TESZT: megérik az árukat a LIDL új, BIO pékárui?

2019.sze.17.

Nemrég jelent meg a LIDL üzletekben a bio pékáru szekció. 6 féle terméket sütnek helyben és arra voltunk kíváncsiak, hogy megérik-e az árukat és "bio" szó miatt elvárt magas minőséget hozzák-e. 

img_7930.JPG

A kóstolás menete és értékelési szempontok

A vaktesztet a megszokott módon a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték el. Mivel magvas és nem magvas termékeket is kóstoltunk, ezért erre külön figyeltünk az állag és az íz pontozásakor. 

Mivel bio termékekről van szó, és ennek gyanánt felárat fizet a vásárló, ezért most sokkal szigorúbbak voltunk a pontozáskor, mert ezeket a termékeket a prémium bolti pékáruk közé kellett pozicionálnunk.

Illat: nem vártunk intenzjv illatot, ez nem az a termékcsoport, sőt a túlzott illat azt feltételezi, hogy olajat használtak a tészta kikeverésekor, mert az olajban oldott aromák okozhatnak erősebb illatot ezeknél a pékáruknál. A másik illatforrás a zöldfűszerek lehettek volna, de velük most nem találkoztunk.

Ettől függetlenül a tészta kellemes illatán túl a magos termékeknél érezhetőnek kell lennie a rászórt vagy belesütött cereáliáknak.

Állag: tömörebb, háziasabb állagot vártunk, de rendesen megkelt tésztával. A magok ne legyenek csomósodva. A héj legyen ropogós, de semmiképp se rágós. 

Ezeknél a pékáruknál az egyensúlyt kell megtalálni, hogy a fogyasztó érezze a megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagot, tehát ne az adalékok és technológia felhasználásával felfújt péktermékre emlékeztessen, de mégse legyen fogyaszthatatlanul tömör.

Íz: a nem magos termékeknél a házi kenyér ízjegyeit kerestük, a magos termékeknél ez kiegészült a a tészta ízét befolyásoló cereáliák természetes ízével. 

img_7831.JPG

 

A BIO pékáru teszt eredménye

 

6. Bio rusztikus bagett, egységára: 1476 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Nagyon enyhe kenyérillat. Nagyobb lyukacsos, mégis tömör állag. A kéreg vastag, masszív. A belső natúr ízű. (magmentes)

img_7724.JPG

img_7956.JPG 

5. Bio kornspitz, egységára: 1853 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Natúr illat, tömör állag. A legtöbben a köménymagot nevezték meg, mint a legmeghatározóbb ízfelelőst.

img_7745.JPGimg_7945.JPG 

4. Bio magvas bagett, egységára: 1476 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

A magvak illat érződik (szezám, mák) és a tiszta sült kenyértésztáé. Az állaga tömör, de megfelelően megkelt, lyukacsos állagú. A héja ropogós a belseje puha, de tömör. Jól érezhetőek a magok és a tészta egyszerű és természetes ízei.

img_7718.JPG

img_7952.JPG

3. Bio tönkölycipó, egységára: 1476 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Házikenyér jellegű illat, igaz kovász nélkül. Nagyon ropogós, keményebb kéreg. A belseje tömör, rugalmas. Az íze kellemesen sós, egyszerű házi kenyér jelleg, finom. (magmentes)

img_7729.JPGimg_7936.JPG 

2. Bio sokmagvas stangli, egységára: 1635 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Finom gabona-mag illat. A tészta puha és levegős, sok maggal (len, szezám, napraforgómag, zabpehely, tökmag, chiamag). A kéreg ropogós, friss. Ebben a stangliban a magok ízkavalkádja határozza meg a fő ízt. Nagyon kellemes, természetes ízélmény.

img_7708.JPGimg_7940.JPG 

1. Bio szendvics buci, egységára: 1544 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Rozsos, mákos illat. Tömör, és sok mag van benne. A tészta puha, jól esően roppannak a magok benne. Az íze enyhén rozsos, inkább a magvak ízei érezhetőek jobban, leginkább a máké és a szezámagé.

img_7732.JPG

img_7938.JPG

Összegzés

Általánosságban kijelenthető, hogy a tesztelt bio pékáruk jó/kiváló minőségűek. Elsősorban azoknak javasolt a fogyasztása, akik törekednek arra, hogy egészséges élelmiszereket fogyasszanak. Másodsorban azoknak, akik szeretnének elrugaszkodni a vizes kifli és zsömle világától, mert azoknál finomabb és tartalmasabb pékárura vágynak.

bio_pekaru-1.png

 

Egészséges szendvicsötletek

Talán a legegyszerűbb szendvics a világon a sonkás-sajtos szendvics, megtuningolva egy kis bio vajkrémmel, friss salátával és málnaparadicsommal, bio szendvics buciban. A málnaparadicsom a boltban kapható paradicsomok között talán a legédesebb, legzamatosabb, így a gyerekek kedvence.

img_7747.JPG

img_7784.JPG

img_7831.JPG

 

Az egyik kedvenc szendvicsünkhöz szükségünk lesz feketeerdei sonkára, tojásra, joghurtos salátaöntetre (lehet házilag kikevert is), paradicsomra, salátára és bio rusztikus bagettre.

A bagettet félbevágjuk  (2 db laktató szendvics lesz belőle) és az alsó feléből kikaparjuk a tésztát. Megpirítjuk a sonkát, majd annak a zsírján sütünk 2 tükörtojást. A bagett alsó felébe fektetünk egy szelet sonkát, majd jöhet rá a tükörtojás (amit kettévágunk és egymás után hosszában helyezünk a bagettbe), amire pici sót és borsot hintünk. Bőven tehetünk salátát, amire csorgatjuk a joghurtos öntetet. Ezt lezárjuk egy újabb szelet sonkával, amire vágunk pár szelet málnaparadicsomot. Zárjuk a szendvicset a bagett felső részével. 

img_7843.JPG

img_7846.JPG

img_7898.JPG

 

Jó étvágyat :)

FRISS TESZTEK!

Nagy gyermekital teszt: melyik  a legfinomabb magas gyümölcstartalmú ital?

borito_14_1.jpg

Nagy ételrendelés teszt: melyik egészséges menü a legfinomabb Budapesten?

694891d314ec9c1fa1cddcdc646098efb0c69693_1.jpg 

süti beállítások módosítása