Nagy porszívó teszt

Nagy porszívó teszt

2017.máj.09.

Porszívó tesztünk szerint a névleges teljesítmény, energia besorolás és az ár a legrosszabb iránymutatók porszívóválasztáskor, ráadásul jelentős szigoritások lépnek életbe. Többfajta takarító technológiát teszteltünk makacs, durva szennyeződésekkel. Pontosan megmértük, hogy melyik gép alkalmas padló, melyik szőnyeg tisztítására.

20161115_131137.jpg

2017.szeptemberétől csak 900 W teljesítményűnél kisebb porszívókat lehet árulni.  Így arra lehet számítani, hogy az "A" padló és "C" szőnyegtisztítású, minőségi porszívókhoz 5.000-10.000 Ft-tal drágábban juthatunk hozzá, mivel a jelenleg még kapható 1500 W porszívók ennyivel olcsóbbak. 

Ezért időszerű volt egy porszívó teszt, hogy a jelenleg kapható porszívók közül melyeket lehet érdemes megvenni a drágulás előtt. 

A porszívók szívóerejük, hangosságuk, energiafogyasztásuk, tisztítási hatékonyságuk szerint osztályozva vannak. "A"-tól "G"-ig jelölik ezen tulajdonságokat, ahol az "A" a legjobb érték. Saját kutatásaink alapján éppen ezek az adatok azok, amiket a gyártói oldalakon többször is hiányosan adnak meg. MarketWorld-nél végzett porszívó teszttel bővíteni szeretnénk a különböző porszívó technológiákról fellelhető gyakorlati információkat, így segítve a vásárlókat hatékony porszívókat venni.  

Hogy mértünk a teszten és milyen szennyeződéseket produkáltunk?

Szennyeződés „receptek”

Nos, mi nem porcicákon teszteltük a takarítógépeket, hanem divatos szóval élve makacs szennyeződéseket generáltunk. Az alábbi összetevőket körülbelül 1 m2 területen szórtuk szét.

cikkhez1.png

Nedves recept: - 20 gr kávézacc + 10 gr tejpor + 25 gr cukor + 25 gr homok

Száraz recept: - 10 gr tejpor + 20 gr cukor

Felmosáshoz: - 20 gr cukor + 20 gr tejpor + 20 gr kávézacc + 30 gr baracklekvár szétkenve

Mutatószám: eltávolított kosz gr / összes kosz gr.  Minden esetben megmértük a kijuttatott koszt, a porzsákot vagy gyűjtőt porszívózás előtt és után is.

cikkhez2.png

Teszt 5 porszívóval

 

collage.png

1. Porzsák nélküli porszívó

A gyártói leírás szerint: kiemelkedő tisztítás, "A" osztályú tisztítás keménypadló esetén, "C" osztályú tisztítás szőnyeg esetén, távvezérlős teljesítményállítás, 650 Watt.

Saját tapasztalatunk: a porszívón elől is van egy szívókeret a nagyobb darab szennyeződések felszívására, ami a teszten kiválóan működött. Az erős kefe alkalmas a leragadt szennyeződések fellazítására és az állatszőrök kifésülésére a szőnyegből. A letaposott nedves koszt is felsúrolták az erős kefék. 

A nedves szennyeződés 75%-át, a szárazat pedig 100%-ban eltávolította padlóról és szőnyegről egyaránt. A tesztelt termékek közül ennek a porszívónak volt a legnagyobb szívóereje.

porzsaknalkuliv.png

előtte/utána

Tesztünk szerint ez a porszívó megfelel a gyártó által közölt teljesítményeknek.

