A nagy mozzarella teszt

2019.sze.19.

A mozzarella sajt nagyon egészséges, minden korosztály szereti és nagyon sokoldalú a felhasználása. A kis mozzarella gömbök helye vitathatatlan a salátákban, mi is mutatjuk a szicíliai caprese saláta receptjét. Ami után viszont mindenki megnyalta mind a tíz ujját az az olaj bundáskenyér. Mutatjuk az elkészítését, de előbb következzen a Magyarországon kapható 15 féle fior di latte mozzarella sajt vaktesztje!

ddd.jpg

Újdonság a teszten!

A cikkünk végén találod az első élelmiszer teszt videónkat, amiben a tesztfolyamaton túl bemutatjuk az olvadós sajttal töltött olasz bundás kenyér receptjét és a sziciliai caprese salátát is.

A mozzarella

Története

Az első hivatalosan mozzarellának tekinthető sajtot 1200-as évek környékén készítették a bencés szerzetesek Olaszországban. Sajttésztája a gyártás során ruganyos, formázható, jellegzetesen szálas és réteges szerkezetűvé válik. Zsírtartalma a szárazanyagból számolva 40-45% körüli. Származási helyén vízibivaly tejéből készül a „Mozzarella di Buafala”, egyéb vidékeken illetve a nagykereskedelemben többnyire tehenek pasztőrözött tejéből készítik, de ennek a sajtnak „Fior di Latte” a neve.

A mozzarella készítése

Szokásos formája szabálytalan gömb alakú, nagyjából tojás- és zsemlenagyság között, körülbelül 50-200 grammos súlyban. Nevét – „tépett”, „tépett darabka” – az elkészítésének módjáról kapta, ugyanis a nagyobb sajttömbökből kézzel tépkedik ki a kisebb darabokat, amelyeket az említett gömböcökre formáznak. Íze semleges. Többnyire nem érlelik, s mert eredeti állapotában mindössze 12-24 órát áll el, hagyományosan frissen hozzák forgalomba. Az első 24 óra elteltével a mozzarellát kiveszik a készítés során fennmaradt natúr folyadékból, s száraz, hűtött helyen tárolják tovább (nedves közegben nagyon könnyen megpenészedik).

A kereskedelemben kapható, hasonló elnevezésű sajtok nem egyenértékűek az eredeti mozzarellával, többnyire tehéntejből készülnek, és folyadékban csomagolva hozzák őket forgalomba. Magyarországon mozzarella néven a tehéntejből készült sajtot gyártják és árusítják (mozzarella fior di latte). 

dsc_4305.JPG

 

A teszt menete

A tesztben 12-en vettünk rész. Mivel egy abszolút egészséges élelmiszerről van szó, ezért felkértünk 2 gyerkőcöt is a tesztre (9 éves, 14 éves). Kíváncsiak voltunk, hogy ez az alapvetően édeskés sajt bejön-e ennek a korosztálynak. A tesztet, ahogy eddig is mi, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai végeztük el.

A beszerzéskor figyeltünk arra, hogy ne melegedhessen fel a mozzarella, ezért vittük a hűtőládánkat az autóban.

A tesztre az összes Magyarországon kapható tehéntejből készült mozzarellát megvásároltuk. 

dsc_4333.JPG

 

Az értékelés szempontjai

A mozzarella a friss sajtok családjába tartozik, úgyhogy minden szempontot áthatott az, hogy a frissességre utaló jeleket kerestük. Ehhez természetesen a tesztelőkészület is fontos volt. A hűtőből kivéve pár percen belül elindult a teszt, hogy ne melegedhessen fel a sajt, bár 22 C-kon kóstoltunk, de akkor is. 

Illat: édeskés, friss illatot várunk el egy kiváló mozzarellától és igenis legyen illata, mert a teljesen jellegtelen illat a gyenge minőségű alapanyagra (tejre) utal. A savanykás illat technológiai hibára vagy nem megfelelő tárolási körülményre utal.

Állag: a gyúrás következtében kialakult sajtszálak a mozzerella sajtok jellegzetességei, enélkül nem is mozzarella. 

