Nagy tejcsokoládé teszt: a legmagasabb tejtartalmú, mégis olcsó csoki győzött!

2022.máj.12.

A csokit talán mindenki szereti. A tejcsokoládé egy kellően „biztonságos” választás, édessége miatt szinte mindenki kedveli. Van, aki viszont inkább a „keserűcsoki”-ra, vagyis az étcsokoládéra esküszik. Vaktesztünkön most a teljesen alap, ízesítés nélküli táblás tejcsokoládékból kóstoltuk az országosan is elérhető termékeket. Összesen 15-féle termék került elénk, cikkünkből kiderül, hogy milyen sorrend állt fel közöttük.

img_3326_1.jpg

A TEJCSOKOLÁDÉ LÉTREJÖTTE

A csokoládé már a maják birodalmában is ismert volt, nem csak elfogyasztották; a kakaóbab fizetőeszköz is volt, a szertartásoknak pedig esszenciális eszközét jelentette.

Korábban még más ízeket hoztak ki belőle, 1569-ben V. Piusz pápa például a xocolātlt nevű „csokoládéitalt” olyan kellemetlennek találta, hogy a fogyasztását nem tekintette a böjt megszegésének.

Bár hosszú a csokoládé története, a tejcsokoládéé viszonylag rövid, a svájci Nestlé fivérek készítettek először ilyet 1876-ban.

 

MIT NEVEZÜNK TEJCSOKOLÁDÉNAK?

A Magyar Élelmiszerkönyv definíciója szerint a tejcsokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből, cukrokból és tejből vagy tejtermékekből áll,

és amely tartalmaz:

– legalább 25% összes kakaó szárazanyagot,

– legalább 14% tej szárazanyagot, amely lehet részben vagy teljesen dehidratált teljes

tej, félig vagy teljesen fölözött tej, tejszín vagy részben, vagy teljesen dehidratált

tejszín, vaj vagy tejzsír,

– legalább 2,5% zsírmentes kakaó szárazanyagot,

– legalább 3,5% tejzsírt,

– legalább 25% összes zsírt (kakaóvajat és tejzsírt).

A tesztelt termékek csomagolásán több esetben hiányzott a kakaó- és/vagy tejtartalom, ezt jeleztük az összesítő táblázatunkban.

 

A TESZT MENETE

A vakteszten  13-an vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók.

A tesztre az országosan kapható márkás / sajátmárkás 80-150 g közötti kiszerelésű táblás tejcsokoládékat szereztük be.

A kóstolók elé lefordítva, a csokoládé alsó részét felülre forgatva készítettük ki a kockákra tört tejcsoki darabokat, hogy ne lehessen beazonosítani a tejcsokoládé tetején lévő nyomat alapján a mintákat.

 

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

Illat: enyhe, de jól definiálható tejes és kakaós illatot vártunk. A jellegtelen vagy idegen illatokat lepontoztuk.

Állag: a mintákat 21 fokra állított szobahőmérsékleten kóstoltuk. Itt még roppanósnak kell lenniük harapáskor, viszont rágás közben ütemesen olvadni kezdenek a jobb minőségű tejcsokik. Nem lehet rágós, sem túlzottan tapadós az állag.

Íz: 3 fő ízjegy van a tejcsokoládéban: a tejes, a kakaós és az édes. Mindenképp azokat a csokoládékat pontoztuk magasabb pontszámmal, amelyeknél vagy a tejes vagy a kakaós ízjegy volt először érezhető. Azoknak a mintáknak, amelyeknél az édes ízjegy annyira domináns, hogy csak hosszú másodpercekkel a kóstolás után kezd a tejes-kakaós ízjegy előbújni az édes mögül, azoknak alacsonyabb pontszámot adtunk.

 

A NAGY TEJCSOKOLÁDÉ VAKTESZT EREDMÉNYE

 

15. COOP tejcsokoládé, darabár: 269 Ft, Pontszám: 6,1/10 pont

Étcsokoládés illatú, roppanós, majd gyorsabban  olvadó állagú. A kakaós és a nagyon enyhe kesernyés íze miatt inkább étbevonóra emlékezet.

img_3284.jpg 

14. LIDL tejcsokoládé, darabár: 199 Ft, Pontszám: 6,7/10 pont

Enyhe, tejes illat érezhető. Állaga keményebb, roppanós. Enyhén kakaós, kevésbé tejes ízűnek, megfelelő édeségűnek találtuk.

 1img_3279.jpg

 

12. ALDI Riquet tejcsokoládé, darabár: 249 Ft, Pontszám: 6,9/10 pont

Kellemes, tejes illat, roppanós, előszőr kis darabokra törő, majd utána olvadó állag jellemzi, ami utána olvad el. Enyhén észlelhető tejes-kakaós ízeket tapasztaltunk.

