Nagy cabernet sauvignon teszt

2021.sze.09.

A cabernet sauvignon a világ egyik legismertebb és legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtája. Népszerűségét jól mutatja, hogy a világ borvidékeinek nagy részén jelen van, az összes jelentős bortermelő országban készítenek belőle bort, továbbá mi is rendszeresen vakteszteljük évről-évre. Íme a 14 magyar cabernet sauvignon bor kóstolásának eredménye, 1.000 Ft- 2.000 Ft / palack ársávban.

bor1_93.jpg

A cabernet sauvignon

A szőlőfajta a Franciaországban található Bordeaux borvidékről kiindulva megtalálta helyét az Újvilágban, például a kaliforniai Napa-völgyben, az ausztráliai Coonawarra régióban és a chilei Maipo völgyben. A 20. század legnagyobb részében világviszonylatban a legnagyobb területen telepített szőlőfajta

A cabernet sauvignon borában közepesen kifejezett primer gyümölcsaromákat találunk, gyakran fekete ribizlire (cassis) és egyéb fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztet. Érleléssel egyéb szekunder aromák fejlődhetnek ki a borban, mint például az eukaliptusz, menta, cédrus és dohány.

A hideg klímán termesztett cabernet sauvignon borának illatán gyakran úrrá lesz a vörösbornál kellemetlen herbásság (gyógynövényesség), paprika és zöldpaprika. Ez utóbbi a metoxipirazin vegyületnek köszönhető, amelyre az ember orra rendkívül érzékeny. Forró klímán a gyümölcs túlérett, lekváros, esetleg főtt gyümölcsös aromákat vihet a borba.

A cabernet sauvignon bora általában nagy testű, közepes-magas alkoholtartalmú, magas csersavtartalommal és közepes-magas savtartalommal rendelkezik. A csersavtartalomnak, a savnak és a magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően hosszan érlelhető, gyakran évtizedekig fejlődik a palackban. A magas csersavtartalom miatt a legjobb minőségű borokat érdemes akár 4–8 évig is érlelni fogyasztás előtt.

A magas antioxidáns-szint miatt mértékletes fogyasztása jó hatást gyakorolhat az egészségre.

 

A teszt menete

A teszten a Magyarországon előállított és a hazai üzletláncokban kapható cabernet sauvignon borokat vizsgáltuk, 1.000 Ft - 2.000 Ft ársávban.

A boltok polcain több évjárat is van, mi fogyasztók ezt iszuk, ezt érjük el, így a vaktesztet sem szűrtük le egy évre. Így 2017-2020 évjárat közötti borok kerültek a kóstolók elé.

A tesztet mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük 13-an.

Vékonyfalú pohárból kóstoltunk, a pohár térfogatának maximum 1/3-ig töltöttük borral, ami úgy 0,7 dl bort jelent. A kóstoló helyiséget a vakteszt előtt és közben a szünetekben is többször kiszellőztettük.

A borokat egységesen 14-16 ºC-ra hűtöttük és egyenként szervíroztuk a kóstolóknak, hogy ne melegedhessen fel a bor.

A borokat akár 10-30 mp-ig forgattuk a pohárban, hogy kiszellőzzenek. Azért ez az eltérés, mert egyes boroknál több időre is szükség volt, hogy a kezdeti nyers illat eltűnjön és érezhetővé váljon a cabernet sauvignon-ra jellemző összetett harmonikus, gyümölcsös illat.

A kortyot megjárattuk a szánkban, így valóban jobban feltárul az íze. A szakirodalomban ellentétes véleményeket találtunk a bor lenyelését vagy kiköpését illetően. Több helyen olvastunk erről és ismerős borászt is megkérdeztünk. Így a kiköpés mellett döntöttünk, mert féltünk, hogy az apránként lenyelt bortételek befolyásolják majd a kóstoló második felében lévő borok értékelését.

A tételek között sajtot, kenyérkockákat és tiszta vizet fogyasztottunk.

 

Az értékelés szempontjai

Fogyasztói vakteszt, nem vagyunk borszakértők. Laikusként minden kóstoló a saját ízlése szerint pontozott, de arra figyeltünk, hogy a cabernet sauvignonra jellemző magas tannin, magas savtartalom és közepes testesség jellegzetes-e. Próbáltuk a különleges, összetett, de mégis harmonikus vörösbort kereső fogyasztók szemszögéből értékelni a borokat, az alábbi szempontok szerint.

Illat: gyümölcsös illatokat vártunk, de a szakirodalom szerint lehet fűszeres és pl. dohánylevél illata is a cabernet sauvignon boroknak. A jellegtelen vagy hosszabb szellőztetés hatására is kellemetlen illatú borokat lepontoztuk.

Íz: számunkra ennél a tesztnél az volt a fontos, hogy mennyire ízlik, független attól, hogy milyen típusú ízjegyeket vélünk felfedezni. Tovább az ízjegyek, a tannin és a savak harmóniában vannak-e?

Testesség, tannin, alkohol és savak (állag pontszám): a bor sűrűségét, íz intenzivitását pontoztuk. Továbbá az összetevők egyensúlyát értékeltük. Mennyi időn keresztül érezzük a bor zamatát, gyorsan vagy lassan cseng le? A pontszám azt is tükrözi, hogy innánk-e ebből a borból még egyszer, mert valóban jólesett.

