Nagy bacon teszt

2021.már.25.

Reggeli sült baconnel és tojással, ebéd baconbe göngyölt szűzpecsenyével vagy B menüben juhturós sztrapacska pirított baconnel? Mindegyiket imádjuk és ennél még jóval több ételünket teszi tökéletessé ez a szalonna. Kíváncsiak voltunk a bolti választékra, ezért vaktesztekjtük most a 15 országosan kapható szeletelt bacont! Melyik lett a tesztgyőztes? Lássuk! 

bor1_63.jpg

A Magyar Élelmiszerkönyv nem szabályozza külön a bacon-t

A Magyar Élelmiszerkönyv sózott, füstölt, sózott-pácolt és sózott-pácolt-füstölt-főtt, továbbá sült szalonnákat, valamint angolszalonnát különböztet meg. Előállításuknál megengedett a gyorspác és a füstaroma is. A hagyományos pácolás során a húskészítményt tartósítják, íz- és megfelelő szín elérése céljából étkezési sót, nitriteket vagy nitrátokat és más összetevőket tartalmazó oldatba merítik, vagy felületüket ezen anyagok keverékével bedörzsölik és pácérettségig érlelik. A gyorspácolás abban különbözik a hagyományos páctól, hogy itt a húskészítmény egyes alapanyagaiba, szöveti részekbe a páclevet vákuum alatt, vagy fecskendezéssel juttatják be.

Attól függően, hogy a sertés melyik részéről hasítják, a szalonna testtáj szerint lehet: toka-, hasaalja-, háta- és oldalszalonna. A császárszalonnát ez utóbbiból készítik, lehet füstölt vagy füstölt-főtt bőrös, pácolt sült, húsos szalonna. Táblásként, darabolva, szeletelve és csíkozva is megtalálható. A császár szalonna a sertés oldalszalonnából készülő pácolt sült, füstölt vagy füstölt-főtt bőrős, húsos szalonna. Táblás és darabolt kiszerelésben, valamint csíkozva és szeletelve is kapható. A bacon szalonna megegyezik a császár szalonnával, vagyis szintén oldalszalonnából készül, azonban bőr nélküli és általában vékonyabb. (elelmiszer.hu)

 

A tesztelés menete

Az országos láncokban (ALDI, COOP, CBA, REÁL, LIDL, TESCO, SPAR, PENNY, AUCHAN) kapható, füstölt, szeletelt és pácolt baconöket szereztük be a tesztre. Főtt-szeletelt változat is van, de ezeket most nem vakteszteltük, hiszen más az állaguk.

A sütést indukciós tűzhelyen végeztük, közepes fokozaton, 6 perc hosszan minden bacon-nél. A sütő edény magas minőségű, vastagabb aljú serepnyő volt, már előmelegítettük, amikor beletettük a baconöket. Fél percenként megfordítottuk a szalonnaszeleteket. A zsírt leszűrtük és így készítettük ki vaktesztre a szalonnaszeleteket, sorszámozott tányérokra, tehát a kóstolók nem tudhatták, hogy melyik bacon-t kóstolják. 

Az illatot sütés előtt is értékeltük.

 

Az értékelés szempontjai

Illat: mivel mindegyik termék füstölt ezért szerettünk volna füstillatot érezni a kellemes, sült szalonnaillat mellett. Mivel sütés után nehezebb elkülönítenia füst aromáit, így sütés előtt is megszagoltuk a szalonnákat. A jellegtelen vagy idegen illatokat lepontoztuk.

Állag: azokat pontoztuk kedvezőbben, amelyek a 6 perces sütés alatt ropogósabbá váltak, nem voltak rágósak. Amelyik még ennyi idő alatt is puha-zsíros-nyers maradt, az valószínűleg vagy túl vastagra van szeletelve vagy túl sok zsírt és vizet tartalmaz. 2-3 szalonnánál jobban oda kellett figyelni sütéskor, mert könnyebben megégtek.

bor3_15.jpg

Íz: a bacon megsütésével az egyik legfinomabb étel keletkezik, tehát szerettük volna, ha kellemes ízélmény vár minket. Minden kóstoló szereti a bacon-t és az volt az elvárás, hogy ha gyengén is, de füstízt érezzünk, illetve kellemes sült császárszalonn íz is legyen, ne csak zsír és a só domináljon. Mivel a baconöket enyhén fűszerezett pácban is áztatják, így a természetes fűszeríz plusz pontokat hozhatott. 

