Nagy pezsgő teszt 2020

2020.dec.28.

Idén egy olyan kategóriát vakteszteltünk, amit jól ismerünk és nagyon szeretünk. Véleményünk szerint 2.000 Ft palack áron megkaphatjuk a legkiválóbb ár/érték arányú pezsgőt. Így most kihagytuk a 1.000 Ft/palack ár alatti szortimentet és 11 extra száraz és brut peszgőt ízleletünk és értékeltünk 2.000 Ft palack árig. Ki lett idén a tesztgyőztes? Mutatjuk!

bor1_60.jpg

Milyen ételekhez ajánlott a száraz pezsgő?

Nagyon fontos, hogy mihez isszuk a száraz pezsgőt. Amikor arra gondolunk, hogy a savtartalma úgymond megtámadja a zsíros falatokat, segítve az emésztésünket, akkor közel járunk az igazsághoz. De milyen ételekhez ajánlott még?

A tesztben szereplő száraz pezsgők nagyon jól illenek

- sajtokhoz

- friss halételekhez,

- csípős ételekhez,

- csokoládéhoz,

- hamburgerekhez és BBQ finomságokhoz,

- magas savtartalmuk miatt nagyon illeszkednek a zsírosabb ételekhez.

 

A pezsgők típusai

A pezsgők csoportosítása cukortartalom szerint

Nyerspezsgő (brut nature): a cukortartalom kevesebb mint 3 g/l
Extra brut: 0-6 g/l
Száraz (brut): kevesebb mint 15 g/l
Extra dry: 12-20 g/l
Dry (sec): 17-35 g/l
Félédes (demi sec, medium dry: 33-50 g/l
Édes (doux): több mint 50 g/l

A száraz pezsgők elkészítási technológiájuk szerint


Méthode traditionelle = palackban érlelt
A pezsgőkészítés etalonjának számító módszer ma már a világ szinte minden pontján jelen van, egyre komolyabb minőségben. A kereslet magasabb, mint valaha, ám Champagne szigorú szabályai miatt a francia borvidék alig tud lépést tartani a folyamatosan növekvő érdeklődéssel.

A tesztben javarészt ilyen pezsgők vettek részt. 

Méthode transvasée = kombinált (palackos és tartályos)
Ennek az eljárásnak a lényege, hogy szintén (egyébként magnum, azaz 1,5-ös) palackokban erjed és érlelődik bor, majd miután egy nyomásálló tartályban eltávolítják a seprőt, már normál, 0,75-ös palackokban érlelődik tovább. 

Méthode charmat = tankpezsgő
Mint ahogyan a nevéből is sejthető, az így készült pezsgő hatalmas tartályokban erjed. A boltok polcain ugye ezek a legolcsóbbak, kóstolva pedig a legkevésbé élesztősek; sokkal inkább a gyümölcsösségről, mint a komplexitásról szólnak.

Nem volt jelölve a tesztben a 2.; 6.; 7.; 8. helyen végzett pezsgőknél az eljárás, így valószínűleg ezek tankpezsgők.

Jelen tesztbe magyar és spanyol pezsgők kerültek be, ebben az árkategóriában a német és olasz pezsgők között csak "dry", illetve "trocken" cukortartalmú pezsgőket találtunk az áruházak polcain.

champersbig_trans_nvbqzqnjv4bqeo_i_u9apj8ruoebjoaht0k9u7hhrjvuo-zlengruma.jpg 

A teszt menete


A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végezték. 

A tesztre a 1.000 Ft - 2.000 Ft/palack árnak megfelelő, országosan kapható brut és extra dry pezsgőket szereztük be. Azért ez a típusú pezsgő lett kiválasztva, mert átfedés van a cukortartalmukban, a brut 6-15 g/L, míg az extra dry 12-20 g/l, továbbá az Ünnepi ételekhez (hal és hús) ezek a pezsgők jobb étvágyat csinálnak.

