Nagy friss csirkemell teszt

2023.dec.07.

A csirkemell az egyik legnépszerűbb húsfajta, köszönhető ez a sokoldalú felhasználhatóságának, gyors és könnyű elkészíthetőségének, beszerezhetőségének és minden bizonnyal az utóbbi időszak nyomottabb árának is. Mi most a boltokban kapható friss csirkemelleket teszteltük, mutatjuk, melyik lett a legfinomabb  a 17 kóstolt termék közül!

img_1565_masolat.jpg 

A CSIRKE EREDETE

Tízezer éve kezdődhetett a tyúk háziasítása Észak-Kínában. A bankivatyúkot tartják a házityúk egyetlen ősének. Kínai és német tudósok a térségben talált csontmaradványok genetikai elemzésével állapították meg, hogy a leletek a mai házityúk ősének maradványai lehetnek. A legújabb kutatások alapján a csirke háziasítása többször is megtörtént Ázsia különböző vidékein, többek közt Dél-Ázsiában, Délkelet-Kínában és Délkelet-Ázsiában – derül ki a tanulmányt ismertető Smithonian.com portál cikkéből.

A csekély számú lelet alapján feltételezik, hogy a honfoglaló magyarok valószínűleg Kelet-Európából hozták be magukkal a magyar parlagi tyúk ősi változatát. Ezek késői utódaiból kezdtek kialakulni a 19. század végén a ma védett tyúkfajták.

 

A FRISS CSIRKEHÚS A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZERINT

A Friss hús: a 853/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet I. mellékletének 1.10. pontja szerinti fogalom, mely szerint.

- „Friss hús”: olyan hús, amelyen nem végeztek más tartósítási folyamatot, mint hűtés, fagyasztás vagy gyorsfagyasztás, beleértve a vákuumcsomagolt vagy a szabályozott nyomás alatt csomagolt húst.

- A húskészítmények és előkészített húsok csomagolására csak a vonatkozó jogszabályoknak megfelelő csomagolóanyag és védőgáz használható fel.

- Védőgáz: olyan inert, ill. semleges gáz, amely gátolja a termék felszínén a káros mikroorganizmusok tevékenységeit, és nem befolyásolja a termék alapvető tulajdonságait.

 

A TESZT MENETE

Az országosan kapható, tálcás, védőgázas csomagolású és pultban kapható friss csirkemelleket szereztük be a teszthez.

Ezeket a termékeket hűtőpultban tartják, így vittünk magunkkal fagyasztóládát, hogy fel ne melegedjenek szállítás közben a húsok.

A csirkemelleket még nyers állapotában lemértük, hogy megnézzük sütés után mennyit veszít a súlyából. Sütés után is mérlegre tettük őket.

A csirkemelleket só és fűszerezés nélkül, teljesen natúran sütöttük meg sütőben. Sütőpapíron, előmelegített elektromos-légkeveréses sütőben 180 °C-on 60 perc alatt szépen megsültek.

A teszten 15-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és a tesztre bevont fogyasztók, akik ismerik a háztáji csirke ízét.

1 fő készült elő a tesztre. Ő mérlegelt, ő sütötte ki a termékeket és végül ő szervírozta a csirkemelleket a kóstolók elé, de már csak sorszámokkal jelölve a mintákat. Az előkészítő nem vett részt a kóstoláson.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

Illat: a frissen sült csirkehúsra jellemző illatot vártuk el.

Állag: sütés előtt azt vizsgáltuk, hogy a színe a friss húsra jellemző-e, sütés után pedig azt, hogy puha és omlós vagy inkább száraz és nehezebben rágható.

Íz: sütés után kóstoltuk meg a csirkemelleket és a frissen sült csirke jellegzetes ízét kerestük. Mivel se nem sóztuk, se nem fűszereztük a csirkemelleket, ezért jobban érezhettük a termék valódi ízét. A háztáji csirke húsa sokkal zamatosabb, erőteljesebb. Mi ezt az ízt ismerjük, ezt kerestük a teszten is. A nem jellegzetes ízű minták kaptak alacsonyabb pontszámot.

 

A FRISS SÜLT CSIRKEMELL TESZTÜNK EREDMÉNYE

 

17. Cocorico belső csirkemellfilé, egységár: 2 196 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont

Enyhe csirkemellillat. Sütés után kissé száraz, masszívabb állag, sok vizet veszített sütéskor. Íze jellegzetes, de enyhébb.

cocorico_belso_img_1618.JPG

 

15. TESCO Tranzit Food csirkemellfilé  (csomagoláson EK 227), egységár: 1 998 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Intenzív csirkehúsillat. Az állaga masszívabb, sütés hatására kissé kiszáradt. Íze intenzívebb, inkább a csirkecombra emlékeztet.

tesco_img_1596.JPG 

 

