Nagy csípős kolbász teszt: melyik a legfinomabb hungarikum?

2019.okt.17.

Októberben beindul a kolbászszezon. Jönnek a kolbászfesztiválok, ahol finomabbnál finomabb termékeket kóstolhatunk a magyar gyártók termékeiből. Mi egy kicsit elébe mentünk ezen eseményeknek és az országosan kapható csípős vékony kolbászokat vakteszteltük. A tesztgyőztesre a kóstolók szórták a magas pontszámokat, valóban kiemelkedő minőségű csípős kolbászt találtunk! Következzen a 12 csípős kolbász vaktesztjének az eredménye!

borito_17.jpg

Hungarikum

Jelenleg a hungarikumok listáján a kolbászok közül a gyulai kolbász, a csabai kolbász, a debreceni pároskolbász szerepelnek. 

kolbasz.jpg

Kolbász a Magyar Élelmiszerkönyvben

Különböző (legfeljebb 38 mm, vastagkolbász esetén 38–55 mm közötti) átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolatba töltött, különböző szemcseméretűre aprított friss hús kategóriába tartozó sertés, marha, baromfi, illetve más vágóállat, illetve vad húsa, továbbá szalonna alapanyag vagy baromfizsiradék, vagy marhafaggyú, valamint jelleg- és ízkialakító anyagok felhasználásával készült termékek. Rekeszizmot és rágóizmot nem tartalmazhatnak.

Metszéslapjuk különböző aprítottságú, egyenletesen elkevert (minimum 4 mm) hús- és szalonna vagy faggyú mozaikból áll. Tartósításukat füstöléssel, majd azt követő szárításos érleléssel vagy gyorsított szárításos érleléssel (érlelésszabályozóval) végzik. A szárításos érlelés esetén az érlelés idejétől függően a termék félszáraz vagy szárazkolbász.

Szárításos érleléssel készült kolbászok

Víztartalom legfeljebb 28,0% (m/m)

Összes fehérjetartalom legalább 20,0% (m/m)

Zsírtartalom legfeljebb 47,0% (m/m)

Nátrium-klorid tartalom legfeljebb 4,5% (m/m)

Alak, méret: Bélbe töltött termék.

Burkolat: Tiszta, folytonossági hiányoktól mentes, nem penészes, kissé göbös felületű.

Állomány, metszéslap: A  termék tetszetős megjelenésű, egyenletesen, de termékfajtánként változó

méretben aprított és kevert hús- és szalonnaszemcsékből (faggyúból) álló, jól szeletelhető, tömör állományú húskészítmény. Tömör, rugalmas, jól összeálló, jól szeletelhető, nem rágós. A metszéslapon aprított hús- és szalonnaszemcsék láthatók egyenletes eloszlásban.

Szín, illat, íz: A burkolat barnásvörös színű, a metszéslap színét a hús, illetve a fűszerek határozzák meg. Füstölt, kellemesen fűszeres illatú, harmonikus ízhatását a fűszerek adják.

cikk3.jpg 

Teszt menete, előkészültek

Amikor elkezdtük szervezni a csípős kolbászok vaktesztjét azt hittük, hogy ez egy férfias teszt lesz. Ugye a teszten csak azok a tagjaink vehetnek részt, akik szeretik az adott terméket és a hölgyek meglepő módon nagyon is részt akartak venni a csípős kolbász teszten, mert szeretik a csípőset, mértékkel.

Tesztfókusz: a tesztre az olyan, országos láncokban kapható kizárólag sertéshúsból készült, száraz kolbászokat szereztük be, amelyek csomagolásán fel volt tüntetve a csípősség. Kizárólag csomagolt kolbászokat vettünk, hogy a bolti tárolás minősége nem befolyásolja a teszteredményt.

A teszten 11-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai.

 

Értékelési szempontok

A szempont rendszer kialakítása során figyelembe vettük a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározásait illetve fogyasztói igényeket is.

