Nagy natúr joghurt teszt

2022.nov.08.

A joghurt igen közkedvelt élelmiszer, sokak reggelijének kimaradhatatlan eleme. Rengeteg változatban megtalálható a boltokban a natúr kiviteltől a gyümölcsökkel ízesítetteken át a magvakkal, zabpehellyel dúsítottakig. Most a natúr joghurtok kerültek a vaktesztet végző csapatunk elé, mutatjuk is, hogy melyik ízlett nekünk a leginkább.

borito_31.jpg

JOGHURT A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZERINT

Savanyú tejtermékek

Az ide tartozó termékek megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, valamint tejsűrítmény, tejszín, vaj, tejpor, víz, étkezési só, savópor, tejfehérjekoncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, prebiotikumok összetevőkből vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával, savanyítással és alvasztással készülnek.

10%-nál (m/m) kisebb zsírtartalom esetén savanyú tejekről, legalább 10% (m/m) és azt meghaladó zsírtartalom esetén savanyú tejszínekről beszélünk.

Nem élőflórás savanyú tej- és tejszínkészítmények (natúr)

Olyan mikrobapusztító módszerrel (pl.: utóhőkezeléssel) kezelt termékek, amelyeket a fentebb felsorolt összetevőkből vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával, savanyítással és alvasztásssal állítottak elő. A mikrobapusztítás következtében a termékben a romlást okozó, valamint a kultúrából származó mikroorganizmusok száma és aktivitása nagymértékben csökken, így a termék hosszabb ideig tárolható.

 

A JOGHURT TÖRTÉNETE

A joghurt szó a törököktől, a joghurt maga pedig közép ázsiai nomádoktól vagy utazóktól származik. A joghurt hosszabb eltarthatósága, és jótékony egészségügyi hatása miatt több ezer éve a gasztronómia része, igazán elterjedni viszont csak a huszadik században tudott.

A legtöbb forrás szerint a joghurt a közép ázsiai régióban terjedt el először, az elképzelések szerint a joghurt fermentációját elősegítő baktériumtörzsek valamilyen állat beléből kerülhettek a tejbe. Sok helyen ugyanis állatok kikészített belső szerveit használták tárolásra, és az abban esetlegesen megtapadó bacilusok indíthatták be a fermentációt.

Egy másik elmélet szerint a leölt, előzőleg tejet fogyasztó állat gyomrában végbemenő változásokat látta meg a neolitikus ember.

Nem ennyire tudományos elképzelés, de pontosan ugyanennyi alapja van annak, hogy egy Közép-Ázsiai nomád fedezte föl az italt, amikor a kecskebőrben szállított teje állt össze joghurttá.

 

A TESZT MENETE

 A vakteszten 13-an vettünk részt, A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

Natúr, ízesítés nélküli, nem élőflórás márkás és sajátmárkás joghurtokat szereztük be a vaktesztre.

A hűtőből kivéve egyesével kóstoltuk a termékeket.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

A Magyar Élelmiszerkönyv a következő érzékszervi elvásárokat támasztja a natúr joghurttal szemben:

Külső: Egyenletesen csontfehér színű, felfölöződéstől mentes.

Állomány: A májas alvadék egynemű, a csomagolóeszköz falához jól tapadó, felfölöződéstől és savókiválástól mentes, összekeverés után sima, sűrűn vagy hígan folyó; a habart alvadék egynemű, felfölöződéstől és savókiválástól mentes, sima, sűrűn vagy hígan folyó.

Szag: Kellemesen savanykás, a termék jellegének megfelelően aromás.

Íz Kellemesen savanykás, a termék jellegének megfelelően zamatos.

Az értékelésünk során a következő szempontokat vettük figyelembe:

Illat: ahogy a MÉ is írja, kellemesen savanykás illatot vártunk, édeskés tejes illatjeggyel, ami együtt adja a joghurt jellegzetes illatát. A semleges vagy idegen illatokat lepontoztuk.

Állag: alapvetően homogén és krémes-híg, de nem vizes állagot vártunk. A sűrűbb állag miatt nem vontunk le pontot. A nagyon vizes állagúaktól viszont igen.

Íz: a joghurt jellegzetes ízű tejtermék. Savanykás, édeskés, de semmiképpen nem sós sem keserű, utóízben sem. A natúr joghurt íze jellegzetes, nem keverhető összes más tejtermékkel. Mi a jellegtelen ízű vagy szimplán csak savanykás mintáknak adtunk alacsonyabb pontszámot. Ahol a joghurt jellegzetes íze intenzíven érezhető volt, ott nem kaphatott a termék 7,5 pontnál alacsonyabb ízpontszámot.

