A cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Népszerűségét jól mutatja, hogy a világ borvidékeinek nagy részén jelen van, az összes jelentős bortermelő országban készítenek belőle bort, továbbá mi is rendszeresen vakteszteljük évről-évre. Íme a 14 magyar cabernet sauvignon bor kóstolásának eredménye, 1.000 Ft- 2.000 Ft / palack ársávban.
A cabernet sauvignon
A szőlőfajta a Franciaországban található Bordeaux borvidékről kiindulva megtalálta helyét az Újvilágban, például a kaliforniai Napa-völgyben, az ausztráliai Coonawarra régióban és a chilei Maipo völgyben. A 20. század legnagyobb részében világviszonylatban a legnagyobb területen telepített szőlőfajta
A cabernet sauvignon borában közepesen kifejezett primer gyümölcsaromákat találunk, gyakran fekete ribizlire (cassis) és egyéb fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Érleléssel egyéb szekunder aromák fejlődhetnek ki a borban, mint például az eukaliptusz, menta, cédrus és dohány.
A hideg klímán termesztett cabernet sauvignon borának illatán gyakran úrrá lesz a vörösbornál kellemetlen herbásság (gyógynövényesség), paprika és zöldpaprika. Ez utóbbi a metoxipirazin vegyületnek köszönhető, amelyre az ember orra rendkívül érzékeny. Forró klímán a gyümölcs túlérett, lekváros, esetleg főtt gyümölcsös aromákat vihet a borba.
A cabernet sauvignon bora általában nagy testű, közepes-magas alkoholtartalmú, magas csersavtartalommal és közepes-magas savtartalommal rendelkezik. A csersavtartalomnak, a savnak és a magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően hosszan érlelhető, gyakran évtizedekig fejlődik a palackban. A magas csersavtartalom miatt a legjobb minőségű borokat érdemes akár 4–8 évig is érlelni fogyasztás előtt.
A magas antioxidáns-szint miatt mértékletes fogyasztása jó hatást gyakorolhat az egészségre.
A teszt menete
A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható cabernet sauvignon borokat vizsgáltuk, 1.000 Ft - 2.000 Ft ársávban.
A boltok polcain több évjárat is van, mi fogyasztók ezt iszuk, ezt érjük el, így a vaktesztet sem szűrtük le egy évre. Így 2017-2020 évjárat közötti borok kerültek a kóstolók elé.
A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük 13-an.
Vékonyfalú pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/3-ig töltöttük borral, ami úgy 0,7 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük.
A borokat egységesen 14-16 ºC-ra hűtöttük és egyenként szervíroztuk a kóstolóknak, hogy ne melegedhessen fel a bor.
A borokat akár 10-30 mp-ig forgattuk a pohárban, hogy kiszellőzzenek. Azért ez az eltérés, mert egyes boroknál több időre is szükség volt, hogy a kezdeti nyers illat eltűnjön és érezhetővé váljon a cabernet sauvignon-ra jellemző összetett harmonikus, gyümölcsös illat.
A kortyot megjárattuk a szánkban, így valóban jobban feltárul az íze. A szakirodalomban ellentétes véleményeket találtunk a bor lenyelését vagy kiköpését illetően. Több helyen olvastunk erről és ismerős borászt is megkérdeztünk. Így a kiköpés mellett döntöttünk, mert féltünk, hogy az apránként lenyelt bortételek befolyásolják majd a kóstoló második felében lévő borok értékelését.
A tételek között sajtot, kenyérkockákat és tiszta vizet fogyasztottunk.
Az értékelés szempontjai
Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Laikusként minden kóstoló a saját ízlése szerint pontozott, de arra figyeltünk, hogy a cabernet sauvignonra jellemző magas tannin, magas savtartalom és közepes testesség jellegzetes-e. Próbáltuk a különleges, összetett, de mégis harmonikus vörösbort kereső fogyasztók szemszögéből értékelni a borokat, az alábbi szempontok szerint.
Illat: gyümölcsös illatokat vártunk, de a szakirodalom szerint lehet fűszeres és pl. dohánylevél illata is a cabernet sauvignon boroknak. A jellegtelen vagy hosszabb szellőztetés hatására is kellemetlen illatú borokat lepontoztuk.
Íz: számunkra ennél a tesztnél az volt a fontos, hogy mennyire ízlik, független attól, hogy milyen típusú ízjegyeket vélünk felfedezni. Tovább az ízjegyek, a tannin és a savak harmóniában vannak-e?
Testesség, tannin, alkohol és savak (állag pontszám): a bor sűrűségét, íz intenzivitását pontoztuk. Továbbá az összetevők egyensúlyát értékeltük. Mennyi időn keresztül érezzük a bor zamatát, gyorsan vagy lassan cseng le? A pontszám azt is tükrözi, hogy innánk-e ebből a borból még egyszer, mert valóban jólesett.
A nagy cabernet sauvignon borteszt eredménye
14. Polgár Villány 2019, egységára: 2239 Ft/L. Pontszám: 6,5/10 pont
Sötétvörös szín. Ásványos, földes, dohánylevél illat. Kevésbé gyümölcsös, erősen tanninos bor.
