Az erdei gyümölcsös joghurtok különleges helyet foglalnak el a hűtőpolcokon, hiszen egyszerre ígérnek frissességet, egészséges gyümölcsöket és finom, krémes textúrát. De melyik márka nyújtja a legjobb ízt, állagot és minőséget? Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan teljesítettek a különböző erdei gyümölcsös joghurtok egy alapos vakteszt során, ahol az íz, állag, illat is mérlegre került. Ha szereted az erdei gyümölcsök zamatát és szívesen fogyasztod joghurt formájában, ne hagyd ki ezt a tesztet!
A MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV JOGHURTRA VONATKOZÓ IRÁNYELVEI (1-3/51-1 SZÁMÚ ELŐÍRÁS)
1.1.1. Ízesített tejkészítmények
Olyan készítmények, amelyeket tejből, ízesítőanyagok, továbbá színezékek és egyéb adalékanyagok hozzáadásával állítottak elő. Az ízesített késztermékben a tejhányad legalább 70% (m/m) legyen. Állományuk folyékony, zselírozott vagy szilárd lehet. A termék nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely a tej komponenseinek helyettesítésére szolgál.
2.1.1. Élőflórás savanyú tejek és tejszínek (natúr)
Olyan termékek, amelyeket megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, tejszínből, és egyéb meghatározott összetevőkből vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek, illetve probiotikus mikrobatörzsek hozzáadásával, savanyítással (pH-csökkentés) és alvasztással állítottak elő, és a minőségmegőrzési időtartamuk lejártáig meghatározott mennyiségben tartalmazzák a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat.
2.1.2. Élőflórás, ízesített savanyú tej- és tejszínkészítmények
Olyan termékek, amelyeket megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, tejszínből, és egyéb meghatározott összetevőkből vagy azok egy részéből állítottak elő úgy, hogy a tejeredetű termékhányad legalább 70% (m/m) legyen. A végtermék a minőségmegőrzési időtartamának lejártáig meghatározott arányú mennyiségben kell, hogy tartalmazza a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat. Ha ízesítésre gyümölcsöt használnak, annak hányada (az erős ízű, savas gyümölcsök kivételével) a végtermékben legalább 4% (m/m) legyen.
2.2. Felhasználható összetevők
Tej, tejsűrítmény, vagy ezek keveréke, tejszín, vaj, tejpor, víz, étkezési só, savópor, tejfehérjekoncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, prebiotikumok és meghatározott mikrobatenyészetek.
A JOGHURTOKON HASZNÁLT KIFEJEZÉSEK MAGYARÁZATA
Homogénezés: a tej, a tejszín zsírgolyócskáinak elaprózása, esetenként ezekből halmazok képzése.
Hőkezelés: a tej, a tejszín, illetve a tejtermék melegítésével, hevítésével kapcsolatos művelet, amelynek célja a mikroorganizmusok számának csökkentése, elpusztítása. (Pasztőrözés: a magas hőmérsékleten végzett pillanathevítés is, amelynek során a tejet, tejszínt, illetve a tejterméket 100 °C alatti hőmérsékleten olyan hőmérséklet-idő kombinációval kezelik, amelynek eredményeként a hőkezelés után a foszfatáz- és a peroxidázpróba egyaránt negatív eredményt mutat.)
Ízesítőanyag: gyümölcs-, zöldségkészítmények, fűszerek, növényi kivonatok, cukor, méz, egyéb élelmiszerek, aromák, amelyeket a termékek jellegzetes ízének elérése érdekében adnak a termékhez.
A JOGHURT TÖRTÉNETE
A joghurt szó a törököktől, a joghurt maga pedig közép-ázsiai nomádoktól vagy utazóktól származik. A joghurt hosszabb eltarthatósága, és jótékony egészségügyi hatása miatt több ezer éve a gasztronómia része, igazán elterjedni viszont csak a huszadik században tudott.
A legtöbb forrás szerint a joghurt a közép-ázsiai régióban terjedt el először, az elképzelések szerint a joghurt fermentációját elősegítő baktériumtörzsek valamilyen állat beléből kerülhettek a tejbe. Sok helyen ugyanis állatok kikészített belső szerveit használták tárolásra, és az abban esetlegesen megtapadó bacilusok indíthatták be a fermentációt.
Egy másik elmélet szerint a leölt, előzőleg tejet fogyasztó állat gyomrában végbemenő változásokat látta meg a neolitikus ember.
Nem ennyire tudományos elképzelés, de pontosan ugyanennyi alapja van annak, hogy egy közép-ázsiai nomád fedezte föl az italt, amikor a kecskebőrben szállított teje állt össze joghurttá.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
A hűtőből kivéve egyesével kóstoltuk a termékeket.
ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTJAINK
Illat: a természetes gyümölcs és/vagy savanykás joghurt jegyeket kerestük és pontoztuk magasabbra.
Állag: véleményünk szerint a kicsit sűrűbb állag emlékeztet a házi joghurtra. A folyós-híg termékek állagát lepontoztuk.
Íz: csak a gyümölcsök és natúr joghurt ízeit szerettük volna érezni. Ezek hiánya vagy ezek mellé csatlakozó nem odavaló ízjegyeket alacsonyabb pontszámmal díjaztuk. A túlzott édességet sem pontoztuk magasra.
A NAGY ERDEI GYÜMÖLCSÖS JOGHURT VAKTESZT EREDMÉNYE
16. TESCO Forest Fruit yogurt, egységár: 993 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont
Nagyon enyhe, savanykás illat. Krémes, sűrűbb állag, apró gyümölcsdarabokkal. Nagyon enyhe gyümölcsíz, összeségében inkább savanykás aroma.