A teljesen fűszermentes, nem füstölt szalonna is nagyon finom lehet sütés után. Viszont a baconnél a füst és a pác íze is sokat számít, ezért a teljesen natúr szalonnákat (amik amúgy így is finomak voltak) nem pontozhattuk magas pontszámmal a füstölt-pácolt baconökkel szemben.

 

A nagy bacon teszt eredménye

 

15. Privát Hús bacon, egységára: 4527 Ft/kg. Pontszám: 6,4/10 pont  

Enyhe illat, kevésbé füstös. Nehezebben süthető ropogósra. Nagyon enyhe, natúr ízű, inkább csak a só és natúr, sült szalonna érezhető.

img_3519.jpg

privat_hus.jpg 

14. ALDI bacon, egységára: 2895 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Enyhe illat, aromás. Ropogósra süthető. Ízében nem hagyományos fűszerezésű ez a bacon, enyhén füstös, aromás utóízzel.

img_3534_1.jpg

aldi_13.jpg 

13. Hungaro-Food bacon, egységára: 3998 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Enyhe illat, aromás. Ropogósra süthető. Ízében nem hagyományos fűszerezésű ez a bacon, enyhén füstös, aromás utóízzel.

img_3538.jpg

hungaro_food.jpg 

10. Auchan bacon, egységára: 2890 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Natúr sült szalonna illat, nem füstös. Jól süthető, nem vizes állagú szalonna. Fűszer és füstmentes, natúr sült szalonna íz.

img_3548.jpg

auchan_100g.jpg 

10. Pápai hús bacon, egységára: 3995 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

A töpörtyűre emlékeztető illat, füstöt nem éreztünk a nyers termékben sem. Szép ropogósra süthető, nem vizes. Jó sózású, natúr bacon szalonna.

img_3525.jpg

papai.jpg 

10. Tulip bacon, egységára: 4792 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Finom sült szalonna illatot éreztünk. Sütésnél jobban oda kell figyelni, mert könnyen megég, viszont ropogósra süthető. Fűszeres ízt nem, inkább a füstölés és a császárszalonna saját ízét éreztük. Több kostoló is túl sósnak találta.

img_3545.jpg

tulip.jpg 

5. TESCO bacon, egységára: 2895 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Kellemes bacon és nagyon gyengén, de érezhető füstillat. Szépen ropogósra süthető, nem vizes állagú. Jellegzetes bacon íz, megfelelő mennyiségű sóval.

img_3576_1.jpg

tesco_11.jpg 

5. Auchan bacon, egységára: 2873 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Kellemes bacon és nagyon gyengén, de érezhető füstillat. Szépen ropogósra süthető, nem vizes állagú. Jellegzetes bacon íz, megfelelő mennyiségű sóval.

img_3543.jpg

auchan_400g.jpg 

5. SPAR bacon, egységára: 2895 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Kellemes bacon és nagyon gyengén, de érezhető füstillat. Szépen ropogósra süthető, nem vizes állagú. Jellegzetes bacon íz, megfelelő mennyiségű sóval.

img_3522.jpg

spar_10.jpg 

5. PENNY Karát bacon, egységára: 2895 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Kellemes bacon és nagyon gyengén, de érezhető füstillat. Szépen ropogósra süthető, nem vizes állagú. Jellegzetes bacon íz, megfelelő mennyiségű sóval.

img_3531_2.jpg

penny_7.jpg 

5. LIDL Pikok bacon, egységára: 2895 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Kellemes bacon és nagyon gyengén, de érezhető füstillat. Szépen ropogósra süthető, nem vizes állagú. Jellegzetes bacon íz, megfelelő mennyiségű sóval.

