Nagy epres joghurt teszt

2023.máj.25.

Az epret nem lehet megunni. Sem friss gyümölcs formájában, sem pedig úgy, ha ízesítésként szerepel különböző ételekben. Az epres joghurt éppen ezért a gyümölcsjoghurtok közül az egyik legkedveltebb változat. Így nem hagyhattuk ki az epres joghurtok aktuális vaktesztjét, összesen 26-féle országosan kapható terméket kóstoltunk végig. Íme az eredmény!

img_9576-1.jpg 

A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV JOGHURTRA VONATKOZÓ IRÁNYELVEI (1-3/51-1 SZÁMÚ ELŐÍRÁS)

1.1.1. Ízesített tejkészítmények

Olyan készítmények, amelyeket tejből, ízesítőanyagok, továbbá színezékek és egyéb adalékanyagok hozzáadásával állítottak elő. Az ízesített késztermékben a tejhányad legalább 70% (m/m) legyen. Állományuk folyékony, zselírozott vagy szilárd lehet. A termék nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely a tej komponenseinek helyettesítésére szolgál.

2.1.1. Élőflórás savanyú tejek és tejszínek (natúr)

Olyan termékek, amelyeket megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, tejszínből, a 2.2. pontban felsorolt összetevőkből vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek, illetve probiotikus mikrobatörzsek hozzáadásával, savanyítással (pH-csökkentés) és alvasztással állítottak elő, és a minőségmegőrzési időtartamuk lejártáig legalább a 2.3. pontban előírt mennyiségben tartalmazzák a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat.

A fontosabb savanyú tejek és tejszínek gyártásához a következő speciális mikrobatenyészeteket használják.

2.1.2. Élőflórás, ízesített savanyú tej- és tejszínkészítmények

Olyan termékek, amelyeket a 2.1.1. pont szerinti termékekből ízesítőanyagok, a 2.2. pontban felsorolt összetevők vagy azok egy részének hozzáadásával állítottak elő úgy, hogy a tejeredetű termékhányad legalább 70% (m/m) legyen. A végtermék a minőségmegőrzési időtartamának lejártáig a 2.1.1. pont szerinti termék arányának megfelelő mennyiségben kell, hogy tartalmazza a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat.  Ha ízesítésre gyümölcsöt használnak, annak hányada (az erős ízű, savas gyümölcsök kivételével) a végtermékben legalább 4% (m/m) legyen.

2.2. Felhasználható összetevők

Tej, tejsűrítmény, vagy ezek keveréke, tejszín, vaj, tejpor, víz, étkezési só, savópor, tejfehérjekoncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, prebiotikumok, a 2.1.1. pontban meghatározott mikrobatenyészetek.

 

A JOGHURTOKON HASZNÁLT KIFEJEZÉSEK MAGYARÁZATA

Homogénezés: a tej, a tejszín zsírgolyócskáinak elaprózása, esetenként ezekből halmazok képzése.

Hőkezelés: a tej, a tejszín, illetve a tejtermék melegítésével, hevítésével kapcsolatos művelet, amelynek célja a mikroorganizmusok számának csökkentése, elpusztítása. (Pasztőrözés: a magas hőmérsékleten végzett pillanathevítés is, amelynek során a tejet, tejszínt, illetve a tejterméket 100 °C alatti hőmérsékleten olyan hőmérséklet-idő kombinációval kezelik, amelynek eredményeként a hőkezelés után a foszfatáz- és a peroxidázpróba egyaránt negatív eredményt mutat.)

Ízesítőanyag: gyümölcs-, zöldségkészítmények, fűszerek, növényi kivonatok, cukor, méz, egyéb élelmiszerek, aromák, amelyeket a termékek jellegzetes ízének elérése érdekében adnak a termékhez.

 

A JOGHURT TÖRTÉNETE

A joghurt szó a törököktől, a joghurt maga pedig közép ázsiai nomádoktól vagy utazóktól származik. A joghurt hosszabb eltarthatósága, és jótékony egészségügyi hatása miatt több ezer éve a gasztronómia része, igazán elterjedni viszont csak a huszadik században tudott.

A legtöbb forrás szerint a joghurt a közép-ázsiai régióban terjedt el először, az elképzelések szerint a joghurt fermentációját elősegítő baktériumtörzsek valamilyen állat beléből kerülhettek a tejbe. Sok helyen ugyanis állatok kikészített belső szerveit használták tárolásra, és az abban esetlegesen megtapadó bacilusok indíthatták be a fermentációt.

Egy másik elmélet szerint a leölt, előzőleg tejet fogyasztó állat gyomrában végbemenő változásokat látta meg a neolitikus ember.

Nem ennyire tudományos elképzelés, de pontosan ugyanennyi alapja van annak, hogy egy Közép-Ázsiai nomád fedezte föl az italt, amikor a kecskebőrben szállított teje állt össze joghurttá.

