Nagy, nyári limonádé szörp teszt

2021.jún.17.

Mi most fedeztük fel a limonádé szörp termékeket, vagyis tudtunk róluk, de csak 3 törzskóstolónk fogyasztotta korábban ezeket az italokat. A legfőbb előnyük a mentaíz, ami annyira hangulatossá teszi a forró nyári napokat. Másik nagy előnyük lehet, hogy pillanatok alatt elkészíthetőek. Mutatjuk, melyik szörp felelt meg legjobban a mi szempontjainknak.

bor1_73.jpg

A gyümölcsszörpök a Magyar Élelmiszerkönyvben

A gyümölcsszörp olyan sűrűn folyó készítmény, amelyet friss vagy tartósított gyümölcsléből, sűrített gyümölcsléből, gyümölcsvelőből vagy ezek keverékéből cukor és adalékanyagok hozzáadásával állítanak elő, és a vízben oldható szárazanyag-tartalma legalább 60,0 ref.%. Gyümölcsszörp: a termék elsődleges összetevője derített vagy derítetlen gyümölcslé, sűrített gyümölcslé és/vagy gyümölcsvelő (gyümölcspüré)

Ízesített gyümölcsszörp: a terméket gyümölcs elsődleges összetevőből és a felhasznált gyümölcs jellegétől eltérő ízesítőanyagok hozzáadásával készítik.

 

A gyümölcstartalom mennyisége

Az egyes készítményekhez legalább a következő mennyiségű előkészített gyümölcs anyagot [gyümölcslé, sűrített gyümölcslé, gyümölcsvelő (gyümölcspüré)] kell felhasználni: a gyümölcsszörpnek legalább 33% (m/m) gyümölcslevet vagy gyümölcsvelőt (gyümölcspürét) kell tartalmaznia.

A teszt végi táblázatban jelöltük a  gyümölcstartalmat.

 

Érzékszervi jellemzők

Szín: a felhasznált gyümölcsre jellemző. A szűrt gyümölcsszörp áttetsző, kismértékű opálosság megengedett. A zavarosított, vagy jellege szerint zavaros (trüb) szörp nem áttetsző.

Íz: a felhasznált gyümölcs íze egyértelműen felismerhető, a szörp ízében dominál. Ízesített gyümölcsszörp esetén az uralkodó illat- és zamatanyagot nem a gyümölcs, hanem a termék jellegét meghatározó aroma adja.

Illat: a felhasznált gyümölcsre jellemző, tiszta illat.

Állag: a szörp egynemű, sűrűn folyó. A citrusgyümölcsökből készített szörpökben kismértékű (legfeljebb 1 mm) olajgyűrű jelenléte még elfogadható. Kismértékű léelválás (10%) nem kifogásolható. A léelválást, illetve az üledékképződést 24 órás ülepítés után kell elbírálni.

 

A kóstolás menete

A vaktesztet most a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végezte el.

A termékeket az Auchan, Spar, Tesco, ECO Family üzleteiben szereztük be. (Itt találtunk ilyen szörpöket). A fő szempont, hogy azösszetevőkben legyen legalább 1 citrusféle, a menta mindenképp, illetve lehet egyéb íz is, pl. bodza ezeken felül.

Mivel a hűtés képes csökkenteni a zamat és az illat intenzitását, ezért szobahőmérsékletű vízzel hígítottuk a szörpöket és így is kóstoltuk. A palackon jelzett hígítási arányt szigorúan betartottuk, ml-re kimértük a pontos mennyiséget szörpből és vízből is.

A szörpöket többször is megkevertük kóstolás előtt, hogy a szirup minél jobban eloldódjon. Szénsavmentes vízzel kóstoltuk, hogy a szénsavasság ne befolyásolja az ízlelésünket.

 

Értékelési szempontok

Illatban a friss citrusos-mentás jellegzetességet vártuk. Az idegen és jellegtelen illatokat lepontoztuk..

Állagnál most az volt a fontos, hogy az előírt hígítási arány finom szörpöt eredményez-e és nem íztelen italt. Harmonikusak-e az ízjegyek, tehát a citrusos-mentás ízhez képest a cukor nem túl sok-e?

Ízben természetesen a citrus-menta volt a legfontosabb. Ha túl édes volt azt lepontoztuk, de ha lehetett volna picit édesebb, viszont a citrus-menta íz pont megfelelő volt, akkor nem vontunk le pontot. 

 

A nagy limonádé szörp vakteszt eredménye

 

6. TESCO Menta ízesítésű citrom szörp, egységára: 427 Ft/L. Pontszám: 7,3/10 pont  

A hígítási arány megfelelő töménységű italt eredményez. Kevésbé mentás, sokkal inkább citromos, viszont néhány kóstoló inkább lime bodzának érezte az ízpárost, a szörpben található aroma arányok miatt.

img_5096.jpg 

5. Ági Lime-menta ízű gyümölcs szörp, egységára: 641 Ft/L. Pontszám: 7,4/10 pont  

A hígítási arány megfelelő töménységű italt eredményez. Harmonikus lime-mentás főíz után utóízében inkább az édes ízjegy jellemzi.

 img_5089.jpg

4. AUCHAN citrom gyümölcs szörp menta ízesítéssel, egységára: 579 Ft/L. Pontszám: 7,6/10 pont  

Az előírt hígítási arány megfelelő töménységű italt eredményez. Előbb a mentát, majd a citrom harsány és természetes ízét éreztük, amit intenzívebb édes íz kísér.

img_5098.jpg 

3. Piroska Mojito lime-menta ízű gyümölcs szörp, egységára: 613 Ft/L. Pontszám: 7,7/10 pont  

Az előírt hígítási arány szerintünk enyhébb intenzitású ízt eredményezett, viszont az nagyon harmonikus és finom lime-menta íz. Kellemes nyári szörp.

img_5099.jpg 

2. Frutta Max Bubble bodza-lime-menta ízű gyümölcs szörp, egységára: 1498 Ft/L. Pontszám: 8/10 pont  

A hígítási arány megfelelő töménységű italt eredményez. Leginkább a bodza és az édes íz dominál, utóízben jön ki a menta és a citrom íze. Kellemes nyári szörp.

img_5102.jpg 

1. Pölöskei házi limonádé citrom-menta ízű, egységára: 499 Ft/L. Pontszám: 8,4/10 pont  

A hígítási arány megfelelő töménységű italt eredményez. Nagyon jól beállított édes-savanyú arány, érezhető a citrom természetes savassága, a menta íze és az édes íz is. Harmonikus ízű, finom limonádé szörp.

img_5091.jpg

 

Összegzés

mentas_limonade_szorp_-1.png

 

Ezek a tesztek is érdekelhetnek!

 

TESZT: nincs meglepetés, a legmagasabb hústartalmú grillkolbász győzött!

bor1_81.jpg

 

TESZT: a legfinomabb csokoládés jégkrémet kerestük! Egy magyar márka győzött!

bor1_79.jpg

süti beállítások módosítása