tartósítószer nélküli, fagyasztott tojáslé lehet.
Érzékszervi jellemzők
Alak: Hosszúkás, keskeny, középen karcsúsított, két végén legömbölyített, egyenlő nagyságú és vastagságú, teljes alakú.
Szín, külső: A halvány sárgától a világosbarnáig terjedő, egyenletes színű.
Állag: Törékeny, jellegzetesen száraz, jól lazított, csomómentes.
Íz, illat: Kellemesen édes, friss tojásra emlékezetető illatú és ízű.
A jelenleg hatályos Magyar Élelmiszerkönyv szerint a termékek csomagolásán szerepelnie kell a „6 hónapos kortól fogyasztható” feliratnak.
A BABAPISKÓTA TÖRTÉNETE
Egyes vélekedések szerint már a középkor elején ismert volt Észak-Itáliában a babapiskóta, más források szerint 1348-ban találták ki, amikor a francia király látogatást tett a birodalmával határos, Piemontét is magában foglaló Savoyai grófságban. Ekkor VI. Amadé el akarta kápráztatni az előkelő vendéget, és elrendelte, hogy az udvari konyhán készítsenek valamilyen új ínyencséget a tiszteletére.
VI. Amadé szakácsa csak tojásból, lisztből és cukorból alkotta meg az ünnepi lakomán felszolgált süteményt, az egyszerű „biscotti di Savoia” mégis különlegességnek számított, hiszen az akkoriban fűszerként vagy gyógyításra alkalmazott nádcukrot aranyárban mérték, répacukrot pedig még nem használtak. A nagy sikert aratott finomság savoiardi néven vált ismertté. Korunkban nemzeti kincsnek tekintik az olaszok, és csak az eredeti, szabályozott recept alapján előállított terméket engedik savoiardinak nevezni.
A sütemény formája miatt a németeknél evőkanálként (Löffelbiskuit), az angoloknál hölgyek ujjaként (ladysfinger) utalnak rá. Nálunk a babapiskóta nevet azért kapta, mivel könnyen elrágcsálható, így ez lehet a babák első szilárd táplálékainak egyike.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
ÉRTÉKELÉS MENETE
Illat: Édes, kellemes piskóta ízt vártunk el. Amelyik babapiskótánál ezt kevésbé éreztük, azt kisebb pontszámmal értékeltük.
Állag: A ropogós, törékeny állagot figyeltük. A túl puha, vagy nagyon kemény piskóták kevesebb pontot kaptak.
Íz: A friss, kellemesen édes, sült piskóta ízt kerestük. A túlzottan édes vagy oda nem illő ízekre kisebb pontszám járt.
A NAGY BABAPISKÓTA VAKTESZT EREDMÉNYE
16. Verona Savoiardi piskóta, egységár: 4 748 Ft/kg, Pontszám: 6,1/10 pont
Enyhe, aromás illat. Kemény, lyukacsos állag, egyik oldalán cukrozott. Kóstoláskor a nagyon édes, aromás ízt éreztük.
15. Coop Piskóta, egységár: 3 345 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont
Enyhe piskótaillat. Nagyon kemény állag, ami rágás hatására is nehezen puhul. Natúr, nem túl édes sültpiskóta-íz.
12. ALDI Babapiskóta, egységár: 2 195 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont
Natúr piskótaillat. Keményebb állag, ami a rágás hatására is lassan puhul. Ízében teljesen natúr piskótaíz.
12. Globetti Babapiskóta, egységár: 2 950 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont
Natúr piskótaillat. Nagyon kemény állag, amely rágás hatására is alig puhul. Kóstoláskor natúr piskóta ízt éreztünk.
12. S-BUDGET Babapiskóta, egységár: 2 295 Ft/kg, Pontszám: 6,6/10 pont
Natúr piskótaillat. Keményebb állag, amely lassan puhul rágás után is. Kellemes natúr piskótaíz.
9. Sedita Pafino piskóta, egységár: 3 490 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Nagyon édes, cukros piskótaillat. Az egyik oldala cukrozott, puha állag. Kóstoláskor a sült piskóta íze mellett az intenzívebb cukros íz érezhető.
9. AUCHAN Piskóta, egységár: 2 373 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Édes, cukros piskótaillat. Az egyik oldala cukrozott, puhább állag. Intenzív cukros és enyhébb sült piskótaíz.
9. TESCO Piskóta, egységár: 1 995 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Édes piskótaillat. Puha és morzsalékos állag, az egyik oldala cukrozott. Az intenzív édesség mellett a sült piskóta íze enyhébben érezhető.
6. Savoiardi Piskóta, egységár: 2 998 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Megfelelő sült piskótaillat. Kellően puha, egyik oldala cukrozott. Kóstoláskor jól érezhető a sült piskóta íze, de utóízben nagyon édes.
6. Manner Piskóta, egységár: 6 495 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Natúr piskótaillat. Vékony, kemény állag, egyik oldala cukrozott. Az édes, cukros íz érezhető intenzívebben, a piskótaíz enyhébben jelenik meg.
6. AUCHAN Boudoirs Piskóta, egységár: 4 109 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Intenzív sült piskótaillat. Vékony, megfelelően puha állag, egyik oldala cukrozott. Az édesség mértéke magas, jól átsült piskótaíz érezhető.
4. LIDL Sondey Savoiardi olasz piskóta, egységár: 2 173 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Sült, cukros piskótaillat. Az egyik oldala enyhén cukros, állaga közepesen kemény. Ízében enyhén cukros, intenzívebben sült piskótatészta érezhető.
4. LIDL Tastino Piskóta, egységár: 2 295 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe, édeskés piskótaillat. Puha, omlós állag, egyik oldala cukrozott. Kellemes, megfelelően cukros- és sültpiskóta-íz.
3. PENNY San Fabio Savoiardi piskóta, egységár: 2 173 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Natúr sült piskótaillat. Masszívabb állag, egyik oldala cukrozott. Kellemes sült piskótaíz, utóízben kellemes édesség érezhető.
2. ALDI Cucina Nobile Savoiardi Piskóta, egységár: 2 173 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Édeskés, sült piskótaillat. Közepesen kemény, lyukacsos állag, egyik oldala cukrozott. Ízében a sült piskóta a legerősebb, az édesség mértéke megfelelő.
1. DESPAR Savoiardi Piskóta, egységár: 2 373 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Kellemes sült piskótatészta-illat. Az állaga megfelelően omlós, puha, rágáskor jólesőn olvad szét, egyik oldalán cukrozott. Először a finom sültpiskóta-íz érezhető, amit a jól eltalált édes zamat követ.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes DESPAR Savoiardi Piskóta a SPAR és az INTERSPAR üzleteiben kapható.
(A cikkben szereplő árak a teszteléskor zajlott árak szerint lettek feltüntetve.)