Nagy tejföl teszt

2022.nov.04.

A tejföl nélkül nincs magyar konyha, beletesszük a levesbe, a töltött káposztába, az uborkasalátára, a lángosra és édesen a süteményekbe is. Valószínűleg, nincs olyan nemzet, ami ennyit fogyasztana a tejfölhöz hasonló élelmiszerből. Rengetegféle kiszerelésben, zsírtartalommal, összetevővel és minőséggel találkozhatunk a tejfölből a boltok polcain, most azt vizsgáltuk, hogy a 20%-os zsírtartalmúakból melyiket érdemes a bevásárlókosarunkba tenni.

img_7484.jpg 

A TEJFÖL MEGHATÁROZÁSA A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV SZERINT

A tejföl tejből, tejszín vagy vaj hozzáadásával, homogénezéssel és tejsavbaktérium-színtenyészettel végzett alvasztással készült savanyú tejszín. A tejföl utóhőkezelése megengedett a széles körű konyhai célú felhasználására tekintettel.

A tejfölök különböző zsírtartalommal (10-25%) kerülnek forgalomba. Ezek mellett egyre több az ún. imitátum, melyek hasonlítanak a tejfölre, de nem teljesítik azokat a követelményeket, melyek alapján tejfölnek nevezhetők, ilyen például a frissföl. Fontos tudni, hogy ezek forgalmazása teljesen szabályos, de ne ugyanazt várjuk tőlük, mint a tejföltől. Plusz léteznek „növényi tejfölök”, melyeket szintén nem hívhatnak tejfölnek, mivel növényi alapanyagokból készülnek.

 

ÍGY KÉSZÜL A TEJFÖL

A tejföl tulajdonképpen savanyú tejszín, ami édes tejszín alapanyagból készül alvasztás útján.

Első lépésként beállítják az alapanyag, vagyis az édes tejszín zsírtartalmát. A következő mozzanat a homogénezés, amikor a tejszínt 75°C-ra melegítik, és 100-200 bar nyomáson kezelik. Ennek célja, hogy a magas zsírtartalmú folyékony alapanyag egyneművé, sűrűn folyó állagúvá váljon. Ezt további hőkezelés követi 95-100°C-on nagyjából 2-3 percig, amely mentesíti az alapanyagot a nem kívánt mikroorganizmusoktól.

Az alapanyagot a hűtés után vajkultúrával, vagy tejsavbaktérium színtenyészettel oltják be, ami a savanyításhoz és az aromaképzéshez is szükséges.

Az alvasztás és hideg érlelés a töltés után, már magában a végső csomagolásban történik. Pohárban történő alvasztás során szilárd, májas állományú termék keletkezik, míg tartályban történő alvasztás esetén a kiszerelést követően egy krémes un. habart állományú tejfölt kapunk.

A már becsomagolt tejfölt 6-10°C-ra hűtik, és megkezdődik az ún. hideg érlelés fázisa. Ekkor alakulnak ki a megfelelő aroma és ízanyagok, amelyhez megközelítően 12-14 órára van szükség. A raktározás és szállítás után pedig leemelhető az üzletek polcairól ez hazánkban is igencsak közkedvelt tejtermék.

 

A TESZT MENETE

A vakteszten 13-an vettünk részt, A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

A 20% zsírtartalmú, márkás és sajátmárkás tejfölöket szereztük be a vaktesztre.

A hűtőből kivéve egyesével kóstoltuk.

 

AZ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI

A Magyar Élelmiszerkönyv a következő érzékszervi elvásárokat támasztja a tejföllel szemben:

Külső: egyenletesen fehér vagy sárgásfehér színű, legfeljebb kismértékben felfölöződött, kevés savókiválás megengedett.

Állomány: egyneműen májas vagy habart alvadék, a májas alvadék egynemű, a csomagolóeszköz falához jól tapadó, összekeverés után sima, sűrűn folyó, a habart alvadék sima, sűrűn folyó.

Szag: jellegzetes, kellemesen savanykás.

Íz: jellegzetes, kellemesen savanykás, tiszta

Az értékelésünk során a következő szempontokat vettük figyelembe:

Illat: jellegzetes tejföl illat, ami kissé savanykás, de lehet tejszínes jellegű is.

Állag: egynemű, homogén állagot vártunk, ami összekeverés után nem híg, nem kemény, hanem krémesebb állományú.