11. Mészáros Szekszárd 2018, egységára: 1799 Ft/L. Pontszám: 6,7/10 pont
Enyhe ásványos-virágos illat. A kóstolók leginkább a szőlő héjának ízét érezték, amihez magas tannin érzet párosult. Közepesen testes bor volt nekünk.
11. Bodri Szekszárd 2019, egységára: 2399 Ft/L. Pontszám: 6,7/10 pont
Lilás, sötét szín. Enyhe nehezen leírható illat. Kóstolva enyhe intenzitással éreztünk gyümölcsös ízjegyeket, közepes mennyiségű tannint és savakat.
11. Bognár Villány 2019, egységára: 2132 Ft/L. Pontszám: 6,7/10 pont
Szép sötétpiros szín. Enyhén fűszeres illat. Mi erős tannint éreztünk, ami kissé elnyomja a gyümölcsös jegyeket. Valamint magas savtartalmat.
10. Petrényi Eger 2017, egységára: 2399 Ft/L. Pontszám: 6,9/10 pont
Sötétpiros szín. Finom, fűszeres illat, virágillat, ibolya. Közepesen savas és testes, viszont erősen tanninos. Szinte minden kóstoló más ízjegyet írt, de ezek inkább fűszerek voltak, mintsem gyümölcsök.
8. Varga Aranymetszés Eger 2018, egységára: 1812 Ft/L. Pontszám: 7,1/10 pont
Szinte fekete szín. Enyhe feketeribizli illat. A gyümölcsízek definiálását elnyomja a magas tanninérzet. Inkább utóízben jönnek a feketeribizlis, gránátalmás jegyek.
8. Csányi Teleki Villány 2019, egységára: 1812 Ft/L. Pontszám: 7,1/10 pont
Sötétpiros szín. Enyhén gyümölcsös illat. Feketebodzás, fanyar ízzel indul kóstoláskor, korán érkezik ezután a magas tannintartalom. A savmennyiség közepes és nekünk jólesett fogyasztani, csak kevésbé gyümölcsös.
6. Schieber Szekszárd 2017, egységára: 2399 Ft/L. Pontszám: 7,3/10 pont
Lilás sötét szín, enyhe intenzitású illat. A szeder és az áfonya ízét érezték a kóstolók. A tannin és a sav mennyiség is közepes, de így a bor harmonikus, nem csapongó.
6. Amulett Eger 2019, egységára: 1999 Ft/L. Pontszám: 7,3/10 pont
Sötét meggy piros. Szőlőhéjas, csersavas illat. Az első korty gyümölcsös, tiszta, harmonikus, enyhébb ízintenzitású. Leginkább a fekete bodza ízét jegyeztük fel (amit a feketebodza lekvárból ismerünk). Közepesen savas és közepesen testes bor.
5. Koch Hajós-Bajai 2018, egységára: 1865 Ft/L. Pontszám: 7,4/10 pont
Érett lilás-sötétpiros szín. Friss zöld, bodzás illat. Kóstolva először fűszeres, borsos ízt éreztünk, majd nagyobb mennyiségű tannint. Hosszú ízélményt ad a leginkább kökény fanyar ízét idéző utóíz.
3. Egri Korona Borház Eger 2018, egységára: 1865 Ft/L. Pontszám: 7,5/10 pont
Sötétmeggy szín. Enyhe földes, ásványos, nehezebb illat. Harmonikus bor, közepesen testes, szeder és feketeribizli zamatokkal.
3. Feind Balatonfüred-Csopak 2018, egységára: 1999 Ft/L. Pontszám: 7,5/10 pont
Érett piros-lilás szín. Egyedi fás és enyhén gyümölcsös illat. Sűrű bor, a gyümölcsízek közepesen intenzívek, a tannintartalom és a savérzet magas.
2. Juhász Eger 2020, egységára: 1932 Ft/L. Pontszám: 7,7/10 pont
Lilás-piros sötét szín. Meglepő boros, szegfűszeges, fűszeres, pirosribizlis illat. Kóstolva először pirosgyümölcsös ízeket, leginkább ribizlit éreztünk, a tannin beborította a nyelvünket. Tartalmas, de könnyedebb bor, nem tapasztaltunk magas savtartalmat.
1. Ostoros Superior Eger 2018, egységára: 1799 Ft/L. Pontszám: 8,1/10 pont
Sötét bordó-lila szín. Parfümös, különleges, intenzív illat. Kóstoláskor szeder, áfonya ízt éreztünk és határozott tannintartalmat. Testes, tartalmas bor. Hosszú ideig tapasztalható a nyelvre tapadt aromagazdag íz. Közepes mennyiségű savat éreztünk, harmonikus volt az egész bor. A korty lecsengésekor a gránátalma ízét idézte meg.
Összegzés
A tesztgyőztes cabernet sauvignon az Auchan, Spar, Tesco áruházakban kapható.