A vékonyka grillkolbászok külön kategóriát képviselnek a grillkolbászok között. Jellemzőjük, hogy jobban átsüthetőek és talán a gyerekek is könnyebben megkóstolják. Elég sok új fűszerezést találtunk idén, ezért szeretnénk egy vakteszttel bemutatni nektek ezt a grillkolbász kategóriát.
A grillkolbászokról
A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza külön a grillkolbászokat. Az egyéb kolbászok kategóriájába kerülhet majd később ez a termék. Itt a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 50%. Zsírtartalmuk legfeljebb 35,0 % (m/m), a nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 3,5 % (m/m).
A fő összetevők a tesztelt termékek alapján:
- sertéshús (egyes esetekben minimális marhahús is lehet)
- sertésszalonna vagy zsír
- fűszerek, köztük édes és csípős paprikaörlemény
- adalékok
A "mini" grillkolbászok jellemzői
A vékony keresztmetszet miatt ezek a grillkolbászok gyorsabban átsüthetőek a vastagabb társaiknál. Emiatt kicsit talán szárazabbak is lehetnek, de nem feltétlenül, csak jobban oda kell figyelnünk a sütéskor. Átlagosan 30%-kal rövidebb idő alatt készülnek el a mini kolbászok, hagyományos vastagságú társaiknál.
Éppen a kis keresztmetszet miatt felesleges bevagdosni sütés előtt a mini kolbászkákat, ugyanis akkor tényleg nagyon kiszáradhatnak. Persze ez is ízlés kérdése, mert van, aki ropogósan, jól átsütve szereti.
A mini grillkolbászoknál apróbbra darálják a húst, ettől homogénebb az állaguk.
Erre a termékcsoportra, ahogy látni fogjátok nagyon jellemző a gyártók fűszerezési kreativitása. Van chili-lime, baconos, sajtos, mustáros, tormás, de megtalálható a klasszikus magyaros fűszerezésű íz is.
A teszt menete
Felkutattuk az összes országosan kapható mini grillkolbászt a COOP, Auchan, LIDL , ALDI, SPAR, TESCO, PENNY Market, REÁL üzleteiben.
A teszten a sertéshúsból készült vékony és rövid grill kolbászokat vakteszteltük 12-en. A kóstolást ahogy eddig is mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük.
A kolbászokat alutálcán grilleztük meg egy egyszerű faszenes grillkocsi rácsára rakva. Átlagosan 6-8 perc alatt megsültek a kolbászok, figyeltünk arra, hogy minden oldala egyenletesen süljön át és ne égjen oda.
A mini grillkolbászokat még melegen 2-3 perc hűlés után kóstoltuk meg.
Az értékelés szempontjai
A mini grillkolbászokat szokás szerint 3 szempont: illat, állag és íz szerint pontoztuk.
Illat: mivel sütöttük a kolbászokat, így gazdag pörk illat aromák keletkeztek, ez persze nagyban múlik a sütést végző személy odafigyelésén. Illatban ezen túl díjaztuk a felismerhető fűszer aromákat.
Állag: mi nem vagdaltuk be a kolbászokat grillezés előtt, hogy szaftosabbak legyenek, így könnyebb a kolbász fűszerezését felismerni is. Frissen kóstolva elvártuk, hogy a bél még ropogós legyen, és ne rágós. A kolbász belseje szerintünk lehet rugalmas, de a masszívabb grillkolbászoknak is sok kedvelője van. Tehát inkább a textúrát vizsgáltuk, hogy ne legyenek benne kisebb mócsingok, ne legyen rágós.
Íz: a fő ízeket a külső rétegen keletkező pörk anyagok és a fűszerek határozzák meg. Mivel több fűszerezésű kolbász esik ebbe a vaktesztbe, ezért a fűszerezés minőségét, természetes aromáit és felismerhetőségét értékeltük magasabb pontszámmal.