img_3517.jpg

lidl_9.jpg 

4. Ringa Bacon, egységára: 6660 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Sem nyersen, sem kisütve nem éreztünk markáns füstillatot, viszont kisütve nagyon kellemes bacon illata van. Szépen ropogósra süthető, nem vizes állagú. Enyhe fűszerezésű pácolás ízét éreztük és a jellegzetes sült bacon jelleget.

img_3536.jpg

ringa.jpg 

2. COOP Bacon, egységára: 3495 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Jól érezhető, jellegzetes császárszalonna illatú termék. A füstölés illatát kevésbé éreztük a nyers szalonnán. Könnyen ropogósra süthető, nem vizes állagú. Jellegzetes bacon íz, enyhébb fűszerezésű páccal, kellő mennyiségű sóval.

img_3586.jpg

coop_6.jpg 

2. Gierlinger bacon, egységára: 3748 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Jól érezhető, jellegzetes császárszalonna illatú termék. A füstölés illatát kevésbé éreztük a nyers szalonnán. Könnyen ropogósra süthető, nem vizes állagú. Jellegzetes bacon íz, enyhébb fűszerezésű páccal, kellő mennyiségű sóval.

img_3539.jpg

gierlinger.jpg 

1. KOMETA bacon, egységára: 4994 Ft/kg. Pontszám: 8,3/10 pont  

Enyhén fűszeres, finoman füstölt illatú bacon. Ropogósra süthető, nem vizes állagú a nyers bacon sem ás megfelelő a hús-zsír aránya. A füst és a fűszerezés az ízében enyhébben érződik, a megfelelő mennyiségű só jól kiemeli a klasszikus bacon szalonna ízt.

img_3528.jpg

kometa_2.jpg

Összegzés

A tesztgyőztes az AUCHAN, COOP és REÁL áruházakban kapható.

szeletelt_bacon-1_1.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr2216453996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.03.25. 20:42:54

Magyar neve baromi rég óta: Bakonyi szalonna.

Amúgy az is megér egy tesztet, hogy felbontás után három nappal melyik milyen ízű és állagú.

tlantos 2021.03.26. 03:19:49

En kizarolag nyersen fogyasztom. Azt is lehetett volna tesztelni.

maradokapénzemnél 2021.03.26. 08:03:47

@gigabursch: igen, a Bakony szót sejtik eredetiként, de erre nincs megdönthetetlen bizonyíték. Viszont a köznyelvben 99%-ban a bacon szót használjuk.

Érdekes viszont, ha igaz, akkor Kevin Bacon, Sir Francis Bacon neve a Bakony szóból ered :)

M3Hellrot 2021.03.26. 08:45:07

Sütőben akár zsírpapíron, akár rostélyon praktikusabb sütni, szerintem(teszthez is kontrollálhatóbb). Konyha sem lesz annyira illatos. Én két csomagot szoktam egyszerre betenni a vasárnapi, "amerikai" reggalihez. Amíg megsül a sütőben, addig csinálom a palacsintákat.

Bunkóné Barom Ildikó 2021.03.26. 11:28:46

@M3Hellrot: A csomaolást le kell róla venni, vagy rajta lehet hagyni, mint a virsli mikrózásánál?

gigabursch 2021.03.26. 11:29:42

@M3Hellrot:
Furi ízlésed van, de hát ez nem vita tárgya.
:-)

@maradokapénzemnél:
Nagyanyám úgy 25 éve ezen bosszankodott, hogy miért változtatták meg a helyesírást.
Szerintem elég egyértelmű.

Bunkóné Barom Ildikó 2021.03.26. 11:31:39

@gigabursch: A virslinél rá van írva, hogy csomagolással együtt kell a mikróba helyezni..

M3Hellrot 2021.03.26. 11:46:18

@gigabursch: Amerikai reggeli, sültszalonna, amerikai palacsinta, juharszirup. picsiny nemzetünk sokszorosának tipikus reggelije ;) Próbáld ki remek a sós meg az édes együtt!

gigabursch 2021.03.26. 11:59:28

@Bunkóné Barom Ildikó:
Nekem ez nem újdonság.
:-)

@M3Hellrot:
Nem vonom kétségbe.
Mondjuk én a vajas(!)-mézes kenyeret legjobban lángolt kolbásszal szeretem.

