Elektromos padlófűtés 2020: szakértő válaszol az olvasói kérdésekre

2020.dec.09.

uponor2.jpgAz elektromos padlófűtés évek óta téma a Házépítők csoportban. Nagyon sok kérdés merül fel az építkezőben vagy épp a felújítást végző családoknál. Vannak tévhitek, ismétlődő kérdések, ezért most mi összegyűjtöttük a 7 legfontosabb kérdést, és szakértőktől kértünk rá választ. Mutatjuk!

A Házépítők csoportban, a tagok által feltett több kérdést vontuk össze 7 kérdésbe. Ezekre az Uponor szakemberei válaszoltak. Az Uponor világviszonylatban is az egyik vezető vállalat a padlófűtés rendszerek piacán.

underfloor_heating_how_it_works.jpg 

A kérdések:

1. Hány %-ban biztosítja a ház egész fűtését? Önállóan is elég lehet, vagy kombinálni kell valamivel?

2. Elektroszmog?

3. Fogyasztás egy fűtési szezonban? A gázos padlófűtéshez képest?

4. Hőmérséklet szabályozás és túlhevülésvédelem, például bútorok alatt.

5. Teljesítményméretezés. Mekkora az áramfelvétel

6. Telepítés: mik a különbségek és plusz / mínusz költségek egy gázos padlófűtési rendszerrel szemben

7. Szavatosság? Hány évig üzemképes, kell-e karbantartás?

 

1. Hány %-ban biztosítja a ház egész fűtését? Önállóan is elég lehet, vagy kombinálni kell valamivel?

Akár 100%-os mértékben is.  A kérdés az épület hővesztesége. Mai modern épületek hővesztesége kicsi, ezeket gond nélkül teljes egészében ki lehet fűteni.

 

2. Elektroszmog?

Az Uponor kéteres szigetelt vezetékkel ellátott fűtőszőnyegek jóval kisebb elektromágneses mezőt (elektroszmogot) generálnak mint a régi egyeres vezetékkel ellátott megoldások. Továbbá az elektromos padlófűtés semmivel sem károsabb mint egy elektromos radiátor, vízmelegítő vagy bármely más, elektromos háztartási eszköz.

instagram-uponor_comfort-e_alu-installation_3_39l.jpg

3. Fogyasztás egy fűtési szezonban a hagyományos padlófűtéshez képest?

Ezt nem lehet általános számokkal kifejezni, nagyon sok tényezőtől függ. Az viszont elmondható, hogy a tisztán elektromos áramot használó fűtő rendszerek üzemeltetése drágább a gázos rendszerhez képest. Az elektromos fűtőrendszer üzemeltetésén javíthat a napelem, az ad-vesz mérők elszámolási ára kulcskérdés a gazdaságos üzemhez.

(Szerkesztői kiegészítés: érdemes úgy méretezni a napelemet, hogy figyelembe vesszük az elektromos padlófűtés várható fogyasztását, így nyáron energia többlet termelésünk lesz, ami elszámolható az áramszolgáltatónkkal, amire egy példa itt található)

lanc.png

 

4. Hőmérséklet szabályozás és túlhevülésvédelem, például bútorok alatt.

A hőmérséklet szabályzás hagyományos fali termosztáttal történik. A túlhevülés ellen egy padlóba épített hőmérséklet érzékelő segítségével tudunk védekezni. Ezzel mérjük a felületi hőmérsékletet és a termosztátunkon beállíthatjuk a padló kívánt maximális hőfokát.

underfloor_heating_how_it_works.jpg 

5. Teljesítményméretezés. Mekkora az áramfelvétel?

A méretezés első lépése a fűtendő helység fűtési teljesítmény igényének meghatározása. Az itt kijött teljesítmény igényt kell elektromos áram teljesítmény oldalról is biztosítani.  Pl. egy nappali hővesztesége 1000 Watt, akkor a hőleadóban is min. 1000Watt villamos teljesítményt kell vinni. Ezt egy normál gázkazánnak ugyanúgy biztosítani kéne, mint jelen esetben az elektromos padlófűtésnek.

 

6. Telepítés: mik a különbségek és plusz / mínusz költségek egy hagyományos padlófűtési rendszerrel szemben

Általánosságban, az anyagi és kivitelezési költsége biztosan alacsonyabb egy elektromos padlófűtésnek a gázos rendszerhez képest. Viszont üzemeltetés szempontjából, a jelenlegi energiaárak mellett, az elektromos padlófűtés drágábbnak fog bizonyulni.

comfort-e_wet.jpg

7. Szavatosság? Hány évig üzemképes, kell-e karbantartás?

Az elektromos padlófűtési rendszerek nagyjából 40 éve terjedtek el Európában. Az első telepítések közül sok még a mai napig is üzemel. Azóta sok-sok fejlesztés zajlott le, melynek köszönhetően az élettartam még tovább növekedett. Elmondható hogy a mai termékek várható élettartama több mint 50 év.
A rendszer külön karbantartást nem igényel. Az Uponor 10 év rendszergaranciát vállal a termékekre, amennyiben a garanciális feltételek biztosítottak és a megfelelő kivitelezésről dokumentum készül, mely az Uponornál archiválásra kerül.

+ 1 kérdés: Mennyivel gyorsabb az elektromos padlófűtés a hagyományoshoz képest? Mennyivel előbb melegszik át a padló?

Az elektromos padlófűtés kisebb reakcióidővel rendelkezik (azaz gyorsabb), hisz jóval kisebb épületszerkezet van a fűtőháló felett, melynek az ellenállása és tehetetlensége is kisebb. Pontos értéket nem lehet rá mondani hisz ez függ a két összehasonlítandó rendszer paramétereitől (vízhőfok, elektromos huzal hőmérséklet, padló szerkezet stb.)

 

A COMFORT-E elektromos padlófűtés rendszerről ITT lehet bővebben olvasni.

 

Amennyiben még kérdeznél, akkor tedd fel itt kommentben és egy következő cikkben azt is megválaszoljuk.

 

süti beállítások módosítása