Nagy maasdam sajt teszt

2024.máj.09.

A sajtok világában van élet a trappistán túl is - többféle sajtból van egyre nagyobb kínálat az üzletekben. Most a hollandok egyik büszkeségét, a maasdam, vagy másnéven Maasdamer sajtokat kóstoltuk végig, hogy megtudjuk, melyik a legfinomabb a vaktesztelt 13-féle termék közül.

 ossz2_4.JPG

 

A MAASDAM SAJT

A maasdam (Maasdamer) sajt holland típusú, svájci stílusú félkemény sajt. Tehéntejből készül, legalább 4 hétig érlelik, gyorsabban érik, mint a többi holland sajt. A maasdam sajtban lyukak keletkeznek az érési folyamat alatt, felülete sima sárga, néha viaszolt, mint a Gouda.

Az első Maasdamer sajtokat az 1970-es években fejlesztették ki a hollandiai Maas folyó mentén, így kapta a nevét. 

A Maasdamer sajt készítése során a tejhez kezelőanyagot adnak, majd hozzáadják a sajtkultúrát és az oltóenzimet, segítik a tej alvadását és a sajtmassza kialakulását. Ezt követően a sajtmasszát megszűrik, majd formába öntik és több napig érlelik. Az érlelés során a sajtokat többször is megfordítják, így folyamatosan fejlődnek a lyukak a sajtmasszában.

A holland sajt jellege szerint diós és édes, lágyabb, mint az ementáli, magasabb nedvességtartalma miatt. A Maasdamer sajt általában 45-50% zsírtartalmú, és kiválóan alkalmazkodik a főzési és sütési felhasználáshoz, valamint nagyszerűen ízesíti a szendvicseket és salátákat. A sajt magas fehérjetartalommal rendelkezik, és kalcium, foszfor és B-vitamin forrás is egyben.

 

A MAASDAM SAJT A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYVBEN

Ez a fajta sajt oltós alvasztású érlelt típusú, ami tejből, a jellegének megfelelő kultúra hozzáadásával, enzimes alvasztással, a tejfehérje részleges vagy teljes megalvasztásával, savóelvonással előállított szilárd vagy félszilárd termék, amelyben a savófehérje-kazein arány nem haladja meg a tejben levőt, és amelyet rövidebb-hosszabb idejű érlelés után fogyasztanak.

A maasdam sajt a félkemény sajtok közé tartozik, ezért a szilárd, de jól vágható állomány, a közepes méret és tömeg, a szabályos alak, valamint a többhetes érési idő jellemzi. Egész tömegükben egyenletesen érnek, egyes alcsoportok érésében a kéregflóra is szerepet játszik.

Ezen belül az erjedési lyukas sajtok közé sorolják, ezeknek a termékeknek a jellemzőjük a nagyjából egyenletes eloszlásban, nem túl sűrűn elhelyezkedő, 3-6 mm átmérőjű, kerek erjedési lyukakat mutató metszéslap és a száraz vagy kissé nyirkos sajtfelület (kéreg).

 

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

IllatA maasdamer sajtra jellemző enyhén édeskés, tejes illatmintákat vártuk el. 

Állag: ennek a sajttípusnak az állaga lágyabb, ezt vettük alapul a pontozásnál. Figyeltünk a lyukak méretére, a tesztelt sajtoknál a közepes-nagyobb lyukak megléte alapvető volt. 

Íz: Kóstoláskor az édeskés, dióra emlékeztető ízjegyeket kerestük. Kevesebb pontot adtunk arra a termékre, ahol idegen, nem a sajttípusra jellemző ízt éreztünk. 