2. Porzsákos porszívó:

A gyártói leírás szerint:  "A" osztályú tisztítás keménypadló esetén, "D" osztályú tisztítás szőnyeg esetén, 3L porzsák, nagyobb koszdarabokat is felszív az elején található külön nyíláson, 1500 Watt

Saját tapasztalatunk: Ez a porszívó volt a legalacsonyabb áru (27.000 Ft) a próbánkon. Kialakításban olcsóbb társaitól annyiban tért el, hogy ennek a fején több szívónyílás van kialakítva. A fej elején lévő nyílás ennél a porszívónál nem szívta olyan erősen fel a nagyobb darab koszokat, mint a porzsák nélküli gép. Ennek hátránya, hogy a fej, mint minden hagyományos porszívó esetén tolhatja maga előtt a piszkot. Nincs akkora kefe a fejen, mint a porzsák nélküli verzión, ennek ellenére a nedves kosz eltávolításában csak 5%-al maradt alul a porzsák nélkülihez képest.

zsakosv.png

előtte/utána

A nedves szennyeződés 70%-át, a szárazat pedig 100%-ban eltávolította padlóról és szőnyegről egyaránt.

Tesztünk szerint ez a porszívó megfelel a gyártó által közölt teljesítményeknek.

3. Vezeték nélküli porszívó és felmosó 3in1

A gyártói leírás szerint: nagy porszívózási teljesítmény, minden padlótípust tisztára mos, erős kézi porszívó kiemelési lehetőség a zugok takarítására. A gyártók nem kötelesek közölni a tisztítási osztályokat ilyen kézi porszívós vagy kombi termék esetén.

Saját tapasztalatunk:  porszívó, amiből kiemelhető a "mag", ami morzsaporszívóként is használható. Emellett felmosó rendszer is, a felmosó rongyot a fej aljára lehet csatlakoztatni. Szívóereje gyengébb, mint az előző porszívóké, a teljesen száraz szennyeződést a szőnyegből 80%-ban volt képes felszívni, csak a "morzsaszívót" használva a teljesítmény 90%-ra emelkedett száraz szennyeződésnél. Nincs erős kefe a gépben, a nedves szennyeződést 62%-ban szívta fel.

Felmosáshoz zaccos, cukros, baracklekváros, tejporos, homokos elegyet kavartunk. Ezt a videóban is látható módon rendesen feltakarította, alig maradt nedves a padló és minimális szennyeződés látható a törlőpapír próbán.

31ev.png

előtte/utána

A nagy porszívózási teljesítményt általánosságban nem tudjuk megerősíteni, száraz koszt padlóról jól felszívja, szőnyegből viszont gyengébb, mint a hagyományos porzsákos porszívó. Felmosási minőség megfelel a gyártó által közölteknek.

4. Padlótisztító gép

A gyártói leírás szerint: felporszívózza, felmossa és szárítja a padlót. Minden szennyeződést, port, kiömlött folyadékot felszív, és eltávolít  és száraz felületet hagy. Azért vettük bele a tesztbe ezt a gépet, hogy a 3 az 1-ben  gépet össze tudjuk hasonlítani egy profi felmosóval.

Saját tapasztalatunk: Felmosáshoz zaccot, cukrot, baracklekvárt, tejport kentünk szét a padlón. A gép működése: szívónyílás a felmosófej elején, amit a felmosó hengerek követnek, a keltett légáramlás szárítja a felmosott felületet. A felvétel is arról tanúskodik, hogy gyorsabban és hatékonyabban mos fel, mint a 3in1 felmosó rendszerű gép. A padló, a fénykép és a törlőkendős próba alapján egy nüansszal szárazabb és tisztább, mint a 3in1 takarítógép esetében.

takaritoev.png

előtte/utána

Azt a mondatát a gyártónak a termékoldalán, hogy a " a kefék forgása légáramot hoz létre, aminek köszönhetően a padló gyakorlatilag megszárad" azért cáfoljuk, mert kismértékben, de nedves maradt a padló. Ennek ellenére a termék magas minőségű.

 

5. Robotporszívó

A gyártói leírás szerint: akadályérzékelés, kismértékű por és piszok felszívása, érzékeli a kosz mennyiségét és ennek megfelelően tovább porszívóz, nem akad el

Saját tapasztalatunk: Érzékeli az akadályokat és a piszkosabb területeket. Távirányítás is működött, ezzel irányítottuk manuálisan a robotot.

Szőnyegből 53%, padlóból 90%-ban szívta fel a száraz keveréket. Porcicás probát állta, ott a padlóra rakódott port rendesen felszívta.

kepkivagas_5.PNG

Az általunk tesztelt robotporszívó 120.000 Ft körül mozog. A robotporszívó alkalmas porcicák, és nem letapadt, kismértékű kosz eltávolítására. Ne várjuk tőle a porzsákos porszívó teljesítményét, mert nem annak vetélytársának szánták.

 

5 tipp saját méréseink és teszt-tapasztalatunk alapján

1. Az energiabesorolás:  a legjobb, "A" energia osztályú porszívók éves energiafogyasztása 28 KWH alatt van, tehát 900 Ft körül egy átlagos háztartásban. A "B" osztályú 28-34 KWH között fogyasztanak, tehát max 1.200 Ft/év. Minden további osztály  plusz 200 Ft éves energiaköltséget jelent. A kérdés az, hogy évi párszáz forintért kockáztatnánk-e a takarítás hatékonyságát azzal, hogy kizárunk egy B-C-D energia osztályú porszívót, aminek amúgy kiváló a takarítási osztályzata?

2. Porzsákos vagy porzsák nélküli porszívók "A" padlótisztítási és C-D szőnyegtisztítási osztállyal megállják a helyüket egy többgyerekes családban is. Porszívó tesztünk mindig megerősítette a gyártó által közölt padló/szőnyeg tisztítási osztályzatot, tehát javasol eszerint döntenünk. B padlótisztítás osztályú porszívót már nem vennénk, mert az azt jelenti, hogy sima járólapról, parkettáról vagy lamináltról sem képesek a száraz, nem leragadt koszt maradéktalanul felszedni. Javasoljuk a tisztítási osztályzatok ellenőrzését porszívó vétel előtt, mert a motorteljesítmény (W) nagyon félrevezető lehet, mert a nagyobb érték nem biztos, hogy ténylegesen nagyobb szívóerőt eredményez. 

energiacimke_pgn.png

3. Felmosó rendszerek esetén a porszívóval kombinált felmosó gépen a felmosó hengeren lévő sörték erősségét-érdességét nézzük meg, minél puhább-ritkább a felmosó szál, annál kevésbé képes a szennyeződéseket eltávolítani. Emellett a felmosóhengerek fordulatszáma fontos, az általunk teszteltben 6000 fordulat/perc volt.

4. A robotporszívót porcica takarításra és gyengébb száraz, poros kosz eltakarítására találták ki. 

5. 3in1 felmosó/porszívó/kiemelhető morzsaszívónál a felmosási minőség jó, de a porszívói (normál és morzsaszívó mód) nem alkalmasak erősebb kosz eltávolítására, így kevésbé szennyezett háztartásokba ajánlható,  ahol a gyerekek már kirepültek a családi fészekből.

+1. Speciális kiegészítők, amik a mi háztartásunkba szükségesek lehetnek

Kutya/macska szőr -> van e állatszőr kefe a porszívó fejen?

Kisebb zegzugok, nehezen elérhető helyek -> van-e erre alkalmas kisebb fej a porszívóhoz?

porallergia a családban -> megfelelő antiallergén szűrővel ellátott-e a porszívó? 

 

A teszttermékeket a MarketWorld bocsátotta rendelkezésünkre. Termékekkel kapcsolatos információkat és porszívó vásárlási segítséget a ITT kaphattok.

Tesztről készült videónk:

 

 

Összegezve a tapasztalatainkat, az a véleményünk, hogy "A" osztályú padló és minimum "D" osztályú szőnyegtisztítási minősítés esetén hatékony a takarítás.

 Megjelenés után azonnal küldjük Neked legfrissebb háztartási tesztjeinket: ide katt!

 

süti beállítások módosítása