Hozz 3 jó döntést és soha nem dobsz ki többet ételt

2017.okt.16.

A kidobott élelmiszerek értékét akár több tízezer forintra becsülik az elemzők. Pedig ez csak 3 fő folyamathiba eredménye, amelyeket kijavítva megspóroljuk ezt a kukába dobott pénzt.

thinkstockphotos-188081154.jpg

A fenti képen lévő gyönyörű zöldségek is könnyen végezhetik így:

istock_42148758_small_1.jpg

Készítettem egy folyamatábrát, ami bemutatja a rossz döntési folyamatot, ami az élelmiszer kidobásához vezet.

 3rosszdontes.png

 

 

 

Vásárláskor elkövetett hibák

 

  • Többet vásároltunk, mint amire szükségünk volt a főzéshez
  • Atomháborúra készülünk: betárolunk 10 kg lisztet vagy 20 kg cukrot, vagy 10 kg tésztát vagy konzerveket nehéz időkre -> csak a pénzünk áll benne
  • Romlott élelmiszert vettünk, csak nem tudtunk róla
  • Korábban nem kóstolt, ízlésünkkek ellentétes élelmiszert vettünk: Serrano sonka vagy Pálpusztai effektus -> finom, de nem mindenkinek
  • Beleesünk, a többet veszek olcsóbban csapdába: ésszerű keretek között működik, de ha végül kidobunk belőle egy részt, akkor máris ugrott a pénz, amit megtakarítottunk az akción

 

A már otthon elkövetett hibák

fast_food.jpg

  • Fekete lyukak vannak a házban: a hűtő hátsó része, vagy a nem látható alsó rekeszekben elbújt élelmiszerek. Továbbá a spájz vagy egyéb szekrények nem szem előtt lévő részei
  • Kidobjuk, pedig még nem járt le a szavija
  • Fagyasztó 100%-os telerakása: nem energiapazarló, mert a fagyasztott áru jobban tartja a hideget, de ez is készlet amiben pénz áll
  • Többet főztünk-sütöttünk, mint amit megettek és/vagy főzünk újra, holott még a tegnapi főztünk se fogyott el
  • Másnapos kenyeret már kukázzuk

 

Végül ezért dobjuk ki

  • Megromlott a felbontott kaja vagy gyümölcs stb
  • Már nem kell senkinek, amit főztünk vagy vettünk (másnapos kaja, „hibás” gyümölcs)
  • Lejárt a szavatossága
  • Nem ízlett
  • Van frissebb az adott élelmiszerből és szabadulunk a régitől

 money-in-trash-can1.jpg

Javasolt módszer

  • Szükség szerinti vásárlás: számoljunk egy kicsit mielőtt főzünk, hogy hány főre és hány napra főzünk és ehhez mennyi alapanyag kell
  • Már amikor megvesszük, ellenőrizzük a szavit, illetve a csomagolás sértetlenségét (kupak teteje nincs felpattanva, nem szakadt-e a csomagolás)
  • Kicsi a valószínűsége az atomháborúnak, ne tárazzunk be -> kidobhatjuk a végét,mert lejárt. Tartósból is csak ha kell az elkövetkező 1 hétben. Csak áll benne a pénzünk.
  • Ha nem ettünk még az újfajta, különleges élelmiszerből, akkor először csak kis adag vagy kóstolás, nehogy az egész a kukába menjen
  • FIFO (first in first out) módszer az élelmiszerekre: raktározási szakszó, angolul az elsőnek vettet elsőként fogyasszuk rövidítése (nagyjából). Szavatosságra nézve azt jelenti, hogy a legkorábban lejárót együk először. De jelenti azt is, hogy ne bontsuk meg addig a következő doboz tejet vagy szeletelt sonkát, amíg a már megbontott el nem fogyott.
  • Valóban romlott vagy lejárt szavis-e: 1-2 nappal lejárat előtt még nem kell kidobni az élelmiszert
  • Végül gondolkodjunk, mire lehet használni a megmaradt kaját: kutyus és macsek oda lenne érte (persze ha csak Viszkaszt és Pedigré Pált adunk neki elvből, akkor mindegy). Kicsi a valószínűsége nagy mennyiségű megmaradt gyümölcsnek, de cefre? (jó csak vicceltem, vagy nem?)

 

Ötletek tőletek? Várom a hozzászólásokat!

Feliratkoznál hírlevelünkre? Megjelenés után azonnal küldjük Neked friss cikkeinket: ide katt!
süti beállítások módosítása