A pizza a frissen készült hozzávalókból az igazi, ebben megegyezhetünk, viszont abban is, hogy vannak olyan helyzetek, amikor se kedvünk, se időnk mindent elkészíteni és a feladatok csökkentésére van szükségünk. A készen kapható pizzalapokra már csak a tetszés szerinti feltéteket kell rátennünk és mehet is sütőbe. Többféle változat kapható ezekből, van már elősütött, mélyhűtött és sütőpapírra feltekert pizzalap is, nézzük, melyikkel lesz legfinomabb a házi pizza!
A PIZZÁRÓL
Maga a pizza szó az olasz „picea” szóból ered, melyet a rómaiak a kenyér kemencében sütésének leírására használtak.
Cato (Kr. e. 209-149) által írt Róma történetében is említ egy „lapos kelt tésztát, melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg”. Ezek a pizzák azonban még különböztek a ma ismert pizzától. Eredetileg a pizza kenyértésztából gömbölyített, lapított, különböző zöldségekkel megrakott „lángos” volt. Továbbá, a korai pizza elkészítésénél paradicsom helyett mézet használtak, hiszen a paradicsom ekkor még ismeretlennek számított Európában.
Csak a 18. századtól használtak paradicsomot a pizza elkészítéséhez, főleg Nápoly szegénynegyedeiben volt ez divat. A pizza Nápoly igazi turistalátványossága lett. A Nápolyba látogatók elzarándokoltak a város szegénynegyedeibe, hogy kipróbálják a helyi specialitást.
A modern pizza feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro e basta cosi sütödében dolgozott. 1889-ben Szavojai I. Umberto király és Margherita királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz trikolór színeiből épült fel: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom). Készítője elnevezte Margherita pizzának, a királynő után, tehát ez volt a legelső pizza, és innen ered sokak kedvenc pizzájának a neve.
A TESZT MENETE
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15-en.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket: mélyhűtött, hűtött és elősütött pizza alapokat kóstoltunk.
A sütést a csomagoláson feltüntetett szempontok szerint végeztük el.
ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK
Illat: A sütés utáni illatot pontoztuk. A natúr, friss, kovászos-élesztős illatot kerestük.
Állag: Az állagnál a kívül ropogós, belül levegősebb, puhább textúrát vártuk el, ami a hagyományos pizzatésztákra is jellemző. A száraz, túl vékony tészták kevesebb pontot kaptak.
Íz: A natúr pizzalapokra jellemző ízt értékeltük magasabb pontszámmal, a túl sós tésztákra kevesebb pontot adtunk.
A NAGY PIZZA ALAP VAKTESZTÜNK EREDMÉNYE
13. Balviten Keto Pizza alap, egységár: 17 467 Ft/kg, Pontszám: 5,0/10 pont
Sós, kekszes illat. Nagyon vékony, tömör tészta. Ízében érezhető, hogy ez speciális étrendűeknek készült. Semmilyen ízjegy nem fedezhető fel a hagyományos pizzatészta ízéből.
12. Vilgain Pizzatészta, egységár: 2 496 Ft/kg, Pontszám: 5,3/10 pont
Enyhe, lisztes illat. Kemény, tömör keletlen állag. Enyhén sós, lisztes íz.
11. Bella Pizza Dough gyorsfagyasztott készre nyújtott pizza tészta, egységár: 1 498 Ft/kg, Pontszám: 5,4/10 pont
Teljesen natúr, kevésbő levegős. Tömör, levegőtlen állag. Kevésbé jellegzetes tésztaíz.
10. Aby's Pizzalap kövön elősütött, gluténmentes, egységár: 4 397 Ft/kg, Pontszám: 5,5/10 pont
Egyszerű sülttészta-illat. Ahol nincs szósz, ott kőkemény lesz sütés után, de a szósszal fedett részen is keményebb a kelleténél. Íze pedig enyhe, natúr.
9. TESCO Pizzatészta hűtött, egységár: 2 498 Ft/kg, Pontszám: 6,0/10 pont
Enyhe sültkenyértészta-illat. Vékony, levegőtlen tészta. Natúr, inkább kenyérre emlékeztető íz.
8. Schar Pizza alap gluténmentes, egységár: 7 330 Ft/kg, Pontszám: 6,3/10 pont
Enyhe, natúr sülttészta-illat. Az állaga még épp megfelelő, de kicsit tömörebb a tészta, kevésbé levegős. Natúr, enyhén sós íz.
6. PENNY To Go Friss Pizzatészta, egységár: 1 748 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont
Enyhe, inkább zsemlére emlékeztető illat. A tészta állaga megfelelő, de lehetne jóval levegősebb. Íze is a kiflire és a zsemlére emlékeztet.
6. Tante Fanny XXL Friss pizzatészta, egységár: 2 362 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont
Enyhe, inkább zsemlére emlékeztető illat. A tészta állaga megfelelő, de lehetne jóval levegősebb. Íze is a kiflire és a zsemlére emlékeztet.
5. SPAR Pizzalap elősütött, egységár: 2 563 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont
Egyszerű sülttészta-illat. Ropogósra süthető, kellően levegős, de inkább kenyértésztára emlékeztető állag. Ízében is inkább a natúr kenyérízt éreztük.
4. LIDL Friss pizzatészta, egységár: 1 689 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Natúr, inkább a ciabattára emlékeztető illat. A tészta megfelelő állagú, de lehetne levegősebb. Kellemes, de inkább kenyérre jellemző íz.
3. ALDI Cucina Nobile pinsa félkészre sütött pizza alap, egységár: 4 648 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Egyszerű sültpizzatészta-illat. Levegős állagú, jól átsült pizzatészta. Kellemes ízű, érezhető az olívaolaj hatása.
2. Pantastico Pinsa félkészre sütött pizza alap teljes kiőrlésű, egységár: 3 909 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Illatában is érezhető, hogy teljeskiőrlésű lisztből készült. Az állaga ropogós, levegős, kiváló állagú, a szósz nem áztatta át. Kóstoláskor is a teljes kiőrlésű ízjegyeket mutatja, megfelelő sózás mellett.
1. Pantastico Pinsa félkészre sütött pizza alap, egységár: 3 909 Ft/kg, Pontszám: 8,6/10 pont
Natúr, hagyományos sült pizzatészta-illat. Az állaga ropogós, levegős, kiváló, a szósz nem áztatta át. Tartalmas ízű, megfelelően sós pizzatészta, melyen érezhető az olívaolaj hatása.
ÖSSZEGZÉS
A tesztgyőztes PANTASTICO PINSA félkészre sütött pizza alap a TESCO, LIDL, ALDI, AUCHAN üzleteiben kapható.