Melyik háztartási gép megy legtöbbször tönkre?

2019.jan.10.

Közvélemény kutatást végeztünk olvasóink, követőink között. Arra voltunk kíváncsiak, hogy egyes háztartási gépek a háztartások hány %-ban vannak jelen és milyen meghibásodási gyakorisággal bírnak. E két kérdésre kapott válaszok alapján kirajozolódott, hogy mely elektromos háztartási eszközöknek a legmagasabb a várható meghibásodási rátája. 

45619_m_diamarkt_zlet6_large_normal.jpg

A háztartásunkban található elektromos készülékek természetesen a mi hibánkból is meghibásodnak, nem terhelhetjük az összes felelősséget a gyártókra. A nem rendeltetésszerű használat, a tisztítás-karbantartás hiánya ugyanúgy a készülékek tönkremeneteléhez vezethetnek, mint a gyári hiba és az alacsony minőség.

Jelenlegi kutatásunkban azt próbáljuk megbecsülni, hogy mely elektromos készülékeknél várható a legmagasabb meghibásodási ráta. 1200 szavazat eredményét összesítettük.

haztartasi-gepek-roncsprogram.jpg

 

Egyes elektromos háztartási készülékek előfordulása a magyar háztartásokban (nem reprezentatív felmérés)

 

1_5.PNG

 

Eszközök meghibásodási aránya (nem reprezentatív felmérés)

Az alábbi ábra azt mutatja, hogy a válaszadók hány % említette az egyes eszközök meghibásodását a saját háztartásán belül. A meghibásodás okát és gyakoriságát nem tudjuk.

2_6.PNG

A várható meghibásodás esélye a különféle háztartási készülékeknél

A két fenti tényezőből megbescsültük ( melyik gép hibásodott meg % / a háztartásokban megtalálhatóság %), hogy mekkora eséllyel fog meghibásodni a vásárolt készülék. A felmérésben nem kérdeztük az eszközök korát, de így is elég szignifikáns kép alakult ki. A meghibásodás esélye 3 csoportra szakította az eszközöket.

 

3_5.PNG

 

1. csoport: magas várható meghibásodási arány: mosógép, porszívó, kávéfőző (elektromos), robotgép és mikro

Természetesen mondhatjuk, hogy amit a leggyakrabban használunk az megy tönkre először és ez igaz a mosógépre és a kávéfőzőre, de a porszívót és a robotgépet nem használjuk minden nap. Érdekes, hogy a legdrágább háztartási eszközök hibásodnak meg leggyakrabban. Ráadásul sem a mikro, sem a kávéfőző nem az a bonyolult gépezet, és a porszívó is egy régi, elvileg kitalált technológia. A sok meghibásodás oka lehet az is, hogy az ár alapján döntünk. Érdemes ezeknél (nem mondunk újat) az árukereső oldalakon a véleményeket és értékeléseket elolvasni, mielőtt megvesszük ezeket a drágább készülékeket. 

 

2. csoport: elviselhető meghibásodási arány: villanytűzhely, mosogatógép, olajsütő, hűtő, melegszendvics sütő, vasaló

Érdekes, hogy a hűtőt leszámítva ebben a kategóriában csak magasabb hőmérséklet fejlesztésével/használatával működő gépek vannak (tudjuk, a hűtő is termel hőt). Talán a mosogatógép, ami komplexebb működésű, lóg ki technológiailag, a többi készülék egyszerű működési elvű. Ami furcsa, hogy az olajsütő nem került a ritkán meghibásodó készülékek közé. Úgy néz ki, hogy hiába igényel több pénzt egy hütőbe vagy mosogatógépbe invesztálás, mégis kevésbé tudunk rossz készüléket választani.

 

3. csoport: ritkán meghibásodó készülékek: turmix, vízforraló, botmixer, szárítógép, kenyérpirító

A turmix és a botmixer motorját égethetjük le, de ezt elég nehéz megtenni, ha a közvélemény kutatásunkat vesszük alapul. A vízforraló és a kenyérpirító szintén primitív technológia, miért is romlana el. Ami nekünk meglepő volt, az a szárítógép. A legolcsóbb B energiaosztáylzatú kondenzációs szárítógép is 80.000 FT körül kapható, mégis úgy tűnik, hogy kevésbé hajlamosak a meghibásodásra. 

 

Nálatok melyik háztartási gép hibásodik meg leggyakrabban?

süti beállítások módosítása