Állandóan spórolsz, de mégse takarítasz meg egy fillért se?

2017.okt.17.

A spórolás és a megtakarítás 2 teljesen eltérő pénzügyi művelet. Attól, hogy sokat járunk csajozni, még nem biztos, hogy lesz barátnőnk. Attól, hogy disznóvágás van, még nem biztos, hogy jól esik reggel 4-kor egy pálinka. Attól, hogy kinyílik előttünk a boltajtó, még nem vagyunk hercegnők. Attól, hogy spórolunk még nem biztos, hogy meg is takarítunk. Mi a kettő között a különbség? Miért a karácsonyi ünnepek kapcsán beszélünk erről?

20131211-karacsonyi-vasarlas-fogyasztas-valsag12.jpg

Az, hogy a spórolás egy eszköz és a megtakarítás a cél. Az aktualitás pedig az, hogy minden évben egyre többen vásárolják meg a karácsonyi ajándékokat áruhitelből.

Definició:

Spórolás: az alacsonyabb árú termékeket veszel, kevesebbet fogyasztasz, figyelsz a rezsire. Magyarul nem élsz nagylábon, ellenőrzöd a fogyasztásodat és keresed az olcsóbb lehetőségeket.

Megtakarítás: kevesebbet költesz, mint amennyit keresel és a megmaradó pénzt pedig félreteszed, egy jövőben tervezett vagy éppen nem tervezett eseményre.

Tudom, sokaknak nehéz megtakarítani, mert nincs meg a jövedelmük hozzá. Sajnos ez nem azt jelenti, hogy ha létminimumon élünk, akkor spórolunk is. Ezt támasztja alá az a statisztika is, ami a kevesebb jövedelemmel rendelkezők eladósodásának növekedését mutatja. Magyarul, hiába nincs meg rá a pénzünk, akkor is meg kell vennünk a trendi dolgokat, mint az okostelefon már a 6 éves gyermekeinknek is, természetesen előfizetéssel és persze nem gagyi készüléket, mert mindenkinek van és az én gyermekem se lógjon ki. Na most én leszek a bunkó érzéketlen blogger. Jó, mert folytatom, sajnos az örökségünk egyre több esetben adósság. Öröklünk jelzáloghitelt és személyi kölcsönt, és az adósság öröklés egyre gyakoribb eset.

Miért van ez? Mit tehetek Karácsonyig?

Én úgy gondolom, hogy pénzügyileg nagyon képzetlenek vagyunk. Sem az iskolában, sem pedig szüleinktől nem tanulunk semmit a pénzről (aki nem inge ne vegye magára). Minden év decemberében kezdve a Mikulással és folytatva a karácsonyi ünnepekkel, befejezve a Szilveszterrel lezárjuk az év legköltségesebb hónapját. 

Karácsonyig még van 2 hónap, még kétszer kapunk fizetést addig. Illetve még van az októberi fizunkból is.

Semmi közöm ahhoz, hogy mennyit költenek az olvasóim, nem akarok turkálni a pénztárcájukban, egyszerűen csak időben szólok, hogy még nem késő takarékoskodni, hogy 2018 január ne egy méretes pénzügyi kupán vágással józanítson ki minket a szilveszteri buli után. 

Teendők:

1. ha előre meghatározzuk, hogy mennyit fogunk költeni ajándékokra összesen, akkor egyszerűbb kiszámolni a szükséges pénzt is hozzá

2. Nem fogunk áruhitelt felvenni (0%-os kamattal is csak akkor, ha a termék árába nem rejtettek bele mondjuk 29% kamatot)

3. Osszuk 3 felé a szükséges összeget és most azonnal tegyük félre az első egy harmadot. Majd a novemberi és decemberi jövedelmünkből a következő két harmadot.

Írhatnám azt is, hogy csináljunk saját készítésű ajándékokat. A gyerekek nálunk természetesen így tesznek minden évben, de mi felnőttek már nem. Lustaság? Nem csak sokat változott a világ az elmúlt 30 évben. Emlékszem apám még csinált nekem építőkockát, ő vágta ki fából és ő festette le. Nagyon örültem neki. Lehet most is örülne a gyermekünk ilyen ajándéknak, a kicsi az biztosan. Nincs rá idő? Ne lógjon ki a gyerek a többi közül, akinek a szülei mindent megvesznek? Józan érvekkel előállni ezekre a kérdésekben nehéz, de az biztos, hogy a szeretteink boldoggá tétele, meglepése az ajándékkal a cél, nem az ész nélküli pénzköltés. Legalábbis a lakosság 80%-nál szerintem nem.

Az öröm szerzése az ajándékokkal tehát motiváció kell, hogy legyen az ajándékokra való takarékoskodásra.

 

 

Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!

süti beállítások módosítása