Magyarország településeinek 80%-a bekerült a falusi CSOK-ba

2019.ápr.23.

Közzétették a kormány honlapján azoknak a magyarországi településeknek a listáját, ahol elérhető lesz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény! 2486 hátrányosabb helyzetű település között találunk városokat is, nem csak kisebb falvakat.

penzcentrum_hufalu_768x434px_shutter-20-8f0166c449fb63849d773b4a73710b303b7ea8f7.jpg

A már élő CSOK és a 2019 júliusától bevezetendő Falusi CSOK közötti különbségeket a programért felelős Gyopáros Alpár részletezte: 

- a Falusi CSOK-ban használt lakás/ház vásárlására is föl lehet használni azt a támogatást, ami már élő CSOK szabályzásban csak az új házak vásárlására vagy építésére kapható;
- támogatás összegének a felét lehet vásárlásra költeni, a másik feléből fel kell újítani a megvett ingatlant;
- szigorúbbak a követelmények a jelentkezőknek, fél év helyett ugyanis egy év, három gyerekre felvett támogatás esetén két év tb-jogviszonyt kell tudni igazolni.

 

A falusi CSOK összege

1 gyermek után 600.000 Ft,
2 gyermek után 2.600.000 Ft,
3 vagy több gyermek után 10.000.000 Ft.


A támogatás felújításra, korszerűsítésre, használt és új lakás vásárlására egyaránt felhasználható. Vásárlási cél esetén – új építésű lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe. 3 gyermekesek esetében 10 millió forint értékű használt ház vásárlása esetén tehát maximum 5 millió forint lesz felhasználható a vételár kiegyenlítésére, a fennmaradó 5 millió forintot pedig felújításra, korszerűsítésre lehet költeni. Ha a vásárlásra csak 4 millió forintot költ a család, akkor a fennmaradó 6 millió forint felhasználható lesz a rendeletben meghatározásra kerülő felújítási és korszerűsítési munkálatok elvégzésére.

TB jogviszony

Alap lesz a minimum 1 éves folyamatos TB jogviszony megléte – a legmagasabb támogatási összegnél legalább 2 éves társadalombiztosítási jogviszony, az erkölcsi bizonyítvány, a közeli hozzátartozótól, valamint a saját tulajdonban álló gazdasági társaságtól történő ingatlanvásárlás nem lesz támogatott.

Maradok a pénzemnél vélemény

Bár az összeg kevesebb a jelenleg is élő CSOK szabályzásnál, mégis ésszerűbben elkölthetőnek tűnik, hiszen már meglévő házak felújítására fordítható, rövidebb idő alatt beköltözhet a család. 

Aki időben lép (tehát azonnal) az még az árak felverése előtt akár reális áron juthat ingatlanhoz. A felújítás már okozhat némi fejtörést. Ki fogja megcsinálni? Hiszen lasszóval is nehéz most építési vállalkozókat fogni. 

Akinek szerencséje lesz, az már akár idén beköltözhet az új házba. Mi ezt kívánjuk minden építkezőnek: sok szerencsét és kitartást!

 

A teljes lista a Házépítők csoportunkban található! KATT IDE! Ha nem vagy tag még, akkor itt tudsz csatlakozni: HÁZÉPÍTŐK!

süti beállítások módosítása