Ezért fontos a gyermekek digitális biztonsága

2021.dec.04.

A gyermekünk internetezés közben elég sok veszélynek van kitéve, főleg ami a mentális egészségüket illeti. Van egy alapítvány, akik oktatással szeretnék felhívni erre a figyelmet, de úgy, hogy közben a lehetőségeket is bemutatják a fiataloknak. Most őket mutatjuk be.

children-using-laptop-shared-under-cc-by-sa-by-lucelia-ribeiro--dyn--fullviewsize.jpg

A Fiatalok Digitális Biztonságáért és Tudásáért  Alapítvány 2021. február hónapban került bejegyzésre. Elsődleges céljukként a gyermek- és fiatalkorúak digitális biztonságának kialakítását határozták meg, ami mellett további fontos alapítványi célok többek között a biztonságos informatikai kultúra fejlesztése, az informatika és az informatikai tudás terjesztése, a családok, gyermekek, fiatalok, intézmények és szervezetek támogatása, képzése.

A célok megvalósítása, a tudás bővítése és a tehetségek gondozása bármilyen módon és eszközzel történhet, ami elősegíti azt, például oktatás, képzés, a képzésben való részvétel támogatása, ösztöndíj, rekreáció, személyiségfejlesztés.

Az alapítvány módszerei és eszközrendszere teljesmértékben megfelel Magyarország 1488/2016. (IX.2.) Korm. határozatba foglalt Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájának.

Az alapítvány tevékenységei között szerepel többek között az iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli képzés teljes körű támogatása, a felnőttképzési törvény hatálya alá tartozó és az alá nem tartozó képzés teljes körű támogatása (pl. tandíj átvállalása, tananyag – taneszköz költségeinek átvállalása, utazási költség átvállalása a képzés helyszíne és a lakóhely között), a pályaválasztási, képzési tanácsadás nyújtása, oktatásszervezés.

Online képzési anyagokat készítünk az informatikai biztonság és robotika területén, kutatjuk az informatikában tehetséges fiatalokat. Ebből a célból személyes és online kurzusokat, táborok szervezünk.

A tehetséges magyar gyermek- és fiatalkorúakat anyagi és nem anyagi támogatásban részesítjük a tehetségük kibontakozása, érvényesítése érdekében (pl. ösztöndíj, tehetségük kibontakozásához szükséges eszközök költségeinek átvállalása, rekreáció támogatása)

Támogatjuk az alapítványunk céljaninak megvalósítását elősegítő állampolgári kezdeményezéseket.

Együttműködést alakítunk ki a hasonló célokat megfogalmazó magyarországi vagy nemzetközi szervezetekkel.

Az alapítvány közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.

 

Néhány statisztikai adat:

  1. A TABBY in Internet (http://tabby-hun.weebly.com) 2011 és 2015 között budapesti és vidéki általános- és középiskolákban folyó komplex program a 10-18 éves diákok cyberbullying-fertőzöttségét mérte fel. A 2013-as felmérésben összesen 600 diák vett részt. A válaszolók több mint fele (59%) elszenvedett valamiféle enyhe online bántalmazást, közülük mintegy 5% hetente lett áldozata cyberbullyingnak. A kutatás egyik legfontosabb megállapítása, hogy a notórius online bántalmazók az iskolai (tehát offline) bántalmazás elkövetői és áldozati oldalán is részt vesznek.
  2. Megfélemlítés Elleni Program (http://www.megfelemlites.hu/#!felmeresek/cn5y) állapotfelmérése 2014 tavaszán, két budapesti iskolában zajlott. Az anonim kérdőívet 704 diák töltötte ki a 10-18 éves korosztályból. Az összesített adatok szerint a válaszolók 22,2%-a szenvedett el és 20%-a követett már el életében valamilyen korosztályi bántalmazást vagy megfélemlítést (iskolai és/vagy cyberbullyingot). A kutatás által nevesített online bántalmazási formák valamelyikét a középiskolások 7%-a szenvedte el életében, míg ez az áldozattá válási arány az általános iskolások esetében némileg alacsonyabb: 6,2%. A középiskolások jóval nagyobb arányban vallották be valamilyen cyberbullying magatartás elkövetését (10,2%), mint a kisiskolások (2%).

A két kutatás által nevesített cyberbullying fajták a következők voltak:

  1. − Baráti társasága kiközösítette egy online közösségből;
  2. − Megosztották személyes titkát vagy fényképét a neten az engedélye nélkül;
  3. − Nevében bántó üzeneteket posztoltak, amellyel lejáratták őt a barátai előtt;
  4. − Bántó, kegyetlen pletykát terjesztettek róla a neten;
  5. − Megfélemlítő célú online üzenetet kapott.

Alapítványunk várja önkéntes diákok jelentkezését! Ha megfelelő informatikai tudással rendelkezel és segítenéd Alapítványunk tevékenységét, várjuk jelentkezésed az info@cyberkid.hu email címünkön.

Bármilyen IT biztonsági témában szülők és tanárok jelentkezését is szívesen fogadjuk!

Iskolai előadások megtartását kérheti email címünkre küldött kérelem formájában!

Alapítványunk elérhetősége:

weboldal: https://cyberkid.hu

email cím: info@cyberkid.hu

süti beállítások módosítása