Nagy körcikkelyes sajt teszt

2020.nov.24.

Az ömlesztett sajtokkal már mindannyian találkoztunk, vagy tömlős, vagy körcikkelyes kiszerelésben. Sokan vaj vagy margarin helyett használjuk. Mivel kenhetőek, ezért a szendvicsekbe kiváló, mert ad egy plusz puha állagot a zsemle és a felvágottak közé. Mi most 12 körcikkelyes, natúr ömlesztett sajtot vakteszteltünk, hogy megtudjuk melyik a legfinomabb!bor1_46.jpg

Az ömlesztett sajtok a Magyar Élelmiszerkönyvben

A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint az ömlesztett sajt olyan élelmiszer, „amelyet sajt(ok)ból, a víz és a zsírbeállításhoz szükséges tejzsír és egyéb tejtermékek hozzáadásával, ömlesztéssel állítanak elő. Ez utóbbiak mennyisége legfeljebb annyi lehet, hogy a végtermékben a tejcukor mennyisége ne haladja meg az 5%-ot (m/m).” Az ömlesztett sajthoz ízesítőanyagok is adhatók, cukor kivételével.

Az ömlesztett sajtkészítmény (például ömlesztett sajtkrém) esetén a sajtmennyiség legalább 51% (m/m), a tejcukor mennyiségét nem korlátozzák.

Szárazanyag-tartalmától függően a termék lehet vágható vagy kenhető, zsírtartalmától függően zsírdús, zsíros, félzsíros, zsírszegény, vagy sovány.

Állaga lehet vágható vagy kenhető; forgalmazhatják tégelyben, tömlőben, hasáb alakú adagokban („kockasajt”). Eredetileg azért fejlesztették ki, hogy a sajt eltarthatósági idejét növeljék.

 

Az ömlesztet sajt története

Már 1911-ben is kísérleteztek ömlesztett sajt előállításával, mikor Walter Gerber és Fritz Stettler svájci sajtkészítők a melegebb éghajlatú országokba exportált sajtok tartósságát próbálták meghosszabbítani, és reszelt ementálit nátrium-citráttal vegyítve melegítettek. A módszert azonban James L. Kraft amerikai kereskedő, a Kraft Foods későbbi alapítója szabadalmaztatta 1916-ban, aki a svájciaktól függetlenül találta fel azt. A Kraft-féle sajtot kezdetben főleg az amerikai hadsereg vásárolta, a háztartásokban az 1950-es évektől kezdve terjedt el.

A termelés magyarországi meghonosítása bizonyítottan a Svájcból betelepülő Stauffer-családhoz köthető, akik a 1925-ben Répcelakon alapítottak sajtgyártó üzemet. Ebben az üzemben gyártják a Medve sajtokat 1930 óta. 

Svájcban máig az ementáli az első számú alapanyag, míg Amerikában a cheddar. Magyarországon jellemzően nem tüntetik fel a kördobozos termékeken a gyártók, hogy azokat milyen típusú sajtból készítik, ugyanakkor a legtöbb esetben az ízből lehet következtetni rá.

Az aprított sajtokat összekeverik, felolvasztják, vízzel és tejzsírokkal beállítják a zsírmennyiséget. Mivel a melegítés során a sajt fehérjére és zsírra bomlik szét, emulgeálószereket adnak hozzá, hogy homogén állagú terméket nyerjenek. A kezelés eredményeként az ömlesztett sajt sokáig megőrzi ízét és állagát.

 

Honnan ered a kategóriára ráragadt „kockasajt” elnevezés?

Mi már körcikkelyes sajtként definiáltuk, de évtizedekig kockasajt volt a neve a köznyelvben.

Az elnevezés zömmel a szocialista korszakban az 1950-es évektől terjedt el, de már korábban is használták azt más (nem dobozos ementáli) kocka alakú sajt elnevezésére. A korabeli megnevezés a kocka alakú sajtra, illetve később átalakulva a cikkelyekre vágott dobozsajtra utal. Kocka (koczkasajt) alakú és kockára szabott sajtok már a 19. században is léteztek. Az 1880-as évekből találunk erre utalást a sajtóban.

A név innen is származhat, azonban ezek a sajtok, nem a szóban forgó dobozos sajtok voltak, hiszen azt később találták fel, az 1910-es években terjed el. A két háború között az elnevezés Ementhali kockasajtok formában használatos.

A szocialista korszakban a Tejipar gyártott négyzet alakú ömlesztett sajtot is, amely nem kocka, hanem inkább négyzetes alakú csomagolt sajt volt. Feltehetően ez is megerősítette a köznyelvi elnevezés elterjedését. A Tejipar reklámjaiban is felhasználta a kockasajt fogalmát, ezzel nevezte meg összefoglalóan az összes márkát. 1972-ben és 1975-ben így hirdetnek láthatóan háromszög alakú dobozos ömlesztett sajtot kockasajtként:


„kosarából nem hiányozhat az ízesített kockasajt
Az egész családnak egészséges és tápláló reggelire és vacsorára.” (Képes Újság, 1972. 39. szám)

kepkivagas_24.PNG 

(történeti forrás: Dr. Antal Zsuzsanna, Dr. Török Róbert)

 

A teszt menete

Az ömlesztett sajtokat az AUCHAN, ALDI, PENNY, SPAR, LIDL, COOP üzleteiben szereztük be.

