Nagy csípős kolbász teszt: melyik a legfinomabb hungarikum?

2019.okt.17.

Októberben beindul a kolbászszezon. Jönnek a kolbászfesztiválok, ahol finomabbnál finomabb termékeket kóstolhatunk a magyar gyártók termékeiből. Mi egy kicsit elébe mentünk ezen eseményeknek és az országosan kapható csípős vékony kolbászokat vakteszteltük. A tesztgyőztesre a kóstolók szórták a magas pontszámokat, valóban kiemelkedő minőségű csípős kolbászt találtunk! Következzen a 12 csípős kolbász vaktesztjének az eredménye!

borito_17.jpg

Hungarikum

Jelenleg a hungarikumok listáján a kolbászok közül a gyulai kolbász, a csabai kolbász, a debreceni pároskolbász szerepelnek. 

kolbasz.jpg

Kolbász a Magyar Élelmiszerkönyvben

Különböző (legfeljebb 38 mm, vastagkolbász esetén 38–55 mm közötti) átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolatba töltött, különböző szemcseméretűre aprított friss hús kategóriába tartozó sertés, marha, baromfi, illetve más vágóállat, illetve vad húsa, továbbá szalonna alapanyag vagy baromfizsiradék, vagy marhafaggyú, valamint jelleg- és ízkialakító anyagok felhasználásával készült termékek. Rekeszizmot és rágóizmot nem tartalmazhatnak.

Metszéslapjuk különböző aprítottságú, egyenletesen elkevert (minimum 4 mm) hús- és szalonna vagy faggyú mozaikból áll. Tartósításukat füstöléssel, majd azt követő szárításos érleléssel vagy gyorsított szárításos érleléssel (érlelésszabályozóval) végzik. A szárításos érlelés esetén az érlelés idejétől függően a termék félszáraz vagy szárazkolbász.

Szárításos érleléssel készült kolbászok

Víztartalom legfeljebb 28,0% (m/m)

Összes fehérjetartalom legalább 20,0% (m/m)

Zsírtartalom legfeljebb 47,0% (m/m)

Nátrium-klorid tartalom legfeljebb 4,5% (m/m)

Alak, méret: Bélbe töltött termék.

Burkolat: Tiszta, folytonossági hiányoktól mentes, nem penészes, kissé göbös felületű.

Állomány, metszéslap: A  termék tetszetős megjelenésű, egyenletesen, de termékfajtánként változó

méretben aprított és kevert hús- és szalonnaszemcsékből (faggyúból) álló, jól szeletelhető, tömör állományú húskészítmény. Tömör, rugalmas, jól összeálló, jól szeletelhető, nem rágós. A metszéslapon aprított hús- és szalonnaszemcsék láthatók egyenletes eloszlásban.

Szín, illat, íz: A burkolat barnásvörös színű, a metszéslap színét a hús, illetve a fűszerek határozzák meg. Füstölt, kellemesen fűszeres illatú, harmonikus ízhatását a fűszerek adják.

cikk3.jpg 

Teszt menete, előkészültek

Amikor elkezdtük szervezni a csípős kolbászok vaktesztjét azt hittük, hogy ez egy férfias teszt lesz. Ugye a teszten csak azok a tagjaink vehetnek részt, akik szeretik az adott terméket és a hölgyek meglepő módon nagyon is részt akartak venni a csípős kolbász teszten, mert szeretik a csípőset, mértékkel.

Tesztfókusz: a tesztre az olyan, országos láncokban kapható kizárólag sertéshúsból készült, száraz kolbászokat szereztük be, amelyek csomagolásán fel volt tüntetve a csípősség. Kizárólag csomagolt kolbászokat vettünk, hogy a bolti tárolás minősége nem befolyásolja a teszteredményt.

A teszten 11-en vettünk részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai.

 

Értékelési szempontok

A szempont rendszer kialakítása során figyelembe vettük a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározásait illetve fogyasztói igényeket is.