Bunkóné Barom Ildikó 2021.03.26. 12:05:55

@M3Hellrot: Miért, az amerikai palacsinta sós? Nyáron szoktam venni a strandon gofrit, de az édes..

motoroskonyhaja 2021.03.26. 21:29:13

@gigabursch: Egyetértünk. Amikor nem volt itthon normális házi, de kellett az ételhez én is vettem ilyen boltikat. Aztán meg pár nap után csodálkoztam ezerrel, és dobálhattam ki őket. Ugyanez igaz a sütésre: úgy összeugrik egyk-másik, hogy "öröm" nézni.
Én két tepsi köző szoktam tenni őket és sütőben megsütni, akkor hasonlítanak a legjobban alakra az eredeti kinézetükre.

plokmi 2021.03.27. 08:13:58

Ami nálunk bacon, kolozsvári, füstölt sonka stb. terén zajlik az egyszerűen vicc. Gyerek koromban, a disznóvágás november, december környékén volt, de a füstölt húsokat (sonka, kolbász, szalonna) még következő év nyarán is ettük.
Most megveszek ezek közül valamit, és egy hét után ki is dobhatom mert megromlik.
De miért van ez?
Annak idején volt rá idő, hogy megfelelően kiszárítsák a húsokat és tisztességesen füstöljék. Ezért nem is romlottak meg.
Manapság a gyártók, húsfeldolgozók nagy "dilemmája", hogy az élő állattal együtt megveszik a benne lévő vizet, nedvességet is, de eladni már szárazon kellene. Természetesen nem ezt csinálják. Próbálják a lehető legkevesebb súlyvesztés (szárítás) nélkül feldolgozni és eladni a termékeiket. Némelyik már azt is megteszi, hogy védőfóliába csomagolja a készterméket, hogy a folyadék vesztés 0-legyen. Ez már a kereskedő felé tett gesztus.
Ekkor jövök én a vásárló és szembesülök azzal, hogy x ezer forint/kilós áron vizet veszek.
Az-az vennék, de nem teszem.
Nálam vásárlásnál kizáró ok lehet a védő fólia. 10-ből 9 gyártó a súlymegtartás miatt csinálja.
Füstölt Kolozsvári szalonna. Sokszor látom, hogy amikor vágnak belőle egy darabot, élére állítva, egy másik vevőnek, úgy hajlik mintha nyers lenne. Én ebből már nem is veszek.
Sonka, bacon, ugyan ez.
Ha valaki tudni szeretné, hogy ezek mennyire jól lettek kezelve, van rá egy rém egyszerű teszt.
Olajban meg kell sütni.
Minél nagyobb lesz a térfogat csökkenés annál több benne a nedvesség.
Egy tisztességesen kiszárított, füstölt termék nem ugrik össze, nem lesz olyan a színe mint a sült nyer húsnak.
Szerencsére egyre több a kézműves termék, keresni kell egy ilyen és tőle vásárolni.
De találtam már kiváló minőségű, hazai kolozsvári szalonnát, üzletben is. Az eladó alig bírta elvágni. Sütéskor nem sercegett, színe mérete alig változott. Persze ez is ipari termék. Hónapokig ez sem áll el. A gyártó is 45 napot ad meg. Több hétig tartott mire elfogyott. Semilyen minőségromlást nem láttam rajta. Egyébként a többi terméke is kiváló, a minőség állandó.
Illetve régebben kapható volt az egyik hipermarketben egy darabolt, csomagolt sonka. 80-90% hús réteggel. Annyira volt kiszárítva, amennyire egy sonkának kellett, gyönyörűen lehetett sütni, az íze kiváló volt.
A fenti tesztről csak annyit, szerintem bacon szalonnából jelenleg nem kapható jó minőségű a boltokban. Legalább a felével volt már dolgom.
süti beállítások módosítása