Építkezés 2022: hangszigetelés fagyapottal

2022.már.21.

Knauf Insulation szakmai hírlevelében egy hangszigetelést is igénylő projektet mutatnak be, ami Sátolaljaújhelyen készült el. A hangszigetelés talán az egyik legfontosabb dolog, ami az építkezők (sajnos küztük mi is) nem vesznek figyelembe új ház építésekor. Lássuk a megoldást és a mérési eredményeket.

2022_03_03.jpg

Knauf Insulation

Ezúttal Sátoraljaújhelyen, a Várhegy nyergében elhelyezkedő Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont sportkomplexumának építése során alkalmazott zajcsillapítást szeretnénk Önöknek bemutatni (generál kivitelezés: Weinberg ’93 Sárospatak és Rex-Bau, Sátoraljaújhely). A sportcsarnokban a küzdőtér fölötti falfelület hangelnyelő borítása, amely egyben dekorációs célokat is szolgál, Knauf Insulation Tektalan 037/2 anyagunkból készült, nagyjából 430-440 m2 felületen.

A (fagyapot-kőzetgyapot) kompozit lapokat a beton falszerkezethez lécvázak segítségével, dűbelezéssel rögzítették a szakemberek (szakipar: Terra-Korr, Miskolc). A helyszínen szükséges méretre vágást egyszerű asztali körfűrésszel oldották meg.

 

Fagyapot vizsgálati eredményei az MSZ EN ISO 10534-1:2001 szerint:

Hangelnyelési tényező: Tektalan 037/2 50 mm
Súlyozott hangelnyelési tényező: 0,60(MH)
NRC érték (Noise reduction coefficient): 0,60

 

A fagyapot termékek akusztikai jellemzői kiválóak, köszönhetően rostos, porózus szerkezetüknek.

A vizsgálatok igazolták, hogy mind a homogén mind a kompozit táblák kiválóak akusztikai követelmények esetén is. Sportcélú alkalmazásuk támogatására emiatt néhány típusukra labdaállósági vizsgálatokat is végeztettünk, amelyek szintén kiemelkedő eredményeket mutattak.

Első lépésként korábban a Tektalan HS hangelnyelését mértük, majd a termékfejlesztés eredményeként bevezetett Tektalan 037/2 fantázianevű termékünket is vizsgáltuk.

2022_03_01.jpg 

A TEKTALAN 037/2 jellemzői:

- Kötõanyaga fehér cement

- A2 tûzvédelmi minõsítés,

- Fózolt élek, a dekoratívabb megjelenés érdekében.

 

Bővebb infó a Tektalanról itt.

 

süti beállítások módosítása