Melyik most a legjobb nyárigumi? Amelyik visszahozza az árát!

2019.ápr.27.
Az átlag magyar autós körülbelül 60 ezer kilométert tesz meg az újonnan vásárolt nyári gumi garnitúrájával, mielőtt lecserélné a szettet. Az autógumik gyár által előírt ideális élettartama több 10 év, de az abroncsok hamarabb is használhatatlanná válhatnak, attól függően, hogy milyen nagy igénybevételnek vannak kitéve az évek során.

2019-es nyárigumi választás

Arról korábban olvashattál, hogy a magyarországi autós társadalom jellemzően a lehető legnagyobb mértékben próbál spórolni az autóval kapcsolatos költségeken, nincs ez másképp a nyárigumi kiválasztása esetén sem. Elképzelhető, hogy te sem a legjobb módszert követed, amikor elkezded kutatni a legjobb ajánlatokat. Vendégposztunkat írta Kozma Ádám, az alapjarat.hu-tól!.

Mi alapján válassz nyári gumit?

Az érdeklődés középpontjában többnyire a kívánt méretben lehető legolcsóbban megvásárolható, vagy az ismert márkák közül legalacsonyabb áron hirdetett abroncs szerepel. Ugyanakkor az autógumi minőségét, gazdaságosságát hosszútávon egyáltalán nem biztos, hogy a vásárlási ár vagy a márkába vetett bizalom fogja meghatározni. Számtalan teszt bizonyítja, többek közt az idei ADAC nyári gumi tesztben is olvashattad, hogy nem feltétlen a drága, márkás gumiabroncs a legjobb választás. Nem beszélve arról, hogy például az ADAC gumiteszt során a legkiegyensúlyozottabb darabot keresik, ezzel szemben a valóságban nem árt végiggondolni, neked személyesen milyen elvárásaid vannak az adott nyári gumival szemben.

hasznalt-nyari-gumi-1170x550.jpg

Érdemes úgy tekinteni a hivatalos nyár igumi tesztekre, hogy az egy lehetőséget ad a marketing maszlagon túl, pártatlan vélemény megismerésére az abroncsokról. Olyan, az átlag autós számára ismeretlen információkról is kapsz tájékoztatást, mint például a gumi zajszintje - bár ez esetben jelentős mennyiségű szubjektív vélemény is befolyásolja az értékelést -, valamint a gumi üzemanyagfogyasztásra gyakorolt hatása és kopása.

Az nyári gumiabroncs üzemanyagfogyasztásra gyakorolt hatása komoly befolyásoló tényező lehet, amikor kiválasztod a megfelelőt. Főleg, ha te is addig használod a garnitúrát, mint a magyar átlagautós, ami körülbelül 60 ezer kilométert jelent. Persze ha te az a típus vagy, aki két hét alatt rúgja le a szettet a helyi körforgalomban, ez a szempont nem fog érdekelni.

üzemanyag takarékossági mutató a nyárigumik tájékoztatóján

Ha nekiállsz átrágni magadat a gumigyártók - az EU szabályozás miatt már kötelező - tájékoztatóin, kiderül, hogy csereszabatos gumiabroncsok között 100 kilométerenként akár 6 dl üzemanyagot is megspórolhatsz. Ez a különbség rövidtávon akár kevésnek is hangozhat. Ha azonban maradsz az eddig említett átlag magyar autós példájánál, a gumi ideális élettartama alatt akár 360 liter benzint spórolhatsz meg. Más megközelítésből ennyivel kevesebb károsanyagot pöfékelsz a megfáradt atmoszférába.

Összegszerűen: ideális esetben és az aktuális üzemanyagártól függően 0,6 literes fogyasztás takarékossággal akár 13 6800 Ft-ot is spórolhatsz a következő garnitúra megvásárlásáig. Tulajdonképpen ez az jelenti, hogy a 60 000 km megtétele alatt minden egyes deciliter, amit az átlagfogyasztásból megtakarítasz, 22 800 Ft-ot jelent a kasszádba. Ez a tesztben szereplő legdrágább gumik esetében is a vásárlási érték fele. Mindez azt jelenti, hogy nem feltétlen drágább gumit vettél, csak a közel azonos paraméterekkel rendelkező abroncsok közül a takarékosabbat választottad.

Természetesen a dolog ennél árnyaltabb, de a lényegén nem változtat, hosszútávon megéri odafigyelni a gumik fogyasztást befolyásoló tényezőjére is. Nyilván az egész történetben az is kérdés, hogy mennyire tartós az adott gumi. Alapvető biztonsági okokból az is elengedhetetlen, hogy száraz és nedves körülmények között is teljesítse az elvárható normákat a nyárigumi.

A cikk kapcsán újra értelmeztem az ADAC által közzétett idei 185/65 R15 H nyári gumi tesztből kapott adatokat, ami alapjaiban ugyan nem, de egy kicsit azért változtatott az eredményeken. Mint az már ismeretes ADAC tesztjein az adott eredmények nem átlaguk alapján vannak kiértékelve, hanem mindig a legrosszabb (legnagyobb) pontszámot elérő eredmény határozza meg a végső pontszámot.

Mielőtt még bárki fejében megfordulna, hogy a biztonságos tapadással kapcsolatos adatokat elvetemült módon háttérbe szorítva olyan logikátlan szempontok szerint emelnék piedesztálra rossz tapadású nyári gumiabroncsokat, mint a fogyasztás, kopás vagy ár, van egy fontos megjegyzésem. A táblázatban szereplő gumik biztonsági szempontból az ADAC tesztjén egy alkalommal sem értek el rosszabb eredményt, mint a közepes osztályzat, sőt, a többségük jónak számít.

Az alábbi táblázatban az egyes szempontok szerint elért pontszámok átlagos értékéhez képest viszonyított pozitív vagy negatív irányú eltérései alapján rendeztem sorrendbe az abroncsokat. Így történhetett, hogy az ADAC teszten nedves tapadási körülmények között közepes eredményt elért, ezért a középmezőnyben végzett Maxxis Mecotra 3 ebben a listában az első. Nem véletlen, hiszen a nedves körülményektől eltekintve minden más területen kiemelkedő teljesítményt nyújt és az ára alapján is a középmezőnyt erősíti. Nem mellesleg az egyik legjobb fogyasztást jellemző pontszámot kapta, igaz a gazdaságossággal közvetlen kapcsolatban álló kopási tényező épp csak jó eredménnyel zárt. Bátran ajánlhatom mindenkinek, mert ez egy kiváló választás.

Az ADAC nyárigumi teszt eredményei újra gondolt sorrendbe szedve

Hasonló okokból lehetséges, hogy a szintén középmezőnyben szereplő Toyo Proxes CF2 is a lista elejére került, pedig a nedves úton mért tapadása alapján az eredeti tesztben ez az abroncs is csak a közepes eredményre volt érdemes. Árban nagyjából megegyezik a Maxxis nyári gumival, sőt, valójában minden más paramétere is körülbelül ugyan azt tudja.

Az eredeti pontozás szerint, de más megközelítés alapján újra kalkulált listám dobogósai közel ugyanazt tudják, bár a Vredestein Sportrac 5 árban magasabb kategóriát képvisel. Valószínűleg a magas beszerzési ár lehet az oka annak, hogy az eredeti listában megszerzett fényes ezüstérme helyett ezesetben csak egy koszos bronz járt neki.

A Bridgestone Turanza T005 kiváló választás, nem viccből végzett az ADAC értékelése szerint az első helyen. Száraz és vizes úton egyaránt, az egyik legjobb tapadással rendelkezik az osztályzatok tanulsága szerint. A lista negyedik helyére azért csúszott vissza, mert az a konkurensekhez képest drága, hangos, tartóssága nem kiemelkedő és a fogyasztási értékei is elmaradnak a legjobbaktól. Mindent összevetve, erősebb autókra és sportos vezetéshez mindenképpen ezt ajánlanám.

A Giti GitiSynergy E1 nyári gumi, ami teszt eredeti kiértékelése szerint az eredmények utolsó harmadában szerepelt, valóban nem a legjobb választás nedves úton, igaz abszolút értékben apró a különbség a teszt eredmények között. Már ha a féktáv szempontjából lehet egyáltalán bármilyen eltérést aprónak tekinteni. Kiemelkedő fogyasztási értéke és közepes ára miatt gazdaságos megoldás lehet.

A soron következő Michelin Crossclimate + gumiabroncs dobogós helyezést ért el a hivatalos teszten, nálam mégis csak a középmezőny elejét erősíti. Ennek oka, a közepesnél hajszálnyival jobb átlagos teljesítménye majdnem minden értéke szempontjából, amihez a legdrágább vételár társul. Amiben viszont agyonveri a mezőnyt, az a kopás mértéke. Itt képbe jön a gazdaságosság kérdése, vagyis mennyit tud hozni a kasszádba az, hogyha tovább bírja a gumi. Ha sok kilométert mész megéri a befektetést.

A középmezőnyben is láthatsz némi változást, ezt a táblázatban átböngészheted. Amit még kiemelnék, az az utolsó helyen történt változás. Az ADAC teszt sereghajtója a Linglong Green-Max HP010 nyári gumi lett, aminek oka a közepes tapadási tényezők és a legrosszabb kopás eredmény. A kopás egyébként nem sokkal marad el a ContinentalPremiumContact 5 abroncsoktól, igaz az legalább jobban tapad.

A Linglong nálam ezért végezhetett előkelőbb helyen, mert közel fele annyiba kerül, mint a lista legdrágább darabja a Michelin. Ezzel szemben a nálam utolsó helyen végző Semperit Comfort-Life 2 gumik kopása bár jobb, mint a Linglong-nak de áruk 50 százalékkal drágább volt a keresésem időpontjában és minden más eredményében közel azonos tudású vele.

Ha csak nagyon kevés kilométert közlekedsz, óvatos és megfontolt vezető vagy, kellő rutin mellett gazdaságos megoldás lehet az olcsóbb kategória választása, hiszen ezesetben egy eco gumi hamarabb öregszik el, mint kopik le annyira, hogy csereérett legyen.

Az, hogy milyen nyári gumit éri meg venni az autódra, sok mindentől függ, érdemes minden szempontot végiggondolni, mielőtt vásárlásra adod a fejed.

Vendégposztunkat írta Kozma Ádám, az alapjarat.hu-tól!.

süti beállítások módosítása