Az epret nem lehet megunni. Sem friss gyümölcs formájában, sem pedig úgy, ha ízesítésként szerepel különböző ételekben. Az epres joghurt éppen ezért a gyümölcsjoghurtok közül az egyik legkedveltebb változat. Így nem hagyhattuk ki az epres joghurtok aktuális vaktesztjét, összesen 26-féle országosan kapható terméket kóstoltunk végig. Íme az eredmény!
A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV JOGHURTRA VONATKOZÓ IRÁNYELVEI (1-3/51-1 SZÁMÚ ELŐÍRÁS)
1.1.1. Ízesített tejkészítmények
Olyan készítmények, amelyeket tejből, ízesítőanyagok, továbbá színezékek és egyéb adalékanyagok hozzáadásával állítottak elő. Az ízesített késztermékben a tejhányad legalább 70% (m/m) legyen. Állományuk folyékony, zselírozott vagy szilárd lehet. A termék nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely a tej komponenseinek helyettesítésére szolgál.
2.1.1. Élőflórás savanyú tejek és tejszínek (natúr)
Olyan termékek, amelyeket megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, tejszínből, a 2.2. pontban felsorolt összetevőkből vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek, illetve probiotikus mikrobatörzsek hozzáadásával, savanyítással (pH-csökkentés) és alvasztással állítottak elő, és a minőségmegőrzési időtartamuk lejártáig legalább a 2.3. pontban előírt mennyiségben tartalmazzák a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat.
A fontosabb savanyú tejek és tejszínek gyártásához a következő speciális mikrobatenyészeteket használják.
2.1.2. Élőflórás, ízesített savanyú tej- és tejszínkészítmények
Olyan termékek, amelyeket a 2.1.1. pont szerinti termékekből ízesítőanyagok, a 2.2. pontban felsorolt összetevők vagy azok egy részének hozzáadásával állítottak elő úgy, hogy a tejeredetű termékhányad legalább 70% (m/m) legyen. A végtermék a minőségmegőrzési időtartamának lejártáig a 2.1.1. pont szerinti termék arányának megfelelő mennyiségben kell, hogy tartalmazza a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat. Ha ízesítésre gyümölcsöt használnak, annak hányada (az erős ízű, savas gyümölcsök kivételével) a végtermékben legalább 4% (m/m) legyen.
2.2. Felhasználható összetevők
Tej, tejsűrítmény, vagy ezek keveréke, tejszín, vaj, tejpor, víz, étkezési só, savópor, tejfehérjekoncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, prebiotikumok, a 2.1.1. pontban meghatározott mikrobatenyészetek.
A JOGHURTOKON HASZNÁLT KIFEJEZÉSEK MAGYARÁZATA
Homogénezés: a tej, a tejszín zsírgolyócskáinak elaprózása, esetenként ezekből halmazok képzése.
Hőkezelés: a tej, a tejszín, illetve a tejtermék melegítésével, hevítésével kapcsolatos művelet, amelynek célja a mikroorganizmusok számának csökkentése, elpusztítása. (Pasztőrözés: a magas hőmérsékleten végzett pillanathevítés is, amelynek során a tejet, tejszínt, illetve a tejterméket 100 °C alatti hőmérsékleten olyan hőmérséklet-idő kombinációval kezelik, amelynek eredményeként a hőkezelés után a foszfatáz- és a peroxidázpróba egyaránt negatív eredményt mutat.)
Ízesítőanyag: gyümölcs-, zöldségkészítmények, fűszerek, növényi kivonatok, cukor, méz, egyéb élelmiszerek, aromák, amelyeket a termékek jellegzetes ízének elérése érdekében adnak a termékhez.
A JOGHURT TÖRTÉNETE
A joghurt szó a törököktől, a joghurt maga pedig közép ázsiai nomádoktól vagy utazóktól származik. A joghurt hosszabb eltarthatósága, és jótékony egészségügyi hatása miatt több ezer éve a gasztronómia része, igazán elterjedni viszont csak a huszadik században tudott.
A legtöbb forrás szerint a joghurt a közép-ázsiai régióban terjedt el először, az elképzelések szerint a joghurt fermentációját elősegítő baktériumtörzsek valamilyen állat beléből kerülhettek a tejbe. Sok helyen ugyanis állatok kikészített belső szerveit használták tárolásra, és az abban esetlegesen megtapadó bacilusok indíthatták be a fermentációt.
Egy másik elmélet szerint a leölt, előzőleg tejet fogyasztó állat gyomrában végbemenő változásokat látta meg a neolitikus ember.
