Nagyon várjuk már a Húsvéti Ünnepeket, ezért már ideje volt megcsinálnunk a húsvéti sonka tesztet. 12 országosan kapható füstölt, nyers combsonkát vakteszteltünk. Nem tagadjuk, a teszt után előkerült a torma, a főtt tojás és a foszlós kalács is, de csak azért, hogy ne menjen kárba a kifőzött sonka. Lássuk az eredményt!
A sonka a Magyar Élelmiszerkönyvben
A termékfajtára jellemző módon darabolt vagy darabolatlan, bőrös vagy bőr nélküli, csontos vagy csont és porc nélküli sertés comb vagy lapocka; marhacomb vagy lapocka; vagy nagyvad hasonló testtájaiból pácolással vagy sózással, vagy pácolással és sózással előállított termékek. Tartósításukat füstöléssel, illetve szárítással végzik.
Szárított nyers sonka: pácolt vagy sózott, vagy pácolt és sózott, szárítással, illetve füstöléssel és szárítással előállított nyers sonka.
Érzékszervi jellemzők
Alak, méret: A termék fajtájára jellemző, tetszetős külső megjelenésű. Megfelelően formázott, bőr nélküli vagy bőrrel és szalonnaréteggel fedett. Bőrös termék esetén a szalonnaréteg 2 cm-nél vékonyabb. Nem lehet véraláfutásos, a bőrös részen rosszul szőrtelenített.
Állomány: Nem lehet beszáradt, kemény. A termék nem engedhet nyomás nélkül levet.
Szín, íz, illat: A termékfajtára jellemző szín, a szalonnás rész a felületén világos sárgásbarna színű. Ízében, illatában a hús, a só és füstölt terméknél a füst érződik.
A termék megnevezésére vonatkozó egyéb előírások:
- A vágóállat faját az A rész V. fejezetében foglaltakkal ellentétben kizárólag (100%-ban) sertésből készült termék esetében nem kell jelölni.
- A testtájra utalni kell.
- Az előkészítés módjára a „darabolt” vagy „kötözött” szavak használatával utalni kell.
- Pácolás esetén a pácolás módjára utalni kell.
A teszt menete
A vakteszten 12-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.
A tesztre az országosan kapható sertés, nyers, füstölt combsonkákat szereztük be.
A sonkákat már a kicsomagolás után, a főzés előtt is értékeltük. Itt fontos volt az illat és a nyers sonka érettségére utaló állag. Néztük, hogy mennyire nedves a sonka felülete.
Ezután tiszta vízben, minden további só vagy fűszer nélkül kifőztük a sonkákat, egységesen 2 órán keresztül.
A kihűlt mintákat ezután felkockáztuk és úgy készítettük ki a kóstolók elé.
Az értékelés szempontjai
Illat: nyersen és kifőzve is értékeltük az illatot. Mi a kellemesen füstös, esetleg fűszeres illatot kerestük. A jellegtelen vagy furcsa illatú mintákat lepontoztuk.
Állag: nyersen és kifőzve is szemrevételeztük és kóstoláskor is pontoztuk az állagot. Nyersen a szinte semmilyen érettséget nem mutató sonkák nem kaptak magas pontszámot. Jó kiindulás a sonka kiválasztásakor, hogyha a keményebbet választjuk. Persze ezen nehezít a vákumcsomagolás, ami tartást ad a terméknek, így a fogyasztónak nehezebb megítélnie a sonka valódi keménységét kibontás előtt.
Íz: a hús saját íze, a füst és a fűszerek és persze a pácsó harmóniája adja meg a húsvéti sonka igazi zamatát. Természetesen otthon mindenki saját maga receptje szerint főzi, fűszerezi a sonkát. Mi a kiindulási termék ízét értékeltük, ami natúrabb volt természetesen, mint a már fűszerezett sonka. Viszont, nekünk így könnyebb dolgunk volt, hisz nagy eltérések mutatkoztak ízben, így, hogy a túlzott fűszerezés nem "javított" a főtt sonka alap ízén.
A jellegtelen ízeket pontoztuk le leginkább.
A nagy húsvéti sonka vakteszt eredménye
12. Gazda füstölt szívsonka, egységára: 3299 Ft/kg Pontszám: 6,8/10 pont
Minimális füst illat, a felszíne nedves kicsomagoláskor, a nyers hús puha, nem érett. Kifőzés után illatában és ízében is natúr, sem a füst, sem a só, sem fűszerek nem érződnek kellően. Állaga megfelelően puha.
