Nagy lager sör teszt

2019.jún.20.

Nyár van. Az árnyékban egy hideg, frissen felpattintott doboz sör elég jólesik ilyenkor. Elég sokunknak jól esik, mert nyáron ugrásszerűen nő a sörfogyasztásunk. Az egyik közkedvelt sörfajta a lager, amit frissessége és letisztultsága miatt szeretnek nagyon sokan. Következzen a 14, országosan kapható lager sörök tesztje!

img_4700.JPG 

A Lager sör

Az alsó erjesztésű söröket hívjuk lager söröknek. A hagyományos lageren túl ide tartozik több változat is, mint a Pils, a Bock, A Dry Beer, a Helles, a Marzenbier. 

Miért alsó erjesztésű? A lager erjedésének végén az élesztő leülepszik az erjesztőedény aljára. 

Van felsőerjesztésű is? Igen, az pedig az ale, ahol az élesztő felúszik a sörlé felszínére.

A lager sör élesztője a Saccharomyces pastorianus gombafaj, aminek 7-15 C° a kedvező munkakörülmény, hogy elkezdje erjeszteni a cefrét. Az erjedés után hetekig hűtik a sörlevet, ami így letisztul mind testben, mind ízben.

A lager sör elkészítéséhez szükséges alapanyagok: árpamaláta, komló, víz és az élesztő. A kukorica, mint olcsó alapanyag több lagerben is ott van, de nincs rá szükség, mert a teszten is kiderült, hogy túlságosan kisimítja az ízeket, szerintünk elveszti a karakterét a sör a kukoricától.

A lager típusú sörök a legnépszerűbbek a világon, egyedül Nagy-Britanniában és Belgiumban kedvelt jobban az ale.

 

A teszt menete

A söröket 11 fős tesztcsapatunk kóstolta vakon. Jelöletlen üvegpohárba töltöttük a söröket minden kóstolónak frissen, hogy meg tudják ítélni a habot és a szénsavasságot.

A söröket behűtöttük 5-6 Cº-ra és hűtőből kivéve egyesével töltöttük ki a söröket, hogy azonnal lehessen tesztelni.

Félreértések elkerülése végett csak azokat a lager söröket vettük be a tesztbe, amelyekre a dobozon is fel van tüntetve a lager szó. Az alfajtáit most nem vettük be a tesztbe, mert azok teljesen más sörök, a maguk nemében.

tomb.jpg 

Az értékelés 

A söröknél jel lehet a minőségre a szín, de nem feltétlenül, így a teszten most a színt nem pontoztuk. 

Illat: a hagyományos lager söröknek véleményünk szerint nincs erőteljes illata, viszont ami van, az édeskés-komlós jellegű. A teszten csak a kellemetlen vagy abszolút jellegtelen illatokat pontoztuk le. A különleges illatú söröket mindenki a saját megítélése alapján pontozta.

Állag: az első amit nézünk egy sörön az a habja és leginkább az, hogy tartós-e vagy hamar összeeső. Nagy habot könnyű csinálni, csak meredeken kell töltenünk a sört a pohárba. Viszont a tartósságát csak a valós beltartalma befolyásolja. A szénsavasságnál nekünk az volt a fontos, hogy érezhető legyen, mert a szénsav kellemes mértékétől frissebbnek érezzük a sört. A kevésbé szénsavasokat ezért lepontoztuk

Íz: a lager söröket a letisztultság jellemzi és a frissesség. Az édes, a keserű ízek harmóniája hozza létre, amiért a minőségi árpa és komló felel, meg persze a komplett technológia. Ezért mi letisztult ízharmóniát kerestük és azt az érzést, amit egy jóleső sör kortyolása jelent. 

