Szaloncukor teszt: melyik a legfinomabb a zselések között?

2019.dec.10.

Karácsony előtt száz tonna számra fogy a zselés szaloncukor. Nem véletlen, hisz ez a fajta a legkedveltebb Magyarországon. Nagyon kíváncsiak voltunk, hogy idén melyik zselé szaloncukrot érdemes a fára aggatni.  Magában is finom ez az édesség (lásd üres szaloncukros papírok a fán már december 25.-én reggel), de mutatunk a teszt után egy tuti süti receptet is vele! 

bor1_3.jpg

Magyar Élelmiszerv könyv meghatározása (Azonosító szám: MÉ 2-84/04)


A szaloncukor leírása: szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos termék, amely meghatározott szemnagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába/fémgőzölt fóliába, pillangós zárással, szemenként csomagolt édesipari készítmény. A kiszáradás megakadályozására és az élvezeti érték növelésére a szemeket védőbevonattal (kandiszréteg vagy csokoládé-, illetve egyéb bevonat) látják el.

Zselés szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza zselé, illetve gyümölcszselé.  

 ricktkpturbxy84ndy1mtriytfmmjfjzji0zmzinmfkntg2mdnhmjkxos5qcgeslqmah80d6m0cmpuczqnsamld.jpg

Szaloncukor vásárlási szokásaink

Amikor azt írtuk, hogy a zselés a legnépszerűbb szaloncukor Magyarországon, akkor azt az alábbi kutatás eredményére hivatkozva tettük, amit a Magyar Édességgyártók Szövetsége készíttetett.

hunbisco_nrc_omnibusz_infografika.jpg

 

A teszt menete

A kóstoláshoz az 5.000 Ft/kg egységár alatti szaloncukrokat szereztük be, mindet, ami kapható volt az országos üzletláncokban. A vaktesztet a Magyar Ár-Érték arány Kutató Egyesület végezte el.

A szaloncukrokat félbevágtuk a kóstolóknak, hogy a csokiréteg vastagságát, a csoki és a zselé közötti cukor kristályosodást és a zselé állagát szemrevételezéssel is meg tudják ítélni.

Amelyik csomagban több íz is volt, ott szétporciózva kóstoltunk. Volt egy termék, ahol 2 íz volt a csomagban, de ugyanazzal a csomagolással, ott csak a kóstolók tudták eldönteni, hogy milyen ízt is éreznek. Ezért láthattok ugyanazzal a borítóképpel több eredményt is, de az ízt mindenhol külön feltüntettük.

img_9364.jpg 

Az értékelés szempontjai

Illat: várjuk a jellegzetes étcsoki illatot és a zselé gyümölcsös aromáit is. A semleges vagy felismerhetetlen illatot lepontoztuk.

Állag: fontos a csokiborítás vastagság és minősége. A zselé legyen rugalmas és ne legyen a cukor kikristályosodva a csokiréteg és a zselé találkozásánál. 

Íz: egyértelmű a dolog, csak a jó minőségű, finom étcsokival borított szaloncukrokat fogjuk magasabb pontszámmal értékelni, valamint a kellemes, gyümölcsös ízű zseléket. Az felismerhetetlen ízeket, a gyenge csokiminőséget le fogjuk pontozni. Több féle ízű terméket kóstoltunk, így csak a minőség számított, legyen az narancsos, barackos, meggyes szaloncukor.

 

A zselé szaloncukrok vaktesztjének eredménye

 

13. Microse Csengettyű szaloncukor, egységára: 3426 Ft/kg. Pontszám: 4,2/10 pont  

Gyenge, jellegtelen illat. Cukros, zselés állag, ropog amikor esszük a csokiréteg és a zselé találkozásánál kikristályosodott cukortól. Az íze nem társítható semmilyen gyümölcshöz. A csoki alig érződik.

img_9339.JPG 

12. Gloria erdei zselés: málna, egységára: 1330 Ft/kg. Pontszám: 4,4/10 pont  

Az illata málna aromás, mű. Az állaga megfelelően rugalmas, édessége picit túlzó, a csoki nem értékelhető. A málna aroma túl sok lett bele.

img_9345.JPG 

11. Gloria erdei zselés: bodza, egységára: 1330 Ft/kg. Pontszám: 4,7/10 pont  

Enyhe bodzás illat, de 12 kóstolóból csak 2 tudta eltalálni, hogy ez elvileg bodza illet. Küzdöttek a kóstolók az íz meghatározásakor is, volt málna, narancs íz, de bodzát egy kóstoló írt. Az állaga rendben van: rugalmas, zselés, bár a csoki elég vékony rajta.

img_9345.JPG 

10. Auchan, egységára: 2854 Ft/kg. Pontszám: 4,7/10 pont  

Minimál csokis torta bevonó illat. Édesebb, mint ízesebb, talán citrusos ízjegyek érezhetőek (nem sikerült túl sok mindent írni az ízhez a pontozóknak). Az állaga kevésbé rugalmas, inkább kisebb zselédarabokra morzsolódik, a csokiból ízéből szinte semmi nem érezhető.