Összetétel:

osszetetel.JPG

Illat: füstölt illatot várunk, intezívebben. A fűszerek illata megjelenhet, viszont ez azt is jelzi, hogy nem kellőképpen füstölt a kolbász, tehát nem kaphat a nem füstölt illatú magas pontszámot, bármilyen finom fokhagymás-köményes illata is van.

Állag, állomány: nagyon fontos a metszéslap minősége, amit a Magyar Élelmiszerkönyv is jelez. Sőt már szeleteléskor is megítélhető az állag részlegesen. A gumis, túl rugalmas kolbászok nem természetes állagúak. A metszéslap (szeletelés után a kolbász vágási felülete) nagyon árulkodó: a egyenletesen darálás, homogén keverés alapelvárás. Ezen túl az érettebb kolbász felülete vágás után simább, a zsírgömböcskék sem szálasodnak. Egész fűszerként csak a kömény jelenik meg, ami jó minőséget sejtet, de ezt csak kóstolás után jelenthetjük ki. A pirospaprikának szép pirosra kell színeznie a kolbász textúráját, a narancssárga-világosabb szín Magyarországon alacsony minőségű paprikára vagy épp kevés fűszerpaprikára utal a kolbászban. 

Nem lehet rágós, mócsingos, se gyurma állagú a száraz kolbász.

Íz: a hagyományos, magyar kolbász összetevői a sertéshús, a só, a bors, a pirospaprika (édes és csípős), a kömény, sertésbél és a füst. Tehát természetes, a száradás folyamán összeérett ízeket kell tapasztalnunk. A füst íze jelenjen meg, a rossz füstölés miatt keserű lehet a kolbász külső rétege. 

Hústartalom: ezt nem értékeltük külön, de leírjuk. Látni fogjátok, hogy 150 g húsból készült 100 g kész kolbász, ami annak köszönhető, hogy a száradás folyamán ennyi vizet veszít a kolbász. Az esetek 80%-ban igaz az, hogy a magas hústartalom (150 g/100 g) már a minőség egyik jele. A másik 20%-nál - pedig hiába magas a hústartalom, ha a nyers sertéshús alapból vizesebb volt-, a kész kolbászt puhának fogjuk érezni, és még meg is fogjuk nézni a csomagoláson, hogy nem lángoltat vettünk-e. 

 

A nagy Csípős Kolbász teszt eredménye

12. Tauris Gyarmati csípős páros, egységára: 3311 Ft/kg. Pontszám: 3,8/10 pont  

Jó keménység, nagyobb darálású hús, világos szín. Az illata kolbászhoz képest teljesen jellegtelen, se fűszer, se füst. Az ízében a pirospaprika érezhető, bors talán, de további fűszerek nem érezhetőek. A csípősség intenzív. Az állaga gyurmás-túl homogén. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint ez a termék nem kolbász, igaz nem is írták rá.

img_8457.JPG

tauris.jpg 

11. Finomino csípős kolbász, egységára: 3195 Ft/kg. Pontszám: 5,6/10 pont  

Intenzív füstillat. Kevésbé érett alapanyag, a paprika nem szívódott át a zsírgömbökbe. A füst íze érezhető, ezentúl a pirospaprika és fokhagyma. Puha, inkább lángolt kolbász. Enyhén csípős.

img_8450.JPG

finomino.jpg 

10. TESCO csípős kolbász, egységára: 3883 Ft/kg. Pontszám: 5,8/10 pont  

Érezhető füstillat. Kemény, rugalmas állag. Közepes méretű darálással. Nagyon világos szín. Vágás során a zsírgömbök elnyúlnak, ami azt jelenti, hogy még érhetett volna a kolbász. Az íze fokhagymás, paprikás. Alig csíp.

img_8448.JPG

tesco_4.jpg

9. Címeres ördög karika kolbász, egységára: 3297 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Markáns paprikás, fokhagymás illat, viszont gyenge füstillat. Szép márványozott állag, jól elkevert alapanyagok. Megfelelő mennyiségű pirospaprika. Puhább állagú, kellemesen csípős, pirospaprikás, borsos, fokhagymás íz.

