A nagyon vékony kolbász teszt

2017.nov.23.

Tél közeledtével beindul a disznóvágás szezon. Mi is minden évben töltünk 5-5 kiló sütnivaló és füstölni való kolbászt. Idő és lehetőség hiányában azonban sokaknak csak anekdota a disznóvágás és a "vidéki rokonok" se vágnak már, így körül kell néznünk a piacon, van-e jó fajta kolbász. 24 különböző vékony kolbászt teszteltünk és pontoztunk vakon. Melyik lett tesztünkön a legfinomabb kolbász?

3.JPG

A kolbász vagy parasztkolbász, amit sertés vékonybélbe töltenek, 3-5 cm nyers átmérővel. Vastagkolbász, ami vastagbélbe van töltve. Mi most azokat a vékony kolbászokat teszteltük, amelyek átmérője 2 cm alatt vannak.

A piacon kapható vékony kolbászoknak nincs egységes neve, egyfelől a különböző történelmi és földrajzi eredet másfelől azért, mert semmilyen szabályozás nincs a kolbásztermékek e vékony társaságának egységes megnevezésére vagy összetételére. Toszogatott kolbász persze nincs ebben a kategóriában (régies elnevezése az ujjal töltött kolbásznak).

 

Így a 24 általunk tesztelt kolbászok az többféle megnevezéssel, hústartalommal és ízesítéssel kaphatóak a magyar piacon

Megnevezés:

- cserkészkolbász

- snack kolbász

- cabanossi

- stick

- juhbélbe töltött kolbász

Ízesítés

- csemege, pirosparika nélkül

- pirospaprikás, nem csípős

- pirospaprikás, csípős

- nem tradicionális: sajtos, mézes, szilvás, rumos

Hús alapanyag:

- sertés

- marha

- és sajnos csirke és pulyka

Arról, hogy egy vevő a csomagoláson található infó alapján milyen biztonsággal vásárolhat ilyen termékeket csak annyit, hogy Magyar Termék Nagydíjat kapott olyan termék is, ahol az ízért a nátrium glutamát, a színért pedig a túltolt céklakivonat volt a felelős. A csomagolás ennél a terméknél valóban gusztusos. Lehet, azt díjazták.

Sajnos nem valami szigorú a szabályzás a kolbászok terén, szinte mindenféle adalékot bele lehet tenni, ami szerepel az E-listán. Nincsenek minimum fűszer mennyiségek vagy érlelési idők meghatározva. Érthetetlen, időszerű volt a kolbász teszt.

Megtanultuk, hogy a műbél egyik alapanyaga a nátrium alginát, ami az alginsavhoz hasonlóan egyes barna algák sejtfalának alkotóeleme.

Illetve a magas hústartalom, például 100 gramm késztermék 185 gramm hús felhasználásával készült, sem jelent feltétlenül finom kolbászt. 

8 fős kóstolócsapatunk ismét vakteszten pontozta a termékeket vékony kolbász tesztünkön. Előzetesen magasabb minőségre számítottunk, mint a boltokban kapható lángolt vagy száraz kolbász terméknél, hisz a vékony kolbászoknál átlagosan 150 gramm húsból érik el szárítva a 100 gramm vékony kolbászt. 

1_3.jpg

Pontozás menete: minden vékony kolbász 1-10 pontoztunk, ahol a 10 a legkiválóbbat jelentette. Az illat 20%, az íz 40%, az állag 40% súllyal számítottuk, hiszen a nem füstölt termékek azonnal hátrányból indultak volna egyenértékű számítás esetén a vakteszten.

Íz-illat: azt vizsgáltuk mennyire fűszeres, karakteres a kolbász, függetlenül a pirospaprika mennyiségtől. Voltak füstölt és füstölés nélkül szárított vékony kolbászok a teszten, tehát ha füstölt volt, akkor a füst illat minőségét, ha nem volt füstölt akkor a szárítás eredményeképpen létrejött illatot pontoztuk. 

Állag: száraz, de nem rágós és evés közben részeire eső kolbászokat pontoztuk kedvezőbben, a májkrém vagy gumicukor állagúakat, vagy akár mócsingos állapotú kolbászokat elfogadhatatlannak tartjuk minőség szempontjából.

A legfinomabb, legjobb kolbász definíciója mindenkinek más, nekünk: száraz, de nem rágós, kellemes illatú, de nem csak a füstölés miatt, íze a fűszerek harmonikus kombinációja legyen és érezhető, markáns jellegűeket szeretjük, nem az éppen valami ízecskével rendelkezőt. Szóval ez az alapfelállás a kolbász teszten.