 

A TESZT MENETE

A vakteszten 13-an vettünk részt, A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

A hűtőből kivéve egyesével kóstoltuk a termékeket.

Illatban a természetes gyümölcs és/vagy savanykás joghurt jegyeket kerestük és pontoztuk magasabbra.

Állagban véleményünk szerint a kicsit sűrűbb állag emlékeztet a házi joghurtra. A folyós-híg termékek állagát lepontoztuk.

Ízben csak a gyümölcsök és natúr joghurt ízeit szerettük volna érezni. Ezek hiánya vagy ezek mellé csatlakozó nem odavaló ízjegyeket alacsonyabb pontszámmal díjaztuk. A túlzott édességet sem pontoztuk magasra.

 

A NAGY EPRES JOGHURT VAKTESZT EREDMÉNYE

 

26. DANONE Nap mint nap eperízű fermentált készítmény (4x125 g) n.a., egységár: 1 339 Ft/kg, Pontszám: 5,4/10 pont

Aromás illat. Hígabb állag. Ízében aromás.

img_9634_danone_nmn.jpg

 

25. ZOTT szívecske eperízű joghurt 2%, egységár: 1 192 Ft/kg, Pontszám: 6,2/10 pont

Aromás illat. Krémes állag, de máshogy, mint a többi joghurt, mert rugalmas is egyszerre. Az íze aromás.

img_9597_zott_szivecske.jpg

 

24. DANONE eperízű joghurt (4x125 g) 2%, egységár: 1 498 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont

Enyhe, aromás gyümölcs-, és enyhe, de jellegzetes joghurtillat. Hígabb állag. Ízében az aromás édes ízjegyek a legerősebbek.

img_9636_danone.jpg

 

23. Pilos CRABOO epres desszert drazséval 3%, egységár: 1 352 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

A drazsét nem kóstoltuk és a tömegbe sem számítottuk bele. Enyhén joghurtos, gyümölcsös illat. Hígabb, de krémes állag. Édeskés, kellemes, enyhébb intenzitású joghurt.

img_9595_pilos.jpg

 

18. TESCO epres joghurt 12%, egységár: 1 127 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Nem túl erőteljes, édeskés, joghurt illat. Krémes állag. Édeskés joghurt, enyhe gyümölcsös ízzel.

img_9579_tesco.jpg

 

18. SPAR epres krémjoghurt 4%, egységár: 1 248 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Visszafogott, de kellemes joghurtos illat. Hígabb állagú, de krémes érzetű fogyasztáskor. A joghurt kellemes ízű, a gyümölcsös íznél érezhető enyhe aromás ízjegy.

img_9624_spar.jpg

 

18. PENNY Sissy epres krémjoghurt 4%, egységár: 999 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Visszafogott, de kellemes joghurtos illat. Hígabb állagú, de krémes érzetű fogyasztáskor. A joghurt kellemes ízű, a gyümölcsös íznél érezhető enyhe aromás ízjegy.

img_9644_sissy_850.jpg

 

18. RISKA epres krémjoghurt 4%, egységár: 1 293 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Visszafogott, de kellemes joghurtos illat. Hígabb állagú, de krémes érzetű fogyasztáskor. A joghurt kellemes ízű, a gyümölcsös íznél érezhető enyhe aromás ízjegy.

img_9639_riska.jpg

 

18. ALDI Kokárdás epres joghurt 4%, egységár: 999 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Visszafogott, de kellemes joghurtos illat. Hígabb állagú, de krémes érzetű fogyasztáskor. A joghurt kellemes ízű, a gyümölcsös íznél érezhető enyhe aromás ízjegy.

img_9642_kok.jpg

 

16. PENNY Sissy joghurt eperdarabokkal 9%, egységár: 1 127 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe gyümölcsös, intenzívebb joghurt illat. Lágyabb állag. Kellemes joghurtos, édeskés főíz mellett enyhébben, de érezhető az eper természetes íze.

img_9600_sissy.jpg

 

16. ZOTT Jogobella epres joghurt hozzáadott cukor nélkül 9%, egységár: 1 260 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Nem annyira intenzív joghurtos, epres illat. Krémes állag, apróbb eperdarabokkal. Ízében a joghurt érezhető először, majd az epres ízjegy.

img_9592_jogobella.jpg

 

14. Sissy Milkeria epres joghurt 12%, egységár: 1 138 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes joghurtillat, enyhe gyümölcsös illatjegyekkel. Hígabb, de még krémes állag, apró gyümölcsdarabokkal. Az édesség mértéke jó, a joghurt íze érezhető, a gyümölcsös ízjegyek közepes intenzitásúak.

img_9628_milkeria.jpg

 

