Mikor építheted a házad egyszerű bejelentéssel?

2019.feb.14.

Minden építkezőnél felmerül a kérdés, hogy mit kell tennie mielőtt még a markoló elkezdi ásni az alapot. A legtöbb ház építhető egyszerű bejelentéssel, de vannak feltételek aminek nem felel meg mindenki, és itt nem csak a ház méretéről van szó. 

alapasas_cikk_5_1.jpg

Nagyon sok kérdés vonatkozik az egyszerű bejelentés körülményeire a Házépítők csoportunkban, ezért most az Építő közösség segítségével leírjuk a folyamatot a jelenleg érvényes jogszabályok alapján.

Egyszerű bejelentés 

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) módosítása után, 2017. január 1-től életbe lépett a 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet (a továbbiakban: egyszerű bejelentési rendelet) és később annak módosítása, kiegészítése a, 97/2017. (IV. 27.) Korm. rendelet mely alapján építési engedély nélkül, egyszerű bejelentéssel kezdhetünk az alábbi tevékenységekbe, a jelenleg hatályos szabályok alapján:

a) új lakóépület építése (a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó új lakóépület esetében akkor, ha, az építtető természetes személy, az építési tevékenységet saját lakhatásának biztosítása céljából végzi és az így megépült új lakóépület egy lakásnál többet nem tartalmaz);

b) műemlék kivételével, meglévő lakóépület bővítése (a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó új lakóterületre történő bővítés esetében akkor, ha, az építtető természetes személy, az építési tevékenységet saját lakhatásának biztosítása céljából végzi);

c) a fentiekhez kapcsolódó tereprendezés és támfalépítés tevékenysége.

 

Kötelező felelősségbiztosítás-

Az egyszerű bejelentéssel érintett lakóépület esetében az alábbi szereplőknek kötelező felelősségbiztosítással rendelkezni és azt az egyszerű bejelentési rendeletben meghatározott ideig fenntartani:

- építész vagy más szakági tervezőnek, a tervezői vagy tervezői művezetés tevékenységre vonatkozó szerződés aláírása pillanatában, és

- fővállalkozó kivitelezőnek legkésőbb a munkaterület átvételekor, az általa vállalt kivitelezési tevékenységre vonatkozóan.

A kötelező felelősségbiztosításnak fedezetet kell nyújtania a biztosított tevékenység körében felmerülő dologi és személyben történő károkozás esetére. A biztosításra vonatkozó követelményeket, a fedezetet, a biztosítás mértékét és kiterjedését az egyszerű bejelentés rendeletének 6. §-a szabályozza. 

 

Az egyszerű bejelentés folyamata

Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenység bejelentése (a továbbiakban: bejelentés) az elektronikus építési napló (a továbbiakban: e-napló) készenlétbe helyezésével történik meg.

Készenlétbe helyezés

Az építész tervező felelőssége a következő feladatok elvégzése a készenlétbe helyezés kapcsán:

1)  a kivitelezési tervdokumentáció kötelező munkarészeinek feltöltése az e-naplóba, PDF/A formátumban (részleteiről lentebb);

2) nyilatkozat feltöltése e-naplóba a saját felelősségbiztosítása kötvényszámáról és a biztosító nevéről; és

3) a saját biztosítója által kiadott igazolás feltöltése arról, hogy a bejelentéssel érintett tervezéshez kapcsolódó biztosítás esetében a felelősségbiztosítás illetve a megfelelő biztosítási fedezet fennáll.

A fentiekkel egy időben, de legkésőbb a munkaterület átvételekor, a fővállalkozó kivitelező is feltölti az elektronikus építési naplóba felelősségbiztosítása kötvényszámát és a biztosítója nevét. Továbbá fel kell töltenie a biztosító által kiadott igazolást arról, hogy a bejelentéssel érintett  építőipari kivitelezési tevékenységhez kapcsolódó biztosítás esetében a megfelelő felelősségbiztosítás illetve a megfelelő biztosítási fedezet fennáll.

A készenlétbe helyezés visszaigazolása

Az elektronikus építési napló üzemeltetője a készenlétbe helyezett elektronikus építési napló adatainak feltüntetésével PDF formátumú, letölthető visszaigazolást állít elő.

Tájékoztatás a készenlétbe helyezés megtörténtéről

Az építésfelügyeleti hatóság a bejelentésről nyolc napon belül írásban tájékoztatja az alábbiakat:

a) a telek fekvése szerinti területi szakmai kamarát,

b) a telek fekvése szerinti települési önkormányzat jegyzőjét, valamint

c) a telek tulajdonosát, amennyiben nem az építtető a tulajdonosa vagy az építtetőn kívül más személy is tulajdonjoggal rendelkezik.