A Nagy Lager Sör teszt eredménye

13. Budweiser Budvar lager, egységára: 498 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Középbarna szín, kitartó habbal. Enyhe illat és íz. Hiányoltuk a kesernyés ízt. Szénsav is lehetne több.

budwieser.jpg 

13. HB, egységára: 438 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Karakteres, édeskés illat. Gyorsan lecsengő hab, kevésbé szénsavas. Gyengén kesernyés, komlós íz. Nem túl markáns, egyszerű keserű utóízt hagy.

hb.jpg 

11. LIDL Argus Premium Lager, egységára: 350 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Jól habzik és ki is tart a habja. Világosabb, aranybarna szín. Enyhébb malátás illat. Édeskés sör, kevés karakterrel.

argus.jpg 

10. San Miguel Premium Lager, egységára: 578 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Világosabb sör, kitartó habbal. Karamellás, komlós illat intenzív. Már-már túl édes, enyhe malátás, utóízében sem jön elő erősebb ízjegy.

san_miguel.jpg 

10. Lowenbrau Lager, egységára: 398 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Az illata alapján egy erősen keserű sört várunk. Érezhető a doboz "illata". Elég habja van, de gyorsan esik össze.  Lightos, kevés ízjegyet tartalmazó sör, nagyon egyszerű, nem érezzük a komló okozta keserű ízt.

lowen.jpg 

9. Old Prague Premium Lager, egységára: 378 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Egyszerű, natúr enyhe illat. Jóleső tartalmas íz, amibe egy kicsit belerondít a fémes "doboz" íz, ami elviszi a teljes utóíz palettát.

old_prague.jpg 

7. Stella Artois Premium Lager, egységára: 558 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Szép, kitartó hab. Enyhe fűszeres illat. Édeskés, enyhén kesernyés utóízzel.

stella.jpg 

7. Konrad Lager, egységára: 498 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Középbarna szín. Kitartó és sok hab. Édes, kesernyés illat. Egyszerű, édes-kesernyés ízvilágú sör, amiben ezek az ízjegyek harmonikusan keverednek.

konrad.jpg 

6. Lobkowitz Premium Lager, egységára: 638 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Sötétebb barnás-olajos színű sör. A habja kitartó. Kellemes komlós illat. Egyszerű, kesernyés sör, nem éreztünk ezen felül extra ízjegyet.

lobkowicz.jpg

 

5. Lasko Zlatorog Lager, egységára: 438 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Édes illat, gyümölcsös, jó szénsavas. Árpás, gyümölcsös édes ízjegyekkel, majd keserűbb utóízzel.

lasko.jpg 

2. Paulaner Munich Lager, egységára: 958 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Vékonyabb habréteg, ami gyorsan le is cseng. Az illata finom, édes, karamellás. Ízében erős, nyers, malátás, édes-keserű utóízzel. Enyhébb intenzitású, utóízében teljesedik ki. A legdrágább sör a mezőnyben, és túlzónak is érezzük a több mint dupla árat érte, mint a többi dobogósért.

paulaner.jpg 

2. Heineken Premium Lager, egységára: 558 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Világos szín, megfelelő habbal. Egyszerű letisztult, malátás illat. Megfelelő szénsavasság. Kellemes édeskés íz, tiszta-friss komlós ízzel. Utóízben is kellemesen kesernyés ízt hagy.

heineken.jpg 

2. Kozel Premium Lager, egységára: 478 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Barnás-arany szín. A habja nem esik össze gyorsan. Az illata friss, édes. Jóleső, édeskés sör, a komló okozta keserű utóíz ad neki egyediséget. A Csehországban kapható változat karakteresebbnek rémlik.

kozel.jpg 

1. Pécsi Prémium Lager, egységára: 438 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Sötétebb, aranybarna szín és szép, kitartó hab. Friss illat, amiben keveredik a maláta édessége és a komló karaktere. Édeskés, kellemes, jóleső kortyokban malátás, karamellás íz, megfelelő szénsavassággal. Tartalmas komlós, már-már gyümölcsös utóíz. A minőségi tesztgyőztesünk ára is kiváló.

pecsi.jpg

 

Összesítés

lager_sor_teszt-1.png

 

Sör mellé ajánljuk :) 

 

Nagy grill camembert teszt: ez a sajt lett a legfinomabb!

img_4336_1.jpg

Grillteszt: szaftos grillkolbászokat, különleges sajtokat és szószokat kóstoltunk

img_3788_3.jpg

süti beállítások módosítása