 

A nagy cabernet sauvignon borteszt eredménye

 

14. Polgár Villány 2019, egységára: 2239 Ft/L. Pontszám: 6,5/10 pont  

Sötétvörös szín. Ásványos, földes, dohánylevél illat. Kevésbé gyümölcsös, erősen tanninos bor.

img_7743.jpg 

11. Mészáros Szekszárd 2018, egységára: 1799 Ft/L. Pontszám: 6,7/10 pont  

Enyhe ásványos-virágos illat. A kóstolók leginkább a szőlő héjának ízét érezték, amihez magas tannin érzet párosult. Közepesen testes bor volt nekünk.

img_7756.jpg 

11. Bodri Szekszárd 2019, egységára: 2399 Ft/L. Pontszám: 6,7/10 pont  

Lilás, sötét szín. Enyhe nehezen leírható illat. Kóstolva enyhe intenzitással éreztünk gyümölcsös ízjegyeket, közepes mennyiségű tannint és savakat.

img_7748.jpg 

11. Bognár Villány 2019, egységára: 2132 Ft/L. Pontszám: 6,7/10 pont  

Szép sötétpiros szín. Enyhén fűszeres illat. Mi erős tannint éreztünk, ami kissé elnyomja a gyümölcsös jegyeket. Valamint magas savtartalmat.

img_7736.jpg 

10. Petrényi Eger 2017, egységára: 2399 Ft/L. Pontszám: 6,9/10 pont  

Sötétpiros szín. Finom, fűszeres illat, virágillat, ibolya. Közepesen savas és testes, viszont erősen tanninos. Szinte minden kóstoló más ízjegyet írt, de ezek inkább fűszerek voltak, mintsem gyümölcsök.

img_7755.jpg 

8. Varga Aranymetszés Eger 2018, egységára: 1812 Ft/L. Pontszám: 7,1/10 pont  

Szinte fekete szín. Enyhe feketeribizli illat. A gyümölcsízek definiálását elnyomja a magas tanninérzet. Inkább utóízben jönnek a feketeribizlis, gránátalmás jegyek.

img_7718.jpg 

8. Csányi Teleki Villány 2019, egységára: 1812 Ft/L. Pontszám: 7,1/10 pont  

Sötétpiros szín. Enyhén gyümölcsös illat. Feketebodzás, fanyar ízzel indul kóstoláskor, korán érkezik ezután a magas tannintartalom. A savmennyiség közepes és nekünk jólesett fogyasztani, csak kevésbé gyümölcsös.

img_7741.jpg 

6. Schieber Szekszárd 2017, egységára: 2399 Ft/L. Pontszám: 7,3/10 pont  

Lilás sötét szín, enyhe intenzitású illat. A szeder és az áfonya ízét érezték a kóstolók. A tannin és a sav mennyiség is közepes, de így a bor harmonikus, nem csapongó.

img_7737.jpg 

6. Amulett Eger 2019, egységára: 1999 Ft/L. Pontszám: 7,3/10 pont  

Sötét meggy piros. Szőlőhéjas, csersavas illat. Az első korty gyümölcsös, tiszta, harmonikus, enyhébb ízintenzitású. Leginkább a fekete bodza ízét jegyeztük fel (amit a feketebodza lekvárból ismerünk). Közepesen savas és közepesen testes bor.

img_7751.jpg 

5. Koch Hajós-Bajai 2018, egységára: 1865 Ft/L. Pontszám: 7,4/10 pont  

Érett lilás-sötétpiros szín. Friss zöld, bodzás illat. Kóstolva először fűszeres, borsos ízt éreztünk, majd nagyobb mennyiségű tannint. Hosszú ízélményt ad a leginkább kökény fanyar ízét idéző utóíz.

img_7721.jpg 

3. Egri Korona Borház Eger 2018, egységára: 1865 Ft/L. Pontszám: 7,5/10 pont  

Sötétmeggy szín. Enyhe földes, ásványos, nehezebb illat. Harmonikus bor, közepesen testes, szeder és feketeribizli zamatokkal.

img_7716.jpg 

3. Feind Balatonfüred-Csopak 2018, egységára: 1999 Ft/L. Pontszám: 7,5/10 pont  

Érett piros-lilás szín. Egyedi fás és enyhén gyümölcsös illat. Sűrű bor, a gyümölcsízek közepesen intenzívek, a tannintartalom és a savérzet magas.

img_7731.jpg 

2. Juhász Eger 2020, egységára: 1932 Ft/L. Pontszám: 7,7/10 pont  

Lilás-piros sötét szín. Meglepő boros, szegfűszeges, fűszeres, pirosribizlis illat. Kóstolva először pirosgyümölcsös ízeket, leginkább ribizlit éreztünk, a tannin beborította a nyelvünket. Tartalmas, de könnyedebb bor, nem tapasztaltunk magas savtartalmat.

img_7725.jpg 

1. Ostoros Superior Eger 2018, egységára: 1799 Ft/L. Pontszám: 8,1/10 pont  

Sötét bordó-lila szín. Parfümös, különleges, intenzív illat. Kóstoláskor szeder, áfonya ízt éreztünk és határozott tannintartalmat. Testes, tartalmas bor. Hosszú ideig tapasztalható a nyelvre tapadt aromagazdag íz. Közepes mennyiségű savat éreztünk, harmonikus volt az egész bor. A korty lecsengésekor a gránátalma ízét idézte meg.

img_7728.jpg 

Összegzés

A tesztgyőztes cabernet sauvignon az Auchan, Spar, Tesco áruházakban kapható.

cabernet-1.png 

süti beállítások módosítása