Nagy krémfehérsajt teszt: egy új és alacsony árú krémfehér sajt győzött!

2022.jún.07.

Ha egy finom nyári és tápláló salátára vágyunk, ha egy jó sós süteményre, ha egy ízes főételre, már nyúlhatunk is a krémfehérsajtért. Sokoldalúan felhasználható, megfizethető árú, más sajtokhoz képest alacsonyabb kalóriatartalmú alapanyag, mely az utóbbi néhány évben terjedt el igazán a hazai üzletekben. Most 11-féle országosan kapható krémfehérsajtot vakteszteltünk, íme az eredmény!

bor1_115.jpg

FETA VAGY KRÉMFEHÉRSAJT?

A krémfehérsajt nem feta sajt, bár eléggé hasonlít rá. Mondhatni, hogy a krémfehérsajt a feta olcsóbb „változata”.

A görög feta 2005-ben eredetvédelmet kapott, így ezen a néven nem nevezhető más termék.

A krémfehérsajt állaga krémesebb, kenhetőbb, egységesebb, míg a feta állaga ruganyosabb, inkább morzsolható, mint kenhető.

A feta külső felszínén apróbb lyukakat figyelhetünk meg, a krémfehérsajt pedig egy lyukak nélküli tömb.

A feta sajt juhtejből vagy juhtej és kecsketej meghatározott arányú keverékéből készül, a krémfehérsajt alapanyaga általában tehéntej.

A feta íze karakteresebb, a krémfehérsajt lágyabb, kevésbé erős ízű.

Ha kifejezetten fetát szeretnénk vásárolni, akkor mindig megnevezés alapján válasszunk, a a krémfehérsajtok csomagolása, színe, grafikája sok esetben erősen utal Görögországra, így könnyen összetéveszthetők.

 

A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV A KRÉMFEHÉRSAJTRÓL

A krémfehérsajt tehéntejből vagy juhtejből, vagy tehéntej és juhtej keverékéből ultraszűréssel és vákuumbepárlással, tejsavbaktérium-színtenyészet, alvasztóenzim hozzáadásával készített, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, sólében érlelt, lágy, zsíros sajt.

Összetételi követelmények:

- Szárazanyag-tartalom, legalább, % (m/m) 40,0

- Zsírtartalom a szárazanyagban, legalább, % (m/m) 45,0

- Nátrium-klorid tartalom, legalább, % (m/m) 2,5 5.

Érzékszervi követelmények

- Állomány: alakja szabályos hasáb, esetleg korong, valamennyi lapja sík, az élek határozottak, kéreg nélküli, felülete csontfehér színű, sima, a szalamurától nedves. A sajttészta csontfehér színű, a metszéslap zárt, néhány kisebb légzárvány megengedett. Szilárd, sima, szájban elomló, hajlításkor porcelánszerűen törik.

- Íz: kellemes savanykás, jellegzetesen aromás, tiszta. sós.

 

A TESZT MENETE

A vaktesztre az országosan kapható krémfehér sajtokat szereztük be. 

A kóstolók 13-an voltak, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

A sajt mintákat egyesével szervíroztuk a kóstolók elé, hogy a hűtőből kivéve azonnal, azonos hőmérsékleten történjen meg a teszt.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Az illatban a savanykás tejfölös, kefires illatot pontoztuk magasabbra. Ha semmilyen illat nem érezhető vagy csak sima savanykás aromát éreztünk, azt alacsonyabb pontszámmal illettük.

Állagában a nem töredezett krémfehérsajtot részesítettük előnyben, ami vágáskor is homogén felületet ad. Kóstoláskor, amikor beleharapunk, akkor tényleg, ahogy a Magyar Élelmiszerkönyv is írja, porcelánszerűen (tehát hosszan 2 darabra) törik, nem esik szét kisebb darabokra. A jó krémfehérsajt viszont rágáskor elolvad a szánkban, krémessé válik.

Ízének megítélésében fontos volt a sózás mértéke. Ahol a só erősít ennek a natúr sajtnak az ízén, ott kellemes a lágy sajttésztával harmonizáló savanykás, de sajtos ízvilág jön létre. A túlzott sózástól elveszik ez az amúgy alig érezhető sajtíz, megfosztja a kóstolót az finom ízélménytől.

