2 bagatel biztonsági rés a bankkártyánk kifosztásához

2017.ápr.20.

A készpénz ki fog veszni és a jövőben már csak bankkártyával vagy online fizetünk. Ez ilyen brit tudós duma, mert azért megnézném a vidéki és fővárosi piacokat száz év múlva. Fogadok, hogy készpénzzel üzletelnek. Azt azonban látnunk kell, hogy lassan mindenhol (na jó nagyon lassan) lehet bankkártyával fizetni. Amit pedig napi szinten használunk, az napi szinten kerül veszélybe, főleg, ha az egy pénztároló eszköz. Annak ellenére, hogy növekszik a bankkártya lopások és csalások száma, a bankkártya funkciók mégis egyre jobban támogatják a gyors, jelszó néküli vásárlást. Bizony ma már egy tolvajnak nem kell a 3 a 9996-hozt játszania a bankautomatánál, hogy ráhibázik-e a pinkódodra. 2 módja van, hogy pinkód nélkül vásárolhasson a kártyáddal a "becsületes megtaláló" vagy zsebtolvaj.

bankkkk.png

Mi tehet a tolvaj vagy megtatáló a bankkártyánkkal pinkód nélkül?

Első lehetőség a PAYPASS

Nem kell mondani mi is ez, egy minimális limitig (5000 Ft/alkalom) vásárolhatsz gyorsan pinkód nélkül. LEHET ÉRINTENI -  szokta mondani az eladó. Nos itt a bankkártyádon lévő napi vásárlási limitig vígan költhetik a pénzed. 

paypass.jpg

Második lehetőség az ONLINE FIZETÉS (CVV, CVC kód)

Webshopokban ugye lehet fizetni bankkártyával. Elég beütni a bankkártya adatait, a hátoldalon lévő 3 jegyű kódot és pikk-pakk meg is tudják venni a bankkártyáddal a 40 colos LED TV-t 135.000 Ft-ért. Ha nem kérnek kiszállítást, személyes átvétel, akkor bár megkapod az e-mailt a vásárlásról, a pénzed már a webshopnál lesz és amire olvasod az e-mailt, a tolvaj már lehet át is vette az árut...

 bankkartya-hatul.png

Mit tegyünk,ha elvesztjük vagy ellopják a bankkártyánkat?

 

-3. teendő: soha, tehát SOHA NE ÍRJUK A PINKÓDOT EGY FECNIRE, AMIT BETESZÜNK A PÉNZTÁRCÁNKBA!!! Ez a legnagyobb veszély, mert így azonnal lehet menni vele a tolvajnak, illetve a becsületes megtalálónak aaz ATM-hez! Tartsuk fejben és ne a születési évünk legyen, meg ne 1234 és 1111, ha lehet.

 

Eszembe jutott még egy lehetőség: tegyünk a pénztárcánkba egy az eredeti pinkód számaitól teljesen eltérő kamu-pinkódot, így a becsületes megtaláló azonnal rohan az első ATM-hez, örömtől könnyes szemében peregnek a szilvák és a hetesek, és jó eséllyel benyeleti a kártyát a szerencsétlen.... (ez inkább csak vicc volt)

-2. teendő: napi szinten ellenőrizzük a bankkártyánk meglétét

-1. teendő: gondoljuk át a limiteket a kártyánkon: kell-e többszázezres napi vásárlási keret, kell-e a paypass, lehessen fizetni vele jelszó nélkül is? Döntésünk után egyeztessen a számlavezető bankunkkal. Ha SMS üzenet van beállítva a vásárláshoz, akkor azonnal kapunk infót a pénzköltésről, persze ennek díja van.

0. teendő: most azonnal ellenőriznünk kell, hogy tudjuk letiltani a bankkártyánkat a bankunk telefonos ügyfélszolgálatán. Kérdezzük meg a bankot, hogy ilyenkor milyen adatokat kérnek tőlünk. Az is lehet, hogy jelenleg le se tudnánk tiltania telefonon a kártyánkat, mert nincs a számlánkhoz ilyen opció vagy telefonos ügyfélszolgálati jelszó beállítva. Persze személyes iratankkal egy bankfiókban is le lehet tiltani a kártyát, de ez elég időigényes, ha baj van, én nem szertek sorba állással vacakolni...

1. teendő: megtörténik a baj, nincs meg a kártya. Ilyenkor mindenki pánikba esik, gondolkozik, hol volt meg utoljára és hívogat, visszamegy, talált tárgyak osztálya stb.. stb. Ha nincs szerencsénk, akkor javaslom, hogy azonnal tiltsuk le a kártyát, mert a fenti 2 eset a bagatel tolvajok eszköze csak. A profi csalók, tolvajok le fognak venni a kártyádról annyi pénzt, amennyit az ATM enged, ebben biztos lehetsz. Itt a kártyádról aznap még levehető maximális összeg a tét. Amennyiben e-mailt vagy SMS-t kapsz, akkor még van esélyed a webshopnál is leállítani a vásárlást, ha felhívod őket és jelzed, hogy valaki visszaélt a kártyáddal.

További vásárlási tippekért csatlakozz az Okos Vásárló facebook csoportunkhoz, ahol Te is leírhatod gondolataidat. Várunk :)

süti beállítások módosítása