Attól, hogy spórolunk, még nem takarítunk meg

2016.nov.22.

Attól, hogy sokat járunk csajozni, még nem biztos, hogy lesz barátnőnk. Attól, hogy disznóvágás van, még nem biztos, hogy jól esik reggel 4-kor egy pálinka. Attól, hogy kinyílik előttünk a boltajtó, még nem vagyunk hercegnők.

Attól, hogy spórolunk még nem biztos, hogy meg is takarítunk. Mi a kettő között a különbség?

ezgif_com-optimize.gif

Az, hogy a spórolás egy eszköz és a megtakarítás a cél.

Ahogy előző cikkemben ígértem, itt a definició:

Spórolás: az alacsonyabb árú termékeket veszel, kevesebbet fogyasztasz, figyelsz a rezsire. Magyarul nem élsz nagylábon, ellenőrzöd a fogyasztásodat és keresed az olcsóbb lehetőségeket.

Megtakarítás: kevesebbet költesz, mint amennyit keresel és a megmaradó pénzt pedig félreteszed, egy jövőben tervezett vagy éppen nem tervezett eseményre.

Tudom, sokaknak nehéz megtakarítani, mert nincs meg a jövedelmük hozzá. Sajnos ez nem azt jelenti, hogy ha létminimumon élünk, akkor spórolunk is. Ezt támasztja alá az a statisztika is, ami a kevesebb jövedelemmel rendelkezők eladósodásának növekedését mutatja. Magyarul, hiába nincs meg rá a pénzünk, akkor is meg kell vennünk a trendi dolgokat, mint az okostelefon már a 6 éves gyermekeinknek is, természetesen előfizetéssel és persze nem gagyi készüléket, mert mindenkinek van és az én gyermekem se lógjon ki. Na most én leszek a bunkó érzéketlen blogger. Jó, mert folytatom, sajnos az örökségünk egyre több esetben adósság. Öröklünk jelzáloghitelt és személyi kölcsönt, és az adósság öröklés egyre gyakoribb eset.

Miért van ez?

Én úgy gondolom, hogy pénzügyileg nagyon képzetlenek vagyunk. Sem az iskolában, sem pedig szüleinktől nem tanulunk semmit a pénzről (aki nem inge ne vegye magára). Erre erősít rá a hihetetlen mennyiségű marketing a TV-ben, rádióban, interneten, újságban, ami azt veri bele a fejünkbe, hogy KÖLTS-VÁSÁROLJ-VEDD MEG!!! Mindegy, hogy most pénzed sincs rá, megkapod hitelre, bármit. Mert ettől leszel valaki!

Ilyen környezetben én nem is csodálkozom, hogy a magyar lakosság abszolút érdektelen a spórolással és megtakarítással szemben. Pedig a pénzügyi balesetek bármikor megtörténhetnek. Elveszthetjük munkahelyünket, rossz termésünk lehet, vagy még bagatellebb: iskolába megy a gyerkőc. Mi meg mindent tudunk hitelből kezelni. A hitelre van egy jó mondás:

A bank egy esernyőkölcsönző. Kikölcsönözheted az esernyőt jó időben, de akkor kérik vissza, amikor esik.

Szóval, ne a „B” tervünk legyen a megtakarítás vagy a spórolás, hanem az „A” tervünk. (Banki költségen spórolnál azonnal? ITT!)

Van egy örök dolog minden emberben, ami könnyen segíthet abban, hogy reálisan kezeljük pénzügyeinket. Mi ez? A következő cikkben leírom minden hitetlenkedőnek, hogy igenis tudnánk spórolni és meg is takarítani, még pénzügyi főiskolát sem elvégezni hozzá. Van bennünk valami ősi….

Tamás

Spórolni akarsz a vásárláson? Csatlakozz az OkosVásárló csoportunkhoz hasznos tippekért és egyszerű trükkökért! KATT IDE!

 

süti beállítások módosítása