Miért is eszünk tormát Húsvétkor? Nincs szezonja, nem ilyenkor "érik". A tojással együtt a torma is bibliai jelképek. Azt sajnos nem tudjuk ki ette először a sonkát, tojást és tormát így együtt, de jó érzéke volt a gasztronómiához. E névtelen jótevőnknek ajánljuk ezt a tormatesztet. 18 torma tesztje!
Ha már így felhoztuk a témát, akkor tisztázzuk is, mely húsvéti alakunk, ételünk milyen szokásból ered.
Nyúl
Az 1600-as évektől jelenik meg a nyúl motívum Európában. A szamárnyúl ellés előtt pár nappal fészket rak, valószínűleg ebbe a fészekbe képzelhetett bele valaki tojásokat és így alakult kis a nyúl és tojás párhuzam. (Nem hivatalos verzió szerint ez az ember nem megfújta, hanem meghúzta volna a szondát, olyan ittas volt, amikor a fészekrakó nyúl dolgain kezdett elmélkedni :)
Bárány
Az Újszövetségben többször említik Jézus Krisztust, mint Isten bárányát, aki "áldozati" báránya az emberiségnek
Torma
Nagyon régen azért fogyasztották, mert a torma erős szaga elűzte a rossz lelkeket. Hittek benne, hogy ha tormát fogyasztanak, akkor nem mászik bele a pók, kígyó és egyéb állatok a szájukba. A zsidóknál az Egyiptomi fogság szenvedéseire emlékeztetett a torma fogyasztása.
Tojás
Ősi jelképe az életnek és Jézus után a feltámadásnak is. A piros tojás állítólag Jézus kiontott vérére emlékeztet. A tojás a családi összetartozás jelképe is. Húsvétkor együtt fogyasszuk el a tojást és ez összetartja a családot, sőt ha eltéved egyikőnk, akkor a család megtatlálja, régi hitünk szerint.
Sonka
Nem bibliai eredetű, hanem magyar népszokásból alakult ki a sonkafogyasztás húsvétkor, mégpedig praktikus okok miatt. Farsangig mehetett a habzsi-dőzsi őseinknél, amit aztán a radikális 40 napos diéta, alias böjt követett. A böjti időszak előtt levágott disznókból amit lehetett, sóztak és füstöltek, hogy így tartósítsák a böjt utáni napokra e nemes húsokat. Letelt a böjt és végre húst vettek magukhoz. Innét ered a húsvét szavunk is.
Teszt menete
A tavalyi tesztünk után idén is megcsináltuk a nagy tormatesztünket! A vaktesztünkön most 7 kóstoló vett részt. Az illatot egyértelműen a torma jellegzetes illatához viszonyítottuk. Ha nem volt illata, az a torma alacsony pontot kapott.
Állagnál nem jelentett rosszabb értékelést, ha egy kis nedvességet már kiengedett magából a torma, ez természetes. Inkább a nagyobb, de nem rágós tormarostokat kerestük.
Íz pontozás igényelte a legtöbb koncentrációt, mivel egyszerre kóstoltuk a csípős és csemege tormákat. A csípős tormák esetében kb 3 másodperc van arra, hogy a torma igazi ízét érezzük, mielőtt a torma "gáz" felszökik az orrunkba. Ezért az erősebbeket kétszer kóstoltuk meg.
18 országosan kapható torma tesztje
(3 helyen holtverseny alakult ki ezért indul 15-től a számozás)
15. helyezett: Rolnik ecetes reszelt torma.Pontszám: 3,1/10. Ár: 189 Ft/170 g
Gyenge alapanyagból készült, az illata és íze is kellemetlen, nem is tormás.
14. helyezett: Reál reszelt torma, csemege.Pontszám: 5,1/10. Ár: 259 Ft/200 g
Túl pépes, jellegtelen illat és aroma. A mezőny legalacsonyabb tormatartalmával (37%).
13. helyezett: PENNY Czifra csemege torma.Pontszám: 5,4/10. Ár: 199 Ft/200 g
Túl gyenge az íze, sós. Nekünk túl krémes az állaga.
12. helyezett: SPAR Budget torma.Pontszám: 5,8/10. Ár: 199 Ft/200 g
Rostos állagú, alig csípős torma. Kissé rágós, száraz rostok.
