Szigetelőanyag befúvás: az utólagos szigetelés legegyszerűbb módja

2022.máj.02.

A következő cikkben eg yszigetelőanyag típust fogunk bemutatni, ami alkalmas födémek, padlásterek utólagos szigetelésére. Nekünk a kivitelezés egyszerűsége és gyorsasága tetszik leginkább. Ez a Supafil.

padlasfodem_szigeteles.jpg

A  Supafil®  kötőanyag nélküli tiszta üveggyapot optimálisan alkalmazható régi vagy új épületek hőszigetelő képességének javítására. Ez a kivitelezési technológia a gyors kivitelezés mellett maximális kivitelezési minőséget is kínál. Tulajdonságaikat az EN 14064-1: 2010 szabványnak megfelelően vizsgálják és deklarálják. A kivitelező felelős a Supafil® anyagok előírt hőtechnikai tulajdonságainak eléréséhez szükséges, szakszerű eljárások alkalmazásáért, azaz a beépítés során a szükséges testsűrűség eléréséért.

supafil_elonyok.jpg 

Alkalmazási területek

Borított fafödémek utólagos hőszigetelése bontás nélkül

A magyarországi épületállomány jelentős része gerendás borított fa zárófödémmel készült. A régen épült földszintes házak födémszerkezeteinél a 10–22 cm vastagság közötti és átlag 80–100 cm távolságra fektetett gerendázatot azokra merőleges deszkázattal fedték alulról és felülről. E megoldással az alsó és felső gerendázat között kitöltetlen üregek maradtak. Az üreges szerkezetű borított födém hőátbocsátási tényezője a jelenlegi követelményeknek nem felel meg, a mai elvárásokat, a komfortot már nem tudja biztosítani. Kézenfekvő megoldás viszont a járófelület megőrzésére a gerendaközök üregeinek kitöltése hőszigetelő anyaggal. Az üregek méreteitől függően a Supafil® Cavity vagy Supafil® Timber Frame termékeket ajánljuk e célra. A Supafil® termékek könnyűek, alig juttatnak többletterhet a fafödémre.

 

Nem hasznosított padlásfödémek hőszigetelése

A Knauf Insulation Supafil Loft® 045 és Supafil® Loft Pro termékeket felülről befújható épületszerkezetek, például elsősorban padlásterek vízszintes vagy ferde felületei, valamint fűtött terek fölötti zárófödémek szigetelésére ajánljuk. Alkalmazásuk olyan esetekben célszerű, amikor a padlástér hasznosítása nem szempont, vagy szilárd födém helyett a manapság egyre gyakrabban alkalmazott függesztett, szerelt gipszkarton mennyezet készül, amelyre nehéz lenne beépíteni gyári készítésű tekercses vagy táblás szigetelőanyagot.

 

Magastetők utólagos hőszigetelése

A magastetők gyakori problémája a régi hőszigetelés roskadása, lecsúszása. Ez a jelenség tetőtéri lakásokban komoly gondokat – kellemetlen téli és nyári hőmérsékletet, fűtési-hűtési költségnövekedést – okozhat. A héjalás megbontásával szarufaközönként, külső oldalról megoldható a megroskadt hőszigetelés pótlása vagy feljavítása. Ilyen módon a beépített tetőterek lakóinak zavarása nélkül elvégezhető a hőszigetelés. Az üregek méreteitől függően itt is a Supafil® Cavity vagy Supafil® Timber Frame termékeket ajánljuk a kivitelezéshez.

szigeteles_frissitese_szarufak_kozt.png 

Vázas és üreges szerkezetek, kéthéjú lapostetők

Az úgynevezett készházak elterjedését egyebek mellett a kivitelezési idő lerövidítése és a szakemberek hiánya is elősegíti.

A külső falszerkezetek hőszigetelésére – a névtől függetlenül nemcsak fa-, hanem fémvázas épületekhez is – a Supafil® Timber Frame a megfelelő termék.

Üreges szerkezetek – például előtétfalas vagy maghőszigetelésű falszerkezetek – hőszigetelése rendkívül egyszerűen és gyorsan megoldható/kivitelezhető/beépíthető fújható hőszigeteléssel. A kivitelezés befejezése után, a téglák fugáinak helyreállításával gyakorlatilag észrevehetetlen a beavatkozás nyoma. A kis mélységű üregek esetében a Supafil® Cavity alkalmazható.

A kéthéjú lapostetők a panelépületek jellemző szerkezetei, amelyek óriási, több százezer négyzetméteres mennyiségben készültek. Épületszerkezeti szempontból kiváló megoldást jelentenek, mivel a víz- és hőszigetelő funkciót szétválasztják.

Ezekkel az épületekkel az az általános gond, hogy kezdetben a két héj alkotta üregben mindössze 6 cm – később 8 cm vastag – hőszigetelést helyeztek el, emiatt nem tudják teljesíteni a jelenlegi energetikai követelményeket.

A felső héj megfúrásával, majd a kivitelezést követő azonnali helyreállításával beázási veszély nélkül, gyorsan elhelyezhető

a kiegészítő hőszigetelés. Az üregek méretétől függően Supafil Loft® 045 és Supafil® Loft Pro vagy Supafil® Cavity is befújható.

tablazat_01.jpg

 

A Supafilról bővebb információ a KnaufInsulation honlapján található.

süti beállítások módosítása