15. SPAR Tranzit Food csirkemellfilé (csomagoláson EK 227), egységár: 2 352 Ft/kg, Pontszám: 6,9/10 pont

Intenzív csirkehúsillat. Az állaga masszívabb, sütés hatására kissé kiszáradt. Íze intenzívebb, inkább a csirkecombra emlékeztet.

 spar_sulve_fove_img_1583.JPG

 

14. AUCHAN Pultos csirkemellfilé, egységár: 1 617 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhe illatú. Az állaga megfelelő, bár egy kicsit szárazabb az elvártnál.  Az ízében enyhébben érezni a jellegzetes sült csirke zamatát.

auchan_pult_img_1639.JPG

 

12. AUCHAN Csirkemellfilé, egységár: 2 152 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Visszafogott sült csirke illatot éreztünk. Az állaga megfelelő, nem száradt ki és nem is rágós. Az ízintenzitás enyhébb.

auchan_img_1609.JPG

 

12. ALDI Meat-Land csirkemellfilé, egységár: 2 370 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhébb sült csirke illatú. Az állaga masszívabb, a hús szinte hófehér. Megfelelő mennyiségű nedvességet őrzött meg. A csirkemellfilének megfelelő íz.

aldi_husmester_img_1601.JPG

 

11. ALDI Szögedi Csirke csirkemellfilé, egységár: 1 969 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Jellegzetes sült csirke illatú. A csirkemell nem száradt ki a sütés hatására. Vágáskor mozaikos felületet láttunk.  Natúr íz, az elvárt sült csirke íze enyhébben jelentkezik.

husmester_img_1632.JPG

 

9. LIDL Csirkemellfilé (0,5 kg és 1 kg kiszerelés), egységár: 1 889 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Enyhe, de jellegzetes sült csirkemell illatot éreztünk. A belső rész bár kissé száraz, de jól átfőtt, jól fogyasztható. Az íze kellemes, közepesen intenzív.

x_img_1630.JPG

husfarm_img_1605.JPG

 

9. Csibém csirkemellfilé, egységár: 3 998 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Enyhe, de jellegzetes sült csirkemell illatot éreztünk. A belső rész bár kissé száraz, de jól átfőtt, jól fogyasztható. Az íze kellemes, közepesen intenzív.

csibem_img_1617.JPG

 

8. SPAR Pultos csirkemellfilé, egységár: 1 887 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Kellemes illatú csirkemellfilé. Állaga megfelelő, sütés után sem száradt ki. Enyhébb sült csirke íz érezhető. 

spar_pult_img_1637.JPG

 

7. Iványi csirkemellfilé, egységár: 2 047 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Kellemes sült csirke illatú. A belső rész nem száradt ki a sütés hatására. Az íze az elvárt jellegzetes csirkemellíz.

ivanyi_img_1622.JPG

 

5. PENNY Hungerit csirkemellfilé (0,5 kg és 1 kg kiszerelés), egységár: 1 990 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes, grill csirke illatú. Állaga a sütés után is megfelelően rugalmas, jól átsült. Finom, sült csirkemell ízű.

kedvenc_img_1625.JPG

kedvenc_img_1612.JPG

 

5. SPAR Hungerit csirkemellfilé (csomagoláson EK 110), egységár: 2 224 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont

Kellemes, grill csirke illatú. Állaga a sütés után is megfelelően rugalmas, jól átsült. Finom, sült csirkemell ízű.

spar_sulve_img_1598.JPG 

 

4. TESCO Pultos csirkemellfilé, egységár: 1 500 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Jellegzetes és finom sült csirke illatot éreztünk. A csirkemellfilé jól átsült, a belső rész szaftosabb maradt. Ízes, kellemesen intenzív ízű sült csirkemell.

tesco_pult_img_1636.JPG

 

2. TESCO Master Good csirkemellfilé (csomagoláson EK 112), egységár: 1 998 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Jellegzetes és finom sült csirke illatot éreztünk. A csirkemellfilé jól átsült, a belső rész szaftosabb maradt. Ízes, kellemesen intenzív ízű sült csirkemell.

tesco_img_1586.JPG 

 

2. SPAR Master Good csirkemellfilé (csomagoláson EK 112), egységár: 2 352 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont

Jellegzetes és finom sült csirke illatot éreztünk. A csirkemellfilé jól átsült, a belső rész szaftosabb maradt. Ízes, kellemesen intenzív ízű sült csirkemell.

spar_sulve_img_1607.JPG 

 

1. Master Good GMO mentes csirkemellfilé, egységár: 2 499 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

Finom, grill csirke illatú. Az állaga jól átsült, belül mégis szaftos maradt. Finom, kiváló grill csirke ízű.

master_gmo_img_1588.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

A Master Good GMO mentes csirkemellfilé a SPAR, INTERSPAR, TESCO, METRO, AUCHAN áruházakban, és a kifli.hu üzleteiben kapható.

csirke.png

süti beállítások módosítása