1img_3292.jpg

 

12. TESCO tejcsokoládé, darabár: 229 Ft, Pontszám: 6,9/10 pont

Enyhe, de jellegzetes tejes illat érződik, kevésbé kakaós. Textúrája roppan, de nem túl kemény. A tejes ízjegyei erősebbek, utána az édes jön, majd a végén enyhén kakaós.

 1img_3316.jpg

 

11. PENNY tejcsokoládé, darabár: 199 Ft, Pontszám: 7,0/10 pont

Enyhe illatú. Harapáskor roppan, keményebb állagú, de utána gyorsan olvad. Az ízében enyhén érezhető a tej és intenzívebben a kakaó.

1img_3294_1.jpg

 

10. Auchan Alpine milk tejcsokoládé, darabár: 209 Ft, Pontszám: 7,1/10 pont

Enyhe tejbevonós illat. Roppanós, majd jó ütemben olvadó állag. Intenzív tejes íz, édessége megfelelő, a kakaó utóízben érezhető.

img_3297.jpg

 

9. Tibi tejcsokoládé, darabár: 319 Ft, Pontszám: 7,3/10  pont

Enyhén édeskés, tejes ízű csokoládé. Az állaga puhább, gyorsabban olvad fogyasztáskor. Ízében az édes és a tejes ízjegy szinte ugyanannyira intenzív, a kakaót inkább később lehet érezni.

1img_3311.jpg

 

7. BOCI tejcsokoládé, darabár: 279 Ft, Pontszám: 7,5/10 pont

Enyhébb intenzitású, de kellemes tejcsokoládé illatot. Az állaga roppanós, majd kellő ütemben olvad. A tejes és az édes íz a legintenzívebb, a kakaós ízjegy kevésbé bontakozik ki.

1img_3313.jpg

 

7. SPAR tejcsokoládé, darabár: 249 Ft, Pontszám: 7,5/10 pont

Kakaós, tejcukros illatú termék. Kóstoláskor először roppan, majd jó ütemben olvad. Enyhébb, de kellemes tejes-kakaós ízjegyek érezhetők.

1img_3301.JPG

 

5. LIDL fin Carré tejcsokoládé (új recept), darabár: 249 Ft, Pontszám: 7,6/10 pont

Kellemes, de enyhébb intenzitású tejes illatot tapasztaltunk. Roppanós, majd azonnal olvadó állag. Erőteljesen tejes és közepesen markáns kakaós íz, megfelelő édességgel.

111img_3288.jpg

 

5. PENNY Choco'la tejcsokoládé, darabár: 249 Ft, Pontszám: 7,6/10 pont

Jól érezhető kakaó és tej illatjegyek. Roppan, majd lassabban olvad. Nagyon intenzív tejes íz, alacsonyabb erősségű kakaós zamattal.

img_3296_1.jpg

 

3. LIDL fin Carré tejcsokoládé, darabár: 249 Ft, Pontszám: 7,7/10 pont 

Kellemes és finom tejes illat fogad a kicsomagolásakor. Roppanós, majd kellő ütemben olvadó állag. Erősen tejes, édes, majd kakaós ízjegyeket tapasztaltunk.

img_3286.jpg 

3. Milka tejcsokoládé, darabár: 299 Ft, Pontszám: 7,7/10 pont 

Kellemes, tejes illat. Roppanós, de fogyasztáskor azonnal olvadó állag. Nagyon finom tejes íz érezhető, amiben a kakaó kissé háttérbe szorul. Az édesség mértéke megfelelő.

111img_3307.jpg

 

2. ALDI Choceur tejcsokoládé, darabár: 269 Ft, Pontszám: 7,8/10 pont 

Közepesen markáns tejes illat. Harapáskor roppan, majd kellő sebességgel olvad. Kellemesen kakaós, intenzíven tejes íz.

img_3310_1.jpg
 

1. Auchan Nívó tejcsokoládé, darabár: 269 Ft, Pontszám: 8,2/10 pont

Finom kakaós és tejes illat. Roppanós, lassabban olvad. Az ízek több ütemben szabadulnak fel: először jön a tejes íz, majd utána a kakaó finom és kellő intenzitású zamata, amit alacsonyabb intenzitássak kísér az édes ízjegy. Utóízben pedig kaptunk egy különleges kakaós ízjegyet.

img_3305_1.jpg

 

ÖSSZEGZÉS

A tesztgyőztes termék az Auchan üzleteiben kapható.

tejcsokolade_teszt_maerke-1.png

süti beállítások módosítása