Íz: édes, tejes, tejszínes ízt várunk. A sós lé ízét nem veheti fel a sajt. A savanyú, keserű, idegen íz tárolási vagy technológiai hiba eredménye.

dsc_4202.jpg

A teszt végi videóban bemutatunk 2 tényleg pár perces mozzarellás receptet, ami imádni fogsz és a családod is! Az egyik nagyon egészséges, a másik pedig alkalmas arra, hogy bárkit lenyűgözz vele, főleg ha sütés után egyből felvágod, mert akkor megtörténik a csoda :)

dsc_4469.JPG

A nagy mozzarella teszt eredménye

 

15. Alpinetta mozzarella, egységára: 2390 Ft/kg. Pontszám: 4,8/10 pont  

Az illata jellegtelen, az íze alig érezhető. Az sajttészta túl tömör.

img_7079.JPG 

14. TESCO mozzarella, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 6,9/10 pont  

Közepesen kemény, szálas állagú mozzarella. Enyhe tejes illat és íz jellemzi.

img_7077.JPG 

13. ALDI Carloni mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7/10 pont  

A belseje tömörebb, de szálas szerkezetű. Sima tejes, tejcukros íz.

img_7080.JPG 

12. Galbani mozzarella, egységára: 3390 Ft/kg. Pontszám: 7,4/10 pont  

Puha, tejes, minimál sajtos jelleg, édeskés, nem tejszínes, teljesen natúr, ízkarakterektől mentes.

img_7078.JPG 

11. Auchan mozzarella (zöld csomag), egységára: 1590 Ft/kg. Pontszám: 7,5/10 pont  

Enyhe, tejes illat és íz. A többi mozzarellához képest tömörebb állagú, de szépen láthatóak a gyúrás során kialakult sajtszálak.

img_7089.JPG 

10. LIDL Lovito mini mozzarella, egységára: 2792 Ft/kg. Pontszám: 7,6/10 pont  

Tejes illatú, puha-rugalmas szerkezetű sajt. Az íze édeskés, tejszínes.

img_7098.JPG 

9. LIDL Lovito mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7,7/10 pont  

Lágyabb, tejes illatú mozzarella. Puha, már-már krémes állagú. Az íze édeskés-tejszínes.

img_7097.JPG 

7. PENNY San Fabio mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Édeskés, tejes illatot éreztünk. Lágyabb-szálas állag, puha, finom tejes, enyhébb ízű mozzarella.

img_7086.JPG 

7. Zottarella mini mozzarella, egységára: 3193 Ft/kg. Pontszám: 7,8/10 pont  

Tejes, tejszínes illat. Puhább-szálas szerkezet, minimál sajtos ízjegyek, megfelelő sózású, rugalmas gömbök.

img_7071.JPG 

6. SPAR Budget mozzarella, egységára: 1592 Ft/kg. Pontszám: 7,9/10 pont  

Édeskés, tejes illat. Megfelelő lágyság és tejszínes íz. Semmi mellékíz, az állaga puha, de nem találtuk a gyúrás miatt keletkező jellegzetes szálakat.

img_7088.JPG 

3. Zottarella mozzarella, egységára: 2072 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Tejes, tejszínes illat. Puhább-szálas szerkezet, minimál sajtos ízjegyek, kellemes aromájú, megfelelő sózású.

img_7082.JPG 

3. Auchan mini mozzarella, egységára: 1680 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Hófehér szín, tartalmas tejes-tejszínes illat és íz. Állaga puha, rugalmas, de a kis golyók nem tudják visszaadni azt az állagot, mint a nagyobb tömbből vágott szelet. Salátához viszont kiváló választás, nem csak finom, hanem guszta is.

img_7084.JPG 

3. Szarvasi mini mozzarella, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 8,2/10 pont  

Hófehér szín, tartalmas tejes-tejszínes illat. Ízében tiszta tej-tejszín érezhető a legjobban, friss-sajtos ízjegyekkel. Állaga puha, rugalmas, de a kis golyók nem tudják visszaadni azt az állagot, mint a nagyobb tömbből vágott szelet. Viszont egy salátához meg nem tudunk finomabb mozzarella golyókat elképzelni ennél.

img_7083.JPG 

2. Auchan mozzarella, egységára: 1680 Ft/kg. Pontszám: 8,4/10 pont  

A színe megfelel a fogyasztói elvárásoknak, hófehér. Illatában és az ízében is a tejes-tejszínes jegyeket éreztük leginkább, finom friss-sajtos ízjegyekkel. Kellemes puha, rugalmas állag.

img_7087.JPG 

1. Szarvasi mozzarella, egységára: 1990 Ft/kg. Pontszám: 8,6/10 pont  

A sajttészta hófehér színű. Állaga puha, rugalmas, és érződik - látszódik a gyúrás közben keletkezett szálas szerkezet. Tartalmas, tejes-tejszínes illat. Ízében a tiszta tej-tejszín zamata dominál, finom friss-sajtos ízjegyekkel.

img_7094.JPG 

Összegzés

A feltételezésünk bejött, a gyerekeknek is ízlett a mozzarella, főleg az olasz bundás kenyérben. A tesztgyőztes legtöbb pontozónknál első lett, ez látszik is a magas minőségi pontszámon.

mozzarella_sajt-1.png

Tesztvideónk az olasz bundáskenyér és a sziciliai caprese saláta receptjével

 

 

Vagy Youtubon, ha úgy jobb :)

 

 

süti beállítások módosítása