14. LIDL Milbona epres joghurt 12%, egységár: 1 138 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes joghurtillat, enyhe gyümölcsös illatjegyekkel. Hígabb, de még krémes állag, apró gyümölcsdarabokkal. Az édesség mértéke jó, a joghurt íze érezhető, a gyümölcsös ízjegyek közepes intenzitásúak.

img_9616_milbona_500.jpg

 

13. ALDI Milfina epres joghurt hozzáadott cukor nélkül  4%, egységár: 1 460 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Enyhén epres joghurtillat. Krémes állagú. Az édes ízjegy a legerősebb, utána következik a joghurt természetes íze és az enyhébb epres zamat.

img_9586_milfina.jpg

 

11. LIDL Milbona epres krémjoghurt 14%, egységár: 1 793 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Nem túl intenzív joghurtillat. Krémes állag, eperdarabokkal. Az édes a fő ízjegy, utána a gyümölcsös jön, enyhébben érezhető a joghurt.

img_9618_milbona_kremes.jpg

 

11. Pure Milk epres joghurt hozzáadott cukor nélkül 7%, egységár: 1 327 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes gyümölcsös illat. Krémes, lágyabb állag, kisebb gyümölcsdarabokkal. A joghurt érezhető először, majd az epres íz és nagyon jóleső édességmérték.

img_9619_pure.jpg

 

9. Landliebe réteges epres joghurt 12%, egységár: 3 060 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Réteges joghurt, így kóstolás előtt teljesen összekevertük. Az illata enyhébb, inkább a joghurt dominál. Az állaga krémes, kisebb eperdarabokkal. Ízében közepes intezitással érezhető a kellemes epres joghurt íz.

img_9582_landliebe.jpg

 

9. ZOTT Jogobella epres joghurt 10%, egységár: 1 260 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes joghurt- és eperillat. Krémes állag, apróbb gyümölcsdarabokkal. Intenzív joghurtzamat, enyhébb, de természetes eperízzel.

img_9603_jogobella.jpg

 

6. TESCO epres réteges joghurt 8%, egységár: 1 527 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Jóleső epres joghurt illatú. Az állaga nagyon krémes, pici eperdarabokkal. Intenzív és finom joghurtíz mellé közepesen intenzív, de kellemesen édes eperízjegyek társulnak.

img_9587_tesco.jpg

 

6. GALLA szamócás, réteges joghurt készítmény 9%, egységár: 1 778 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Szamócás illat. Krémes állag. Finom epres íz érezhető, ami után intenzitásban az édes következik, a joghurtos ízjegy háttérbe szorul, de így is kellemes joghurt.

img_9614_galla.jpg

 

6. LIDL Milbona epres joghurt 12%, egységár: 1 396 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Enyhe, de kellemes joghurtillat és érezhető az eper is. Krémes állagú, gyümölcsdarabokkal. Megfelelő intenzitású gyümölcsös íz, kellemes joghurtos zamat, és nem túlzó édességmérték.

img_9612_milbona.jpg

 

4. Cserpes epres joghurt 8%, egységár: 1 916 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Intenzív és kellemes joghurtillat, mellette az eper is kellően érezhető. Krémes, kiváló állag. Jól érezhető a joghurt jellegzetes íze és mellette a szamóca természetes zamata.

img_9621_cserpes.jpg

 

4. Auchan szamócás réteges joghurt 6%, egységár: 2 195 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Jól érezhető eperillat. Krémes, kiváló állag, eperdarabokkal. Ízében egyszerre érezhető a joghurt jellegzetes íze és a gyümölcsös zamatok.

img_9610_auchan.jpg

 

3. Landliebe epres joghurt 11%, egységár: 2 298 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Jellegzetes joghurt- és epres illatok. Krémes, kiváló állag. Az édesség mértéke jól beállított, így nem nyomja el a joghurt természetes ízét és a gyümölcs zamatát.

img_9638_landliebe.jpg

 

1. ALDI Milfina epres joghurt 6%, egységár: 1 744 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

A drazsét nem kóstoltuk és a tömegbe sem számítottuk bele. Jellegzetes joghurtillat, mely mellett érezhető a természetes eper is. Krémes, lágy, kiváló állag. Nagyon intenzív és finom joghurt, kellemes szamócás ízzel, amelyhez megfelelő édesség párosul.

img_9590_milfina.jpg

 

1. mini MOOORE epres joghurt 6%, egységár: 1 521 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

A drazsét nem kóstoltuk és a tömegbe sem számítottuk bele. Jellegzetes joghurtillat, mely mellett érezhető a természetes eper is. Krémes, lágy, kiváló állag. Nagyon intenzív és finom joghurt, kellemes szamócás ízzel, amelyhez megfelelő édesség párosul.

img_9606_mooore.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

 

A mini MOORE epres joghurt a PENNY, AUCHAN, TESCO áruházakban, az ALDI Milfina epres joghurt pedig az ALD üzleteiben kapható.

 joghurt.png

süti beállítások módosítása