Hogyan betonozzunk télen?

2017.nov.22.

Az építőipar maximális terheltsége miatt az építkezőknek olyan eszközökhöz kell nyúlnia, ami gyorsítja az építkezésüket.  A betonozás is megoldható egy adott hőmérsékletig, megfelelő takarással. Egy dolgot kell elérnünk, hogy a beton hőmérséklete ne csökkenjen 5°C alá. Betontechnológusokat faggattunk.

pouring-concrete-in-winter-cold-weather-concrete-pouring-hot-water-concrete-mix-gtalandscaping_com.jpg

Hőmérséklet

Téli vagy másképpen fogalmazva hideg időben való betonozásról akkor beszélhetünk, ha a napi átlag hőmérséklet 5°C alá vagy a napi minimum 0°C alá csökken. A hideg időben való betonozás legfőbb irányelve, hogy a beton hőmérséklete nem csökkenhet 5°C alá, amíg a beton szilárdsága el nem éri egy kritikus értéket. Ez mindig igaz. 5°C alatt a beton kötése és szilárdulása drasztikusan lelassul. Hogyan lehet ezt ellenőrizni? A legegyszerűbb egy beszúró hőmérővel, vagy közismertebben egy húshőmérővel. Az otthoni betonkeverés során a frissen megkevert beton hőmérséklete megközelítőleg az elmúlt 2 nap átlaghőmérsékletét követi, így ebből is elég jól meg lehet saccolni, hogy szabad-e hagyományos technológiákkal betonozni-e vagy sem.

cold-weather-concrete.png 

Ellenőrzés

A szerkezetbe beépítésre került beton kritikus szilárdságának megállapítása „háztáji” módszerekkel kissé nehéz, de útmutatónak jó, ha egy erős szeggel megpróbáljuk megkarcolni/megkaparni a beton felületét (értelemszerűen ott, ahol nem zavaró a kicsiny sérülés). Ha a szeg nyomán a beton felületéből kiperegnek a homok és kavics szemek, illetve „könnyedén” mély barázdát lehet húzni, akkor még nem érte el a szükséges szilárdságot. Ha a karcolás tényleg „csak karcolás”, akkor nem kell aggódni, a beton elérte a kritikusan szükséges szilárdságát.

 

Védelem

Amire figyelmi érdemes hideg időben való betonozásnál: a betonban lévő cement kötési sebessége a hőmérséklet csökkenésével lassul, így a beton szilárdulása is lassul, ezért a cement hőfejlesztése is. Ezét hideg időben fokozottan kell ügyelni a szerkezet védelmére. Lehetőleg hőszigetelő paplan, vastag geotextília és PE fólia takarással. Ha előbbiek nincsenek, akkor 2-3 réteg PE fólia is megfelel, a rétegek közötti levegőréteg megfelelő szigetelést ad. Hideg időben vizesen utókezelni (a betont locsolni) szigorúan tilos. A nedvesség a hideg időben nem, vagy csak csekély mértékben párolog, ezt a csekély párolgást pediglen megakadályozza a PE fólia terítés. A kiskereskedelemben is kapható kötésgyorsító adalékszerek (tévesen sokan fagyásgátlónak, még rosszabb esetben fagyállónak nevezik) csak akkor használnak, ha a betonban a cement kötése meg tud indulni (5°C felett). Az ilyen adalékszerek úgy védik a szerkezetet a fagykártól, hogy a cement kötését gyorsítják (a neve is erre utal), és a gyorsabb cement kötés nagyobb hőtermeléssel jár, ami miatt a szerkezet hőmérséklete jó esetben nem csökken 5 fok alá.

 maxresdefault_2_1.jpg

Melegített beton

5°C hőmérséklet alatt is lehet betonozni, de a szerkezet védelme érdekében itt már speciális technológiákra van szükség, például melegített vagy fűtött beton rendelése transzportbeton üzemből.

Építkezők és felújítók kapnak válaszokat  a Házépítők csoportban.

Csatlakozz, ha kérdésed van!

 

(Forrás: Duna-Dráva Cement Kft)
süti beállítások módosítása