Nagy bodzaszörp teszt

2024.jún.06.

A bodzavirágból készült finom szörp a nyár egyik legfrissítőbb, különleges ízű itala. A jó bodzaszörp természetes illata és íze feledhetetlen élmény, egyre többen vannak a rajongói. Ezért is néztük meg a hazai nagy élelmiszeráruházak kínálatát, és teszteltünk 14-féle bodzavirág ízű szörpöt. Íme az eredmény!

 

ossz2_13.JPG

 A GYÜMÖLCSSZÖRPÖK A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVEBEN

A gyümölcsszörp olyan sűrűn folyó készítmény, amelyet friss vagy tartósított gyümölcsléből, sűrített gyümölcsléből, gyümölcsvelőből vagy ezek keverékéből cukor és adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő, és a vízben oldható szárazanyag-tartalma legalább 60,0 ref.%. Gyümölcsszörp: a termék elsődleges összetevője derített vagy derítetlen gyümölcslé, sűrített gyümölcslé és/vagy gyümölcsvelő (gyümölcspüré).

Ízesített gyümölcsszörp: a terméket gyümölcs elsődleges összetevőből és a felhasznált gyümölcs jellegétől eltérő ízesítőanyagok hozzáadásával készítik.

A gyümölcstartalom mennyisége

Az egyes készítményekhez legalább a következő mennyiségű előkészített gyümölcs anyagot [gyümölcslé, sűrített gyümölcslé, gyümölcsvelő (gyümölcspüré)] kell felhasználni: a gyümölcsszörpnek legalább 33% (m/m) gyümölcslevet vagy gyümölcsvelőt (gyümölcspürét) kell tartalmaznia.

Érzékszervi jellemzők

Szín: a felhasznált gyümölcsre jellemző. A szűrt gyümölcsszörp áttetsző, kismértékű opálosság megengedett. A zavarosított, vagy jellege szerint zavaros (trüb) szörp nem áttetsző.

Íz: a felhasznált gyümölcs íze egyértelműen felismerhető, a szörp ízében dominál. Ízesített gyümölcsszörp esetén az uralkodó illat- és zamatanyagot nem a gyümölcs, hanem a termék jellegét meghatározó aroma adja.

Illat: a felhasznált gyümölcsre jellemző, tiszta illat.

Állag: a szörp egynemű, sűrűn folyó. A citrusgyümölcsökből készített szörpökben kismértékű (legfeljebb 1 mm) olajgyűrű jelenléte még elfogadható. Kismértékű léelválás (10%) nem kifogásolható. A léelválást, illetve az üledékképződést 24 órás ülepítés után kell elbírálni.

 

KÓSTOLÁS MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

Mivel a hűtés képes csökkenteni a zamat és az illat intenzitását, ezért szobahőmérsékletű vízzel hígítottuk a szörpöket és így is kóstoltuk. A palackon jelzett hígítási arányt szigorúan betartottuk, ahol nem volt feltüntetve, ott a Magyar Élelmiszerkönyvben javasolt hígítási arányt alkalmaztuk.

A szörpöket többször is megkevertük kóstolás előtt, hogy a szirup minél jobban eloldódjon. Szénsavmentes vízzel kóstoltuk, hogy a szénsavasság ne befolyásolja az ízlelésünket.

 

ÉRTÉKELÉS, PONTOZÁS

Illat: illatban nem vártunk intenzív bodzaaromát, inkább az idegen illatot pontoztuk le.

Állag: az állagnál az volt a fontos, hogy az előírt hígítási arány finom szörpöt eredményez-e vagy egy kevésbé ízes italt.

Íz: ízben természetesen a természetes bodza volt a legfontosabb. Ha túl édes volt, azt lepontoztuk, de ha lehetett volna picit édesebb, viszont a bodzaíz pont megfelelő volt, akkor nem vontunk le pontot. A savanyúságot ennél a terméknél a citromsav, vagy citromlé okozza, ennek túladagolása is pontlevonással jár.

 

A NAGY BODZASZÖRP VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE

 

14. COOP Bodzaízű gyümölcsszörp, egységár: 999 Ft/l, Pontszám: 6,9/10 pont

Enyhe, aromás illat. Az előírt hígítási aránnyal kellően intenzív ízű szörp készíthető. Kellemesen édeskés-savanykás szörp, alacsony intenzitású bodzavirág-ízzel.

coop_4.JPG

 

13. AUCHAN Bodzavirág ízesítésű szörp, egységár: 1 141 Ft/l, Pontszám: 7,0/10 pont

Enyhébb bodzavirág-illat. Az előírt hígítási aránnyal kellően intenzív ízű szörp készíthető. Édeskés-savanykás, enyhébben bodzavirágos íz.