img_9340.JPG 

9. Glória classic narancsos-citromos, egységára: 1330 Ft/kg. Pontszám: 5,2/10 pont  

Enyhe csokis illat. Rugalmas, állag, elég édes, a talán! citrusos aromák nem természetesek.

img_9383.jpg 

8. Glória őszibarackos, egységára: 1199 Ft/kg. Pontszám: 6/10 pont  

Őszibarackos gumicukor illat (tehát aromás). A zselés állaga megfelelő, az édesség picit sok, a csokis-torta bevonós íz marad utoljára.

img_9350.JPG 

7. Glória ananászos, egységára: 1199 Ft/kg. Pontszám: 6,6/10 pont  

Páran eltalálták az ananász illatot, de többeknek nem sikerült. Az ananász jön ízben, elég jól, a zselé állaga megfelelő. A gyengesége a csoki: vékony és alig érezhető az íze.

img_9348.JPG 

6. LIDL zselés, egységára: 999 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

Erőtlen étcsokis illata van. A zselé állaga megfelel az elvárásoknak. Az édesség mértéke nekünk tetszett, nem volt gejl. Az zselé íze természetes, csak kevésbé intenzív. Míg a csoki csak a végén érezhető.

img_9346.JPG 

5. Bonbonetti, egységára: 3475 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Citromos és narancsos, de a csomagolásuk ugyanaz, a kóstolók az illat alapján tudták megkülönböztetni őket először.

Narancsos: Jó illatú csoki, egyszerű narancsos íz, bár picit aromás. A zselé állaga rugalmas, jó beleharapni, a csoki finom.

Citromos: a csoki ugyanaz a jó minőség, mint a narancsosnál, és enyhe citromos illata van. A zselé rugalmas, a csoki finom, a citromos jelleg lehetne erősebb, természetesebb.

img_9342.JPG 

3. Chocco Garden meggy, egységára: 3426 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Finom étcsoki illat, az állaga kiváló: rugalmas és tartalmas. Az íze eléggé meggyes, jobb féle aromával készült.

img_9343.JPG 

3. Chocco Garden alma, egységára: 3426 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Érezhető már az illatából is, hogy jó minőségű csoki vár ránk. Az alma aromái inkább csak kóstoláskor érezhetőek, a finom étcsoki íze dominál jobban.

img_9343.JPG 

1. Chocco Garden narancsos, egységára: 3426 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Az elvárt étcsoki illatot éreztük, amihez jól passzol a narancsos-gyümölcsös illat. Az állag kiváló. A csoki jó minőségű és nagyon finom narancsos a zselés töltelék.

img_9334.JPG 

1. Chocco Garden sárga barackos, egységára: 3426 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Az illata csokis és enyhén sárgabarackos ennek a szaloncukornak. Az állag tökéletes: a csoki roppanós és megfelelő vastagságú, míg a zselé rugalmas, tömörebb. A sárgabarack és az étcsoki egyszerre jelen van az ízében. Érezhetően jó minőségű alapanyagokból készítették.

img_9334.JPG

Összegzés

Az első helyezett 2 szaloncukor egy csomagolásban található keverve, ugyanez a helyzet a 2 harmadik Chocco Garden terméknél is. 

zseles-1.png

Püspökkenyér zselés szaloncukorral

ff6a2b96-9f80-4661-abcb-dc4ce5578445.jpg

HOZZÁVALÓK
25 dkg liszt

25 dkg cukor

30 dkg margarin

7 db tojás

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1 dl olaj

1 citrom reszelt héja

5 dkg kevert csonthéjas gyümölcs, pl. dió, mandula, mogyoró

20 dkg csokoládé

20 dkg aszalt, kandírozott gyümölcsök: mazsola, sárgabarackszilva, kandírozott narancshéj

15 dkg tesztgyőztes zselés cukor 

ELKÉSZÍTÉSE:
A csonthéjasokat, az aszalt gyümölcsöket és a zselés cukrokat apróra vágjuk és lisztben meghempergetjük. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a felolvasztott margarint, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a gyümölcsöket és a félbevágott szaloncukrokat. Alaposan összedolgozzuk. A sütőformát, mely lehet őzgerinc- vagy kuglófforma, kivajazzuk és belisztezzük, és beleöntjük a masszát.

Előmelegített sütőben, lassú tűznél (kb. 130-140ºC-on) sütjük 50-60 percig. A formában hagyjuk kihűlni. Ezt követően kiboríthatjuk az edényből és bekenhetjük felolvasztott csokoládéval, amihez kevés olajat is adagolhatunk; vagy megszórhatjuk porcukorral. Kínáláshoz ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

 

FRISS TESZTEK! KATT!!!

 

Gyerekpezsgő teszt: szeretett mesefigurák, kellemetlen ízek!

Nagy édes pezsgő teszt: Asti eljárással készült a győztes!

Mogyorós-csokis krémek tesztje: meglepetés a dobogón!

Mascarpone teszt: melyik a legfinomabb a tiramisuhoz?

Különleges ízű bejglik tesztje

süti beállítások módosítása