A kiskertekben most folyik a palántázás. A piacokon elképesztő fajtaválasztékkal találkozunk. Nem mindegy, hogy milyen fajtájú paprikát, paradicsomot, uborkát ültetünk a kertbe, mert az újabb fajták közül egy-kettő meglepetést okozhat a ízetlenségével. Ha van rá lehetőség, válasszuk a hagyományos magyar fajtákat, biztosan nem fogunk bennük csalódni.
Az építkezésünk után végre van idő a kerttel is foglalkozni. Múlt hétvégén füvesítettük az udvart, ezen a hétvégén pedig már a kiskertünkbe ültetjük a magokat és palántázunk is. Sokan otthon nevelik magról a palántákat, de idén erre nekünk nem volt időnk. Majd jövőre.
Nem is kell ezzel sokat vacakolni, kimegyünk a helyi termelői piacra, ahol most van a palánták szezonja. A karfiol kivételével már kaphatóak a palánták. Uborkából, karalábéból, káposztából, padlizsánból, dinnyéből kisebb a választék, sebaj legalább nem kell sokat gondolkodni melyiket vegyük.
Paprika és paradicsom fronton már más a helyzet. Akár 20-50 fajta paprika és 10-25 fajta paradicsom is felbukkanhat a termelőknél. Hogyan döntsünk, melyiket válasszuk? Nehéz eligazodni, mert elég sok fajtának még a nevét se hallottuk, de a termelők esküsznek rájuk, új fajták, Hollandiából. Ez gyökér és levélzöldségek esetén jó hír, de aki igazán finom paprikát és zamatos paradicsomot szüretelne a nyáron, annak inkább a magyar fajtákat ajánljuk.
Nem véletlenül fejlesztették ki ezeket a fajtákat a magyar nemesítők. A mi ízlésünknek és persze az éghajlatnak is jobban megfelelnek. Ha az otthoni zöldségről van szó, akkor nálunk csak az íz számít. Persze a magyar fajták is szép alakúak és színűek, szóval ebben is guszták.
Paprika ajánló
Cseresznyepaprika
Nagyon divatos a chili manapság, de a csípős kedvelők 95%-nak már a cseresznyepaprikában rejlő erő is elég boldogságot ad. Ajánlott a Szentesi cseresznyepaprika, Kalocsai cseresznyepaprika.
Hosszú zöld csípős paprikák
Palóc, Rekord, Budai csípős, Fogarasi F1, Griff F1, Toldi F1, Palóc F1, Hargitai F1
Rövid, hegyes csípős fajták
Ezt a fajta paprikát nagyapám hol macskap..csének, hol kutyaf..szának nevezte. A fajta neve szín szerint Macskapiros, Macskasárga.
Almaparika.
A kevésbé csípős, csemegepaprikák kedvelőinek ajánljuk a Dalma fajtát. Az Édesalma (csemege) és Aranyalma csípősségmentes. Míg a Nagykúti, Eszter F1, Zsófia azért kellemesen megbizsergeti a nyelvünket.
Paradicsompaprika
Paradicsompaprikát a zamatosabb, ízesebb paprikák kedvelői fogyasztják. Vastaghúsú, ropogós paprika.
Fajták: Szentesi zöld, Szepazar, Szentesi sárga, Gogosári F1.
Kosszarv
A kosszarv paprika vékonyabb húsú, de szintén aromás, jellegzetes ízű.
Fajták: Szentesi kosszarvú, Zöld kos, Fehér kos
TV tipusú fehér étkezési paprikák
Rédei fehér, Kincsem, Antal F1, Berényi, Bella, Csilla, Totál, Fehérözön, Soroksári, Cecei, Tizenegyes, Jász, Szentesi piacos (ebből van csípős is), Táltos , Etele F1, Julianus F1, Bogyiszlói
Fűszerpaprika
Kalocsai 622 csemege utóérlelve az egyik legtöbb piros festékanyagot tartalmazza, gyönyörű a színe. Ismert és kiváló fajták a Kalocsai 50, Szegedi 80 csemege, Szegedi Meteorit, Mihálytelki, Fesztivál, Szegedi 179 csípős, Hírös F1 (csípős)
Paradicsom ajánló
A paradicsomoknál inkább a méretet, a koraiságot és a legjobb felhasználási módot adjuk meg.
Vilma törpeparadicsom, korai, 15-20 g szemek, étkezési
Kecskeméti 3 F1 korai, 60-70 g szemek, étkezési
Lugas F1 folytontermő, 60-70 g szemek, étkezési
Manó korai kisbokrú fajta, 50 g szemek, étkezési
Kecskeméti Jubileum befőznivaló, középkorai, 110-120 g szemek
Brutus bazi nagy 25-75 dkg szemek, bőtermő, étkezési és befőzni is
Korall az egyik legfinomabb paradicsom, 120-130 g szemek, étkezési és befőzni
Zömök: közepes szemek, ovális paradicsom, 50-60 g szemek, étkezési
Uborka ajánló
Csemege és elrakni való
Ahogy a kislányom mondja savanyú uborkának való, tehát a csemege uborkák közül friss fogyasztásra és elrakni is ajánlott a Szatmár F1, Mohikán F1, Kecskeméti keseredésmentes, Tétény, Joker (tüskementes), Barbara F1.
Kígyóuborka
Ritmo F1, Oitol F1, Prior F1