 

A NAGY NATÚR JOGHURT TESZTÜNK EREDMÉNYE

 

18. Danone Activia natúr joghurt, egységára: 1338 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Illata semleges. Sűrűbb, krémes állagú. Enyhén savanykás főíz, szintén kevésbé édes utóízzel, a joghurt jellegzetes íze alig érezhető.

img_7629.jpg 

12. ALDI Milfina natúr joghurt, egységára: 623 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Semleges illat. Sűrű kefires állag. Savanyú, szinte más ízjegyet nem is érezni.

img_7645.jpg 

12. S-Budget natúr joghurt, egységára: 743 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Semleges illat. Sűrű kefires állag. Savanyú, szinte más ízjegyet nem is érezni.

img_7644.jpg 

12. COOP natúr joghurt, egységára: 1512 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Édeskés, natúr illat. Híg állag. A savanyú íz erősebb, mint az édeskés ízjegy, a natúr joghurt jelleg közepesen intenzív.

img_7634.jpg 

12. Auchan  natúr joghurt (világoskék címke), egységára: 798 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Édeskés, natúr illat. Híg állag. A savanyú íz erősebb, mint az édeskés ízjegy, a natúr joghurt jelleg közepesen intenzív.

img_7650.jpg 

12. PENNY Sissy natúr joghurt, egységára: 743 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Édeskés, natúr illat. Híg állag. A savanyú íz erősebb, mint az édeskés ízjegy, a natúr joghurt jelleg közepesen intenzív.

img_7636.jpg 

12. Nádudvari natúr joghurt, egységára: 1439 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont  

Édeskés, natúr illat. Híg állag. A savanyú íz erősebb, mint az édeskés ízjegy, a natúr joghurt jelleg közepesen intenzív.

img_7626.jpg 

11. TESCO natúr joghurt, egységára: 777 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Kellemes, de alacsonyabb intenzitású, natúr joghurt illat. Sűrűbb kefires, mozaikosan törő állag. Savanyú főízt éreztünk, majd enyhébb joghurtos jelleget.

img_7611.jpg 

10. ZOTT Primo natúr joghurt, egységára: 1433 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Még épp érezhető, natúr joghurt illat. Krémes állag. Édeskés, egyedi tejes utóíz, ami megosztotta a pontozókat. Volt, akinek tetszett, más nem természetesnek írta le.

img_7624.jpg

 

8. MIZO natúr joghurt, egységára: 1391 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Enyhe illat. Krémes állag. Édeskés, egyedi tejes utóíz, ami megosztotta a pontozókat, volt akinek tetszett, más nem természetesnek írta le.

mizo_5.jpg 

8. LIDL Pilos natúr joghurt, egységára: 623 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Alacsonyabb intenzitású, de jellegzetes joghurt illat. Krémes állag. Az savanykás-édes főízeket jobban, majd a jellegzetes és natúr joghurt ízt kevésbé éreztük.

img_7638.jpg 

6. Cserpes Sajtműhely natúr joghurt, egységára: 1636 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Enyhébb, de jellegzetes joghurt illat. Krémes állag. Savanykás, édes utóízzel, közepes intenzitású joghurt zamattal.

img_7631.jpg 

6. Landliebe natúr joghurt, egységára: 1895 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Nagyon enyhe illat. Sűrűbb, kefires állag. Édeskés, kellemesen savanykás, közepesen intenzív ízű joghurt.

img_7614.jpg 

5. Darassa Tej natúr joghurt, egységára: 2851 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Jellegzetes joghurt illat. Lágyabb, krémes állag. Édes-savanykás főízt, majd jellegzetes és finom joghurt ízt éreztünk.

img_7619.jpg 

3. Auchan natúr joghurt (piros címkés), egységára: 2045 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Savanykás illatú joghurt. Krémes állagú. Édeskés, enyhébben savanykás ízeket éreztünk először, közepes intenzitású natúr joghurt íz következett.

img_7641.jpg 

3. ALDI Bio Natura natúr joghurt, egységára: 1196 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Jellegzetes joghurt illat. Krémes állagú. Finom, savanykás főíz, majd utóízben édes ízjegyeket éreztünk, mellette végig érezhető a natúr joghurt zamat.

img_7609.jpg 

1. SPAR natúr joghurt, egységára: 922 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Kellemes és jellegzetes natúr joghurt illat. Krémes-hígabb állag. Íze harmonikusan savanykás és édeskés, intenzív joghurt zamatot éreztünk.

img_7649.jpg 

1. Magyar natúr joghurt, egységára: 1573 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Kellemes és jellegzetes natúr joghurt illat. Krémes-hígabb állag. Íze harmonikusan savanykás és édeskés, intenzív, finom joghurt zamatot éreztünk.

img_7621.jpg 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes Magyar natúr joghurt a Tesco, CBA, Auchan, Spar, Aldi áruházakban kapható.

A táblázatban az adott termék legnagyobb kiszerelését és az ahhoz tartozó árat írtuk be.

natur_joghurt_teszt-1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr9917969774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása