Nagy porszívó teszt

Nagy porszívó teszt

2017.máj.09.

Porszívó tesztünk szerint a névleges teljesítmény, energia besorolás és az ár a legrosszabb iránymutatók porszívóválasztáskor, ráadásul jelentős szigoritások lépnek életbe. Többfajta takarító technológiát teszteltünk makacs, durva szennyeződésekkel. Pontosan megmértük, hogy melyik gép alkalmas padló, melyik szőnyeg tisztítására.

20161115_131137.jpg

2017.szeptemberétől csak 900 W teljesítményűnél kisebb porszívókat lehet árulni.  Így arra lehet számítani, hogy az "A" padló és "C" szőnyegtisztítású, minőségi porszívókhoz 5.000-10.000 Ft-tal drágábban juthatunk hozzá, mivel a jelenleg még kapható 1500 W porszívók ennyivel olcsóbbak. 

Ezért időszerű volt egy porszívó teszt, hogy a jelenleg kapható porszívók közül melyeket lehet érdemes megvenni a drágulás előtt. 

A porszívók szívóerejük, hangosságuk, energiafogyasztásuk, tisztítási hatékonyságuk szerint osztályozva vannak. "A"-tól "G"-ig jelölik ezen tulajdonságokat, ahol az "A" a legjobb érték. Saját kutatásaink alapján éppen ezek az adatok azok, amiket a gyártói oldalakon többször is hiányosan adnak meg. MarketWorld-nél végzett porszívó teszttel bővíteni szeretnénk a különböző porszívó technológiákról fellelhető gyakorlati információkat, így segítve a vásárlókat hatékony porszívókat venni.  

Hogy mértünk a teszten és milyen szennyeződéseket produkáltunk?

Szennyeződés „receptek”

Nos, mi nem porcicákon teszteltük a takarítógépeket, hanem divatos szóval élve makacs szennyeződéseket generáltunk. Az alábbi összetevőket körülbelül 1 m2 területen szórtuk szét.

cikkhez1.png

Nedves recept: - 20 gr kávézacc + 10 gr tejpor + 25 gr cukor + 25 gr homok

Száraz recept: - 10 gr tejpor + 20 gr cukor

Felmosáshoz: - 20 gr cukor + 20 gr tejpor + 20 gr kávézacc + 30 gr baracklekvár szétkenve

Mutatószám: eltávolított kosz gr / összes kosz gr.  Minden esetben megmértük a kijuttatott koszt, a porzsákot vagy gyűjtőt porszívózás előtt és után is.

cikkhez2.png

Teszt 5 porszívóval

 

collage.png

1. Porzsák nélküli porszívó

A gyártói leírás szerint: kiemelkedő tisztítás, "A" osztályú tisztítás keménypadló esetén, "C" osztályú tisztítás szőnyeg esetén, távvezérlős teljesítményállítás, 650 Watt.

Saját tapasztalatunk: a porszívón elől is van egy szívókeret a nagyobb darab szennyeződések felszívására, ami a teszten kiválóan működött. Az erős kefe alkalmas a leragadt szennyeződések fellazítására és az állatszőrök kifésülésére a szőnyegből. A letaposott nedves koszt is felsúrolták az erős kefék. 

A nedves szennyeződés 75%-át, a szárazat pedig 100%-ban eltávolította padlóról és szőnyegről egyaránt. A tesztelt termékek közül ennek a porszívónak volt a legnagyobb szívóereje.

porzsaknalkuliv.png

előtte/utána

Tesztünk szerint ez a porszívó megfelel a gyártó által közölt teljesítményeknek.

2. Porzsákos porszívó:

A gyártói leírás szerint:  "A" osztályú tisztítás keménypadló esetén, "D" osztályú tisztítás szőnyeg esetén, 3L porzsák, nagyobb koszdarabokat is felszív az elején található külön nyíláson, 1500 Watt

Saját tapasztalatunk: Ez a porszívó volt a legalacsonyabb áru (27.000 Ft) a próbánkon. Kialakításban olcsóbb társaitól annyiban tért el, hogy ennek a fején több szívónyílás van kialakítva. A fej elején lévő nyílás ennél a porszívónál nem szívta olyan erősen fel a nagyobb darab koszokat, mint a porzsák nélküli gép. Ennek hátránya, hogy a fej, mint minden hagyományos porszívó esetén tolhatja maga előtt a piszkot. Nincs akkora kefe a fejen, mint a porzsák nélküli verzión, ennek ellenére a nedves kosz eltávolításában csak 5%-al maradt alul a porzsák nélkülihez képest.

zsakosv.png

előtte/utána

A nedves szennyeződés 70%-át, a szárazat pedig 100%-ban eltávolította padlóról és szőnyegről egyaránt.