A kóstolóknak pezsgőspoharakban készítettük elő a pezsgőket. 5 pezsgőt töltöttünk ki előre, ezek pontozása után kisebb szünetet tartottunk, majd haladtunk tovább. 

A pezsgőket 8 Cº-ra lehűtve kóstoltuk.

Bár tudjuk azt, hogy a szakmai kóstolók esetében legtöbbször a technológiák szerint külön-külön értékelik a tételeket, de mi a laikus fogyasztók szemével - akik a vásárlás során tapasztalat híján baráti tippekre, vagy egyszerűen a megérzésre hagyatkoznak – vettük górcső alá a rendkívül széles és természetesen nem is teljes száraz pezsgő palettát!

 

Az értékelés szempontjai


4 szempont szerint pontoztuk a pezsgőket. Első körben az illatot, majd a szénsavasságot, a szárazság harmóniáját (és mértékét) és végül a gyümölcsízt értékeltük.  A pontozás 1-10 skálán zajlott, ahol a 10 pont a legjobb.

Illat: gyümölcsös és élesztős illatjegyeket vártunk, abban állapodtunk meg, hogy csak túlzottan illatidegen, illetve illat hiányos pezsgőket értékeljük alacsonyabb pontszámmal.

Szénsavasság:  A pezsgőtől azt várjuk, hogy kellően szénsavas legyen, hisz az alacsony szénsav tartalom miatt olyan érzésünk lehet, hogy ez a pezsgő napokig állt dugó nélkül. A túl magas szénsav tartalom pedig az ízek érzékelhetőségének kárára megy. 

A pezsgő szénsav tartalmának finomsága, a buborékok eloszlása adja meg a pezsgők igazi szépségét. A pezsgők szénsav tartalma minimálisan 3 bar lehet és fontos megemlíteni, hogy kizárólag természetes úton, erjedésből származó buborékok lehetnek a pezsgőben. A nagyméretű durva buborékok jelenléte rosszabb minőség, míg a tűhegynyi finom gyöngyszemek a kiváló minőség jellemzői.

Száraz "íz": nekünk a száraz íz a cukor hiányában jobban érezhető pezsgőre jellemző ízt jelenti, ami tiszta, üde, friss és harmónikus. A teljesen savanyú pezsgők szerintünk a gyümölcsös és élesztős aromák hiányával jönnek létre. Tehát üresnek érezzük a pezsgőt, és csak a savanyú íz uralkodik. Az ilyen "üres" pezsgőket lepontoztuk.

Továbbá lepontoztuk azokat a pezsgőket, amelyeknek túlzó, édes ízű volt.

Gyümölcsös íz: megoszlanak a vélemények, mert a szakértők szerint a kevésbé gyümölcsös pezsgő a jó, mi mégsem pontoztuk le azt, ha éreztük a gyümölcsösséget, sőt jobban pontoztuk, mert ez friss ízjegyekkel is párosul. A pezsgőknek a különböző eljárások tekintetében különböző ízjegyei vannak. Tradicionális pezsgőknél elvárt a élesztős zamatok jelenléte, de a tartályban erjesztett pezsgőknél kifejezett előny a gyümölcsös, üde, friss, könnyed jegyek jelenléte. 

Az íz pontszámokat a 2 szám átlagában mutatjuk be a cikk végén található táblázatban.

 

A nagy száraz pezsgő vaktesztünk eredménye

 

11. Tesco Cava método tradicional brut, egységára: 1732 Ft/L. Pontszám: 6,7/10 pont  

Enyhe és finom, élesztős illat. Kevés zamattal, erős savakkal bír. Nem éreztük gyümölcsösnek. Gyorsan elillan az íze.

img_2685.jpg

img_2855.jpg 

10. Freixenet Cava método tradicional brut, egységára: 2665 Ft/L. Pontszám: 7,4/10 pont  

Enyhe illatú pezsgő. Finom, bár enyhébb intenzitású élesztős ízjegyekkel indul kóstoláskor, ami viszont nem tart ki sokáig.