Vizsgáltuk az összetevőket, így több vékony kolbászban van nátrium-glutamát ízfokozó, amit betiltanánk, ha lenne "kolbász törvény", illetve a tartósítószerek használata is alacsony minőséget sejtet, hisz nem használják a só és füstölés jelentette természetes tartósító technológiát. Szóval a nem kolbászba való adalékokat feltüntettük. 

5.JPG

A nátrium nitrit minden vékony kolbászban benne volt, ahol nem ott külön jelöltük.

Néhány napig kolbászból volt a kerítés is a Maradok a pénzemnél csapat háza táján, és ne feledjük, több nap, mint kolbász!

 

Nagyon vékony kolbász tesztünk eredménye

 

24. Auchan lédig rumos-szilvás snack kolbász (4,1/10 pont)

Nagyon kellemes füstölt illat, talán a mezőny legjobbja. Sajnos a kellemes élmény nem tart sokáig, mert az első harapáskor mindenki néz egy nagyot. Ugyanis az állaga a májkrém és a gumicukor között van félúton és az íze a rumaroma miatt nem valami kellemes. Vékony lángolt kolbász ez, ami sajnos a túlzott rum aroma miatt élvezhetetlen. Jó hír: semmilyen allergént nem tartalmaz. Pirospont, de emiatt nem került előrébb a teszten.

rumos_szilvas.png

23. Auchan lédig chili mézes snack kolbász (4,6/10 pont)

Nem szaporítjuk a szót, ugyan az mint az előbbi, csak édeskés és csípősebb.

chilis_mezes.png 

22. Pikok sajtos cabanossi LIDL (5,6/10 pont)

Sajtos chips illat és íz. A húson érződik, hogy szárnyashús túlsúlyos. Nem való ez az erős sajt íz a kolbászhoz, mert semmi mást nem érzünk. A sajt a kolbász mellé való, nem bele. 

sajtos_caba.png

21. Szentandrási sajtos snack (6/10 pont)

Semmi sajtos vagy egyéb kolbász illat. Semmi kolbász íz, csak a sajt itt is, ráadásul túladagolták a cékla színezéket meg a nátrium nitrátot, mert olyan lilás színe van. A tesztelt kolbászok között alacsony (468 kcal/100 gr) kalóriájúnak számít.

szent_sajtos.png

20. Kabanos csemege cabanossi (6,6/10 pont)

Kissé köményes illat, de a magas hústartalom (185 gr/100 gr) ellenére is jellegtelen, löncshús íz. 7000 Ft/kg-os ára magasabb minőségre adhatna okot.

kabanossi_csemege.png

19. Dárdás csemege cserkészkolbász PENNY (6,7/10 pont)

Füstöt esetleg az ablakon kibámulva láthatott, inkább csak lángolt. Állaga kissé gumis, ízében furcsa módon nagyon füstös, mégis kellemesnek mondható fűszerezésű. Ehető kategória. Olcsó (2245 Ft/kg), de a kolbász tesztünkön 2. legkevesebb húsból szárították készre.

penny_csemege.png

18. Aibler cabanossi ALDI (6,8/10 pont)

Inkább valami vékony turistaszalámi, annak jó is lenne, de cabanossinak nem. Kemény kéregben puha, de nem rágós szalámi található. A tesztelt kolbászok között alacsony (468 kcal/100 gr) kalóriájúnak számít. 

aibler.png

17. TESCO finest csípős snack kolbász (6,9/10 pont)

Alig érezhető illat, alig csíp, és a paprika is hiányzik. Ennek ellenére ehető, csak nem jellegzetes. Legalacsonyabb hústartalmú kolbász a tesztünkön (118 gr/100 gr).

tesco_csipos.png

16. Pikok sertés cabanossi LIDL (6,9/10 pont)

Teljesen natúr, szinte fűszermentes kolbászka, állaga a magas hústartalomnak és a szárításnak köszönhetően kellemes. Magas hús (170 gr/100 gr) és kalóriatartalom (545 kcal/100 gr).

pikok_caba_masolata.png

15. Kabanos chili cabanossi (7/10 pont)

Gyenge (semmi) füstillat, csípősség nulla, állaga megfelelő, ketten virsli ízről emlékeztek meg. Egyik legdrágább kolbász a tesztünkön, de a 7000 Ft/kg árat ez sem éri meg.

kabanos_chili.png

14. Csabai csemege cserkészkolbász (7,2/10 pont)

Több füstölés kellett volna, középen lágyabb állagú gyors-kolbász. Paprikát alig érezni, azért ehető. Nem a legjobb Csabai kolbász. Olcsó, 2445 Ft/kg, és ennyiből mit várunk?

csabai_csemege.png

13. Pikok csípős snack kolbász LIDL (7,2/10 pont)

Egyszerű, házi kolbász íz, bár ez sem csíp, de fűszerezése hagyományos (bors, só, pirospaprika, kis kömény). 

pikok_snack_csipos_masolata.png

12. PICK snack csemege (7,2/10 pont)

A Rákóczi szalámira emlékeztet az íze, de nem valami markáns (light). Még érlelhették volna.

pick_snack_csemege.png

11. TESCO finest csemege snack kolbász (7,3/10 pont)

Semmi illat, de kiváló állagú vékony kolbász. Fűszerezése miatt, mintha kisgyerekeknek készült volna, a nátrium glutamát se segített. Kevés húsból (118 gr/100 gr) készült.

tesco_csemege.png

10. Szentandrási csípős snack (7,6/10 pont)

Csípős, darabosabb klasszikus házikolbász jelleg, kár hogy nem füstölt. Nátrium glutamát, miért kell bele?

szentandras_csipos.png

9. Pikok snack csemege LIDL (7,8/10 pont)

Végre igazi kolbász illat, paprikás és erősebb húsíz. Ezt már lehet katonázni. Bár magas a kalóriatartalma (551 kcal/100 gr) és sajnos van benne nátrium glutamát.

pikok_csemege_masolata.png

8. Dárdás csípős cserkészkolbász PENNY (7,8/10 pont)

Gyenge füstillat, viszont megfelelő fűszerezésű, paprikás-borsos íz. A legolcsóbb, ehető kolbász. (2245 Ft/kg)

penny_csipos.png

7. PICK Stick csemege (7,8/10 pont)

Szinte cabanossi vékonyságú kolbászka. Téliszalámi jellegű illat és íz. Semmilyen adalékot és tartósítószert nem tartalmaz!!! Piros pont. A téliszalámi jellegű termékek közül lett a legfinomabb a kolbász tesztünkön, persze azért nem téliszalámi minőség.

pickstick_csemege_masolata.png

6. Csabai csípős cserkészkolbász (7,9/10 pont)

Majdnem megfelelő füst mennyiség, klasszikus kolbász íz, sajnos nem csíp, de a többletpaprika jól jött.

csabai_csipos.png

5. Tyrolini chili ALDI (8/10 pont)

Kellemes illat, megfelelő paprikamennyiség, minimális csípősséggel. Kolbásztesztünk legdrágábbja, 9000 Ft/kg árával, de ehhez 190 gr/100 gr húst használtak.

tirol.png

4. PICK stick csípős (8,4/10 pont)

Megfelelő füstölésű, kellemesen csípős, tesztünkön a több pontozó jelezte az elégséges paprika-bors-kömény arányokat.

pickstick_csipos_masolata.png

3. PICK csípős snack (8,4/10 pont)

Bár alig csíp, de megbocsátható a kellemes házikolbász illat és ízvilág miatt, falatozáshoz tökéletes. Kolbász tesztünk legfinomabb, csípős vékony kolbásza lett.

pick_snack_csipos.png

2. Hartai juhbeles kolbász (8,6/10 pont)

A legjobb füstölésű, illatú kolbász, fokhagyma, bors, paprika kömény épp annyi, amennyi kell. Semmilyen adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaz! Köszönjük!

hartai.png

1. Deluxe cabanossi LIDL (8,7/10 pont)

169 gramm húst használtak 100 gramm késztermékhez. Kellemes illatú, enyhébb fűszerezésű cabanossi, a magas marhahústartalom abszolút egyedi ízt ad, amit más kolbászoknál nem éreztünk. Katonázni való, de magában is rágcsálható csemege. Legtöbb pontozónknál első lett. Kolbász tesztünk legfinomabb kolbásza.

deluxe.png

 

A pontozási táblázat tartalmazza illat-íz-állag pontokat, az egységárat, kalóriatartalmat, különféle húsok tartalmát, hány gramm húsból lett szárítva a 100 gramm kész kolbász, illetve adalékok listája, gyártók. 
kolbaszteszt-page-001.jpg

Teszteltess te is velünk, hogy több tízezer potenciális vevőhöz jusson el a terméked/szolgáltatásod híre! Ráadásul a tesztcikkek olvasóközönsége erősen releváns, hisz vásárláshoz keresnek információkat. Teszteltess velünk, itt a bemutatkozó anyagunk (KATT) vagy írj a kardos.tamas@maradok.com-ra és felvesszük veled a kapcsolatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr3413311645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.