Tesztünk szerint ez a porszívó megfelel a gyártó által közölt teljesítményeknek.

3. Vezeték nélküli porszívó és felmosó 3in1

A gyártói leírás szerint: nagy porszívózási teljesítmény, minden padlótípust tisztára mos, erős kézi porszívó kiemelési lehetőség a zugok takarítására. A gyártók nem kötelesek közölni a tisztítási osztályokat ilyen kézi porszívós vagy kombi termék esetén.

Saját tapasztalatunk:  porszívó, amiből kiemelhető a "mag", ami morzsaporszívóként is használható. Emellett felmosó rendszer is, a felmosó rongyot a fej aljára lehet csatlakoztatni. Szívóereje gyengébb, mint az előző porszívóké, a teljesen száraz szennyeződést a szőnyegből 80%-ban volt képes felszívni, csak a "morzsaszívót" használva a teljesítmény 90%-ra emelkedett száraz szennyeződésnél. Nincs erős kefe a gépben, a nedves szennyeződést 62%-ban szívta fel.

Felmosáshoz zaccos, cukros, baracklekváros, tejporos, homokos elegyet kavartunk. Ezt a videóban is látható módon rendesen feltakarította, alig maradt nedves a padló és minimális szennyeződés látható a törlőpapír próbán.

31ev.png

előtte/utána

A nagy porszívózási teljesítményt általánosságban nem tudjuk megerősíteni, száraz koszt padlóról jól felszívja, szőnyegből viszont gyengébb, mint a hagyományos porzsákos porszívó. Felmosási minőség megfelel a gyártó által közölteknek.

4. Padlótisztító gép

A gyártói leírás szerint: felporszívózza, felmossa és szárítja a padlót. Minden szennyeződést, port, kiömlött folyadékot felszív, és eltávolít  és száraz felületet hagy. Azért vettük bele a tesztbe ezt a gépet, hogy a 3 az 1-ben  gépet össze tudjuk hasonlítani egy profi felmosóval.

Saját tapasztalatunk: Felmosáshoz zaccot, cukrot, baracklekvárt, tejport kentünk szét a padlón. A gép működése: szívónyílás a felmosófej elején, amit a felmosó hengerek követnek, a keltett légáramlás szárítja a felmosott felületet. A felvétel is arról tanúskodik, hogy gyorsabban és hatékonyabban mos fel, mint a 3in1 felmosó rendszerű gép. A padló, a fénykép és a törlőkendős próba alapján egy nüansszal szárazabb és tisztább, mint a 3in1 takarítógép esetében.

takaritoev.png

előtte/utána

Azt a mondatát a gyártónak a termékoldalán, hogy a " a kefék forgása légáramot hoz létre, aminek köszönhetően a padló gyakorlatilag megszárad" azért cáfoljuk, mert kismértékben, de nedves maradt a padló. Ennek ellenére a termék magas minőségű.

 

5. Robotporszívó

A gyártói leírás szerint: akadályérzékelés, kismértékű por és piszok felszívása, érzékeli a kosz mennyiségét és ennek megfelelően tovább porszívóz, nem akad el

Saját tapasztalatunk: Érzékeli az akadályokat és a piszkosabb területeket. Távirányítás is működött, ezzel irányítottuk manuálisan a robotot.

Szőnyegből 53%, padlóból 90%-ban szívta fel a száraz keveréket. Porcicás probát állta, ott a padlóra rakódott port rendesen felszívta.

kepkivagas_5.PNG

Az általunk tesztelt robotporszívó 120.000 Ft körül mozog. A robotporszívó alkalmas porcicák, és nem letapadt, kismértékű kosz eltávolítására. Ne várjuk tőle a porzsákos porszívó teljesítményét, mert nem annak vetélytársának szánták.

 

5 tipp saját méréseink és teszt-tapasztalatunk alapján

1. Az energiabesorolás:  a legjobb, "A" energia osztályú porszívók éves energiafogyasztása 28 KWH alatt van, tehát 900 Ft körül egy átlagos háztartásban. A "B" osztályú 28-34 KWH között fogyasztanak, tehát max 1.200 Ft/év. Minden további osztály  plusz 200 Ft éves energiaköltséget jelent. A kérdés az, hogy évi párszáz forintért kockáztatnánk-e a takarítás hatékonyságát azzal, hogy kizárunk egy B-C-D energia osztályú porszívót, aminek amúgy kiváló a takarítási osztályzata?

2. Porzsákos vagy porzsák nélküli porszívók "A" padlótisztítási és C-D szőnyegtisztítási osztállyal megállják a helyüket egy többgyerekes családban is. Porszívó tesztünk mindig megerősítette a gyártó által közölt padló/szőnyeg tisztítási osztályzatot, tehát javasol eszerint döntenünk. B padlótisztítás osztályú porszívót már nem vennénk, mert az azt jelenti, hogy sima járólapról, parkettáról vagy lamináltról sem képesek a száraz, nem leragadt koszt maradéktalanul felszedni. Javasoljuk a tisztítási osztályzatok ellenőrzését porszívó vétel előtt, mert a motorteljesítmény (W) nagyon félrevezető lehet, mert a nagyobb érték nem biztos, hogy ténylegesen nagyobb szívóerőt eredményez. 

energiacimke_pgn.png

3. Felmosó rendszerek esetén a porszívóval kombinált felmosó gépen a felmosó hengeren lévő sörték erősségét-érdességét nézzük meg, minél puhább-ritkább a felmosó szál, annál kevésbé képes a szennyeződéseket eltávolítani. Emellett a felmosóhengerek fordulatszáma fontos, az általunk teszteltben 6000 fordulat/perc volt.

4. A robotporszívót porcica takarításra és gyengébb száraz, poros kosz eltakarítására találták ki. 

5. 3in1 felmosó/porszívó/kiemelhető morzsaszívónál a felmosási minőség jó, de a porszívói (normál és morzsaszívó mód) nem alkalmasak erősebb kosz eltávolítására, így kevésbé szennyezett háztartásokba ajánlható,  ahol a gyerekek már kirepültek a családi fészekből.

+1. Speciális kiegészítők, amik a mi háztartásunkba szükségesek lehetnek

Kutya/macska szőr -> van e állatszőr kefe a porszívó fejen?

Kisebb zegzugok, nehezen elérhető helyek -> van-e erre alkalmas kisebb fej a porszívóhoz?

porallergia a családban -> megfelelő antiallergén szűrővel ellátott-e a porszívó? 

 

A teszttermékeket a MarketWorld bocsátotta rendelkezésünkre. Termékekkel kapcsolatos információkat és porszívó vásárlási segítséget a ITT kaphattok.

Tesztről készült videónk:

 

 

Összegezve a tapasztalatainkat, az a véleményünk, hogy "A" osztályú padló és minimum "D" osztályú szőnyegtisztítási minősítés esetén hatékony a takarítás.

 Megjelenés után azonnal küldjük Neked legfrissebb háztartási tesztjeinket: ide katt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradokapenzemnel.blog.hu/api/trackback/id/tr4112487079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rugovicsvalagba 2017.08.12. 12:08:50

"A tesztelt termékek közül ennek a porszívónak volt a legnagyobb szívóereje."
Ez miből derült ki?

maradokapénzemnél 2017.08.12. 12:49:19

@Rugovicsvalagba: ugyanolyan körülmények között a legtöbb szennyeződést szedte fel méréseinek szerint

NemethAnett 2019.07.03. 07:37:56

Nekünk fapadlónk van, ami nagyon kényes. Anyósomtól kaptunk ajándékba egy Thomas Multiclean X10 takarítógépet. Oltárian jó! Sima porszívózásra is, meg felmosásra, szőnyegtisztításra is. Akinek fapadlója, parkettája van, annak szívből ajánlom. Semmi karcolás, minden ragyog :)

NemethAnett 2019.07.03. 07:42:16

A férjem vett nekem egy takarítógépet, és nagyon elégedett vagyok vele. A Thomastól a Twin Aquawash. Porszívózáshoz elég erős és mosószerrel is tudja a szőnyeget tisztítani!

maradokapénzemnél 2019.07.03. 14:43:10

@NemethAnett: köszönjük, hogy megosztotta velünk a tapasztalatait!

NemethAnett 2019.07.31. 16:58:04

Jó porszívót választani nem könnyű dolog, évekig kerestem egy megfelelő modellt, mire rátaláltam a Cycloon Hybrid Amfibia porzsák nélküli porszívóra, ami nemcsak egy különleges porszívó, hanem a padlót és a kárpitozott bútorokat is tisztítja. Ráadásul jól is néz ki, mindenki irigyel ;)

NemethAnett 2019.10.03. 10:50:46

Ha meglátogatom az ismerőseimet, akiknek van kutyájuk, mindig érzem ezt a furcsa, kellemetlen kutya szagot. Nekem is van egy kutyám és nagyon félek, nehogy nálam is érezzék a lakásban ezt a szagot a barátaim. Most vettem egy Thomas porszívót, nagyon jól eltávolítja a kutyaszőrt meg a szagokat is. Olyan mintha porszívózás után "tisztább" lenne a levegő is. :D
süti beállítások módosítása