Összetétel:

osszetetel.JPG

Illat: füstölt illatot várunk, intezívebben. A fűszerek illata megjelenhet, viszont ez azt is jelzi, hogy nem kellőképpen füstölt a kolbász, tehát nem kaphat a nem füstölt illatú magas pontszámot, bármilyen finom fokhagymás-köményes illata is van.

Állag, állomány: nagyon fontos a metszéslap minősége, amit a Magyar Élelmiszerkönyv is jelez. Sőt már szeleteléskor is megítélhető az állag részlegesen. A gumis, túl rugalmas kolbászok nem természetes állagúak. A metszéslap (szeletelés után a kolbász vágási felülete) nagyon árulkodó: a egyenletesen darálás, homogén keverés alapelvárás. Ezen túl az érettebb kolbász felülete vágás után simább, a zsírgömböcskék sem szálasodnak. Egész fűszerként csak a kömény jelenik meg, ami jó minőséget sejtet, de ezt csak kóstolás után jelenthetjük ki. A pirospaprikának szép pirosra kell színeznie a kolbász textúráját, a narancssárga-világosabb szín Magyarországon alacsony minőségű paprikára vagy épp kevés fűszerpaprikára utal a kolbászban. 

Nem lehet rágós, mócsingos, se gyurma állagú a száraz kolbász.

Íz: a hagyományos, magyar kolbász összetevői a sertéshús, a só, a bors, a pirospaprika (édes és csípős), a kömény, sertésbél és a füst. Tehát természetes, a száradás folyamán összeérett ízeket kell tapasztalnunk. A füst íze jelenjen meg, a rossz füstölés miatt keserű lehet a kolbász külső rétege. 

Hústartalom: ezt nem értékeltük külön, de leírjuk. Látni fogjátok, hogy 150 g húsból készült 100 g kész kolbász, ami annak köszönhető, hogy a száradás folyamán ennyi vizet veszít a kolbász. Az esetek 80%-ban igaz az, hogy a magas hústartalom (150 g/100 g) már a minőség egyik jele. A másik 20%-nál - pedig hiába magas a hústartalom, ha a nyers sertéshús alapból vizesebb volt-, a kész kolbászt puhának fogjuk érezni, és még meg is fogjuk nézni a csomagoláson, hogy nem lángoltat vettünk-e. 

 

A nagy Csípős Kolbász teszt eredménye

12. Tauris Gyarmati csípős páros, egységára: 3311 Ft/kg. Pontszám: 3,8/10 pont  

Jó keménység, nagyobb darálású hús, világos szín. Az illata kolbászhoz képest teljesen jellegtelen, se fűszer, se füst. Az ízében a pirospaprika érezhető, bors talán, de további fűszerek nem érezhetőek. A csípősség intenzív. Az állaga gyurmás-túl homogén. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint ez a termék nem kolbász, igaz nem is írták rá.

img_8457.JPG

tauris.jpg 

11. Finomino csípős kolbász, egységára: 3195 Ft/kg. Pontszám: 5,6/10 pont  

Intenzív füstillat. Kevésbé érett alapanyag, a paprika nem szívódott át a zsírgömbökbe. A füst íze érezhető, ezentúl a pirospaprika és fokhagyma. Puha, inkább lángolt kolbász. Enyhén csípős.

img_8450.JPG

finomino.jpg 

10. TESCO csípős kolbász, egységára: 3883 Ft/kg. Pontszám: 5,8/10 pont  

Érezhető füstillat. Kemény, rugalmas állag. Közepes méretű darálással. Nagyon világos szín. Vágás során a zsírgömbök elnyúlnak, ami azt jelenti, hogy még érhetett volna a kolbász. Az íze fokhagymás, paprikás. Alig csíp.