A vakteszten 11-en vettünk részt, mindannyian a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai.

Most kifejezetten a natúr ízű ömlesztett sajtokat vontuk be a vaktesztre. Ugye ezt ízesíthetik tovább, de legjobban a natúr változatban ítélhető meg az ömlesztett sajtcikkek minősége.

 

Értékelési szempontok

Illat: ettől a termékcsoporttól nem várunk erős, markáns illatokat. Leginkább a sajt, tej-tejszín illatjegyek érezhetőek. A jellegtelen vagy idegen illatot lepontoztuk.

Állag: cikkelyes ömlesztett sajtnak 2 féle szempontból is fontos az állaga. Egyfelől magában is fogyasztjuk, tehát a csomagolásból alapvető, hogy ki lehessen venni ragadás nélkül és fontos, hogy a kezünkhöz se ragadjon.

Képek a tesztgyőztes sajttal

img_1862.jpg

Másfelől viszont kenhetőnek is kell lennie, mert a szendvicsbe is belekerül. Tehát a túl tömör vagy a ragadós állagú sajtoknál vontunk le pontot.

img_1863.jpg

Íz: ízt a belekevert sajt, a felhasznált tej, tejszín ad ennek a sajttípusnak. Amennyiben csak tej, tejszín, vaj, tejföl ízjegyeket érzünk, akkor az azt jelenti, hogy kevés vagy minimális ízjegyekkel bíró sajtot tartalmaz. Azoknak a termékeknek adtunk kevesebb pontot, ahol nem érezhető a belekevert sajt íze vagy idegen vagy jellegtelen az íze.

 

A nagy körcikkelyes ömlesztett sajt vaktesztünk eredménye

 

12. TESCO, egységára: 1350 Ft/kg. Pontszám: 6,8/10 pont  

Enyhe savanykás illat. Az állaga nagyon lágy. Ízében a savanyú ízjegy dominál, némi sajtos utóízzel.

img_1735.jpg 

11. PENNY Sissy , egységára: 1350 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Enyhe illat, tejes. Lágy állag. Gyenge intenzitású sajtos íz, inkább tejes.

img_1743.jpg 

10. SPAR S-Budget, egységára: 1350 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Savanykás, tejfölös illat. Lágy állag. Ízében inkább vajas, tejfölös, savanykás ízjegyeket éreztünk.

img_1739.jpg 

9. ALDI Milfina, egységára: 1748 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe tejes illat. Az állaga kellően lágy. Ízében érezhető a sajtos ízjegy, viszont szerintünk nagyon sós.

img_1740.jpg 

8. ALDI Kokárdás, egységára: 1421 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Enyhe vajas illat. A sajt nagyon lágy. Az íze savanykás, sajtos, kellemes.

img_1755.jpg 

7. La Vache qui rit, egységára: 3075 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Enyhe, tejszínes illat. Lágy állag. Ízében nem sajtos, inkább tejes-tejszínes.

img_1732.jpg 

6. LIDL Pilos, egységára: 1350 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Kellemes tejes, sajtos illat. Állaga kelően lágy. Ízében, tejes, tejszínes, sajtos ízjegyeket éreztünk.

img_1759.jpg 

5. COOP, egységára: 1921 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Kellemes tejes, sajtos illat. Állaga kellően lágy. Ízében, tejes, tejszínes, sajtos ízjegyeket éreztünk.

img_1763.jpg 

4. Mackó, egységára: 2745 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Jellegzetes ömlesztett sajt illat. Az állaga lágy. Ízében leginkább a tejes-tejszínes ízek vannak, de érezhető a trappista sajtra emlékeztető ízjegy is.

img_1753.jpg 

3. Président , egységára: 2139 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Jellegzetes ömlesztett sajt illat. Az állaga tömörebb. Ízében a tejszínes és a sajtos ízjegyek egyenlő arányban vannak jelen.

img_1761.jpg 

1. Medve, egységára: 2795 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Intenzív, jellegzetes ömlesztett sajt illat. Az állaga lágy, de picit tömörebb, mint a vékonyabb, ugyanilyen ízű terméké. Igazi ementálira jellemző sajtíz, harmonikus édeskés-savanykás ízjegyekkel.

img_1748.jpg 

1. Medve apró örömök, egységára: 2493 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

Intenzív, jellegzetes ementáli sajt illat. Az állaga lágy, nagyon jól kenhető, mégsem ragad bele a csomagolásba, sem a kezünkre nem olvad rá, ha csak úgy magában falatozzuk. Igazi sajtíz, harmonikus édeskés-savanykás  és ementáli sajtra jellemző ízjegyekkel. 

img_1758.jpg

Összegzés

A tesztgyőztes termék jelenleg többféle limitált csomagolásban kapható, de mindben közös a MEDVE márka és az "Ömlesztett, natúr sajt" megnevezés

omlesztett_sajt-1.png

  

MELYIK VAJ, PEZSGŐ, KÁVÉ LETT A LEGFINOMABB 2020-BAN? ÖSSZEGYŰJTÖTTÜK A LEGFINOMABB TESZTGYŐZTESEKET EGY OLDALRA: KATT IDE!

 

süti beállítások módosítása