img_2689.jpg

img_2874.jpg 

9. Tesco Cava método tradicional brut, egységára: 2452 Ft/L. Pontszám: 7,4/10 pont   

Gyümölcsös illatok is éreztünk az élesztős aromák mellett. Harmonikus, kellemes savakkal, gyümölcsös ízjegyeket éreztünk. Az utóízében többen felfedeztek némi kesernyés ízt.

img_2675.jpg

img_2858.jpg

7. Törley Bio Brut , egységára: 1799 Ft/L. Pontszám: 7,8/10 pont  

Nagyon kellemes -a száraz pezsgők között mégis ritka-, astira emlékeztető illata van. Harmonikus, enyhébb savakkal bíró, a kóstoltak között talán legédesebb pezsgő. Utóízében friss gyümölcsös zamatot éreztünk.

img_2681.jpg

img_2879_1.jpg 

7. Paulus Generosa extra dry, egységára: 2532 Ft/L. Pontszám: 7,8/10 pont  

Friss, szőlős illatjegyek. Friss borra emlékeztető ízjegyeket éreztünk. (Nem ismerjük a Generosa fajtát ezért fordult elő, hogy a kóstolók traminihez, savignon blanc-hoz hasonlították). Az íz nem tart ki olyan hosszan, de teljesen harmonikus, friss, fiatalos pezsgő.

img_2682.jpgimg_2862.jpg

 

6. Hungaria extra dry, egységára: 2465 Ft/L. Pontszám: 7,9/10 pont  

Finom szőlős illatjegyek. Harmonikus és gyümölcsös zamat, kellemes ízintenzitású pezsgő, megfelelő sav és szénsav tartalommal.

img_2691.jpg

img_2859.jpg 

5. Garamvári blanc fleur méthode traditionelle extra dry, egységára: 2665 Ft/L. Pontszám: 8,1/10 pont  

Kellemes, élesztős illat. A pezsgő markáns savakkal és zamattal bír, az élesztős ízvilág van előtérben.

img_2679.jpg

img_2872.jpg 

4. Hungaria Grande cuvée brut palackban erjesztett, egységára: 2465 Ft/L. Pontszám: 8,2/10 pont  

Erős, gyümölcsös illat. Harmonikus pezsgő, egyensúlyban lévő sav és szénsav tartalom, mazsolás utóízzel.

img_2695.jpg

img_2869.jpg 

3. Törley Brut Résérvé palackban erjesztett, egységára: 2665 Ft/L. Pontszám: 8,3/10 pont  

Gyümölcsös, élesztős finom illat. Nagyon teljes ízélmény, kellően száraz, megfelelően savas, karakteres - érett utóízzel.

img_2686.jpg

img_2864.jpg 

2. Törley Excellence Chardonnay extra sec, egységára: 2665 Ft/L. Pontszám: 8,4/10 pont  

Apró buborékos, finom fajtaillat.  Nagyon kerek, selymes ízek, felismerhető a chardonnay fajta. Jóleső szénsavmennyiséggel és savtartalommal.

img_2693.jpg

img_2867.jpg 

1. LIDL Pannon Imperial méthode traditionelle extra dry, egységára: 2665 Ft/L. Pontszám: 8,7/10 pont  

Intenzív gyümölcsös, élesztős illat, ami az ízében is érezhető. Nagyon gyümölcsös, karakteres és harmonikus egészet alkot ez a pezsgő, a savtartalmával és a jóleső szénsavassággal. Utóízben érezhetjük a jellegzetes chardonnay fajtaízt.

img_2676.jpg

img_2877.jpg

 

Összegzés

A tesztgyőztes pezsgő a LIDL-ben kapható-

szaraz_pezsgo_teszt-1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr4916326702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lócsöcs 2020.12.29. 09:44:03

És a győztes: kék Hungária...

Pista Bácsi 2020.12.29. 12:02:45

@lócsöcs: nekem is a Hungária Extra Dry a kedvencem, függetlenül ettől voltam olyan étteremben, ahol ez a pezsgő a habzóborok kategóriájában szerepelt az itallapon :-(

lócsöcs 2020.12.29. 14:31:35

@Pista Bácsi: Remélem, abban az étteremben nem rendelt semmit...
2. helyezett az olcsóbb CAVA
3. a fehér Törley

a többiért bántam, hogy kidobtam a pénzt... (ill. bocs, a Törley Brut Reservé-t nem kóstoltam)

gigabursch 2020.12.29. 16:13:05

Van itt bőven zavar...

Amúgy idetartozik édesapám bölcsessége 1982 szilveszteréről.
"Édes pezsgőt a buzik, a kurvák, a színészek és a politikusok isznak."

gigabursch 2020.12.29. 16:14:10

@Pista Bácsi:
Mert a pezsgő és a habzóbor két külön erjedsztési történet.

motoroskonyhaja 2020.12.29. 21:05:25

Hát ja.
Értem én, hogy nagy pezsgő teszt, és a posztban is benne van, hogy 1000-2000 Ft közötti pezsgők lettek tesztelve. Az nagyon tetszett, hogy száraz pezsgőket kóstoltatok (mert ezek a pezsgők, nem az ízesített, édesített akármik, amik pont a szőlő valódi ízét - és így az ételpárosítást - lehetetlenítik el), az eredményen viszont meglepődtem.
Nekem ebben az árszegmensben a Hungaria extra dry az abszólút favorit, amit néha egy kellemes nyáresti hétvégén szívesen elkortyol az ember megfelelő étel mellé.
Amit viszont nem értek, hogy ha már az év egyik csúcseseményére küszülünk (Karácsony, Újév), miért elégszünk meg a fagyasztott pecsenye kacsamájjal egy friss, hízott libamáj helyett? Tudom, a pezsgőteszt nagyon is aktuális most, de ezeket ilyen különleges alkalmakra? Kb. olyan, mintha pontyot rántanánk ki Szenteste majonézes burgonyával..
Mi a párommal, ha igazi, különleges ünnepre készülünk (Karácsony, születésnap, a többi nálunk nem játszik), akkor kizárólag a Moët & Chandon Imperial Brut-ot fogyasztjuk.

gigabursch 2020.12.30. 09:34:22

@motoroskonyhaja:
Javaslom a Francois President Brit pezsgőt.
A Moet nem versenyképes...

gigabursch 2020.12.30. 09:35:07

@gigabursch:
Brit > Brut
Android okostelefon intelligens szójavítás...

motoroskonyhaja 2020.12.30. 16:33:44

@gigabursch: Kóstoltam. Valóban nem versenyképes, mert nem is egy kategória (árban sem, de még csak nem is champagne). És azért egy "Tescós" 4 ropis pezsgő technológiájú italt egy 14 ropis világhírű champagne-hoz hasonlítani - számomra - elég meredek ;)
Ha Neked ízlik fogyaszd egészséggel! Az Általad írt változat így is a tesztben szereplők felett van bőségesen!

gigabursch 2020.12.31. 10:26:35

@motoroskonyhaja:
Ha nem tudod, hogy a champagne és a pezsgő közt mi a különbség, akkor nincs miről beszélni.
Csá!

motoroskonyhaja 2020.12.31. 17:57:36

@gigabursch: :) De, tudom ;) A megkülönböztető kiemelés lehet nem volt szerencsés, de pont a különbséget szerettem volna hangsúlyozni.
Nem gond, szerintem így sincs miről beszélni. Most megyek, mert a legújabb posztom ismét index címlapos lett, és válaszolnom kell az ottani kommentekre....
Remélem jóval békésebb, tevékenyebb, és alázatosabb Új éved lesz ;)
süti beállítások módosítása