Nem ennyire tudományos elképzelés, de pontosan ugyanennyi alapja van annak, hogy egy Közép-Ázsiai nomád fedezte föl az italt, amikor a kecskebőrben szállított teje állt össze joghurttá.
A TESZT MENETE
A vakteszten 13-an vettünk részt, A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.
A hűtőből kivéve egyesével kóstoltuk a termékeket.
Illatban a természetes gyümölcs és/vagy savanykás joghurt jegyeket kerestük és pontoztuk magasabbra.
Állagban véleményünk szerint a kicsit sűrűbb állag emlékeztet a házi joghurtra. A folyós-híg termékek állagát lepontoztuk.
Ízben csak a gyümölcsök és natúr joghurt ízeit szerettük volna érezni. Ezek hiánya vagy ezek mellé csatlakozó nem odavaló ízjegyeket alacsonyabb pontszámmal díjaztuk. A túlzott édességet sem pontoztuk magasra.
A NAGY EPRES JOGHURT VAKTESZT EREDMÉNYE
26. DANONE Nap mint nap eperízű fermentált készítmény (4x125 g) n.a., egységár: 1 339 Ft/kg, Pontszám: 5,4/10 pont
Aromás illat. Hígabb állag. Ízében aromás.
25. ZOTT szívecske eperízű joghurt 2%, egységár: 1 192 Ft/kg, Pontszám: 6,2/10 pont
Aromás illat. Krémes állag, de máshogy, mint a többi joghurt, mert rugalmas is egyszerre. Az íze aromás.
24. DANONE eperízű joghurt (4x125 g) 2%, egységár: 1 498 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont
Enyhe, aromás gyümölcs-, és enyhe, de jellegzetes joghurtillat. Hígabb állag. Ízében az aromás édes ízjegyek a legerősebbek.
23. Pilos CRABOO epres desszert drazséval 3%, egységár: 1 352 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont
A drazsét nem kóstoltuk és a tömegbe sem számítottuk bele. Enyhén joghurtos, gyümölcsös illat. Hígabb, de krémes állag. Édeskés, kellemes, enyhébb intenzitású joghurt.
18. TESCO epres joghurt 12%, egységár: 1 127 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Nem túl erőteljes, édeskés, joghurt illat. Krémes állag. Édeskés joghurt, enyhe gyümölcsös ízzel.
18. SPAR epres krémjoghurt 4%, egységár: 1 248 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Visszafogott, de kellemes joghurtos illat. Hígabb állagú, de krémes érzetű fogyasztáskor. A joghurt kellemes ízű, a gyümölcsös íznél érezhető enyhe aromás ízjegy.
18. PENNY Sissy epres krémjoghurt 4%, egységár: 999 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Visszafogott, de kellemes joghurtos illat. Hígabb állagú, de krémes érzetű fogyasztáskor. A joghurt kellemes ízű, a gyümölcsös íznél érezhető enyhe aromás ízjegy.
18. RISKA epres krémjoghurt 4%, egységár: 1 293 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Visszafogott, de kellemes joghurtos illat. Hígabb állagú, de krémes érzetű fogyasztáskor. A joghurt kellemes ízű, a gyümölcsös íznél érezhető enyhe aromás ízjegy.
18. ALDI Kokárdás epres joghurt 4%, egységár: 999 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont
Visszafogott, de kellemes joghurtos illat. Hígabb állagú, de krémes érzetű fogyasztáskor. A joghurt kellemes ízű, a gyümölcsös íznél érezhető enyhe aromás ízjegy.
16. PENNY Sissy joghurt eperdarabokkal 9%, egységár: 1 127 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Enyhe gyümölcsös, intenzívebb joghurt illat. Lágyabb állag. Kellemes joghurtos, édeskés főíz mellett enyhébben, de érezhető az eper természetes íze.
16. ZOTT Jogobella epres joghurt hozzáadott cukor nélkül 9%, egységár: 1 260 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Nem annyira intenzív joghurtos, epres illat. Krémes állag, apróbb eperdarabokkal. Ízében a joghurt érezhető először, majd az epres ízjegy.
14. Sissy Milkeria epres joghurt 12%, egységár: 1 138 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Kellemes joghurtillat, enyhe gyümölcsös illatjegyekkel. Hígabb, de még krémes állag, apró gyümölcsdarabokkal. Az édesség mértéke jó, a joghurt íze érezhető, a gyümölcsös ízjegyek közepes intenzitásúak.