img_8448.JPG

tesco_4.jpg

9. Címeres ördög karika kolbász, egységára: 3297 Ft/kg. Pontszám: 7,3/10 pont  

Markáns paprikás, fokhagymás illat, viszont gyenge füstillat. Szép márványozott állag, jól elkevert alapanyagok. Megfelelő mennyiségű pirospaprika. Puhább állagú, kellemesen csípős, pirospaprikás, borsos, fokhagymás íz.

img_8456.JPG

gyula_cimeres.jpg 

8. Csabai páros kolbász, csípős, egységára: 4660 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Füstös, köményes illat. Kisebb-közepes darálású, szépen paprikázott, egészköményes állag. Elég sós, a fűszerek intenzívek. Az állaga puhább. Kellemesen csíp.

img_8458.JPG

csabai_kicsi.jpg 

7. COOP Makói csípős páros kolbász, egységára: 3145 Ft/kg. Pontszám: 8/10 pont  

Enyhe füst és erősebb paprika-fokhagyma illat. Kisebb darálású, homogén textúra. Jól paprikázott, szép szín. Klasszikus paprikás-borsos, fokhagymás fűszerezés, de enyhe intenzitással és csípősséggel.

img_8452.JPG

coop_1.jpg 

6. Gyulai csípős parasztkolbász, egységára: 3711 Ft/kg. Pontszám: 8,1/10 pont  

Füstös, fokhagymás, paprikás illat. Szépen márványozott, közepes méretre darált húsból készült kolbász. Közepesen csípős, így a füst, fokhagyma és paprika íze is jól érezhető.

img_8416.JPG

gyulai_paraszt.jpg 

3. Csabai csípős pároskolbász, egységára: 3177 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Füstös, köményes illat. Kisebb-közepes darálású, szépen paprikázott, egész köményes állag. A fűszerek intenzívek. Az állaga megfelelő, érettebb. Kellemesen csíp.

img_8455.JPG

csabai_nagy.jpg 

3. Darnó Hús Szigetközi pokolian csípős kolbász, egységára: 4998 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Nagyon kellemes füstillat. Kicsi-közepes darálású, szépen paprikázott, láthatóan jó alapanyagból készült. Jó minőségű fűszerpaprika, fokhagyma íze érezhető legjobban, de a természetes füst kíséri mindezeket. Elég csípős kolbász.

img_8449.JPG

darno.jpg 

3. PICK Míves csípős páros kolbász, egységára: 5495 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Házias füst és paprika illat. Szép piros, jól elkevert alapanyag. Kis-közepes darálású hús. Markáns, finom paprikás, érett íz. A bors, a kömény, az enyhe fokhagyma és a kellően csípős paprika aránya házias jelleget ad ennek a kolbásznak.

img_8453.JPG

pick_1.jpg 

2. Gyulai Pokol kolbász, egységára: 6396 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont  

Mennyei füstillat. Tökéletes a vágási felület. Homogén, fűszerpaprikával kellően átitatott, szép szín, látszódik az egész kömény. Teljesen érett kolbász (szárazabb, de pont jó). Ízben kellemesen, de erősen csípős, füstös, házias, érett jelleg. A fűszerezése és az összetevők arányai a fogyasztó ízléséhez lettek beállítva.

img_8454.JPG

gyulai_hot.jpg 

1. Gyulai Kézműves csípős kolbász, egységára: 4238 Ft/kg. Pontszám: 8,8/10 pont  

Nagyon finom füstillat. Gyönyörűen márványozott a vágási felület, kicsi-normál darálású a hús. Homogén, fűszerpaprikával kellően átitatott, szép szín, látszódik az egész kömény. Ízében kellemesen füstös, házias jelleg. A pirospaprika-fokhagyma-bors-kömény arány kiváló. Megfelelő keménység, tökéletesen érett kolbász. A csípősség mértéke harmonizál a fűszerek ízintenzitásával.

img_8459.JPG

gyulai_kez.jpg 

Összesítés

csiposkolbasz-1_2.png

 

A tesztgyőztes magyar "katona" :)

cikk1.jpg

 

süti beállítások módosítása