Grill mozzarella sajt teszt: egy magyar gyártó termékeit kóstoltuk!

2020.júl.17.

Akik gyakran grilleznek otthon már jól tudják, hogy a kolbászok, virslik, pácolt húsok mellett nagyszerű csemege a grill sajt. A mi asztalunkról soha nem hiányzik, mert nálunk nagy kedvenc, teljessé teszi számunkra az étkezést. Általában füstölt grill sajtokat választunk, de most a füstölt mozzarella mellett kipróbáltuk a natúr grill mozzarellát is.

img_9266_2.JPG

A mozzarelláról érdemes tudni, hogy Dél-Olaszországból származik, a hevített-gyúrt sajtok közé tartozik, vagyis addig nyújták, gyúrják, amíg formázhatóvá nem válik. Mivel nem ízesítik, emiatt gyakran használják feltétnek például pizzákon, salátákon. A színe tiszta fehér, ezért is szokták a „meditterán konyha királynőjének” vagy az „asztal gyöngyének” is nevezni.

A Szarvasi Mozzarella már több, mint két évtizede gyárt mozzarellát a magyar piacra. A mi vaktesztjeinken eddig 2 tesztgyőzelmet gyűjtöttek be. A nagy mozzarella tesztünkben a "zacskós", sós lében kapható mozzarellákat kóstoltuk végig.

A nagy mascarpone tesztünkün a tiramisuhoz keresztük a tökéletes fő összetevőt.

Szarvasi Mozzarella füstölt és natúr grillsajt kóstoló

A 150 grammos termék csomagolása 2 sajtkorongot tartalmaz. A gyúrt sajtokra jellemző szálas szerkezet grillezés után is megmarad. Ha faszénen grillezzük, akkor a natúr is kap füstös ízt. A füstölt  változat nagy előnye, hogy serpenyőben sütve is megkapjuk az igazi füst ízt, ugyanis valódi füstölést kap ez a sajt. Az illata és intenzitása alapján a Szarvasi füstölt mozzarella illata legjobban a feketerdei sonkák füstillatával hasonlítható össze.

Minkét változat megfelel az elvárásainknak. Jó állagúak, nem rágósak. A tejes-édeskés ízük a klasszikus mozzarelláké.

Kipróbáltuk szendvicsben és salátákkal együtt is. A natúr mozzarella korong a hangsúlyosabb, fűszeresebb saláta nagyszerű kiegészítője, ami tartalmasabbá teszi az ételt. A füstölt változata pedig önmagában is remek fogás, ami például grillezett zöldségekkel együtt egy könnyű vacsorának is kitűnő. Íme néhány recept, amit kipróbáltunk.

 

Grillezett mozzarellás vegetáriánus burger

Hozzávalók:

120 gr Szarvasi grill mozzarella

1 db teljes kiőrlésű zsemle

1 db paradicsom

10 dkg fodros saláta

10 dkg vegyes saláta

1 dl joghurtos öntet

1_20.jpg 

Elkészítése:

1.Egy grillserpenyőben a Szarvasi grill mozzarellák mindkét oldalát süssük meg forró olajon. Először kezdjük magasabb hőfokon/lángon, hogy kapjon egy kis kérget, majd vegyük lejjebb a lángot és süssük másfél-két percig, majd fordítsuk meg és süssük tovább még egy percig.

2. A fodros salátát mossuk meg, tépjük kisebb darabokra. A paradicsomokat vágjuk karikára

3. A vegyes salátát vágjuk apróra és keverjük össze joghurtos öntettel.

4. A zsemlét vágjuk ketté, tegyük az alsó felére a fodros salátát.

5. Erre kerül az egyik sült mozzarella, ennek tetejére halmozzuk egy kanál segítségével a joghurtos salátát.

6. Még egy sült mozzarella következik, és végül a paradicsomszeletek.

7. Tegyük rá a zsemle felső felét. Kínáljuk friss limonádéval.

 

Grillezett mozzarella grillezett zöldségekkel és joghurtos salátával

Hozzávalók:

120 gr Szarvasi Grill Mozzarella

1 db piros pritamin paprika

1 db zöld pritamin paprika

1 db sárga pritamin paprika

1 kisebb cukkini

1 fej lilahagyma

2 db koktél paradicsom

10 dkg vegyes saláta

1 dl joghurtos öntet

1 dl olaj a sütéshez

img_9266_1.JPG 

Elkészítés:

1.      A zöldségeket mossuk meg, a  paprikákat vágjuk vékony csíkokra.

2.      Karikázzuk fel a cukkinit és a lilahagymát.

3.      A grillserpenyőben forrósítsuk fel az olajat és grillezzük a zöldségeket pár percig, majd tegyük tányérra.

4.      Ugyanebben a serpenyőben a mozzarella mindkét oldalát süssük meg. Először kezdjük magasabb hőfokon/lángon, hogy kapjon egy kis kérget, majd vegyük lejjebb a lángot és süssük másfél-két percig, majd fordítsuk meg és süssük tovább még egy percig.

5.      A vegyes salátát vágjuk apróra és keverjük össze a joghurtos öntettel.

6.      Végül rendezzük tányérra és frissen tálaljuk.

 

Grillezett mozzarella zöldséges bulgurral és joghurtos salátával

Hozzávalók:

120 gr Szarvasi grill mozzarella

1 cs. trikolor paprika

4 db koktélparadicsom

1 fej lilahagyma

1 gerezd fokhagyma

1 dl olaj a sütéshez

1 cs. petrezselyemlevél

10 dkg kukorica

só, bors, pirospaprika

1 csésze bulgur

1,5 csésze víz

10 dkg vaj

balzsamecet

22.jpg 

Elkészítés:

1.      A zöldségeket mossuk meg, a paprikát vágjuk vékony csíkokra.

2.      A lilahagymát karikázzuk fel, a paradicsomot szeljük ketté, a fokhagymát és a petrezselyemzöldet vágjuk apróra.

3.      A kukoricát (ami lehet konzerv is) grillezzük meg forró olajon, majd tegyük félre.

4.      Egy kisebb edényben forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a paprikát, a paradicsomot, a lilahagymát és a fokhagymát. Szórjuk meg sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint.

5.      Hagyjuk, hogy pár percig párolódjon, ha szükséges, öntsünk alá egy kis vizet.

6.      Tegyük bele a kukoricát, és a petrezselymet. Kavarjuk össze.

7.      Tegyük bele a bulgurt, öntsük fel a vízzel, és rakjuk bele a vajat.

8.      Lassú tűzön 10-15 percig főzzük, időnként kavargassuk meg.

9.      Ha elfőtte a levét, vegyük le a tűzhelyről.

10.   Egy grillserpenyőben forrósítsuk fel az olajat és tegyük bele a mozzarellát. Először kezdjük magasabb hőfokon/lángon, hogy kapjon egy kis kérget, majd vegyük lejjebb a lángot és süssük másfél-két percig, majd fordítsuk meg és süssük tovább még egy percig.

11.   Tányérra tesszük a mozzarellát és a zöldséges bulgurt, amit egy kis pohár segítségével formázhatunk is.

 

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr116007118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.