14. LIDL Milbona epres joghurt 12%, egységár: 1 138 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Kellemes joghurtillat, enyhe gyümölcsös illatjegyekkel. Hígabb, de még krémes állag, apró gyümölcsdarabokkal. Az édesség mértéke jó, a joghurt íze érezhető, a gyümölcsös ízjegyek közepes intenzitásúak.
13. ALDI Milfina epres joghurt hozzáadott cukor nélkül 4%, egységár: 1 460 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Enyhén epres joghurtillat. Krémes állagú. Az édes ízjegy a legerősebb, utána következik a joghurt természetes íze és az enyhébb epres zamat.
11. LIDL Milbona epres krémjoghurt 14%, egységár: 1 793 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Nem túl intenzív joghurtillat. Krémes állag, eperdarabokkal. Az édes a fő ízjegy, utána a gyümölcsös jön, enyhébben érezhető a joghurt.
11. Pure Milk epres joghurt hozzáadott cukor nélkül 7%, egységár: 1 327 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Kellemes gyümölcsös illat. Krémes, lágyabb állag, kisebb gyümölcsdarabokkal. A joghurt érezhető először, majd az epres íz és nagyon jóleső édességmérték.
9. Landliebe réteges epres joghurt 12%, egységár: 3 060 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Réteges joghurt, így kóstolás előtt teljesen összekevertük. Az illata enyhébb, inkább a joghurt dominál. Az állaga krémes, kisebb eperdarabokkal. Ízében közepes intezitással érezhető a kellemes epres joghurt íz.
9. ZOTT Jogobella epres joghurt 10%, egységár: 1 260 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Kellemes joghurt- és eperillat. Krémes állag, apróbb gyümölcsdarabokkal. Intenzív joghurtzamat, enyhébb, de természetes eperízzel.
6. TESCO epres réteges joghurt 8%, egységár: 1 527 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Jóleső epres joghurt illatú. Az állaga nagyon krémes, pici eperdarabokkal. Intenzív és finom joghurtíz mellé közepesen intenzív, de kellemesen édes eperízjegyek társulnak.
6. GALLA szamócás, réteges joghurt készítmény 9%, egységár: 1 778 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Szamócás illat. Krémes állag. Finom epres íz érezhető, ami után intenzitásban az édes következik, a joghurtos ízjegy háttérbe szorul, de így is kellemes joghurt.
6. LIDL Milbona epres joghurt 12%, egységár: 1 396 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Enyhe, de kellemes joghurtillat és érezhető az eper is. Krémes állagú, gyümölcsdarabokkal. Megfelelő intenzitású gyümölcsös íz, kellemes joghurtos zamat, és nem túlzó édességmérték.
4. Cserpes epres joghurt 8%, egységár: 1 916 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Intenzív és kellemes joghurtillat, mellette az eper is kellően érezhető. Krémes, kiváló állag. Jól érezhető a joghurt jellegzetes íze és mellette a szamóca természetes zamata.
4. Auchan szamócás réteges joghurt 6%, egységár: 2 195 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Jól érezhető eperillat. Krémes, kiváló állag, eperdarabokkal. Ízében egyszerre érezhető a joghurt jellegzetes íze és a gyümölcsös zamatok.
3. Landliebe epres joghurt 11%, egységár: 2 298 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Jellegzetes joghurt- és epres illatok. Krémes, kiváló állag. Az édesség mértéke jól beállított, így nem nyomja el a joghurt természetes ízét és a gyümölcs zamatát.
1. ALDI Milfina epres joghurt 6%, egységár: 1 744 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont
A drazsét nem kóstoltuk és a tömegbe sem számítottuk bele. Jellegzetes joghurtillat, mely mellett érezhető a természetes eper is. Krémes, lágy, kiváló állag. Nagyon intenzív és finom joghurt, kellemes szamócás ízzel, amelyhez megfelelő édesség párosul.
1. mini MOOORE epres joghurt 6%, egységár: 1 521 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont
A drazsét nem kóstoltuk és a tömegbe sem számítottuk bele. Jellegzetes joghurtillat, mely mellett érezhető a természetes eper is. Krémes, lágy, kiváló állag. Nagyon intenzív és finom joghurt, kellemes szamócás ízzel, amelyhez megfelelő édesség párosul.
ÖSSZEGZÉS
A mini MOORE epres joghurt a PENNY, AUCHAN, TESCO áruházakban, az ALDI Milfina epres joghurt pedig az ALD üzleteiben kapható.