 

Készenlétbe helyezés türelmi ideje

Az építtető az építési tevékenységet a bejelentés megtörténtét követő naptól számított - tizenöt nap elteltét követően kezdheti meg és folytathatja az építési törvény, az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet és a vonatkozó egyéb jogszabályok

Amennyiben a bejelentő nem felel meg, az egyszerű bejelentés feltételeinek, az építésfelügyeleti hatóság haladéktalanul tájékoztatja a bejelentőt, hogy bejelentése alapján nem jogosult az építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésére. Amennyiben mégis megkezdődne az építkezés, az építésfelügyeleti hatóság vele szemben az engedély nélküli építési tevékenységre vonatkozó szabályokat fogja alkalmazni.

 

Az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési dokumentáció:

A kivitelezési dokumentációra vonatkozó előírásokat az Étv. 31. § (2) bekezdése szabályozza.

Fogalma: az építmény megvalósításához szükséges tervet, műszaki leírást, információt, teljesítménynyilatkozatot és utasítást tartalmazó egységes dokumentum, amely alapján a tervezett építmény célszerűen és gazdaságosan megvalósítható, továbbá amely egyértelműen meghatározza az építmény részévé váló összes anyag, szerkezet, termék, beépített berendezés jogszabályban rögzített adatait.

 

A kivitelezési tervdokumentáció kötelező munkarészei:

  1. Aláírólap tervjegyzékkel
  2. Helyszínrajz
  3. Kitűzési helyszínrajz
  4. Utcakép
  5. Eltérő szintek alaprajzai
  6. Metszetek
  7. Homlokzatok
  8. Tartószerkezeti tervek
  9. Épületgépészeti és épületvillamossági rendszerleírás 
  10. Műszaki leírás
  11. Költségvetési kiírás

A fenti kiviteli dokumentáció részletességére vonatkozóan az érintett tervezőknek a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara (8 és 9. pont esetében) együttes szabályzatát kell figyelembe venni. 

 

JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET

A műszaki tartalom meghatározására kihatással lehet a jogszabályi környezet is. Például a lakóépület energetikai besorolása, minősége tervezési szinten attól függ, mikor készül el az épület. 2018-tól a költségoptimalizált szinten, 2020-tól közel nulla energiaigényű szinten kell megtervezni az épületeket, amelyek energetikai besorolása is ettől függ majd. Fontos tudni, hogy az építtető mikorra tervezi a befejezést, hogy ennek okán ne érhesse hátrány a kiállításra kerülő energetikai tanúsítvánnyal összefüggésben. Már a tervezési program készítése során is vizsgálni kellene a megújuló energia felhasználás lehetőségét is.

 

Kötelező tervezői művezetés

Az egyszerű bejelentés rendelete kötelezővé tette, hogy az építész tervező, azaz tervezői művezető is egyben - a Magyar Építész Kamara (továbbiakban MÉK) szabályzata szerint - az építési folyamatot a helyszínen legalább hat alkalommal figyelemmel kísérje és az elektronikus építési naplóban eseti bejegyzést tegyen a tapasztaltakról.

Tervezői művezető feladata a terv szerinti megvalósítás elősegítése, a terv szerinti megvalósítást gátló vagy segítő tényezőkre való javaslatok, figyelemfelhívások megtétele, a kivitelezési tervdokumentációtól való eltérés megállapítása és rögzítése.

Mindennek feltételeiről az építtetőnek és az építész tervezőnek szerződésben kell megállapodniuk és ezt fel is kell tölteni az e-naplóba. A tervezői művezetés hat alkalomra szóló számított munkadíja a szerződés megkötésekor hatályos jogszabályban meghatározott kötelező legkisebb havi munkabér másfélszeresét meg nem haladó összeg.

 

A MÉK által Javasolt művezetési alkalmak lehetnek:

  1. kitűzés,
  2. alapozás,
  3. felmenő szerkezetek,
  4. födémek építése,
  5. tetőszerkezet építés,
  6. gépészeti és elektromos munkák,
  7. szigetelések,
  8. szakipari munkák (tér lehatárolások, burkolás, homlokzatképzés), és
  9. kivitelezés lezárása.

Tervező építtető jelzésére köteles a tervezői művezetéseket teljesíteni. A jelzés módja szerződésben rögzítendő, idejének 5 nappal kell megelőznie a művezetési időpontot. Tervezői művezető azonban ezeken felül az építkezést bármikor megtekintheti és annak tervtől való eltérését észrevételezheti.

Még több infó az előkészületekről, tervezésről és építkezés első fázisának teendőiről  egy kiváló ár/érték arányú, kifejezetten építkezőknek írt könyvben, a biztonságosabb és stresszmentesebb építkezés megvalósításának érdekében KATT IDE!

 

Csatlakozás a Házépítők csoporthoz: IDE KATTINTS!

süti beállítások módosítása