Íz: a tejtermékek között a tejföl íze csukott szemmel is fel ismerhető kell legyen. Így nem lehet annyira savanyú, mint az aludttej, de olyan édes se, mint a tejszín.  Kellemesen savanykás és az egyedi tejföl ízt mutató mintákat értékeltük magasabb pontszámmal.

 

A TEJFÖL VAKTESZT EREDMÉNYE

 

16. ZOTT Primo, egységár: 2 118 Ft/kg, Pontszám: 6,7/10 pont

Enyhe illat. Hígabb, krémes állag. Savanykás főíz, nagyon gyenge a jellegzetes tejföl ízintenzitása.

img_7455_zott.jpg

 

15. Abaúj, egységár: 2 153 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Savanykás illat. Közepesen sűrű állag. Kellemesen savanykás, kevéssé erőteljes tejfölös íz.

img_7458_abauj.jpg

 

13. MIZO, egységár: 2 542 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Szolíd illat. Közepesen sűrű állag. Alacsonyabb ízintenzitású tejföl, tejes utóízzel.

img_7445_mizo.jpg

 

13. LIDL Pilos, egységár: 1 420 Ft/kg, Pontszám: 7,3/10 pont

Szolíd illat. Közepesen sűrű állag. Alacsonyabb ízintenzitású tejföl, tejes utóízzel.

img_7452_pilos.jpg

 

10. Riska, egységár: 2 482 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe illat. Sűrűbb, krémes állag. Kellemes tejföl íz, kisebb erősséggel és édeskés-savanykás utóízzel.

img_7447_riska.jpg

 

10. Alföldi Tej Magyar tejföl, egységár: 2 421 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhe, savanykás illat. Sűrű, krémes állag. Jóleső tejföl íz, enyhe intenzitással és savanykás utóízzel.
img_7479_magyar.jpg

 

10. ALDI Milfina, egységár: 1 442Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Nem túl erősen érezhető savanykás illat. Sűrű, krémes állag. Kellemes, nem túl erőteljes tejföl íz, savanykás utóízzel.

img_7472_milfina.jpg

 

6. TOLLE, egységár: 2 538 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Enyhe, savanykás illat. Lágy, kellemes állag. Jellegzetes, nem túl erős tejföl íz, utóízében savanykás.

img_7475_tolle.jpg

 

6. SPAR, egységár: 1 731 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Enyhe, savanykás illat. Lágy, kellemes állag. Jellegzetes, nem túl erős tejföl íz, utóízében savanykás.

img_7468_spar.jpg

 

6. S-BUDGET, egységár: 1 456 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Enyhe, savanykás illat. Lágy, kellemes állag. Jellegzetes, nem túl erős tejföl íz, utóízében savanykás.

img_7459_s_budget.jpg

 

6. TESCO, egységár: 1 420 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Szolíd, savanykás illat. Lágy, jóleső állag. Jellegzetes tejföl íz, enyhébb intenzitással, savanykás utóízzel.

img_7461_tesco.jpg

 

4. Nádudvari, egységár: 2 348 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhe, savanykás illat. Közepesen sűrű, krémes állag. Jellegzetes és kellően ízes tejföl, édes-savanykás utóízzel.

img_7466_nadudvari.jpg

 

4. PENNY Sissy, egységár: 1 420 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont

Enyhe, savanykás illat. Közepesen sűrű, krémes állag. Jellegzetes és kellően ízes tejföl, édes-savanykás utóízzel.

img_7450_sissy.jpg

 

3. Auchan, egységár: 1 420 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Savanykás, de kellemes illat. Lágy krémes textúra. Jellegzetes tejföl ízt éreztünk a kellő ízintenzitással.

img_7449_auchan.jpg

 

2. FINO Magyar és Finom, egységár: 1 841 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont

Jóleső tejföl illat. Közepesen sűrű, krémes állag. Jellegzetes tejföl íz, kellő erősséggel, aludttejre emlékeztető savanykás tóízzel.

img_7464_magyar_es_finom.jpg

 

1. the MOOORE habart, egységár: 2 495 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont

Finom tejföl illat. Közepesen sűrű, krémes textúra. Erőteljesen érezhető a jellegzetes tejföl íz, ami hosszan kitart kóstoláskor. Harmonikus édes-savanykás utóízt tapasztaltunk.

img_74444_minta.jpg

 

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes the MOOORE habart tejföl az ALDI, TESCO, Auchan áruházakban kapható.

tejfol_3.png

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr6617965230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása