Nagy gesztenyepüré teszt

2020.dec.08.

Vannak olyan alkalmak, amikor nincs sok időnk, és gyorsan szeretnénk édességet varázsolni az asztalra. Ehhez nagyon jó választás a gesztenyepüré: csak annyi a dolgunk, hogy kiolvasztjuk, lereszeljük egy mutatós tálkába, tejszínhabot teszünk rá, és már tálalhatjuk is. nem lehet hibázni vele, hisz egy jó minőségű gesztenyepürét szívesen bekanalaz mindenki! Ezért vaktszteltük a 11 országosan kapható gesztenyepürét!

img_2649.JPG

A szelíd gesztenyéről

A szelídgesztenye vagy szelídgesztenyefa a bükkfafélék családjába tartozó, gyors növekedésű fafaj. Hívják még édes gesztenyének, európai vagy jóféle gesztenyének is, de a termőhelyein egyszerűen gesztenyefa a neve. Európában ez az egyetlen gesztenye fajta.

Délkelet-Európa hegyvidékeinek párás völgyeiből származik, és már a történelmi időkben terjedt el szerte a kontinensen. Ehető terméséért a rómaiak sokfelé telepítették. Fontos táplálékuk volt; a magjából lisztet őröltek. Valószínű, hogy a Brit-szigetekre és a Kárpát-medencébe is ők telepítették be, így valószínűleg római ültetvények maradványai a Börzsöny déli lejtőin (így a Nagymaros feletti hegyoldalakon) és a Naszály alján zöldellő szelídgesztenye-ligetek.

Jelentősebb szelídgesztenyések Magyarországon az Alpokalján vannak. A gesztenye fajták jól reprezentálják a főbb hazai termesztőtájakat, az itt megnevezett Alpokalja vidékét, melyet egy Kőszegszerdahelyi fajta képvisel, a Dél-Dunántúlt, melyet az Iharosberényi fajták képviselnek és végül Észak-Magyarország, melyet a Nagymarosi fajták reprezentálnak.

gesztenye.jpg

A gesztenyefa minden része felhasználható: virágai jó mézelők, a gesztenyeméz különlegességnek számít. A szárított magokat porrá őrölve tárolják. Sűrű, szabályos koronája miatt díszfának is ültetik. Sokoldalúan felhasználható a faanyaga. Igen tartós, rugalmas, közepesen kemény, dekoratív, könnyen hasad, jól fényezhető, korhadásnak ellenáll. A déli országokban kedvelt bútorfa, főként jó hajlíthatósága, rugalmassága miatt. Olyan helyeken, ahol a tél enyhe, parkokba is előszeretettel ültetik.

Termése, a gesztenye nagyon sokféleképpen használható: a maghéját bevágva pirítják nyílt tűzön, héjától megtisztítva kandírozzák, főzés után meghámozva készítenek belőle pürét, amivel süteményeket, mártásokat ízesítenek vagy tejszínhabbal tálalják.

A gesztenyegyümölcs antioxidáns hatású, ”sejtvédő” E vitaminban gazdag és a belőle készített hagyományos gesztenyemassza, -püré is számottevő mennyiséget tartalmaz ebből az értékes vitaminból. 
Meglehetősen magas a gesztenyében a C-vitamin, a B1 vitamin (tiamin), a B2 vitamin (riboflavin), valamint a B6 vitamin (piridoxin) mennyisége is.

 

A gesztenyepüré a Magyar élelmiszerkönyvben

A gesztenyepüré meghatározása a magyar élelmiszerkönyvben a következő: főtt, héjtalanított, áttöréssel a sziklevelektől s a maghéjrészektől elkülönített egyneműsített gesztenyéből előállított termék. Gyorsfagyasztott gesztenyepüré: gyorsfagyasztással tartósított gesztenyemasszának, cukornak és a megengedett ízesítőanyagoknak homogén, gyorsfagyasztott elegye.

Az előállítási folyamat során a gesztenyét válogatják, mossák, megfőzik, majd héjtalanítják. Áttörik, és terméktől függően cukor, édesítőszer, fűszer- és aromaanyagok hozzáadása mellett, illetve gesztenyemassza esetén azok nélkül egyneműsítik, csomagolják, gyorsfagyasztják, - 18°C alatti hőmérsékleten tárolják.

A gesztenyepüré elsődleges összetevője a szelídgesztenye. Előírás, hogy a gesztenyekészítmények előállításához kizárólag ép, egészséges, emberi fogyasztásra alkalmas, növényi és állati kártevőktől mentes termés használható fel.

Egyéb szokásosan felhasználható összetevők: aromák, cukor, ízesítő anyagok (pl. vanília, szeszesital).

 

A teszt menete

A gyorsfagyasztott gesztenyepüréket az Aldi, Lidl, Tesco, Spar, Penny, Auchan, Coop, Reál áruházakban szereztük be, összesen 12 félét.

Természetesen vittünk magunkkal hűtőládát, hogy rövid időre se engedjenek fel a pürék.

Minden terméket kiolvasztottunk és szobahőmérsékleten kóstoltunk meg.

Most is vakteszteltünk, amit a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület 11 tagja végzett el.