11. Bogádi füstölt, kötözött combsonka, egységára: 2790 Ft/kg Pontszám: 7/10 pont
Felszíne nedves, enyhe füst illat, a hús enyhén érett, nem túl puha. Megfőve nem érezhető a füstös illat. Az állaga puhább, megfelelő, nem rágós. Nem érezhető kellő intenzitással se a só, se a füst, se a fűszerek.
10. Hartai füstölt sertés dió sonka, egységára: 4999 Ft/kg Pontszám: 7,1/10 pont
A sonka enyhe füst illatú, száraz, érett állagú. Főzés után egyszerű főtt hús illata van. Állaga nagyon száraz, színhús, íze enyhén sós, nem fűszeres, leginkább a füstös íz érezhető.
7. Hungarofood füstölt sonka, egységára: 2199 Ft/kg Pontszám: 7,2/10 pont
Sós, páclés illat, közepesen érett állag. Kifőzés után enyhe főtt sonka illat. Nem rágós, de szárazabb állagú. Ízében a só és a főtt hús jellemző, a füst kevésbé.
7. BELL brandenburgi sonka, egységára: 3199 Ft/kg Pontszám: 7,2/10 pont
Enyhe füstös illat, kissé nedves a felszín, az állag közepesen érett. Kifőzés után az illata inkább sülthúsra emlékeztet, miután megfőtt. Az állaga kellően puha, nem rágós, nagyon natúr és sótlan ízű.
7. SPAR Parasztsonka füstölt (pultos), egységára: 2190 Ft/kg Pontszám: 7,2/10 pont
Nagyon enyhe, kellemes füst illat. Száraz felület, közepesen érett állag. Megfőve enyhe füstös illata van. Az állaga megfelelően zsíros és sós is. Nem rágós, puha. Íze kellemes, enyhe intenzitású.
6. Privát-Hús füstölt, házi sonka, egységára: 2990 Ft/kg Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe füst illat, száraz felszín, közepesen érett állag. Kifőzés után nagyon enyhe, leginkább főtt hús illatú. Az ízében enyhe füst és só ízjegyekkel találkoztunk. Az állaga kellemes, nem rágós.
5. REXUS régimódi hálós füstölt sonka, egységára: 2990 Ft/kg Pontszám: 7,8/10 pont
Kellemes füst illat, kellően érett állag. Kifőzés után enyhe füstös illat. Nem rágós, de szárazabb állagú. A füst íze nagyon intenzív, lehetne több só, de kellemes sonka.
4. Pápai Kőrishegyi Mestersonka, egységára: 2790 Ft/kg Pontszám: 7,9/10 pont
Minimális illat, enyhén érett állag. Enyhe füstös illat kifőzés után. Az állaga puhább, kellemes, nem rágós. Ízében kevésbé füstös, fűszermentes, közepesen sós
2. Gyulahús füstölt sonka, egységára: 2890 Ft/kg Pontszám: 8,3/10 pont
Finom füstös illat, száraz felület és érett állag. Kifőzve kellemesen füstöt illatú, nem rágós, kellemes állagú. Ízében a füst és a só uralkodik, kellemes főt sonka ízkísérettel.
2. PICK Békebeli füstölt, frikandó sonka, egységára: 2990 Ft/kg Pontszám: 8,3/10 pont
Finom, füstös, fűszeres illat, nedves felület, közepesen érett állag. Enyhén füstös és fűszeres illatú kifőzés után. Kiváló állagú, nem rágós. Ízében enyhe füst, megfelelő só és a főtt sonka saját íze érezhető.
1. PICK Békebeli füstölt sonka, egységára: 2990 Ft/kg Pontszám: 8,6/10 pont
Kellemes füst és pác illat. Kemény, érett állag, száraz felszín. Kifőzés után házias főtt-füstölt sonka illat, enyhe fűszerezéssel. Az állaga kellően puha, nem rágós. Ízében intenzív füst és kellemes fűszerek, valamint harmonikus sózás. Fűszerezés nélkül kifőzve is tökéletes.
Összegzés
A tesztgyőztes sonka az AUCHAN, CBA, COOP, LIDL, METRO, SPAR, REÁL, TESCO üzletekben és PICK mintaboltokban kapható.