 

 

A MAASDAM SAJT VAKTESZT EREDMÉNYE

 13. Cheese4you Maasdamer szeletelt sajt, egységár: 4 490 Ft/kg, Pontszám: 6,1/10 pont

Enyhe, savanykás sajtillat. Szárazabb, túl rugalmas állag. Kevésbé édes, enyhén kesernyés, nem túl jellegzetes maasdamiíz.

cheese4you.JPG

 

12. LIDL Milbona Maasdam Classic szeletelt sajt, egységár: 3 930 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Enyhébb, de jellegzetes illatú maasdami sajt. Az állaga túl puha, tapadós. Közepes intenzitású, leginkább édes ízű, egyszerűbb jellegű sajt.

milbona_mild.JPG

 

11. LIDL Milbona Maasdam Lacréme szeletelt sajt, egységár: 5 745 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Édeskés, tejes illatú sajt. Masszívabb, szárazabb szeletek. Egyszerűbb, édeskés, inkább a tilsiti sajtra jellemző íz, a jellegzetes maasdami kesernyés ízjegy nem érezhető az utóízben.

milbona_2.JPG

 

9. PENNY ZlatySyr Maasdamer 45% szeletelt sajt, egységár: 3 927 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Édeskés, maasdami sajtokra jellemző illat. Egy kicsit túl rugalmas állag. Ízében érezhető közepes intenzitással az édeskés, kesernyés sajtíz.

zlaty.JPG

 

9. TESCO Maasdamer szeletelt sajt 45%, egységár: 3 740 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Édeskés, maasdami sajtokra jellemző illat. Egy kicsit túl rugalmas állag. Ízében közepes intenzitással érezhető az édeskés, kesernyés sajtaroma.

tesco_14.JPG

 

8. AUCHAN Maasdam szeletelt sajt, egységár: 4 995 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Egyszerű, tejes sajtillat. Szárazabb állagú sajt. Enyhe ízintenzitással érezhető a jellegzetes maasdami sajtíz.

auchan_9.JPG

 

7. ALDI Milsani Maasdamer szeletelt sajt, egységár: 4 945 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhébb intenzitású, de jellegzetes maasdamiillat. Masszívabb, de rugalmas állag. Enyhébb, közepes intenzitással érezhető az édeskés és kesernyés utóízű maasdami jelleg.

milsani.JPG

 

6. Ammerlander Maasdamer szeletelt sajt, egységár: 3 672 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont

Kellemes, lágyabb maasdamiillat. A sajt textúrája kellően puha. Az édes a főíz, mellette jól érezhető a jellegzetes kesernyés utóíz.

ammerlander.JPG

 

4. Pannónia mester Maasdam szeletelt sajt, egységár: 7 192 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Édeskés, aromás sajtillat. Kellően puha állag. Gyümölcsös, édeskés ízjegyek. A maasdamira jellemző kesernyés utóíz kevésbé érezhető.

pannonia.JPG

 

4. LIDL Milbona Maasdam Caractére szeletelt sajt, egységár: 5 745 Ft/kg, Pontszám: 7,9   /10 pont

Kellően intenzív, jellegzetes maasdamiillat. Érettebb, de rugalmas állag. Összetett, kellően édes, jellegzetesen kesernyés maasdami sajt.

milbona_caract.JPG

 

3. Frico Maasdam Holland szeletelt sajt, egységár: 9 890 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Kellemes, édeskés sajtillat. Puha, de rugalmas állag. Kellően édes, enyhén kesernyés utóízben. Jellegzetes, közepes intenzitású maasdamer sajt.

frico.JPG

 

2. ALDI Milfina Maasdamer Classic szeletelt sajt, egységár: 4 945 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Intenzív, édeskés, jellegzetes illat. Puha, rugalmas, kiváló állag. Kellően édes, a szokásostól egy kicsit enyhébben kesernyés utóíz. Erőteljes, klasszikus maasdami sajt.

milfina_classic.JPG

 

1. ALDI Milfina Maasdamer La Créme szeletelt sajt, egységár: 6 593 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont

Illatos, jellegzetes maasdami aromák. Puhább, kellemes állag. Zamatos, összetettebb ízű, kellően édes, ízes maasdami sajt.

milfina_1.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

 A tesztgyőztes ALDI Milfina Maasdamer La Créme szeletelt sajt az ALDI üzleteiben kapható.

maasdam.png

süti beállítások módosítása