Az egyik legelterjettebb szőlőfajta Magyarországon a kékfrankos és ennek megfelelően nagy különbségek tapasztalhatók a különböző borvidékek kékfrankos borai között. Minket legjobban a változatos textúrája, állaga lepett meg: míg ízben érezhető volt a bormintákban a rokonság, addig a száraz-savas állagtól egészen a szinte krémes borokig, bizony sokféle kékfrankost kortyoltunk a teszten. Mutatjuk, melyik bor ízlett legjobban a kóstolóknak!
A kékfrankosról
Tőkéje gyors növésű. Fürtje közepes nagyságú, közepesen tömött, rövid nyelű. Bogyói közepesek, vastag héjúak, kissé hamvasak. Jól termő fajta, szeptemberben szüretelhető és a leszedésével nem kell sietni, mert nehezen rothad.
A kékfrankos általános Közép-Európában, beleértve Ausztriát és Németországot is. Magyarország számos borvidékén termesztik, többek közt Sopronban, Villányban, Hajóson, Szekszárdon és Egerben. Az öt borvidék kékfrankos borai eltérő jellegűek.
A kékfrankos az 1990-es években itthon még lenézett szőlőfajta volt, amit sokan szívesen lecseréltek volna divatosabb fajtákra, az utóbbi években azonban népszerűsége egyre emelkedett. Sőt, most már vannak borászok, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a kékfrankos termesztéséhez Magyarország adottságai egyedülállóak. A kékfrankost nem csak önállóan palackozzák, fő alkotója az egri és a szekszárdi bikavérnek is.
A Monarchiában a 19. században terjedt el, eredete vitatott. Tartja magát az a nézet is, hogy a Kaszpi-tenger vidékéről származik és még a honfoglaló magyarok hozták magukkal.
DNS vizsgálatok szerint a kékfrankos a hunszőlő (Gouais blanc) és a Blaue Zimmettraube keresztezésével jött létre Alsó-Stájerországban.
Sopronban az a hagyomány, hogy nevét a Bonaparte Napóleon hódító seregében szolgáló katonák pénzéről kapta, a jobb borokat ugyanis a helyi gazdák csak az értékesebb kék színű régi francia papírpénzért mérték a katonáknak, a fehér színű háborús papírpénz nem kellett nekik. (A történet nem igaz: abban az időben még Sopronban és környékén is főleg fehérborokat készítettek és csak a filoxéravész után, a 19. század második felében tértek át a kékfrankosra).
A fajtát nem túl magas tannintartalma és jellemzően közepes teste miatt nemzetközi körökben gyakran állítják párhuzamba a pinot noirral, ennek megfelelően standard ételpárosnak számít esetében a bárány. Itthon azonban termőtájtól, klóntól és évjárattól függően sokszor nem is olyan kevés az a tannin, amelynek hatását a hordós érlelés is fokozhatja – ezeknek és zamatos savainak köszönhetően jó társa lehet marha- vagy vadételeknek is.
(forrás: Wikipédia, borstarsasag.hu)
A teszt menete
A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható kékfrankos borokat vizsgáltuk, 1.000 Ft - 3.000 Ft / palack ársávban.
A boltok polcain több évjárat is van, mi fogyasztók ezt iszuk, ezt érjük el, így a vaktesztet sem szűrtük le egy évre. Így 2015-2020 évjárat közötti borok kerültek a kóstolók elé.
A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük 12-en.
Vékonyfalú pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/3-ig töltöttük borral, ami úgy 0,7 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük.
A borokat egységesen 14-16 ºC-ra hűtöttük és egyenként szervíroztuk a kóstolóknak, hogy ne melegedhessen fel a bor.
A borokat akár 10-30 mp-ig forgattuk a pohárban, hogy kiszellőzzenek. Azért ez az eltérés, mert egyes boroknál több időre is szükség volt, hogy a kezdeti nyers illat eltűnjön és érezhetővé váljon a kékfrankosra jellemző összetett harmonikus, gyümölcsös illat.
A kortyot megjárattuk a szánkban, így valóban jobban feltárul az íze. A szakirodalomban ellentétes véleményeket találtunk a bor lenyelését vagy kiköpését illetően. Több helyen olvastunk erről és ismerős borászt is megkérdeztünk. Így a kiköpés mellett döntöttünk, mert féltünk, hogy az apránként lenyelt bortételek befolyásolják majd a kóstoló második felében lévő borok értékelését.
A tételek között sajtot, kenyérkockákat és tiszta vizet fogyasztottunk.
Az értékelés szempontjai
Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Laikusként minden kóstoló a saját ízlése szerint pontozott, de arra figyeltünk, hogy a kékfrankosra jellemző közepes testesség és tannintartalom és az élénkebb savak megjelenik-e, illetve kellő harmóniát eredményez-e. Próbáltuk a különleges, jellegzetes ízű vörösbort kereső fogyasztók szemszögéből értékelni a borokat, az alábbi szempontok szerint.
