Nagy natúr hummusz teszt

2024.feb.22.

Néhány éve jelentek meg a boltok polcain a csicseriborsókrémek, azaz a hummuszok és nagyon hamar meg is hódították a vevőket. A kezdeti natúr hummuszok után sorra jöttek a különböző ízesítésűek is. Mi most a natúr hummuszukat vakteszteltük, 12-féle, országos bolthálózatban kapható termék került kóstolóink elé. A cikkből kiderült, melyiket tartottuk a legfinomabbnak.
hummusz_borito.png

MI AZ A HUMMUSZ?

A hummusz egy krémes állagú közel-keleti étel, melyet csicseriborsóból és tahiniből (szezámpaszta) olívaolaj, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készítenek. Neve arab eredetű és csicseriborsót jelent. A kész étel teljes neve eredetileg hummusz bi tahína (حُمُّص بطحينة; ḥummuṣ bi ṭaḥīna), azaz csicseriborsó tahinával.

A hummusz eredete

A hummuszt alkotó növényeket évezredek óta termesztik a világ különféle tájain, az viszont, hogy receptje pontosan mikor is keletkezett, nem teljesen tisztázott. Egyes legendák szerint az első hummuszt a hadvezér Szaladin egyiptomi szultán készítette a 12. században. Valójában azonban lehet, hogy közel sem olyan régi az étel, mint azt sokan gondolják. Az első hitelt érdemlő utalások ugyanis csak a 18. századi Damaszkuszból származnak.

A hummusz tálalása és fogyasztása

A hummuszt gyakran fogyasztják előételként lapos pita kenyérrel, mártogatva olívaolajjal, citromlével és fűszerekkel (petrezselyemzöld, pirospaprika, római kömény stb.). Különféle feltéteket is fogyasztanak hozzá, például pirított hagymát, fenyőmagot, gombát, paradicsomos, korianderes, paprikás vagy éppen olívás szószokat.

Kedvelt összetevője az utcai falafelárusok szendvicseinek, gyakori kísérője salátáknak, csirke, hal- és zöldségételeknek is. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztják.

A TESZT MENETE

A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.

A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.

A vaktesztre a saját hűtőnkből kivéve egyesével készítettük a mintákat a kóstolók elé.

Ahol többféle ízű hummusz volt összecsomagolva, ott csak a natúr hummuszt kóstoltuk és értékeltük.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Az értékelésünk során a következő szempontokat vettük figyelembe:

Illat: a fűszeres, enyhén ecetes csicseriborsókrém illatát vártuk. A semleges vagy idegen illatokat lepontoztuk.

Állag: alapvetően a homogén és krémes, de nem folyós állagot értékeltük magasabb pontszámmal. A sűrűbb állag miatt nem vontunk le pontot, viszont a száraz állag miatt igen. 

Íz: a hummusz jellegzetes ízű krém. A csicseriborsó és a szezámmagkrém zamatát egészíti ki a fűszerezés íze. Fontos, hogy harmonikus ízélményt kapjunk. A túlzottan savanykás vagy semleges, idegen ízek kaptak alacsonyabb pontszámot, de ízhibaként értékeltük azt az esetet is, amikor szinte csak az ecet ízét éreztük.

 

A NAGY NATÚR HUMMUSZ TESZTÜNK EREDMÉNYE

 

12. Al Wadi Hummusz, egységár: 2 348 Ft/kg, Pontszám: 5,8/10 pont

Ecetes, inkább sárgaborsóra emlékeztető illat. Az állaga kellően krémes. Kóstoláskor furcsán savanykás, de mégsem ecetes, kevésbé csicseriborsós ízt tudtunk megfogalmazni.

al_wadi_img_4095.JPG

 

11. Ribella Hummusz natur, egységár: 3 995 Ft/kg, Pontszám: 5,9/10 pont

Nagyon enyhe illatú. Krémes, lazább állagú. Enyhe ecetes hummusz, utóízben nem odaillő, kesernyés ízt éreztünk.

ribella_img_4083.JPG

 

10. Perla Hummusz Trio, egységár: 4 281 Ft/kg, Pontszám: 6,5/10 pont

Visszafogott, ecetes hummuszillat. Az állaga kötöttebb, picit szárazabb, de krémes. Íze egyszerű, közepes intenzitású, inkább az ecetes íz érezhető.

perla_img_4072.JPG

 

9. SPAR Veggie Hummus natur, egységár: 7 592 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont

Enyhe, fűszeres illat. Az állaga kellően krémes. Az íze az egyedi fűszerezésnek köszönhetően eltér a többi hummuszétól. Bár nincs benne napraforgómag, a pontozók mégis ehhez tudták hasonlítani az ízét.

spar_img_4077.JPG

 

7. TESCO Plant Chef Hummusz classic, egységár: 3 545 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Nem túl intenzív hummuszillat. Krémes, de kötöttebb állag. Ízében leginkább a csicseriborsót éreztük, nagyon enyhe fűszerezéssel.

tesco_img_4081.JPG

 

7. LIDL Chef Select Hummus classic, egységár: 2 795 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Nagyon enyhe hummuszillat. Az állaga kellően krémes. Az íze nagyon visszafogott, szinte semmilyen fűszerízt nem éreztünk a csicseriborsókrém íze mellett.

chef_select_img_4085.JPG

 

6. TESCO Plant Chef Hummus Trio, egységár: 4 948 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhe, ecetes hummuszillat. Az állaga megfelelő, de egyes pontozóknak kissé száraz volt. Alacsonyabb ízintenzitású, de nagyon kellemes ízű hummuszkrém.

tesco_img_4074.JPG

 

5. AUCHAN Hummus, egységár: 4 757 Ft/kg, Pontszám:  7,6/10 pont

Kellemes, csicseriborsós, szezámos illat. Az állaga megfelelően krémes. Ízében az összetevők harmonikus arányban jelennek meg, a megfelelő ecetmennyiség miatt a szezám íze is jól érezhető.

auchan_img_4068.JPG

 

4. SPAR Hummus Sesame, egységár: 2 795 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhe, de jellegzetes hummuszillat. Kiválóan krémes állag. Édeskés, klasszikus ízű hummuszkrém.

spar_img_4100.JPG

 

3. ALDI Hummusz Natúr, egységár: 2 795 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes, csicseriborsós, szezámos, ecetes illat. Az állaga kiválóan krémes. Intenzív ízű, megfelelően ecetes, utóízben édeskés, szezámos hummusz.

x_hummusz_natur_img_4104.JPG

 

2. Fanan Hummus, egységár: 3 996 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Édeskés hummuszkrém-illat. Kitűnően krémes állag. A csicseriborsó és a szezámmag íze mellett enyhe bors- és fokhagymaíz érezhető.

fanan_img_4088.JPG

 

1. ALDI Yummy Dip Hummusz, egységár: 3 495 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Intenzív és finom hummuszillat. Kiválóan krémes, kiemelkedő fogyasztási élményt nyújtó állag. Az összetevők íze megfelelő fűszerezésű, hagyományos és intenzív ízű hummuszt eredményezett.

minta_hummusz.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

 A tesztgyőztes ALDI Yummy Dip Hummusz az ALDI üzleteiben kapható.

hummusz_teszt_20240216.png

süti beállítások módosítása