A tesztre az átlagosan 70-75% gesztenye tartalmú püréket szereztük be. A 100%-os gesztenyemasszák majd egy külön teszten mérkőznek meg.

 

Az értékelés szempontjai

Állag: homogén állományú, képlékeny massza, csomóktól mentes. A túl puha, laza vagy épp tömbszerű, kemény püréket lepontoztuk.

A tesztgyőztes állaga

bor3_12.jpg

Illat: gesztenyére, illetve a felhasznált anyagokra jellemző, tiszta, jól felismerhető illatú, minden idegen illattól mentes. Leginkább rum, vanilia, tejszin aromát használnak a gyártók. Ha ezek az aromák elnyomják teljesen a gesztenye illatot, akkor lepontoztuk a terméket, hisz ha valaminek rum illata és íze van, akkor kár egy ilyen finom alapanyagot használni hozzá, mint a gesztenye.

Íz: jellegzetes gesztenye ízt vártunk. Gesztenyepüré esetében a felhasznált aromák íze kellemesen érződjön és harmonikusan illeszkedjen a gesztenye ízéhez. Minden idegen íztől mentesnek kell lennie. Azok a pürék, ahol kivehetetlen volt a gesztenye jellegzetes íze, nem adtunk magas pontszámot.

 

A nagy gesztenyepüré vaktesztünk eredménye

  

11. Reál gesztenyepüré, egységára: 2545 Ft/kg. Pontszám: 6,5/10 pont  

Rumos, tejszínes illat. Kicsit ragadós állagú. Ízében az aromák dominálnak, a gesztenye íze nehezen kivehető.

img_2452.jpg 

10. Bajnai gesztenyepüré, egységára: 2225 Ft/kg. Pontszám: 6,7/10 pont  

Enyhe rumos illat. Puhább állagú, kisebb gesztenyedarabokkal. Ízét a rum és vaníliaaroma határozza meg.

img_2461.jpg 

9. Spar gesztenyepüré, egységára: 2745 Ft/kg. Pontszám: 7,2/10 pont  

Enyhe rumos illat. Masszívabb, morzsalékos állag. Megfelelő cukrozású, kevésbé aromás ízű gesztenyepüré.

img_2448.jpg 

5. Gelato Italiano, egységára: 2116 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Illatában tejes, vaníliás, rumot éreztünk. Állaga megfelelő. Az ízében mi vanília aromára tippeltünk, de valójában tejszín aroma van benne és az egész pürének az ízét ez határozza meg.

img_2458.jpg 

5. Bovita gesztenyepüré, egységára: 2495 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Nagyon enyhe illatú. Jól reszelhető, kisebb gesztenyedarabok is vannak benne. A kevés mennyiségű rum és tejszínaromának köszönhetően érezhető a gesztenye íze is.

img_2468.jpg 

5. Aldi Finest Bakery gesztenyepüré, egységára: 1716 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Illatában tejes, vaníliás, rumot éreztünk. Állaga megfelelő. Az ízében mi vanília aromára tippeltünk, de valójában tejszín aroma van benne és az egész pürének az ízét ez határozza meg.

img_2450.jpg 

5. Lidl Culinea gesztenyepüré, egységára: 2196 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Illatában a rumaroma és a vanília érződik. Állaga tömörebb, de jól reszelhető. Ízében a korábban említett aromákon túl a gesztenyeízt is lehet érezni.

img_2462.jpg 

4. The nice nuts bio gesztenyepüré, egységára: 3195 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Nagyon enyhe illatú. Laza, morzsalékos állag. Főként az édes ízjegy és a tejszínesség érezhető, majd utóízben fejlődik ki a gesztenye természetes íze.

img_2466.jpg 

3. Coop gesztenyepüré, egységára: 1916 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Jó illatú, kevésbé aromás. Az állaga megfelelő, tömörebb. Az édes íz és az aromák határozzák meg az ízét, de jó arányban, és utóízben némi gesztenye íz is érezhető.

img_2447.jpg 

2. Maroni fehérarany gesztenyepüré, egységára: 2995 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

A rumon túl érezhető a gesztenye illata is. Az állaga lazább, morzsalékosabb. Megfelelő az édesség mértéke, jó arányban van a gesztenye természetes íze és a rum aromája.

img_2455.jpg 

1. Maroni bio gesztenyepüré, egységára: 3945 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont  

Kellemes gesztenye illata van. A pürében nagyon apró gesztenye darabok is vannak. Jól reszelhető, nem morzsálódik. Nagyon finom, jellegzetes ízű gesztenyéből készült. Megfelelő cukrozású, az édesség mértéke hagyja kibontakozni a gesztenye valódi zamatát.

 img_2464.jpg

Összegzés

A tesztgyőztes gesztenyepüré a SPAR, METRO, AUCHAN áruházakban kapható.

gesztenyepure_teszt-1_1.png 

 

MELYIK VAJ, PEZSGŐ, KÁVÉ LETT A LEGFINOMABB 2020-BAN? ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK A LEGFINOMABB TESZTGYŐZTESEKET EGY OLDALRA: KATT IDE!

süti beállítások módosítása