Illat: parfümös, gyümölcsös illatokat vártunk. A jellegtelen vagy hosszabb szellőztetés hatására is kellemetlen illatú borokat lepontoztuk.
Íz: számunkra ennél a tesztnél az volt a fontos, hogy mennyire ízlik, független attól, hogy milyen típusú ízjegyeket vélünk felfedezni. Tovább az ízjegyek, a tannin és a savak harmóniában vannak-e?
Testesség, tannin, alkohol és savak (állag pontszám): a bor sűrűségét, íz intenzivitását pontoztuk. Továbbá az összetevők egyensúlyát értékeltük. Mennyi időn keresztül érezzük a bor zamatát, gyorsan vagy lassan cseng le? A pontszám azt is tükrözi, hogy innánk-e ebből a borból még egyszer, mert valóban jólesett.
A nagy kékfrankos bor vakteszt eredménye
12. Egri Korona Borház, egységára: 1399 Ft/palack. Pontszám: 6,1/10 pont
Erős alkoholos illat. Nyers, alkoholos, savas íz, kevésbé gyümölcsös.
11. Eszterbauer Tanyamacska, egységára: 1749 Ft/palack. Pontszám: 6,8/10 pont
Enyhébb, földes illat. Alkoholos-savas ízzel éreztünk előszőr, kevésbé gyümölcsös.
10. Taschner, egységára: 1799 Ft/palack. Pontszám: 7,2/10 pont
Enyhe parfümös illat. Könnyed állagú, kisebb testű, édeskés, de harmonikus bor, amit kellemes inni. A csersav mértékét a fajtára jellemző közepes mennyiségűnek éreztük.
9. Gere Tamás, egységára: 1899 Ft/palack. Pontszám: 7,2/10 pont
Egyesek földes jegyek éreztek, mások inkább enyhén gyümölcsösnek írták le. Elég száraz, gyümölcsös íz a nyelvhegyen, kissé kesernyés hátul.
8. Lajvér, egységára: 1499 Ft/palack. Pontszám: 7,3/10 pont
Alkoholos, savanykás, parfümös illat. Harmonikus savassággal indít, majd egyedijellegzetes ízjeggyel folytatja, ami kevésbé gyümölcsös, viszont jó fogyasztási élményt ad.
7. Mészáros Pál Naposhegy, egységára: 1399 Ft/palack. Pontszám: 7,6/10 pont
Enyhébb intenzitású gyümölcsös illat. Erős, alkoholos -savas ízélménnyel indít, ami pár másodperc után enyhül és érezhetővé válnak a gyümölcsös ízjegyek.
4. KOCH Premium, egységára: 1449 Ft/palack. Pontszám: 7,7/10 pont
Enyhe parfümös illat. Harmonikus, kellemesen testes bor már első kortyra. Enyhén gyümölcsös, közepesen savas, lágyabb, krémes textúrájú bor.
4. Szent Gaál, egységára: 1599 Ft/palack. Pontszám: 7,7/10 pont
Enyhe parfümös illat. Selymes, jóívású bor. Enyhén gyümölcsös, harmonikus savakkal és kellemes tanninokkal.
4. Teleki Selection, egységára: 1149 Ft/palack. Pontszám: 7,7/10 pont
Parfümös, alkoholos illat. Különleges állagú, egy pillanatra feltapad a szájpadlásra, majd lesimul, lágy, simulékony bor. Közepesen gyümölcsös, kiegyensúlyozott ízélmény.
3. Bock, egységára: 2399 Ft/palack. Pontszám: 7,8/10 pont
Sokáig kellett szellőznie, erős élesztős, nehéz illattal nyitott, majd ez ülepedett, és tiszta parfümmé változott. Nagyon harmonikus, különleges, kellően savas enyhén gyümölcsös ízű bor.
2. Bodri, egységára: 1899 Ft/palack. Pontszám: 7,9/10 pont
Gyümölcsös, parfümös illat. Erőteljesen gyümölcsös, egyedi, tiszta, harmonikus, selymes ízű kékfrankos. Kellően savas, nem túl száraz, krémes textúrájú.
1. Chateau Teleki Villány, egységára: 2499 Ft/palack. Pontszám: 8,3/10 pont
Meggyes, parfümös tiszta illat már kevés szellőztetés után. Első benyomásként élénk savakat éreztünk, majd gyümölcsös, pirosribizlis ízt. Majd pár másodperccel a kóstolás után krémes-gyümölcsös réteget képzett a nyelv felületén. Összetett és mégis harmonikus, kiemelkedő ízélményt okozó kékfrankos bor.
Összegzés
A tesztgyőztes az Auchan, Spar, CBA áruházakban kapható.