 

A NAGY KRÉMFEHÉRSAJT TESZT EREDMÉNYE

 

11. Favita krémfehérsajt, egységár: 3 033 Ft/kg, Pontszám: 5,7/10 pont

Enyhe illat. Az állaga az olvadófélben lévő vajra emlékeztet vagy egy sűrűbb tejfölére. Nem lehet szépen vágni. Kóstolva inkább ízjegyek jelennek meg konkrét ízek helyett: keserű, sós, édes ízjegyeket éreztünk.

ser_favita_img_3680.jpg

favita.JPG

 

10. Fitaki krémfehérsajt, egységár: 3 498 Ft/kg, Pontszám: 6,4/10 pont

Enyhe, jellegtelen illat. Puha, de jól szeletelhető. Ízében a só a fő ízjegy, utána érezhető enyhe sajtos zamat.

fitaki_img_3659.jpg

fitaki.JPG

 

9. German White krémfehérsajt, egységár: 1 618 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont

Enyhe sajtillat. Puha, de könnyen szeletelhető állag. Ízében a savanyú a legerősebb ízjegy, majd jön a sajtos-sós íz.

german_img_3653.jpg

german_white.JPG 

8. Sissy krémfehérsajt, egységár: 1 956 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont

Enyhe tejszínes illat. A sajt jól vágható, bár kissé tapad. Az állaga krémes, lágy. A legerősebb ízjegy a sós, majd utána érezhető a tejszínes-sajtos zamat.

sissy_img_3669.jpg

sissy.JPG

 

7. Apetina krémfehérsajt, egységár: 2 495 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont

Enyhe tejszínes illat. Nagyon puha állagú, tényleg krémes, de emiatt nehezebben szeletelhető. Enyhe tejszínes íze van, amit közepes mennyiségű só kísér.


apetina_img_3678.jpg

apetina.JPG

 

6. Milbona krémfehérsajt, egységár: 2 516 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont

Enyhe tejszínes illat. Szépen vágható, nem tapad, nem törik szét. Rágáskor puha, aprószemcsés állagot tapasztaltunk. Kellemesen savanykás, tejszínes és sós ízjegyeket éreztünk.

milbona_img_3665.jpg

milbona.JPG

 

5. Tesco Balkan cheese krémfehérsajt, egységár: 2 995 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont

Intenzív sajtillat. Puha, vágható állag. Erőteljes sajtíz, amihez keserű ízjegy is társul. A sózása megfelelő.

tesco_img_3670.jpg

tesco_4.JPG

 

3. President Salakis krémfehérsajt, egységár: 4 460 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Enyhe, tejszínes illat. Állaga puha, kissé tapadós. Ízében a só és a tejszín egyensúlyban vannak. A sót nem számítva inkább mozzarellára emlékeztet.

president_img_3661.jpg

president.JPG

 

3. Hajdú krémfehérsajt, egységár: 3 562 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes tejszínes illat. Tapadós, puha állag. Intenzív tejszínes friss sajt íz, közepes mennyiségű sóval.


hajdu_img_3674.jpg

hajdu_3.jpg

 

2. Milfina dán krémfehérsajt, egységár: 2 245 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont

Kellemes sajtillat. Rögös, lyukacsos sajttészta. Nem tapad rágáskor, szétomlik kisebb rögökre. Intenzív sajtíz, amit a jól beállított sómennyiség kísér.


milfina_img_3672.jpg

milfina_1.jpg

 

1. the Mooore krémfehérsajt, egységár: 1 995 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont 

Finom sajtillat. Könnyű vágni, nem tapad. Erős édes-savanykás sajtízt éreztünk először, amit követ a harmonikus mennyiségű só. Utóízben is intenzíven sajtos.

img_3826.jpg

mona_mooore.JPG

 

ÖSSZEGZÉS

A győztes the Mooore krémfehérsajt az ALDI, TESCO és PENNY üzletekben kapható.

kremfehersajt_teszt-1.png 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr5617847181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása