Nagy málnaszörp teszt

2023.júl.03.

Ha már unjuk a tiszta vizet, akkor legegyszerűbb azt szörppel ízesíteni. A málnaszörp gyerekkorunk emlékeit hozza vissza, talán emiatt is ez az egyik legkedveltebb a gyümölcsízű szörpök közül. Most ezeket kóstoltuk végig, jöjjön 13-féle, országos láncokban is kapható málnaízű szörp vaktesztje!

img_0035_masolat.jpg

A GYÜMÖLCSSZÖRPÖK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZERINT (2-601/2/1)

A gyümölcsszörp olyan sűrűn folyó készítmény, amelyet friss vagy tartósított gyümölcsléből, sűrített gyümölcsléből, gyümölcsvelőből vagy ezek keverékéből cukor és adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő, és a vízben oldható szárazanyag-tartalma legalább 60,0 ref.%. Gyümölcsszörp: a termék elsődleges összetevője derített vagy derítetlen gyümölcslé, sűrített gyümölcslé és/vagy gyümölcsvelő (gyümölcspüré).

Ízesített gyümölcsszörp: a terméket gyümölcs elsődleges összetevőből és a felhasznált gyümölcs jellegétől eltérő ízesítőanyagok hozzáadásával készítik.

A gyümölcstartalom mennyisége

Az egyes készítményekhez legalább a következő mennyiségű előkészített gyümölcsanyagot [gyümölcslé, sűrített gyümölcslé, gyümölcsvelő (gyümölcspüré)] kell felhasználni: a gyümölcsszörpnek legalább 33% (m/m) gyümölcslevet vagy gyümölcsvelőt (gyümölcspürét) kell tartalmaznia.

Jelen tesztben több termékben sincs gyümölcslé, ezt jelezzük a leírásban. Ezek a szörpök kizárólag aromával készültek.

 

ÉRZÉKSZERVI JELLEMZŐK

Szín: a felhasznált gyümölcsre jellemző. A szűrt gyümölcsszörp áttetsző, kismértékű opálosság megengedett. A zavarosított, vagy jellege szerint zavaros (trüb) szörp nem áttetsző.

Íz: a felhasznált gyümölcs íze egyértelműen felismerhető, a szörp ízében dominál. Ízesített gyümölcsszörp esetén az uralkodó illat- és zamatanyagot nem a gyümölcs, hanem a termék jellegét meghatározó aroma adja.

Illat: a felhasznált gyümölcsre jellemző, tiszta illat.

Állag: a szörp egynemű, sűrűn folyó. A citrusgyümölcsökből készített szörpökben kismértékű (legfeljebb 1 mm) olajgyűrű jelenléte még elfogadható. Kismértékű léelválás (10%) nem kifogásolható. A léelválást, illetve az üledékképződést 24 órás ülepítés után kell elbírálni.

 

A TESZT MENETE

Mivel a hűtés képes csökkenteni a zamat és az illat intenzitását, ezért szobahőmérsékletű vízzel hígítottuk a szörpöket és így is kóstoltuk. A palackon jelzett hígítási arányt szigorúan betartottuk, ahol nem volt feltüntetve, ott a Magyar Élelmiszerkönyvben javasolt hígítási arányt alkalmaztuk.

A szörpöket többször is megkevertük kóstolás előtt, hogy a szirup minél jobban eloldódjon. Szénsavmentes vízzel kóstoltuk, hogy a szénsavasság ne befolyásolja az ízlelésünket.

A szörp teszten 12-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

A tesztre az országosan kapható málna ízű szörpöket szereztük be, 3.000 Ft/L egységár alatt.

 

ÉRTÉKELÉS, PONTOZÁS

Illatban nem vártunk intenzív málnaaromát, nem is volt jellemző a mezőnyre. Inkább az idegen illatot pontoztuk le.

Állagnál az volt a fontos, hogy az előírt hígítási arány finom szörpöt eredményez-e vagy egy íztelen italt.

Ízben természetesen a málna volt a legfontosabb, a természetes málnaíz. Ha túl édes volt, azt lepontoztuk, de ha lehetett volna picit édesebb, viszont a málnaíz pont megfelelő volt, akkor nem vontunk le pontot.

 

A NAGY MÁLNÁS SZÖRP TESZT EREDMÉNYE

 

13. TESCO Stockwell Málna ízű szörp, egységár: 440 Ft/l, Pontszám: 5,7/10 pont

Enyhe, aromás illat. Nem volt előírt hígítási arány, így 1:7 arányban készítettük, ami intenzív ízű szörpöt eredményezett. Ízében aromás, édeskés. Gyümölcstartalom: 0%. Hígítási arány: n.a.

img_0038_stockwell.jpg

 

12. AUCHAN Málnaízű szörp, egységár: 430 Ft/l, Pontszám: 5,8/10 pont

Gyengébb, aromás illat. Nem volt előírt hígítási arány, így 1:7 arányban készítettük, ami intenzív ízű szörpöt eredményezett. Ízében aromás, édeskés. Gyümölcstartalom: 0%. Hígítási arány: n.a.

img_0072_auchan.jpg

 

11. Piroska Málna ízű szörp Zéró, egységár: 856 Ft/l, Pontszám: 5,9/10 pont

Visszafogott, aromás illat. Az előírt hígítási arány megfelelő intenzitású szörpöt eredményezett. Ízében aromás, édeskés. Gyümölcstartalom: 0%. Hígítási arány: 1:16.

img_0044_piroska_zero.jpg

 

10. LIDL Solevita Málna ízű szörp ZERO, egységár: 641 Ft/l, Pontszám: 6,4/10 pont

Intenzív aromás, gyümölcsös illat. Az előírt keverési arány mellett intenzív ízt kaptunk. Kellemes, édeskés, bár aromás ízt éreztünk. Gyümölcstartalom: 0%, feketerépalével készült. Hígítási arány: 1:8.

img_0052_solevita.jpg

 

9. Frutta Max Bubble Málna vegyes gyümölcsszörp, egységár: 2 278 Ft/l, Pontszám: 7,4/10 pont

Kellemes, málnás illat. Az előírt hígítási arány mellett megfelelő erősségű szörpöt kaptunk. Ízében enyhén érezhető a gyümölcsös málnaíz, a főíz inkább az édes. Gyümölcstartalom 50% almalé, málnalé 10%. Hígítási arány 1:23.

img_0046_fruttamax.jpg

 

8. Piroska málna essencia, egységár: 2 996 Ft/l, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes, málnás illat. Az előírt hígítási aránnyal intenzív ízű szörpöt kaptunk. Érezhető a málna gyümölcsössége és az almalé savassága, ami harmonikus ízű szörpöt eredményez. Gyümölcstartalom: 49% almalé, 1% málnalé. Hígítási arány: 1:26.

img_0066_piroska_essencia.jpg

 

4. S-Budget Málna ízű szörp, egységár:  856 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Jól érezhető málnás, édeskés illat.  Az előírt hígítási aránnyal intenzív ízű szörpöt kaptunk. Málnás, gyümölcsös ízű szörp, harmonikus édességmértékkel.  Gyümölcstartalom: 48% almalé, 2% málnalé. Hígítási arány: 1:8.

img_0067_s_budget.jpg

 

4. Piroska málna ízű gyümölcs szörp, egységár: 1 170 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe, de érezhetően málnás illat. Az előírt hígítási aránnyal készült szörp megfelelő intenzitású italt eredményezett. Kellemesen gyümölcsös, édeskés ízű szörp. Gyümölcstartalom: 49% almalé, 1% málnalé. Hígítási arány: 1:8.

img_0057_piroska.jpg

 

4. SPAR Hazai szeretem Málna-citromfű ízű szörp, egységár: 999 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhe, de érezhetően málnás illat. Az előírt hígítási aránnyal készült szörp megfelelő intenzitású italt eredményezett. Kellemesen gyümölcsös, édeskés ízű szörp. Gyümölcstartalom: 49% almalé, 1% málnalé. Hígítási arány: 1:8.

img_0053_spar.jpg

 

4. Pölöskei málna ízű szörp Zero, egységár: 725 Ft/l, Pontszám: 7,7/10 pont

Visszafogott, édeskés illatú szörp. Az előírt hígítási aránnyal intenzív ízű szörp készült. Kellemes, enyhébben gyümölcsös, málnás íz érezhető, megfelelő édességmértékkel. Gyümölcstartalom: 49% almalé, 1% málnalé. Hígítási arány: 1:8.

img_0061_poloskei_zero.jpg

 

3. ALDI Málna ízű szörp, egységár: 1 599 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Nem túl erőteljes málnás illat. Az előírt hígítási aránnyal megfelelő intenzitású szörp keverhető. Ízében az édes ízjegy a legerősebb, ezt követi a málna zamata, ami kellemes, gyümölcsös. Gyümölcstartalom: 10% málna, almalé (nem jelölt mennyiségben); feketeberkenyelé (nem jelölt mennyiségben). Hígítási arány: 1:6.

img_0040_x.jpg

 

2. SPAR Málna ízű szörp, egységár: 999 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes, málnás illat. Az előírt hígítási aránnyal intenzív ízű szörpöt kaptunk. Jóízű, málnás, gyümölcsös szörp, amiben nem dominál az édes ízjegy. Gyümölcstartalom: 49% almalé, 1% málnalé. Hígítási arány: 1:8.

img_0060_spar.jpg

 

1. Pölöskei málna ízű szörp, egységár: 799 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes, enyhe, málnás illat. Az előírt hígítási aránnyal intenzív ízű szörp készült. Kellemes, gyümölcsös, málnás íz érezhető, amihez finom gyümölcsös savasság társul. Az édes íz mértéke nem túlzó. Gyümölcstartalom: 49% almalé, 1% málnalé. Hígítási arány: 1:8.

img_0050_poloskei.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes Pölöskei málna ízű szörp az ALDI, AUCHAN, LIDL, SPAR, TESCO, COOP, REÁL, CBA, ECOFAMILY áruházakban kapható.

malna.png

süti beállítások módosítása