A nagy "mini" grillkolbász tesztünk eredménye
14. Tauris Eperjesi kolbász, egységára: 2663 Ft/kg. Pontszám: 5,9/10 pont
Nagyon erős, keserű paprika íze van, állaga sütés után is túlságosan lágy.
12. Kaiser sajtos grillkolbász, egységára: 2047 Ft/kg. Pontszám: 6/10 pont
Illatában nem lehet érezni a sajtot. Ízében sütés után enyhén érezhető, de az állagának nem tesz jót, mert túl puha így a termék.
12. Kaiser pikáns grillkolbász, egységára: 2047 Ft/kg. Pontszám: 6/10 pont
Színén és illatán is enyhén látható és érezhető a paprika illat. Enyhén csípős, az állaga nagyon zsíros
11. Kaiser fokhagymás grillkolbász, egységára: 2047 Ft/kg. Pontszám: 6,1/10 pont
Sem sütés előtt, sem pedig sütés után nem érezhető rajta fokhagyma illat. Ízében már igen, enyhén csípőssé válik sütés után. Állaga nem homogén, kisebb rágós zsír/hús darabok vannak benne.
10. Kaiser mustáros grillkolbász, egységára: 2047 Ft/kg. Pontszám: 7,0/10 pont
Kellemes mustáros illat, ízében is ez érezhető. Állaga nagyon zsíros, nem homogén.
9. Spar kölyök grillkolbász, egységára: 1959 Ft/kg. Pontszám: 7,1/10 pont
Sütés után kettévágva jól látszik a közepén egy sajtcsík, ízében és illatában sajtos virslire emlékeztet.
8. Nádudvari mini páros kolbász, egységára: 1998 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont
A páros kolbászokra jellemző erős paprika illata és íze van. Utóízében kesernyés, az állaga megfelelő.
7. Nádudvari sajtos mini grillkolbász, egységára: 3909 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont
Kellemes sajtos íz, állaga kívül roppanós, belül pedig rugalmas. A sajt nem folyós, jól látszanak a sajtdarabok szeletelés után is.
6. Gyulai mini grill kolbász tormás, egységára: 3327 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont
Sütés előtt is jól érezhető rajta a tormaillat. A belsejében sütés után is jól láthatók a tormadarabkák, ízében is érezhető, de pont jó arányban, így nincs keserű utóíze.
4. Lidl mini grillkolbász sajtos, egységára: 2663 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont
Illatában nem érezhető a sajt, de ízében nagyon kellemesen mégis ott van. Sütés után folyóssá válik a sajt, amit jó szaftos állaga van.
4. Gyulai mini grill kolbász sweet chili, egységára: 3327 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont
Kettévágva jól látszanak a chili darabkák, és ízében is jól érezhető a nem túl csípős ízjegy. Állaga kívül roppanós, belül pedig szaftos.
2. Gyulai mini grill kolbász chili lime, egységára: 3327 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Sütés után a bőre roppanós lett, a belseje pedig rugalmas állagú. Már az első harapásnál érezhető a lime, utóízében pedig kellemesen a chili, ami nagyon jól kiegészíti egymást. A fűszerkeverék grillkolbászokra jellemző illata nyersen is érezhető.
2. Lidl mini grillkolbász baconnel, egységára: 2663 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont
Illata sütés után kellemesen füstös. Kívül ropogós, belül pedig jól megtartja a ruganyos állagot. Ízében finom húsos-baconös ízjegyeket éreztünk.
1. Gyulai mini grill kolbász magyaros, egységára: 3327 Ft/kg. Pontszám: 8,5/10 pont
Már sütés előtt jól látszik, hogy szép piros színe van a kolbászoknak. Ízében is érezhető a pirospaprika, ami kissé pikánssá teszi az ízélményt és a magyaros fűszerek aránya is megfelelő.
Összegzés
A gyerekeknek csípős lehet a Kaiser pikáns, Gyulai chili-lime, Gyulai sweet chili. A tesztgyőztes és az előbb nem említett kolbászokat a gyerkőcök is fogyaszthatják nyugodtan.