Nem akarsz megfulladni? Hőszigetelj!

2019.nov.05.

Azokat a levegőben eloszlatott finomszemcsés anyagokat nevezzük szállópornak, melyek 10 μm alatti részecskeátmérőjűek. Jellemzőjük, hogy nem ülepednek le néhány óra alatt. A 10 μm alatti részecskék már olyan aprók, hogy belélegezhetők, túljutnak a garaton is. Bejuthatnak a tüdőbe, egy részük (2,5 μm alatt) pedig onnan nem vagy csak nehezen ürül ki. A kisgyermekekre, idősekre, légúti betegekre, és a dohányosokra veszélyes leginkább.

Pillanatnyi szállópor adatok

A szállópor szmogtérképen a legfrissebb hazai adatok láthatók a légszennyezettség szintjéről és annak egészségügyi határáról. http://www.legszennyezes.hu/szallo-por-pm10/

Budapesti részletes adatok:

http://www.legszennyezes.hu/budapest/

 

A hazai szmogtérkép alapján az országban jelenleg a levegő szennyezettsége az egészségügyi határérték alatt van, ez a szint minimális kockázatot jelent. Esetleges károkat hosszú távú folyamatos hatás mellett okozhat.

Budapesten már rosszabb a helyzet, az ország teljes területére jellemző „természetes” mennyiségű szállóport jelöltek meg, a fővárosban ez már csak a „tűrhető” kategóriát érte el. A levegő szennyezettsége azonban itt is még az egészségügyi határérték alatt van, de hosszú távon már okozhat egészségügyi problémákat.

 

Mit tehetünk ellene?

A téli időszakban megnövekvő szállópor-koncentrációnak az egyik fő oka az, hogy nem vagy nem megfelelően szigeteltek a családi házak, ahol fosszilis tüzelőanyagokkal, lignittel, fával vagy akár hulladékok elégetésével fűtenek.

Ugyanilyen fűtési mód mellett szigeteléssel jóval csökkenne a házak fűtési energia igénye és 40-50%-kal kevesebb szállópor kerülne a levegőbe.

Csökkenne a fűtési költség, a levegő szennyezettsége és az egészségügyi kockázatok is – nem csak az adott épületben, hanem a környéken élőknél is.

 

Nincs keret a teljes ház szigetelésére?

Az ideális természetesen az lenne, ha teljes mértékben felújítaná mindenki a házát: korszerűsítené a fűtést, szigetelés kerülne a falakra, kicserélné a nyílászárókat – így 10-15 éven belül jelentősen javulhatna a levegőminőség.

Ezt sok család nyilvánvalóan nem engedheti meg magának, de kis lépéseket talán már igen. Ha például csak a födémet leszigetelik, már azzal is 25%-os költség- és energiacsökkenés érhető el, ezzel együtt pedig a szállópor mértéke is kisebb lesz.

A MFB kamatmentes hitele lehetőséget teremt arra, hogy a házad energetikai korszerűsítésével elért megtakarításodból tudd törleszteni e fejlesztési hitelt, Így 10-15 év alatt szinte ingyen tudod leszigetelni a házadat, fejleszteni a fűtésrendszered és kicserélni a nyílászárókat! Katt ide a részletekért!

Mindenképpen változtatni kell, ha nagyjából tiszta (vagy legalább a mostaninál tisztább) levegőt szeretnénk belélegezni. Tedd meg, amit tudsz!

 

A cikket natív módon a Knauf Insulation támogatta!

 

A szerző a Házépítők csoport tagja 

süti beállítások módosítása