img_8456.JPG

gyula_cimeres.jpg 

8. Csabai páros kolbász, csípős, egységára: 4660 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Füstös, köményes illat. Kisebb-közepes darálású, szépen paprikázott, egészköményes állag. Elég sós, a fűszerek intenzívek. Az állaga puhább. Kellemesen csíp.

img_8458.JPG

csabai_kicsi.jpg 

7. COOP Makói csípős páros kolbász, egységára: 3145 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Enyhe füst és erősebb paprika-fokhagyma illat. Kisebb darálású, homogén textúra. Jól paprikázott, szép szín. Klasszikus paprikás-borsos, fokhagymás fűszerezés, de enyhe intenzitással és csípősséggel.

img_8452.JPG

coop_1.jpg 

6. Gyulai csípős parasztkolbász, egységára: 3711 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Füstös, fokhagymás, paprikás illat. Szépen márványozott, közepes méretre darált húsból készült kolbász. Közepesen csípős, így a füst, fokhagyma és paprika íze is jól érezhető.

img_8416.JPG

gyulai_paraszt.jpg 

3. Csabai csípős pároskolbász, egységára: 3177 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Füstös, köményes illat. Kisebb-közepes darálású, szépen paprikázott, egész köményes állag. A fűszerek intenzívek. Az állaga megfelelő, érettebb. Kellemesen csíp.

img_8455.JPG

csabai_nagy.jpg 

3. Darnó Hús Szigetközi pokolian csípős kolbász, egységára: 4998 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Nagyon kellemes füstillat. Kicsi-közepes darálású, szépen paprikázott, láthatóan jó alapanyagból készült. Jó minőségű fűszerpaprika, fokhagyma íze érezhető legjobban, de a természetes füst kíséri mindezeket. Elég csípős kolbász.

img_8449.JPG

darno.jpg 

3. PICK Míves csípős páros kolbász, egységára: 5495 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Házias füst és paprika illat. Szép piros, jól elkevert alapanyag. Kis-közepes darálású hús. Markáns, finom paprikás, érett íz. A bors, a kömény, az enyhe fokhagyma és a kellően csípős paprika aránya házias jelleget ad ennek a kolbásznak.

img_8453.JPG

pick_1.jpg 

2. Gyulai Pokol kolbász, egységára: 6396 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont  

Mennyei füstillat. Tökéletes a vágási felület. Homogén, fűszerpaprikával kellően átitatott, szép szín, látszódik az egész kömény. Teljesen érett kolbász (szárazabb, de pont jó). Ízben kellemesen, de erősen csípős, füstös, házias, érett jelleg. A fűszerezése és az összetevők arányai a fogyasztó ízléséhez lettek beállítva.

img_8454.JPG

gyulai_hot.jpg 

1. Gyulai Kézműves csípős kolbász, egységára: 4238 Ft/kg. Pontszám: 8,8/10 pont  

Nagyon finom füstillat. Gyönyörűen márványozott a vágási felület, kicsi-normál darálású a hús. Homogén, fűszerpaprikával kellően átitatott, szép szín, látszódik az egész kömény. Ízében kellemesen füstös, házias jelleg. A pirospaprika-fokhagyma-bors-kömény arány kiváló. Megfelelő keménység, tökéletesen érett kolbász. A csípősség mértéke harmonizál a fűszerek ízintenzitásával.

img_8459.JPG

gyulai_kez.jpg 

Összesítés

csiposkolbasz-1_2.png

 

A tesztgyőztes magyar "katona" :)

cikk1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr2315222452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stenonis 2019.10.18. 19:58:06

@Denise Hogyisdugják:
Dél-Alföldön mindig raknak köményt a kolbászba, a gyulaiba jellemzően őröltet, a csabaiba egészet.
Ha kömény nélkülit szeretnél, akkor ne Békéscsaba, Gyula, Szeged, Makó környékéről származó kolbászt keress.

maradokapénzemnél 2019.10.18. 20:11:50

@Veszéjben a lyogállamiság !: "tegnap éjjel egy kolbász megmentette az életed" :)

siriq111 2019.10.18. 22:57:25

A pokol kolbasz is csak gyengen csipos. Ettol lehetne sokkal csiposebb is. Kulon brand-t lehet erre epiteni. A mostaniak gyengek de nagyon.

siriq111 2019.10.18. 23:00:50

Nalam a scotch bonnet-nel kezdodik a csipos.