auchan_x.JPG

 

12. YO Bodzavirág ízű szörp cukormentes, egységár: 2 107 Ft/l, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhébben bodzás illat. Az előírt hígítási aránnyal kellően intenzív ízű szörp készíthető. Megfelelően édes, viszont nagyon alacsony intenzitású bodzaíz.

yo.JPG

 

10. SPAR Bodzavirág-citromfű ízesítésű szörp, egységár: 999 Ft/l, Pontszám: 7,3/10 pont

Kellemes bodzavirág-illat. Az előírt hígítási aránnyal kellően intenzív ízű szörp készíthető. Az édes a főíz, mellette kevésbé érezhető a bodzavirág zamata.

spar_bodza_citrom.JPG

 

10. Piroska Bodza ízesítésű gyümölcsszörp, egységár: 1 141 Ft/l, Pontszám: 7,3/10 pont

Enyhe, de jellegzetes bodzaillat. Az előírt hígítási aránnyal kellően intenzív ízű szörp készíthető. Kóstoláskor érezhető az elvárt bodzavirág-íz, az édes viszont erősebb, így kevésbé harmonikus.

piroska.JPG

 

8. S-BUDGET Bodzavirág ízű szörp, egységár: 856 Ft/l, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhe, bodzás illat. Az előírt hígítási aránnyal kellően intenzív ízű szörp készíthető. Megfelelően édes, enyhébben bodzavirágos íz.

spar_14.JPG

 

8. SPAR Natur pur Bio Bodzavirág szirup, egységár: 2 843 Ft/l, Pontszám: 7,4/10 pont

Nagyon enyhe bodzavirág-illat. Az előírt hígítási aránnyal kellően intenzív ízű szörp készíthető. Inkább citromos a főíz, harmonikusan édeskés-savanykás, viszont a bodzavirág íze háttérbe szorult.

spar_natur.JPG

 

6. ALDI rio d'oro Bodzavirágszörp édesítőszerekkel, egységár: 1284 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Erőteljes bodzavirág-illat. Az előírt hígítási aránnyal kellően intenzív ízű szörp készíthető. A főíz az édes, amit közepes erősségű természetes bodzavirág-zamat követ.

riodor_holunder.JPG

 

6. Nektária Gourmet bodzavirág virágszirup, egységár: 3 598 Ft/l, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhébb erősségű, de természetes bodzavirág-illat. Az előírt hígítási aránnyal kellően intenzív ízű szörp készíthető. Kóstoláskor az édes ízt éreztük jobban, ezt követte a bodzavirág íze.

nektaria.JPG

 

4. Mautner Markhof Bodzavirág ízű szörp cukor nélkül, egységár: 2 470 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont

Közepesen intenzív bodzavirág-illat. Az előírt hígítási aránnyal kellően intenzív ízű szörp készíthető. Jóízű, kellemesen bodzavirágos íz, megfelelő édességmértékkel.

mautner.JPG

 

4. AUCHAN Bodzavirág ízesítésű gyümölcsszörp, egységár: 1 999 Ft/l, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes bodzavirág-illat. Az előírt hígítási aránnyal kellően intenzív ízű szörp készíthető. Közepesen intenzív bodzavirág-íz, megfelelő édes-savanykás ízpárral.

auchan_14.JPG

 

3. Pölöskei Bodzavirág ízű szörp, egységár: 650 Ft/l, Pontszám: 8,0/10 pont

Közepes intenzitású bodzavirág-illat. Az előírt hígítási aránnyal kellően intenzív ízű szörp készíthető. Kellemesen édeskés-savanykás, megfelelően erős bodzaíz.

poloskei.JPG

 

2. Frutta Max Bubble Bodza-Lime-Menta ízű gyümölcsszörp, egységár: 2 398 Ft/l, Pontszám: 8,1/10 pont

Jellegzetes bodzavirág-illat. Az előírt hígítási aránnyal kellően intenzív ízű szörp készíthető. Jó arányban van az édes és a bodzaíz ebben a jóízű szörpben.

frutta.JPG

 

1. ALDI rio d'oro Bodzavirág szörp, egységár: 999 Ft/l, Pontszám: 8,4/10 pont

Erőteljes bodzavirág-illat. Az előírt hígítási aránnyal kellően intenzív ízű szörp készíthető. Finom és jóleső bodzavirág-ízt éreztünk, melyet megfelelő szintű édes ízjegy kísér, harmonikus és enyhe savanykás utóízzel.

rio_doro.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 

A tesztgyőztes ALDI rio d'oro Bodzavirág szörp az ALDI üzleteiben kapható.

bodza.png

süti beállítások módosítása