11. helyezett: AUCHAN ecetes reszelt torma, csemege.Pontszám: 5,9/10. Ár: 269 Ft/200 g
Teljesen pépes, semmi rost. Az íze megfelel, kellően tormás.
10. helyezett: PENNY Czifra csípős torma.Pontszám: 6,2/10. Ár: 199 Ft/200 g
Állaga kiváló. Nem túl csípős, ez majd látszik a cikk végi pontozótáblázatban is. Az íze átlagos.
9. helyezett: Univer reszelt torma.Pontszám: 6,9/10. Ár: 319 Ft/190 g
Átlagos ízű reszelt torma. Kissé édeskés, de ez nem ront az ízén, sőt. Erős, benne van a mezőny 4 legerősebb tormájában.
8. helyezett: Tesco Value ecetes torma.Pontszám: 7,1/10. Ár: 139 Ft/140 g
Kicsit vizesebb, de kellemes ízű torma. Csípőssége az Univerével azonos.
7. helyezett: LIDL Mikado reszelt torma, csemege. Pontszám: 7,3/10. Ár: 199 Ft/200 g
Alacsony (40%) tormatartalom. A legerősebb csemege torma, savanykásabb, de jó tormaízű.
6. helyezett: Koch Wasabis. Pontszám: 7,3/10. Ár: 529 Ft/140 g
Azért vettük, mert azt hittük, hogy a Wasabi marni fogja a nyálkahártyánkat. Ezzel szemben a mezőnyben van sima magyar torma, ami erősebb ennél. Krémes, kellemesen csípős, wasabis ízű.
6. helyezett: AUCHAN ecetes reszelt torma, csípős. Pontszám: 7,3/10. Ár: 269 Ft/200 g
Ecetes, csípős illat. Darabos, nyers tormaíz.
5. helyezett: TESCO ecetes torma erős.Pontszám: 7,3/10. Ár: 205 Ft/200 g
A Tesco Value torma erősebb ennél, nem túl csípős. Kellemes tormaillat és íz.
5. helyezett: LIDL Mikado reszelt torma, erős.Pontszám: 7,3/10. Ár: 199 Ft/200 g
Ecetes, savanykás illatú torma. Megfelelő, darabos állagú, közepesen erős, jó tormaíz.
4. helyezett: ALDI Le Gusto reszelt torma csípős.Pontszám: 7,4/10. Ár: 199 Ft/200 g
Az illata nem csípős, kellemes. Pürés állagú, nyers tormaíz. Tényleg erős.
3. helyezett: COOP ecetes, reszelt torma.Pontszám: 7,6/10. Ár: 299 Ft/200 g
Savanykás tormaillat, megfelelő, rostos állag. Ízében fejlesztettek (vagy jobb az alapanyag) az elmúlt évekéhez képest, így jellegzetes torma zamata lett. Szinte semmi csípősség.
3. helyezett: Kiss ecetes torma.Pontszám: 7,6/10. Ár: 349 Ft/200 g
Nem ismertük a Kiss Tormát, de örülünk, hogy rátaláltunk. Kellemes illat, erős íz, megfelelő darabosság. Nekünk nagyon ízlett. Erős tormát kedvelőknek ajánlott.
2. helyezett: Kiskunfélegyházi, ecetes reszelt torma.Pontszám: 7,9/10. Ár: 559 Ft/350 g
Ha a COOP-os tormánál megemlítettük, akkor itt is leírjuk, hogy vagy fejlesztettek a recepten vagy az alapanyag lett jobb, mint egy évvel ezelőtt. Nagyon kellemes illatú (már persze, aki szereti a tormaillatot), igazi házias torma, jó erős. A tesztünkön az erős tormák között első lett.
1. helyezett: ALDI Le Gusto reszelt torma csemege. Pontszám: 8,1/10. Ár: 199 Ft/200 g
Krémes állag, igazi tormaillat. A receptjében eltalálták az édes-savanyú arányt. Minimálisan csíp, ennél a tormánál érezhető legjobban a csípősség nélkül a tormaíz. Legtöbb pontozónknál első lett.
Az összefoglaló táblázatunkban az utolsó oszlopban találod a csípősség mértékét. Egy tízes skálán pontoztuk, ahol a 10 pont a csípős, házi, hajdúsági (Debrecen, Létavértes, Kokad, Bagamér, Vámospércs, Hosszúpályi, Nyíradony és Újléta a legismertebb termőterületek) tormák szintjét jelképezi.