16. Danone Oikos Édes Kettes piros gyümölcsös csokidarabokkal, egységár: 2 836 Ft/kg, Pontszám: 6,8/10 pont
Enyhe joghurt- és gyümölcsös illat. Nagyon lágy, folyós állag, a gyümölcsös rész inkább zselés, kocsonyás, gyümölcsdarabok nincsenek benne. Ízében inkább az édes, gyümölcsaromás jelleg a domináns.
14. Zott Jogobella Erdei gyümölcsös sovány joghurt 0%, egységár: 1 127 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont
Gyümölcsös, aromás illat. Az állaga közepesen lágy, nagyon apró gyümölcsdarabokkal. A joghurt savanykás íze kevésbé érezhető, inkább az erős édesítőszeres íz a dominánsabb.
14. Zott Jogobella Erdei gyümölcsös joghurt laktózmentes, egységár: 1 633 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont
Gyümölcsös, aromás illat. Az állaga közepesen lágy, nagyon apró gyümölcsdarabokkal. A joghurt savanykás íze kevésbé érezhető, inkább az édes, enyhén gyümölcsös íz az erősebb.
12. Danone Activia vegyes gyümölcsös joghurt, egységár: 1 352 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont
Savanykás joghurtillat. Közepesen sűrű, krémes állag, nagyobb gyümölcsdarabokkal. A savanykás gyümölcs- és joghurtíz a legerősebb.
12. Cserpes Sajtműhely Erdei gyümölcsös joghurt, egységár: 1 916 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont
Savanykás joghurtillat. Réteges joghurt, a felső, natúr rész nagyon lágy és folyós, az alsó, gyümölcsös réteg nagyon apró darabos. Az apró gyümölcsdarabok íze kevésbé érezhető, inkább a joghurt íze a domináns.
10. LIDL Milbona Mixed Berries yoghurt, egységár: 1 116 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Enyhe, savanykás illat. Lágyabb, krémes állag, kisebb méretű gyümölcsdarabokkal. Kóstoláskor leginkább a savanykás joghurt íze érezhető, a gyümölcsök íze kevésbé.
10. LIDL Pilos Erdei gyümölcsös krémjoghurt, egységár: 998 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Savanykás joghurt- és enyhe gyümölcsös illat. Lágyabb állag, apró gyümölcsdarabokkal. Enyhén savanykás íz, inkább az édesebb, gyümölcsös íz érezhető.
9. Nádudvari réteges krémjoghurt erdei gyümölcsökkel 0%, egységár: 2 217 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Savanykás joghurtillat. Lágyabb állag, apró gyümölcsdarabokkal. Kóstoláskor a joghurt savanykás íze a legerősebb, utóízben az erdei gyümölcsök íze is érezhető.
8. LIDL Pilos Erdei gyümölcs joghurt gyümölcsdarabokkal, egységár: 993 Ft/kg, Pontszám: 7,5/10 pont
Savanykás és gyümölcsös illat. Lágyabb, de megfelelő állag, kisebb gyümölcsdarabokkal. Kóstoláskor megfelelő savanykás és édeskés gyümölcsíz érezhető.
7. PENNY Milkeria Erdei gyümölcsös joghurt, egységár: 918 Ft/kg, Pontszám: 7,6/10 pont
Megfelelő, gyümölcsös illat. Lágyabb, folyósabb állag. Ízében a bogyós gyümölcsök érezhetők legjobban.
6. LIDL Milbona Forest Fruits Dessert, egységár: 998 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Megfelelő, savanykás joghurtillat. Lágyabb, folyósabb állag, kisebb méretű gyümölcsdarabokkal. Harmonikus édes és savanykás íz, megfelelő édességgel.
5. ALDI Milfina Premium Joghurt Erdei gyümölcsös, egységár: 1 325 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Pirosgyümölcsös illat. Az állaga kellemesen krémes. Ízében leginkább a gyümölcsös, édes a legjellemzőbb, utóízben a savanykás joghurt enyhén érezhető.
4. Zott Jogobella Erdei gyümölcsös joghurt, egységár: 1 248 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Gyümölcsös, savanykás illat. Krémes állag, változó nagyságú gyümölcsdarabokkal. Megfelelően savanykás, gyümölcsös íz.
3. Nádudvari réteges krémjoghurt erdei gyümölcsökkel, egységár: 2 217 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Savanykás joghurtillat. A rétegek egyforma mennyiségűek, krémes állag, apró gyümölcsdarabokkal. Kellemes, savanykás, joghurtos íz, megfelelő gyümölcsös zamattal.
2. PENNY Sissy Erdei gyümölcsös joghurt gyümölcsdarabokkal, egységár: 1167 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Megfelelően savanykás joghurtillat. Lágyabb, krémes állag. A kellemes, erdei gyümölcsös íz mellett a natúr joghurt savanykás zamata is megjelenik.
1. PENNY Sissy Erdei gyümölcsös réteges joghurt, egységár: 1 460 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Kellemes, friss, savanykás joghurtillat. Réteges joghurt, a felső, natúr rész krémes, az alsó réteg gyümölcsdarabos, zselés állagú. Kóstoláskor a friss, savanykás joghurt és az édesebb, bogyósgyümölcsös réteg harmonikus zamata érezhető, jól eltalált gyümölcsmennyiséggel.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes PENNY Sissy Erdei gyümölcsös réteges joghurt a PENNY üzleteiben kapható.
(A cikkben szereplő árak a teszteléskor zajlott árak szerint lettek feltüntetve.)