Leooo 2019.10.19. 00:54:49

Lehel piac, békéscsabai házi mangalica csípős parasztkolbász ---> mennyei. Az nem, hogy 5.150 Ft/kg az ára. Aki kömény és paprika nélküli kolbászt szereti, az Nyíregyháza-Bodrogköz vonalon próbálkozzon, arrafelé így szokták.

Komojtalan 2019.10.19. 09:20:04

@Stenonis: Ez azért így nem teljesen igaz. Sütni való kolbászból csak Békéscsabait vagyok hajlandó venni, mert az összes többi édes a sok köménytől. 1 évig végig kóstoltam a Kossuth-téri piac majdnem összes hentesét, egy helyen találtam olyan kolbászt amit nagyanyám és a rokonság készített Békés megyében.
A cikkhez: Pont az erős fűszerezés miatt nem annyira lényeges a termék, én az 1200-1500 -ös árkategóriából veszek hentestől. Valóban van különbség, de nem 2-3-4x -es. Pizzára, tölteni, stb ... jó, enni szintén ugyanazon a hentesnél vett békéscsabai vastagkolbász a nyerő (3200 Ft), ez megfelel a 30-40 éves Békés megyei receptnek.

Szaktanár 2019.10.19. 09:27:53

jogos a gyulai termékek dobogós helyezése, de a tóalmási csípős, tüzes kolbászokat hiányolom a listáról.

maradokapénzemnél 2019.10.19. 09:43:59

@Komojtalan: kolbászból az olcsó kolbász nem kolbász, nem lehet normális alapanyagokból, megfelelő technológiával készített kolbászt kapni 3.000 Ft/ alatt. Alapanyag + elkészítés + fűszer + füstölés + érlelés (ahol elveszíti a nyers tömege 40%-át) + azért egy kis haszon is hadd legyen már rajta!

maradokapénzemnél 2019.10.19. 09:46:39

@Szaktanár: a tesztben csak az országosan kapható kolbászok szerepelhetnek. A Tóalmási csak 6 megyében kapható.

maradokapénzemnél 2019.10.19. 09:49:26

@siriq111: egyedi ízlés, de a magyar csípős kolbászban mit keresne ilyen nevű paprika? Mi tiszteljük a hagyományokat és azt, hogy a kolbászba csak a tradicionális alapanyagok kerüljenek. Persze te otthon azt teszel bele, amit akarsz, van pulykakolbász is, sőt vegán is :)

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.19. 10:22:38

@Szaktanár: A tóalmási tényleg jó a kommerszek között.. Enyhe téliszalámis utóíz a nemespenész miatt..

Szaktanár 2019.10.19. 12:07:01

@maradokapénzemnél: ja, ezt nem tudtam, bocs.

@Veszéjben a lyogállamiság !: proli vagyok, nekem ízlik :)

nyelv-ész 2019.10.19. 14:24:01

Hartai? Az nem kapható országosan?

maradokapénzemnél 2019.10.19. 16:28:00

@nyelv-ész: mi nem találtunk az üzletekben csomagoltat, lehet az csak szálban kapható a húspultokban?

Komojtalan 2019.10.19. 16:28:35

@maradokapénzemnél: Mint írtam ízre nem sok különbség van, főleg ha felhasználjuk: Pizzára, húst tölteni, akár levesbe. De ha valaki kenyérrel eszi akkor sem rossz az 1200-1500 kategória, egy 2000 forintos párizsival egy napon nem említeném. Azért nem írok márkanevet, mert 2-3 félét is szoktam venni, nagy különbség nincs.